Având în lot o campioană mondială, „libero”-ul Teodora Pušić, dar, din păcate, fără „extrema” Katarina Jovanović, care nu a putut face deplasarea din cauza unei probleme cu viza, echipa de volei feminin A.C.S. Agroland Timișoara a sosit la Budapesta pentru a susține primul ei joc într-o competiție europeană intercluburi. Este vorba despre meciul tur, manșa întâi, din șaisprezecimile de finală ale Cupei Challange, ediția 2018/2019, împotriva echipei maghiare Vasas Óbuda Budapesta.

„Este o premieră pentru club, este o premieră și pentru o parte din sportivele noastre. Sper să fie de bun augur și sper să fie începutul unei istorii internaționale frumoase pentru Agroland. Cred că avem o echipă suficient de puternică pentru a depăși pe Vasas. Avem avantajul că vom juca manșa a doua pe teren propriu. Este foarte important să câștigăm seturi în deplasare, pentru a porni cu șanse mai mari de calificare la meciul de acasă. Nu cred că există o favorită. Dacă ne luăm după indicii de valoare pentru campionate, noi pornim cu prima șansă. Dar trebuie să ținem cont că prima ligă din Ungaria a devenit foarte concentrată valoric. Eu cred că se anunță o dublă mult mai dificilă decât am fi preconizat acum câteva luni”, a declarat despre acest meci, antrenorul echipei A.C.S. Agroland Timișoara, profesor Bogdan Paul, potrivit site-ului oficial al echipei bănățene, volei-timisoara.ro.

Vasas Óbuda Budapesta traversează o perioadă foarte bună în Extraliga maghiară de volei feminin (divizia de elită), fiind lider în Grupa A valorică, cu 25 puncte și setaveraj 26:7. De la startul campionatului, Vasas a reușit să câștige opt din cele nouă partide disputate, formația din capitala Ungariei suferind o singură înfrângere, 2:3 cu UTE (Ujpest), în runda a doua a campionatului. În deplasare, împotriva echipei Jaszberenyi, Vasas Óbuda Budapesta s-a impus cu 3-1, într-un joc de campionat, ultimul susținut înainte de această primă manșă cu echipa timișoreană. 

Vasas Óbuda Budapesta a câștigat de cinci ori campionatul de volei feminin al Ungariei (1989, 2005, 2008, 2012, 2013) și a fost în mai multe rânduri vicecampioană în țara vecină. A fost deținătoare a Cupei Ungariei la volei feminin, de douăsprezece ori (1981, 1983, 1990, 1991, 2005, 2006, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015) și de alte câteva ori, finalistă a acestei competiții.

Referindu-se la disputa din manșa întâi tur, dintre Vasas Óbuda Budapesta și A.C.S. Agroland Timișoara, „libero”-ul echipei timișorene, Teodora Pušić, a declarat următoarele, potrivit site-ului oficial al echipei bănățene, volei-timisoara.ro: „Personal voi juca pentru prima oară în Cupa Challenge. Întâlnim o echipă din Ungaria, despre care am auzit că joacă bine. Vreau să dau credit echipei mele și cred că nivelul campionatului din România este mai ridicat decât cel din Ungaria. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Jucăm primul meci în deplasare și sper să obținem un rezultat cât mai bun. Se spune că dacă începi în deplasare, ai un avantaj pentru că vei juca a doua manșă pe teren propriu. Pentru mine însă nu este nicio diferență. Este bine că suntem angrenate și într-o competiție europeană. Putem să ne folosim de experiența pe care o câștigăm aici la meciurile din campionat. De asemenea, cred că meciurile rămase de jucat în acest an sunt foarte importante. Vrem să ne calificăm în turul următor din Cupa Challenge și să acumulăm cât mai multe puncte în Divizia A1. Cred că dacă ne concentrăm și ne facem jocul, nu vom avea probleme în dubla cu Vasas Budapesta”.

Vasas Óbuda Budapesta s-a calificat în șaisprezecimile de finală ale Cupei Challange, ediția 2018/2019, din a doua fază preliminară, după ce s-a impus în tie-break în returul cu formația slovenă Formula Formis Rogoza. Unguroaicele au pierdut manșa întâi, tur, în Slovenia, 1-3, dar la Budapesta au reușit să întoarcă rezultatul și să învingă 3-2 (în tie-break 15:7).

Meciul primei manșe, tur, din „16”-mile Cupei Challange la volei feminin, ediția 2018/2019, dintre Vasas Óbuda Budapesta și A.C.S. Agroland Timișoara este programat miercuri, 28 noiembrie, de la ora 18:30 (ora României).

Cornel Seracin

Foto: arhiva ziarultimisoara.ro