Jocul disputat pe parchetul sălii „Mihai Viteazul” din București, dintre Steaua și C.S. S.C.M. Timișoara, a încheiat cea de-a XII-a etapă a primei faze din Grupa valorică A a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Odată sfârșitul acestei confruntări, Liga Națională de Baschet a încheiat anul 2018, urmând să se reia în ianuarie 2019, atunci când se va încheia prima fază a competiției.
Meciul din Sala „Mihai Viteazul” a oferit un joc bun spectatorilor prezenți în tribune, cele două echipe angrenate în confruntarea de pe parchet și-au dat ultima lor picătură de energie pentru a obține cele două puncte ale învingătoarei și a se menține în rândul formațiilor care vor evolua în cea de-a doua parte a campionatului, în cadrul grupei „roșii”, o grupă care va fi compusă din echipele clasate pe locurile 1-6, în Grupa valorică A, cele șase echipe urmând să-și păstreze toate punctele acumulate de-a lungul evoluțiilor din prima fază a întrecerii.


În sfertul întâi, am înregistrat un joc echilibrat, o dispută în care, la finalul celor 10 minute, echilibrul de pe parchetul de joc a fost reflectat și pe tabela de marcaj, gazdele încheind în avantaj, „sfertul”, la limită, 23:22.
Skyler Spencer cu o aruncare de două puncte a deschis scorul în favoarea echipei „militare”, 2-0, iar după câteva secunde Vladan Vukosavljević a egalat, tot cu o aruncare de două puncte, 2-2. Gazdele s-au desprins, 4-2 și 5-2, prin reușitele lui Skyler Spencer (o aruncare de două puncte și o „liberă”). După mai bine de 4 minute de joc, a fost restabilită egalitatea, la 7, prin reușita de trei puncte (prima din acest joc) a lui Dragoș Diculescu.
Žarko Djurič și Radu Vîrnă au readus echipa bucureșteană în avantaj, 9-7 și 11-7, după care, la un fault personal al lui Radu Vîrnă, asupra lui Vladan Vukosavljević, baschetbalistul timișorean obține două „libere”, una din acestea o punctează și reduce diferența de scor, 11-8. Žarko Djurič a mărit diferența pe tabela de marcaj, 13-8, iar cu o „trița”, Sherwood Brown menține Timișoara, la scor, în apropiere de echipa bucureșteană, 13-11. A urmat o nouă egalitate, Vladan Vukosavljević înscriind din aruncare de două puncte, 13-13. Pivotul echipei timișorene și-a adus coechipierii în avantaj pe tabela de scor, pentru prima dată în acest meci, 13-15, dar Radu Vîrnă avea să egaleze, 15-15. „Extrema”, Marko Stojadinović a readus Timișoara în avantaj, 15-17, iar Ante Delaš, cu prima „trița” pentru Steaua în acest meci, a readus echipa „militară” la conducere, 18-17. Veteranul pivot al echipei bănățene, Vladan Vukosavljević a marcat încă trei puncte, iar Timișoara se afla în avantaj, 18-20. 
Ante Delaš și-a readus echipa în avantaj, după ce a înscris trei puncte, 21-20, Dragoș Diculescu a mai pus două puncte în dreptul echipei bănățene, 21-22, iar Žarko Djurič, cu o aruncare de două puncte, a stabilit scorul final al primului sfert, scor favorabil gazdelor.

 
În sfertul doi, echilibrul avea să se mențină timp de mai bine de 5 minute. După minutul 5 și 41 de secunde, oaspeții încep să se desprindă pe tabela de marcaj a sălii bucureștene. Octavian Popa Calotă a înscris două puncte, scorul sfertului doi devenit favorabil oaspeților, 7-10 (29:32, la general), iar până la final, evoluția scorului a fost favorabilă echipei bănățene care nu a mai cedat conducerea gazdelor, conducând, în „sfert”, cu 13 puncte în fața gazdelor, 7-20, iar la scorul general 29:42.
La finalul sfertului doi, oaspeții au învins, adjudecându-și această a doua perioadă, mult mai clar decât au făcut-o gazdele în primul sfert, 11-22, iar la scorul general, la vestiare s-a intrat cu avantajul echipei timișorene, 33:44.
Această diferență de scor s-a realizat ca urmare a faptului că, de-a lungul evoluției ei pe parchetul de joc, echipa bucureșteană a început să piardă din claritatea ofensivă, pe când „leii” din Banat au început să plece mai bine pe tranziție.


Sfertul trei a revenit tot echipei bănățene, la finalul celei de-a treia perioade de 10 minute, scorul arăta în favoarea Timișoarei, 14-23 (47:67, la scorul general). De remarcat că, în acest „sfert”, gazdele, cu o rotație scurtă, nu au reușit să conducă deloc pe tabela de marcaj a sălii, oaspeții având cel mai mare avantaj al „sfertului”, pe final, 12-23 (45:67, la scorul general).


Sfertul patru a fost unul destul de lejer abordat de „lei”. Și-au permis câteva aruncări libere ratate, dar la adăpostul unei diferențe mari de scor general, diferență obținută în sferturile doi și trei. Gazdele au gonit după egalare, având avantaj în „sfert”, pe toată durata lui, cea mai mare diferență fiind de opt puncte, 10-2, 13-5, 15-7, în tot acest timp, scorul general fiind în favoarea oaspeților, 57:69, 60:72 și 62:74.
Echipa timișoreană a revenit pe tabela de marcaj, la diferență mică, în spatele gazdelor, pe finalul acestei ultime perioade de joc, 17-16, 19-17, 19-18. La finalul celei de-a patra perioade de 10 minute (ultima a partidei), echipa „militară” avea să o bifeze favorabil, 23-18, dar fără a putea să remonteze diferența la scorul general. În sfertul patru, Radu Vîrnă, bachetbalistul echipei bucureștene, ca urmare a celor 5 greșeli personale comise de-a lungul confruntării, a fost eliminat de pe parchetul de joc.
De asemenea, am remarcat în tribunele sălii bucureștene, câțiva suporteri timișoreni care și-au încurajat echipa favorită de-a lungul partidei. Astfel, la finalul celor 40 de minute ale confruntării, Steaua București avea să fie învinsă, clar, de echipa „leilor” din Banat, 70:85.


De-a lungul acestui meci, statistica oficială ne arată, la final, procentajul gazdelor la aruncările de două puncte, unul mai bun, decât al oaspeților, bucureștenii reușind să înscrie 54% din aruncările de două puncte, iar timișorenii, 51%. „Leii” din Banat au avut procentaj mai bun la aruncările de trei puncte, 40% din aceste aruncări au intrat prin inel, echipei bucureștene fiindu-i reușite doar 16% din aruncările de trei puncte. Aruncările libere au fost favorabile gazdelor, procentul steliștilor fiind de 72% reușite, iar al echipei timișorene, doar de 45% reușite.
„Leii” din Banat au avut avantaj la recuperări, înregistrând un total de 50 recuperări de-a lungul acestui joc (16 ofensive și 34 defensive), pe când „militarii” au avut un total de 38 recuperări (14 ofensive și 24 defensive). Steaua s-a impus, la limită, la numărul paselor decisive, bifând 17 pase decisive, față de 16 ale echipei timișorene. Statistica finalului de meci ne mai arată că, echipa Timișoarei a avut un total de 13 mingi pierdute, față de 10, ale bucureștenilor, iar intercepțiile au fost, 8 în favoarea echipei „militare” și 5 în favoarea echipei bănățene.
Așadar, după acest rezultat favorabil, echipa din Banat a obținut cele două puncte ale învingătoarei, gazdele fiind nevoite să se mulțumească doar cu punctul formației învinse. După douăsprezece etape, C.S. S.C.M. Timișoara, cu un total de 16 puncte, se află pe locul 6 în clasamentul grupei valorice A. Odată cu acest joc, „leii” din Banat au bifat cea de-a patra victorie în acest campionat, iar antrenorul Cristian Bota, cea de-a doua lui victorie de când se află pe banca tehnică a echipei, în postura de antrenor principal.
Marcatorii echipei bănățene, în acest meci, au fost: Vladan Vukosavljević (32 puncte și 19 recuperări, double-double), Brandon Randolph (12 puncte), Nikola Pesaković (8 puncte), Octavian Popa Calotă (7 puncte), Miloš Komatina (6 puncte), Cătălin Baciu (6 puncte), Dragoș Diculescu (5 puncte), Alexandru Coconea (4 puncte), Sherwood Brown (3 puncte), Marko Stojadinović (două puncte). Pentru echipa bucureșteană, cele mai multe puncte în acest joc, au fost înscrise de Ante Delaš (20 puncte).
Odată cu acest meci, C.S. S.C.M. Timișoara a încheiat într-un trend ascendent anul 2018, iar până la finalul primei părți a campionatului mai are două meciuri, ambele în deplasare. Mai întâi, la București, împotriva echipei Dinamo Știința, luni, 7 ianuarie 2019, de la ora 18, meci ce se va transmite, în direct, la DigiSport și, sâmbătă, 12 ianuarie, la Craiova, împotriva echipei locale S.C.M. Universitatea.

 
Cornel Seracin  

Foto: arhivă, ziarul TIMIȘOARA