O insuliță într-o mare de zăpadă, așa a părut Restaurantul „Flora” marți, 19 decembrie, la premierea celor mai merituoși sportivi din județul Timiș în anul 2018. În organizarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș, Gala Sportului-2018 a adunat laolaltă un număr restrâns de participanți, sportivi, invitați, jurnaliști, cu toții gustând deosebitul eveniment. 

Festivitatea de premiere a început cu un moment de reculegere în memoria a trei foști sportivi și antrenori, Doran Virgil (metodist), Lache Zeno (profesor) și Bogdan Marcel (profesor), toți trei trecuți la cele veșnice de-a lungul acestui an. 

Doran Virgil a fost metodist al Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Timiș, Lache Zeno, profesor, considerat o figură marcantă a Kaiac-Canoe-ului românesc, mulți ani, timp îndelungat la cârma „flotilei” secției de profil a Clubului Sportiv Școlar numărul 1 Timișoara, antrenor de kaiac-canoe. 

Bogdan Marcel, profesor, considerat ca făcând parte din prima generație a sportivilor „luptători” care a adus judo-ul la Timișoara, în anul 1970. Este considerat primul antrenor de juniori, pe plan local, la Școala Sportivă Viitorul. Profesor-ul Bogdan Marcel a fost „Antrenor Emerit”, iar sportivii pe care i-a pregătit au obținut medalii la competițiile naționale și internaționale. 

După acest moment s-a trecut la nominalizarea Asociațiilor Județene pe ramură de sport, fiind premiate pentru activitatea depusă, Asociația Județeană de Atletism Timiș (președinte, Adrian Vrudnik), Asociația Județeană de Box (președinte, Mihai Ion), Asociația Județeană de Baschet Timiș (președinte, Radu Bucerzan), Asociația Județeană de Fotbal Timiș (președinte, Romeo Malac). 

A urmat premierea cluburilor sportive cu rezultate de excepție în anul competițional 2018: Clubul Sportiv Școlar Timișoara (director, Sebastian Gavrilă), Clubul Sportiv Școlar BegaTimișoara (director, Mircea Bologa), Clubul Sportiv Municipal Timișoara (director, Lucian Reclaru), Clubul Sportiv Școlar Lugoj (director, Simion Moater), Clubul Sportiv Municipal Lugoj (director, Marius Maier, Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timișoara (director, Călin Rosemblum), Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara (președinte, Mircea Kiss), S.C.M. Timișoara (președinte, Radu Țoancă), C.S. Dumbrăvița (președinte, Nicoleta Husar), C.S. Universitatea Timișoara (președinte, Marius Olariu).

Cluburile sportive de drept privat care-au promovat, în anul 2018, activitatea sportivă la copii, în județul Timiș, au fost premiate: A.C.S. Judo „Phoenix” Timișoara (președinte, Laurențiu Jurca), A.C.S. „Heracle” Timișoara (președinte, Damian Răileanu), C.S. „Warriors” Timișoara (președinte, Codruț Nicorici), A.C.S. „Floreta” Timișoara (președinte, Iulian Teacă).

Personalități care-au contribuit la promovarea și dezvoltarea sportului în județul Timiș, de-a lungul anului 2018, au primit premii pentru activitatea depusă: Dan Lața, fost președinte al Asociației Județene de Fotbal Timiș, prof. univ. dr. Sorinel Voicu, fost decan al Facultății de Educație Fizică și Sport din Timișoara, acum, antrenor principal al echipei de handbal feminin, secund divizionara   C.S. Universitatea de Vest Timișoara, profesor, Ivan Todorov, profesor, Nicolae Ilian

Din partea instituției prefectului Județului Timiș, a onorat participarea la eveniment, Cosmina Oara, consilier al Prefectului Timiș, domnia sa rostind, printre altele: „Vreau să transmit un cuvânt de salut din partea doamnei Prefect, Eva Georgeta Andreaș și regretul dumneaei de a nu putea fi aici, personal, alături de voi. Din păcate, este în județ, în deplasări, încercând să rezolve toate problemele cu care ne confruntăm în aceste zile din cauza ninsorilor abundente și a ținut neapărat să vă transmită cele mai calde felicitări pentru reușitele pe care le aveți. Așa că, vreau să mă rezum doar la a vă adresa felicitări, vouă, celor mai buni dintre cei buni, precum și celor pe care-i instruiesc și care merită, deopotrivă, felicitările noastre. Vă urăm sărbători fericite și sărbători cât mai calde, și la propriu, și la figurat. Felicitări, încă o dată!” Instituția Prefectului a primit, din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș, o plachetă.

Consilier al președintelui consiliului Județean Timiș, Adrian Negoiță, a fost prezent la Gala Sportului-2018, rostind, printre altele: „Sperăm să reușim, cât de cât și noi, să dăm, în continuare, bani, să-i punem în buget și să-i și dăm (până la urmă, a-i pune în buget e ușor, trebuie să-i și dai). Încercăm și la anul, cu toate furcile astea caudine ale legii sportului, care, parcă, de la an la an devin tot mai «simpatice» (dacă se poate, să taie tot), dar încercăm, cel puțin la nivelul unde se poate, de copii și juniori, să ridicăm un pic ștacheta, să finanțăm așa cum trebuie, măcar la acest nivel, și la cei mari, «Dumnezeu cu mila!» ... . Dincolo de acest aspect, vreau să vă felicit, încă o dată, pentru tot ceea ce faceți, pentru că, până la urmă, rezultatele dumneavoastră, oriunde, în orice domeniu, scrie din partea clubului din Timiș și din Timișoara. Din acest motiv vă spunem că, și eu și președintele, aici suntem pe aceeași lungime de undă, vă respectăm și vă iubim și vă mulțumim pentru ce faceți pentru județul Timiș”.

Șef Birou Sport-Cultură, în cadrul primăriei municipiului Timișoara, Mihai Costa, prezent la Gala Sportului-2018, a rostit, printre altele: „Noi, Municipiul și Județul, ne considerăm plămânul logistic de infrastructură și financiar al sportului local. Sperăm și noi, prin efortul municipalității, să ținem infrastructura și să finanțăm, cât se poate, din bugetul local (noi în acest an am avut un efort de aproape 22 de milioane de lei), activitatea sportivă, sportul. Încă mai avem restanțe de plată, dar sperăm să continuăm, ca-n fiecare an, să putem finanța, atât clubul propriu, care susține echipele de jocuri sportive de primă ligă, celelalte echipe de jocuri, dar nu în mică măsură și celelalte structuri sportive pe discipline individuale. De aceea, sper, ca în fiecare an, să putem fi un aliat de nădejde al dumneavoastră, în ceea ce faceți. Eu vă felicit în nume personal pentru ce ați realizat, cu toate greutățile financiare, cu toate greutățile legislative care ne înconjoară...”. În încheierea cuvântului rostit, domnul Costa a transmis Galei Sportivilor, salutul primarului Nicolae Robu și, „cu tot respectul și stima Consiliului Local și a Executivului, sub semnătură domnului primar Nicolae Robu”, a înmânat colegilor domniei sale din Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș, o „Diplomă de Onoare a municipalități, pentru tot ce au implicat ei în ceea ce înseamnă desfășurarea activităților de pe raza municipiului Timișoara”. 

A urmat momentul oratoric al directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Timiş, Adrian Tal, care a amintit despre performanțele realizate de sportivii din județul Timiș la Jocurile Olimpice de Vară din 2016, dar și despre performanțele Sportivului Anului 2018 (canotorul Alexandru Laurențiu Danciu): „E un an deosebit și, spun că e deosebit, deoarece avem sportivi care au fost la Olimpiadă. Dacă anul trecut a fost și Estera și Ivan Guidea la Olimpiadă, anul acesta sportivul de primul loc a fost și el la Olimpiadă, chiar dacă este Olimpiada Tineretului. Ne dă speranțe pentru viitoarele ediții a Jocurilor Olimpice. Dacă nu la Tokio, pe mai departe, sigur. Sigur vom mai auzi de sportivul anului de anul acesta. Mă bucur și-i mulțumesc că și-a rupt din pregătirea lui sportivă... . E onoare! E aici, și-i mulțumim! Și ceilalți sportivi sunt niște oameni deosebiți, și rezultatele lor ne bucură. Anul acesta s-au schimbat ierarhiile, după cum o să vedeți, la echipe, fie la jocuri individuale, fie la joc sportiv, au apărut alte echipe. Ne bucură și prezența autorităților locale, care sunt alături de noi, și, dați-mi voie, cu voia dumneavoastră, să le mulțumesc, atât instituției prefectului, cât și consiliului județean”.

Din partea Universității de Vest, Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, prof. univ. dr. Adrian Nagel, a rostit următoarele: „Rugămintea noastră este ca, cât mai multe cluburi să producă cât mai mulți sportivi care să crească, să aibă carieră în domeniul sportului, să vină la facultate. Vreau să vă spun că, în ultimii ani, nu prea mai avem sportivi. Avem numai oameni care vor să se facă sportivi, numai că, e un pic cam tardiv, la facultate, să facem din ei sportivi. Sperăm ca produsul finit al dumneavoastră să fie materia primă pentru noi, iar mai apoi, produsul nostru finit să se-ntoarcă la dumneavoastră și să performeze la cel mai înalt nivel. Oricum, vă mulțumesc foarte mult!” Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș a oferit Diplomă, Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității de Vest Timișoara, fiindu-i înmânată „decanului”Adrian Nagel, prezent la Gala Sportului-2018. 

În cadrul Galei Sportivilor-2018, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș a oferit premiu inspectorului de Educație Fizică și Sport, profesor Constantin Osain, prezent, din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș, la premiere. Cu acest prilej, profesorul Osain a rostit: „Îi mulțumesc domnului director pentru acest premiu! Vă mulțumesc tuturor că existați și vă doresc să aveți sărbători fericite și multă, multă sănătate!”

Au fost acordate premii sportivilor care activează în ramurile sportive neolimpice, care, în anul 2018 au obținut rezultate meritorii în întrecerile interne și externe. Astfel, în top ramuri sportive neolimpice, au fost premiați: Bogdan Barcan (Karate - C.S. Universitatea de Vest Timișoara, două locuri doi la Campionatele Europene de Seniori, medaliat la Campionatele Naționale); Niculina Dan (navomodelism - C.S.M. Timișoara, un loc doi la Campionatul Modial de Seniori, un loc trei la Campionatul Mondial de Seniori, medalii la Campionatele Naționale); Ioana Popescu (karate - C.S. U.T.K. Timișoara, antrenor, Mihai Cioroianu, un loc întâi la Campionatul European de Juniori, un loc doi la Campionatul European de Juniori, un loc doi la Campionatul European de Seniori și două locuri trei la Campionatul European de Seniori); Alin Nebarcea (navomodelism - C.S.M. Timișoara, antrenor, Niculina Dan, un loc întâi la Campionatul Mondial de Seniori, un loc trei la Campionatul Mondial de Seniori, medaliat la Campionatele Naționale); Cristina Dan (navomodelism - C.S.M. Timișoara, antrenor, Niculina Dan, un loc întâi la Campionatul Mondial de Seniori, un loc trei la Campionatul Modial de Seniori, medaliată la Campionatele Naționale); Sebastian Zicoane (dans sportiv - C.S. Sportim Dance Timișoara, antrenor, Emanuel Jebeleanu, un loc întâi la Campionatul Mondial pentru Tineret, un loc întâi la Campionatul European pentru Tineret, medaliat la Campionatele Naționale); Anca Copos (dans sportiv - C.S. Sportim Dance Timișoara, antrenor, Emanuel Jebeleanu, un loc întâi la Campionatul Mondial pentru Tineret, un loc întâi la Campionatul European pentru Tineret, medaliată la Campionatele Naționale); Roxana Lucaciu (dans sportiv - C.S. Magnum Team Timișoara, antrenor, Raul Avram, un loc întâi la Campionatul Mondial sub 21 ani - Standard, un loc întâi la Campionatul European, medaliată la Campionatele Naționale); Lucian Dan (navomodelism - C.S.M. Timișoara, antrenor, Niculina Dan, un loc întâi la Campionatul Mondial de Seniori, un loc doi, la Campionatul Mondial de Seniori, două locuri doi la Campionatul Mondial de Seniori, medaliat la Campionatele Naționale); Emilian Dan (navomodelism - C.S.M. Timișoara, antrenor, Niculina Dan, un loc întâi la Campionatul Mondial de Seniori, două locuri doi la Campionatul Mondial de Seniori, un loc trei la Campionatul Mondial de Seniori, medaliat la Campionatele Naționale).

Menționăm că, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș a întocmit un clasament al sportivilor practicanți ai sporturilor neolimpice. În acest clasament au fost pe podium (locurile 1-3), Sebastian Zicoane, Anca Copos, Roxana Lucaciu (clasați pe locul 3), Lucian Dan (locul 2), Emilian Dan (locul 1). 

Ajuns cu întârziere la Gala Sportului-2018, revenit în Timișoara de pe teren, de acolo de unde a fost pentru a rezolva situațiile grele prin care trec localitățile din județ ca urmare a zăpezii căzute, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a susținut un scurt moment oratoric la acest eveniment, din care redăm: „Dacă discutăm despre ceea ce urmează în anul 2019, ținând cont că este un an pre-olimpic, un an de pregătire, pot să vă spun că, conform legislației în vigoare, Consiliul Județean va fi, în continuare, alături de dumneavoastră. Cred că, și-n acest an, sumele care-au fost, chiar dacă nu au mulțumit pe unii, vor rămâne, cel puțin în 2019, la nivelul anului 2018. Asta vă asigur! Ca un calendar de acordare a finanțării, pot să vă spun că, bugetul de stat va fi aprobat la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că, la nivelul Consiliului Județean, vom aproba bugetul județului undeva, 20-25 februarie, după care vom demara procedura de licitație de proiecte, timp de o lună de zile, ceea ce înseamnă că, undeva la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie se vor semna contractele de finanțare. Vă spun acest lucru ca să știți la ce să vă așteptați, pentru că sunt ferm convins că bugetul dumneavoastră pe care-l pregătiți pe anul 2019 se bazează pe sursele de finanțare principale, iar Consiliul Județean e un surplus la activitatea dumneavoastră. După cum ați văzut, finanțarea privind activitatea sportivă se bazează, în mod special pe direcția de copii, tineret. Susținem, în continuare acest lucru. Pe partea de seniori este o anumită problemă din punct de vedere al interpretării legislative și sper să o clarificăm. Poate, dacă facem cu toții front comun, ținând cont că avem un ministru al sportului venit din domeniu (la premiile acordate de Federația Română de Automobilism am și discutat anumite modificări legislative. Dacă aveți astfel de propuneri, de modificări legislative, vă aștept la Consiliu Județean să mi le înaintați. Nu trebuie oficial, e destul dacă mi le aduceți, astfel încât să le putem analiza și să le depun la minister de a susține anumite modificări pentru a sprijini sportul de performanță). Vă spun atât: vom face tot posibilul, de la an la an să mărim bugetul Consiliului Județean, atât pentru sportul de masă, cât și pentru sportul de performanță. Vă mulțumesc mult! Vă doresc sărbători fericite! Vă felicit pentru rezultatele obținute. Un an 2019 cu cât mai multe rezultate bune pentru județul Timiș”.

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș a întocmit un „Top Olimpic” pe anul 2018 și a premiat pe cei mai merituoși sportivi care activează în sporturile olimpice, desemnând sportivul anului 2018 în județul Timiș și antrenorul anului. Iată și sportivii clasați în acest „Top”: Andreea Popa (canotaj - C.S.U. Politehnica Timișoara, antrenor, Ecaterina Calapis, participare la Campionatul Mondial și European de Tineret); Benjamin Wiliem Bodo (scrimă - C.S.U. Politehnica Timisoara, antrenor, Virgil Sălișcan, medaliat la Campionatele Naționale pentru Seniori și Tineret); Florentina Constantinescu (badminton - C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara, antrenor, Florin Posteucă, medaliată la Campionatele Naționale pentru Seniori); Ion Măranu (haltere - C.S. Haltere Timisoara, antrenor, Călin Milan, medaliat la Campionatele Naționale); Rafael Szabo (gimnastică artistică - C.S.M. Lugoj, antrenor, Adrian Meleancă, un loc cinci la Campionatul European pentru Juniori, medaliat la Campionatele Naționale); Cristina Daniela Bălan (atletism - C.S. Athletics Timișoara, antrenor, Raymond Gulyas, un loc șapte la Campionatul European pentru Seniori, un loc întâi la Campionatul Balcanic pentru Seniori, un loc doi la Campionatul Balcanic pentru Tineret, medaliat la Campionatele Naționale);  Adriana Surupăceanu (canotaj - C.S.Ș. Bega Timișoara, antrenor, Elvira Văsuț, un loc trei la Campionatul European pentru Juniori, un loc doi la Campionatul Balcanic pentru Juniori, medaliat la Campionatele Naționale); Denis Nichitean (canotaj - C.S.Ș. Bega Timișoara, antrenor, Dorin Bena, un loc doi la Campionatul European de Juniori, un loc patru la Campionatul Mondial pentru Juniori, un loc trei la Campionatul Balcanic, medaliat la Campionatele Naționale); Ivan Guidea (lupte libere - C.S.M. Lugoj, antrenor, Emil Vanea, locul trei la Campionatul European pentru Seniori); Alexandru Laurențiu Danciu (canotaj - C.S.M. Timișoara, antrenor, Zlatomir Balojin, un loc doi la Jocurile Olimpice ale Tineretului - Argentina, Buenos Aires,- un loc întâi la Campionatul Mondial de Juniori, un loc doi la Campionatul European de Juniori, medaliat la Campionatele Naționale). 

Pe podiumul „Top-ului Olimpic” 2018 au urcat, în acest an: Denis Nichitean (locul 3), Ivan Guidea (locul 2), Alexandru Laurențiu Danciu (locul 1).

Sportivul județului Timiș, pentru anul 2018, a fost desemnat canotorul Alexandru Laurențiu Danciu (C.S.M. Timișoara). 

Antrenorul anului 2018, în județul Timiș, a fost desemnat Zlatomir Balojin (Clubul Sportiv Municipal Timișoara).

Premiat la sporturile tehnice (auto-moto), a fost sportivul Ionel Pascotă (motociclism - C.S. Pascotă Timișoara, un loc întâi la Campionatul Național pentru Seniori, un loc doi la Campionatul European pentru Seniori). Motociclistul Ionel Pascotă a fost desemnat Sportivul Anului la sporturile tehnice.

La Sport Masters, Sportivul Anului a fost desemnat Sorin Cazacu (powerlifting – C.S. Caza Powerlifting Timișoara, dublu medaliat la Campionatul Mondial, triplu medaliat la Campionatul European, multimplu medaliat la Campionatele Naționale).  

La acestă Gală a Sportului - 2018 nu au fost uitate persoanele cu dizabilități, la categoria Sport Persoane cu Dizabilități, Sportivul Anului a fost desemnat Victor Doană - C.S. Maraton '93 Lugoj, multiplu medaliat la Campionatele Naționale.

Echipa anului la sporturi individuale a fost desemnată C.S.U. Politehnica Timișoara - scrimă, la feminin și masculin, antrenor Virgil Sălișcan, Campioană Națională, la Masculin, Cupa României, la Feminin, locul trei la Cupa Europei, la Feminin.    

Echipa Anului la Jocuri Sportive - Seniori 2018, C.S. Informatica Timișoara, locul întâi în Campionatul Național (Liga întâi), câștigătoare a Cupei României (ediția 2017/2018) și a SuperCupei României, fotbal în sală.

Echipa Anului la Jocuri Sportive - Juniori 2018, C.S.Ș. Bega Timișoara - Baschet Feminin, locul întâi la Campionatul Național sub 14 ani (antrenor, Veronica Gavrilă). 

Din partea echipei campioane, premiul a fost ridicat de sportiva Ana Ivan, junioara fiind declarată, la Turneul Final desfășurat la Brașov, „cel mai bun recuperator” al turneului, bifând un total de 71 recuperări. 

Odată cu această premiere, Gala Sportivilor-2018 s-a încheiat. Premiile oferite au constat în cupe, plachete și bani, sportivii și antrenorii lor fiind premiați de oficialitățile județului, dar și de cele locale prezente la această festivitate. 

Cornel Seracin