Cea de-a VI-a etapă a diviziei A1 la volei feminin a programat, la Timișoara, pe parchetul sălii de sport a Universității de Vest (strada Oituz), derby-ul Banatului, confruntarea la fileu dintre A.C.S. Agroland Timișoara și C.S.M. Lugoj.

Meciul a fost unul deosebit de disputat, cu multe faze spectaculoase și cu răsturnări de scor, publicul prezent în tribunele sălii aplaudând evoluția celor două echipe, iar galeria Lugojului, echipată cu un întreg arsenal de susținere, și-a făcut mai mult simțită prezenta în sală, încurajându-și cu multă sportivitate echipa favorită.

În primul set, echipa gazdă a manifestat un început modest, vizitatoarele având avantaj după primele cinci mingi disputate, 1-4, dar timișorencele au revenit și au egalat, 5-5, după care au preluat conducerea, 6-5. După mingea servită de gazde, vizitatoarele au reușit să egaleze, 6-6, apoi, după serviciu lor, lugojencele preiau conducerea, 6-7 și 6-8. Lugojencele au pierdut o minge pe propriul lor serviciu, 7-8, după care, pe serviciu gazdelor, C.S.M. Lugoj a egalat, 8-8. „Extrema” Diana Cărbuneanu reușește un as, iar gazdele preiau conducerea, 9-8. După următorul serviciu, gazdele se desprind, pentru prima dată în acest joc, la două puncte, 10-8, apoi la trei puncte, 11-8.

În continuare, gazdele s-au menținut la conducerea setului, ajungând la 15-11, apoi, 16-11. Încurajate de suporterii sosiți de la Lugoj, vizitatoarele revin și reușesc egalarea, 20-20, apoi preiau conducerea, 20-21, sunt egalate, 21-21, apoi revin, 21-22. 

Până la finalul setului, gazdele reușesc să câștige o minge, 22-22, după care, până la încheierea primului set nu vor mai câștiga vreun joc, astfel că, după primul set, rezultatul la jocuri era în favoarea vizitatoarelor, 22-25, primul set fiind câștigat de echipa din Lugoj, 0-1.

Setul doi s-a desfășurat aproape similar cu primul, gazdele conducând în mai multe rânduri, iar vizitatoarele revenind, până la urmă impunându-se și la capătul acestui set secund, 23-25, scorul la seturi fiind favorabil echipei C.S.M. Lugoj, 0-2.

În setul al treilea, gazdele s-au impus fără emoții, 25-21, reducând diferența la seturi, 1-2. 

În setul al patrulea, echipa din Lugoj reușește să câștige primele trei mingi, 0-3, iar pe a patra minge avea să o piardă, 3-1. Pe serviciu lor, gazdele pierd ambele mingi disputate, după care vizitatoarele servesc și reușesc să câștige ambele jocuri, C.S.M. Lugoj având avantaj în acest set patru, 1-7, iar mai apoi, 7-13, spre bucuria suporterilor lugojeni prezenți în sală.

Vizitatoarele au continuat să conducă jocurile din setul patru și păreau că nu vor mai putea fi ajunse din urmă, îndreptându-se spre câștigarea partidei, menținându-se la șase puncte în fața gazdelor, 10-16.

Echipa timișoreană reduce diferența, 15-19, iar de la acest scor se îndreaptă spre egalare și adjudecarea setului. La acest scor, vizitatoarele urmau la serviciu, iar mingea a fost câștigată de gazde, următoarele trei mingi servite de timișorence, după îndelungi dispute, au adus egalitatea pe tabela de marcaj, 19-19. 

Au urmat câteva mingi foarte disputate, la capătul cărora scorul jocurilor din setul patru a fost foarte strâns, cele două combatante preluând, pe rând, conducerea, dar nu la mai mult de un punct diferență. La scorul de 21-21, gazdele au o desprinde de două puncte în fața echipei lugojene, 23-21, dar adversarele din Lugoj au reușit să egaleze, 23-23. La acest scor, mingea a urmat să fie servită de lugojence, iar în urma disputei ei, gazdele au câștigat jocul, 24-23. A urmat serviciu timișorencelor, Larisa Vasilică aducând egalitatea la seturi, 2-2, în urma unui as, 25-23. Astfel, jocul a intrat în tie-break.

Prima minge a tie-break-ului a fost servită de gazde, prin Barbora Kosekova, iar la capătul primului joc, vizitatoarele se impun, 0-1. Timișorencele au egalat, 1-1, iar după serviciul Katarinei Jovanović, la capătul unui joc disputat, mingea a fost câștigată de timișorence, prima dată în avantaj în tie-break, 2-1. Katarina Jovanović a avut următoarea minge servită, dar a trimis direct în afara suprafeței de joc, scorul redevenind egal, 2-2. Următoarea minge a fost câștigată de lugojence, vizitatoarele preluând conducerea în jocurile tie-break-ului, 2-3. Scorul jocurilor redevine egal, 3-3, iar după această egalitate, vizitatoarele se desprind prima dată în jocurile tie-break-ului la două pucte diferență în fața echipei timișorene, 3-5.

Timișorencele au egalat, 5-5, după care echipa din Lugoj a preluat conducerea, 5-6, A.C.S. Agroland Timișoara revenind la egalitate, 6-6. 

După acest rezultat, C.S.M. Lugoj a început desprinderea decisivă. După câteva greșeli ale echipei timișorene și după ce vizitatoarele reușesc câteva blocaje eficiente, C.S.M. Lugoj conducea jocurile tie-break-ului, 6-10 și se îndrepta spre prima ei victorie într-o confruntare cu A.C.S. Agroland Timișoara. 

Lugojencele ajung la șapte puncte diferență în fața gazdelor, 7-14 și rămân la o singură minge de joc, set și meci. Vizitatoarele au servit, dar în urma disputării mingii, gazdele obțin punct, 8-14. A.C.S. Agroland Timișoara a fost la serviciu, iar la capătul jocului mai adaugă un punct în dreptul ei, 9-14. 

Se părea că timișorencele pot reveni, deși această aprență ținea de un miracol. O nouă minge servită de gazde, iar după disputarea ei, A.C.S. Agroland Timișoara obține un nou punct, 10-14. Ultima minge servită în această dispută a aparținut gazdelor, dar „coordonatoarea” Barbora Kosekova a trimis în afara spațiului de joc, astfel că tie-break-ul a fost câștigat de C.S.M. Lugoj, 10-15, lugojencele impunându-se, 2-3.

Echipa C.S.M. Lugoj a dobândit prima victorie în fața echipei timișorene și a obținut încă trei puncte în clasamentul de până acum al primului eșalon de volei feminin al României.  

A.C.S. Agroland Timișoara, deși învinsă, obține un punct la finalul acestui derby al Banatului, iar cu un total de 7 puncte, se află pe locul 6 în clasamentul competiției naționale, având până acum, în șase etape, cinci meciuri disputate, două fiind câștigate și trei pierdute.

Pentru C.S.M. Lugoj, cele mai multe puncte în acest joc au fost marcate de Nina Kocik (24 puncte) și Daiana Roman (14 puncte). De la A.C.S. Agroland Timișoara, cele mai multe puncte au fost înscrise în acest joc de Maëva Orlé (14 puncte) și Andreea Petra (13 puncte).

În echipa timișoreană au evoluat în acest meci Daniel Lupescu („extremă” și căpitan al echipei) și Katarina Jovanović („extremă”), ambele voleibaliste fiind în lotul lui C.S.M. Lugoj, ediția trecută a campionatului. În echipa timișoreană a revenit în joc, „centru” Andreea Petra, voleibalista ratând primele meciuri din această ediție de campionat ca urmare a unei accidentări. Campioană mondială la volei feminin cu echipa națională a Serbiei, anul acest în Japonia, „libero”-ul Teodora Pušić a evoluat în acest joc pentru echipa timișoreană. 

C.S.M. Lugoj se află pe locul 5 în clasamentul campionatului și are un total de 8 puncte, după 3 victorii și 3 înfrângeri.

Etapa viitoare, lugojencele vor juca pe propriul parchet, împotriva campioanelor de la C.S.M. Volei Alba-Blaj (locul 1, 15 puncte), iar A.C.S. Agroland Timișoara va susține jocul etapei a VII-a, la București, împotriva echipei C.S. Dinamo (locul 8, 3 puncte). 

Până la următorul joc din campionat, A.C.S. Agroland Timișoara va debuta în cupele europene intercluburi, urmând să întâlnească, în șaisprezecimile de finală ale Cupei Challange la volei feminin, Vasas Obuda Budapesta. Primul joc, manșa întâi, tur, va avea loc la Budapesta, mirecuri, 28 noiembrie, de la ora 18:30, iar jocul al doilea, la Timișoara, manșa a doua, retur, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, joi, 6 decembrie, de la ora 18. 

                

Cornel Seracin