Jocul dintre Dinamo Știința București și C.S. S.C.M. Timișoara a încheiat cea de-a XIII-a etapă a seriei valorice A din Liga Națională de Baschet Masculin. Partida a avut loc pe parchetul sălii „Dinamo” din București, iar la capătul celor 40 de minute ale confruntării, C.S. S.C.M. Timișoara s-a impus la o diferență de două lungimi, în final, când a reușit să se desprindă decisiv de echipa gazdă.
Chiar înainte de acest joc, calificarea echipei bănățene în „Top 6” era asigurată, ca urmare a victoriei pe care B.C. C.S.U. Sibiu a obținut-o, în aceeași etapă, la București, în fața echipei Steaua, 71:75, astfel că team-ul antrenat de Cristian Bota nu a mai avut emoții pentru acest joc împotriva lui Dinamo Știința.


Echipa gazdă a început bine acest meci, arătând că are ambiția pentru a reuși prima sa victorie în această ediție de campionat, iar după mai bine de două minute conducea cu 8-2 în sfertul întâi. Prin reușitele lui Dragoș Diculescu, Brandon Randolph și Vladan Vukosavljević, echipa timișoreană avea să revină aproape de gazde, 10-9. Fără să forțeze, fiind aproape sigură de obținerea unui rezultat pozitiv în acest joc, C.S. S.C.M. Timișoara avea să se mențină de-a lungul sfertului întâi în apropierea echipei gazdă, pe tabela de marcaj, dar, la finalul primei perioade de 10 minute, avea să se recunoască învinsă, Dinamo impunându-se cu 21-15.


În sfertul al doilea, fără să reușească să preia conducerea scorului general, „leii” din Banat s-au menținut în urmărirea dinamoviștilor pe tabela de marcaj, iar la finalul sfertului s-au văzut învingători, 22-24. Cătălin Baciu avea să deschidă seria punctelor în cea de-a doua perioadă a jocului, „leii” menținându-se la conducerea scorului, în acest „sfert”, timp îndelungat, gazdele reușind să egaleze situația, la 2 și la 7. În acest „sfert”, echipa vizitatoare a înscris două „trița”, ambele prin Nikola Pesaković, prima, când scorul în „sfert” era egal, 7-7, aducând avantajul echipei vizitatoare, 7-10 (28:25, la scorul general), apoi, câteva momente mai târziu când a ridicat diferența de 5 puncte în „sfert” în favoarea oaspeților, 8-13 (29:28, la scorul general). Singura „trița” a gazdelor, în acest sfert doi, a fost reușită de Justin Baker, cele trei puncte marcate de dinamovist aducând, prima dată în „sfert” avantajul echipei bucureștene, 21-19 (42:34, la scorul general). C.S. S.C.M. Timișoara avea să egaleze situația „sfertului”, 21-21, prin două aruncări libere, ambele punctate de Vladan Vukosavljević, același baschetbalis care, în urma unei aruncări de două puncte și a unei „libere”, avea să stabilească reușita oaspeților la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute, 22-24. Deși victorioasă în sfertul doi, echipa bănățeană nu a intrat la vestiare cu avantajul scorului general, gazdele conducând după primele 20 de minute ale disputei, 43:39.


Sfertul al treilea avea să fie unul în care echipa bănățeană a părut mai decisă să încline definitiv balanța victoriei în favoarea ei, dar pe finalul sfertului, gazdele au revenit și au obținut succesul, la limită, 19-18, menținându-se astfel și la conducerea scorul general, 62:57.
După patru minute de joc din acest „sfert”, echipa timișoreană avea să conducă situația de pe tabela de marcaj și la scorul general, 46:51. Gazdele aveau să deschidă seria punctelor în acest „sfert”, prin „liberele” lui Ousmane Barro, una din acestea aducând  mingea prin inel, 1-0. Echipa vizitatoare a preluat conducerea „sfertului”, prin reușita de două puncte a lui Brandon Randolph, 1-2, după care, prin Willie Kemp, dinamoviștii au preluat conducerea „sfertului”, 3-2 (46:41, la scorul general). A urmat o perioadă foarte bună pentru vizitatori, care prin reușitele lui Sherwood Brown, Brandon Randolph și Marko Stojadinović („trița”) au reușit să se desprindă de gazde în acest „sfert”, 3-11 (46:48, la scorul general).
Treptat, treptat gazdele aveau să revină pe tabela de marcaj a sălii bucureștene, apropiindu-se de oaspeți. Prin Michael Deloach, au redus diferența scorului din „sfert”, 13-16 și au preluat avantajul la scorul general, 56:55. Au egalat, 16-16 și au preluat conducerea scorului „sfertului”, 17-16, prin reușitele lui Ousmane Barro (două puncte) și cele două „libere” reușite de Michael Deloach. Prin Vladan Vukosavljević, oaspeții aveau să peria conducerea „sfertului”, 17-18, acestea fiind ultimele două puncte marcate de „lei” în cea de-a treia perioadă a partidei. Din două „libere”, Marcu Badiu avea să aducă scorul sfertului trei în favoarea gazdelor, 19-18. Urma sfertul patru, unul decisiv pentru aflarea echipei care avea să plece de pe parchetul de joc cu cele două puncte, punctele învingătoarei.


Ultima perioadă a confruntării avea să fie una echilibrată, cu mult suspans, cele două echipe menținându-se în echilibru la punctele înscrise, până în finalul „sfertului”, atunci când „leii” din Banat au știut să dea lovitura decisivă dovedind că sunt mai stăpâni pe propriile emoții. Nikola Pesaković a înscris primele două puncte ale ultimului sfert, 0-2 (62:59, la scorul general). Ousmane Barro avea să egaleze, tot în urma unei aruncări de două puncte, 2-2. Sherwood  Brown a reușit prima „trița” din „sfert”, iar scorul devenea favorabil oaspeților, 2-5 (64:62, la „general”). După două „libere”, Justin Baker a readus echipa bucureșteană la un punct de oaspeți, 4-5, iar Michael Deloach a marcat dintr-o aruncare de două puncte, 6-5. Dragoș Diculescu a înscris „trița”, 6-8, dar, după două „libere”, Lee Dominique a egalat situația în „sfert”, 8-8, iar la scorul general gazdele conduceau cu 70:65. Prin Willie Kemp, gazdele se vedeau în avantaj la scorul sfertului patru, 10-8, avantajul oaspeților fiind readus de „trița” lui Nikola Pesaković, 10-11. Ousmane Barro a readus echipa bucureșteană în avantaj, după două „libere”, 12-11. Din acest moment, echipa timișoreană începe desprinderea. Dragoș Diculescu a înscris la capătul unei aruncări de trei puncte („trița”), 12-14, tot „trița” reușind și Nikola Pesaković, 12-17. Odată cu această reușită, situația la scorul general devenea egală, 74:74, când mai erau, mai bine de 4 minute de joc. Prin Daniel Ioniță, echipa bucureșteană preia conducerea scorului general, 77:74, prin „trița” înscrisă, gazdele se distanțau la două lungimi în fața oaspeților, în timp ce scorul „sfertului” era în favoarea vizitatorilor, 15-17. După două aruncări libere reușite de Vladan Vukosavljević, Timișoara s-a distanțat în „sfert”, 15-18 și 15-19, iar la scorul general se afla la un punct în spatele gazdelor, 77:76.
Gazdele reușesc să înscrie prin Willie Kemp, încă două puncte, scorul general fiindu-le favorabil acum la o diferență de trei puncte, 79:76. A urmat un fault personal al lui Justin Baker asupra lui Vladan Vukosavljević, iar arbitrul jocului a oferit două aruncări libere baschetbalistului timișorean ca urmare a acestui fault. Ambele „libere” aveau să fie trecute prin inel, iar scorul „sfertului” 17-21 (79:78, la „general”). Un nou fault asupra lui Vladan Vukosavljević a fost sancționat cu două „libere” pentru echipa timișoreană, Vukosavljević trecând una din mingile aruncate, prin inel, 17-22 (79:79, la „general”). Finalul de meci se anunța unul plin de suspans.
Miloš Komatina va comite, potrivit deciziei arbitrului, un fault personal asupra lui Willie Kemp, baschetbalistul bucureștean primind două „libere” la coșul echipei timișorene, ambele fiind reușite, scorul general redevenind favorabil bucureștenilor, 81:79. Anton Diaconescu a comis un fault personal asupra lui Vukosavljević, iar baschetbalistul timișorean a aruncat de două ori la coșul dinamovist. Doar una din mingile aruncate a trecut prin inel, scorul general devenind, cu mai bine de două minute înainte de finalul jocului, 81:80. Miloš Komatina avea să înscrie două puncte prețioase pentru „lei”, 81:82, iar din acest moment, până la finalul jocului, echipa timișoreană nu a mai fost condusă la scorul general, sprintând spre succes. Din două „libere”, Vukosavljević a trecut o minge prin inel, iar scorul se mărea în favoarea oaspeților, 81:83. Brandon Randolph, la capătul unei aruncări de două puncte, a pus o diferență de 4 puncte pe tabela de marcaj, 81:85 (cu 12 secunde înainte de final). Gazdele au solicitat time-out, iar după încheierea lui au înscris „trița”, prin Willie Kemp. Astfel, cu 8 secunde înainte de finalul disputei, diferența dintre cele două echipe era de doar un punct pe tabela de marcaj, 84:85. După un fault personal comis de Justin Baker, asupra lui Nikola Pesaković, baschetbalistul echipei bănățene a obținut două „libere”, ambele fiind trecute prin inel. Cu 7 secunde înainte de final, C.S. S.C.M. Timișoara conducea cu 3 puncte diferență, 84:87. După cele două aruncări libere, bucureștenii au solicitat un nou time-out, iar la revenirea pe parchet, după un fault tehnic comis de Marko Stojadinović, asupra lui Michael Deloach, se acordă o „liberă” pentru gazde, baschetbalistul bucureștean înscriind și reușind să închidă tabela de marcaj.


Marcatorii celor 87 puncte ale echipei bănățene au fost: Vladan Vukosavljević (25 puncte), Nikola Pesaković (18 puncte), Brandon Randolph (13 puncte), Dragoș Diculescu (10 puncte), Sherwood Brown (9 puncte), Cătălin Baciu (4 puncte), Octavian Popa Calotă (3 puncte), Marko Stojadinović (3 puncte), Miloš Komatina (două puncte). Pentru echipa bucureșteană, cele mai multe puncte au fost reușite de Ousmane Barro (19 puncte) și Justin Baker (19 puncte). La fel ca și în celălalt joc susținut la București, cel din etapa trecută, împotriva Stelei, baschetbalistul timișorean Vladan Vukosavljević a reușit „double-double”, pe lângă punctele înscrise, a bifat și 11 recuperări (una ofensivă și 10 defensive).


Procentaj favorabil echipei timișorene, de-a lungul acestui joc, la aruncările de trei puncte, 41% fiind trimise prin inel, față de doar 19% în dreptul echipei gazdă. Dinamo Știința a bifat un procentaj favorabil la aruncările de două puncte, 64%, față de 55% în dreptul echipei bănățene. Procentajul aruncărilor libere marcate a fost favorabil echipei bucureștene, 78% (din 36 de încercări, 28 au fost introduse prin inel), față de 70% în dreptul oaspeților (din 23 de încercări, 16 au intrat prin inel). Echipa bucureșteană a înregistrat un ușor avantaj și la recuperări, dar și la pasele decisive. Recuperările au fost în favoarea gazdelor, 35 (8 ofensive și 27 defensive), 34 în favoarea oaspeților (8 ofensive și 26 defensive). La pasele decisive, dinamoviștii au bifat un număr de 25 astfel de pase, față de 15, în dreptul echipei timișorene. La intercepții, Dinamo Știința a bifat un total de 5, iar C.S. S.C.M. Timișoara, 4.


După acest succes, C.S. S.C.M. Timișoara a dobândit un total de 18 puncte în clasamentul seriei valorice A, după cele 13 etape ale primei faze la Ligii Naționale de Baschet. Cu această zestre de puncte, „leii” din Banat vor evolua cu siguranță în Grupa „Roșie”, în cea de-a doua fază a campionatului național de baschet masculin, aceasta fiind grupa de elită a părții secunde, calificatele păstrându-și toate punctele adunate din prima fază.
Ultimul joc al echipei bănățene, în faza întâi a grupei valorice A, va avea loc sâmbătă, 12 ianuarie, pe parchetul sălii polivalente din Craiova, acolo unde echipa antrenată de Cristian Bota va evolua împotriva echipei locale S.C.M. Universitatea (locul 3, 22 puncte), cu începere de la ora 18.


Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro.