Jocul celei de-a patra runde a grupei întâi din Challenge Cup, ediția 2018/2019, Timișoara Saracens - Northampton Saints, nu s-a putut disputa pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, ca urmare a condițiilor meteo.

Zăpada a învins sportul, „generalul iarnă” opunându-se disputării acestui meci, stratul de nea de pe gazon neputând fi îndepărtat până la ora de începere a meciului, deși s-au depus eforturi considerabile pentru o suprafață de joc corespunzătoare. Arbitrul întâlnirii a constatat situația din teren și a decis ca meciul să nu se dispute.

Echipa de rugby a Timișoarei, Campioana României, a mai trecut printr-o situație asemănătoare în ediția 2016/2017 a Cupei Challenge, atunci când, în ianuarie 2017, nu a putut disputa pe gazonul de pe „Dan Păltinișanu” meciul cu echipa franceză Stade Français. Ca urmare a situației, clubul bănățean a pierdut jocul cu 0-28 și i s-a aplicat o amendă de 30.000 de euro.

În această ediție a competiției europene, Timișoara Saracens a primit dreptul de participare ca urmare a faptului că regulamentul competiției nu permite ca două echipe aflate sub același patronaj să concureze în același turneu, patronul echipei Heidelberger R.K. fiind aceeași persoană cu susținătorul financiar al echipei franceze Stade Français, angrenată în această ediție a competiției în grupa a doua.

Astfel că echipa germană Heidelberger R.K., care în dublă manșă a obținut calificarea în grupele Cupei Challenge, ediția 2018/2019, împotriva echipei Timișoara Saracens, nu a fost admisă în competiție, organizatorii acesteia preferând să invite echipa campioană a României.

Ca urmare a situație create, din nou, pe Arena „Dan Păltinișanu” din Timișoara, când, în urmă cu două săptămâni meciul dintre Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și Northampton Saints nu s-a disputat datorită condițiilor meteo care, deși previzibile, nu s-a făcut nimic pentru preîntâmpinarea lor, forul organizator al Challenge Cup, European Professional Club Rugby (Asociația Europeană a Cluburilor Profesioniste de Rugby) a decis o nouă sancțiune împotriva clubului din Banat.

O comisie de disciplină a forului organizator, formată din profesorii Lorne Crerar (Scoția), președinte, Philippe Cavalieros (Franța) și Val Toma (România), a constatat că Timișoara Saracens nu a luat toate măsurile necesare pentru a pregăti și a proteja suprafața de joc a stadionului „Dan Păltinișanu”, clubul încălcând astfel Regulile turneelor din acordul de participare a Cupei Challenge 2018/19.

Prin urmare, comisia a hotărât să atribuie cinci puncte echipei engleze, Northampton Saints, oferindu-i câștig cu rezultatul de 28-0, iar clubului campion al României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., pentru a doua oară participant la competiția europeană intercluburi, i-a impus o amendă de 30.000 €.

Până la această decizie, timișorenii au pierdut, pe teren, toate cele trei meciuri disputate în actuala ediție a Challenge Cup, 17-54 cu Newport Dragons (pe teren propriu), 12-70 (în deplasare) și 14-47 (pe teren propriu) cu Clermont Auvergne.

Timișoara Saracens va disputa ultimele două meciuri din grupa întâi a Cupei Challenge, în deplasare, pe 11 ianuarie 2019, cu Newport Dragons (Țara Galilor), și în 18 ianuarie 2019, cu Northampton Saints (Anglia).

Cornel Seracin