Echipa de fotbal Ripensia Timişoara trece prin momente de profundă schimbare în anul în care a împlinit 90 de ani de la înfiinţare. Pentru că echipa s-a înfiinţat toamna, schimbările Ripensiei nu puteau să se petreacă în alt anotimp.
După ce a fost schimbat, prin vot, preşedintele Comitetului Director, după ce clubul în galben-roşu a decis să semneze un parteneriat strategic cu instituţia de învăţământ superior din urbea de pe Bega, Universitatea de Vest, a sosit şi momentul unui nou staff tehnic. Un prim pas spre instalarea unui antrenor principal a fost făcut, se pare, înainte ca echipa să-şi aniverseze cei 90 de ani de la înfiinţare, bănăţeanul Alexandru Pelici fiind anunţat „principal” al Ripensiei Timişoara, pe site-ul oficial al clubului timişorean, încă din data de 17 octombrie 2018, dar, potrivit anunţului de pe site, Alexandru Pelici urma să-şi înceapă activitatea de la 1 ianuarie 2019 şi semnase cu legendara echipă timişoreană, o înţelegere pe o perioadă de un an jumătate (contractul lui Pelici cu Ripensia va expira în vara anului 2020).
În fine, rezultatele nemulţumitoare înregistrate de fotbaliştii Ripensiei în perioada de interimat a directorului sportiv Radu Suciu, l-a adus pe Alexandru Pelci pe banca tehică a lui „Ripi”, înainte de 1 ianuarie 2019. „Principalul” Ripensiei va fi ajutat în munca sa de pregătire a echipei în galben-roşu, de doi antrenori secunzi, Călin Mada şi Iulian Muntean, dar şi de un antrenor cu portarii, Gheorghe Stoianov.
Alexandru Pelici şi-a început junioratul la echipa de fotbal Progresul Timişoara, în anul 1987. La începutul anilor ’90, Pelici a început să evolueze ca senior, mai întâi la Progresul Timişoara (’90-’95), apoi la Politehnica Timişoara (’95-’99), C.S.M. Reşiţa (’99-’01) şi Unirea Alba Iulia (’01-’05). A jucat pe postul de fundaş.
Munca de antrenor, Alexandru Pelici a început-o la Unirea Alba Iulia (’03-’04), după care a continuat-o la C.S.M. Reşiţa, Forex Braşov, Sticla Arieşul Turda, Voinţa Sibiu, F.C.M. Târgu Mureş etc.
Înainte de a prelua funcţia de antrenor principal la Ripensia Timişoara, Alexandru Pelici a antrenat, fiind „principal”, timp de mai bine de un an, echipa F.C. Hermannstadt, team cu care a promovat din Liga a doua, în Liga întâi la finalul anului competiţional trecut, tot în trecutul an competiţional, 2017/2018, la cârma echipei de pe Cibin fiind, Alexandru Pelici avea s-o aducă până în finala Cupei României.


La momentul preluării echipei Ripensia Timişoara, Alexandru Pelici a găsit-o pe locul 16 în clasamentul eşalonului secund de fotbal al României, cu un total de 14 puncte, această situaţie determinându-l să vină mai repede decât a decis iniţial, pe banca tehnică a Ripensiei: „Este bine cunoscut faptul că munca noastră ar fi trebuit să înceapă pe întâi ianuarie. Am acceptat să începem mai repede, având în vedere faptul că e o situație destul de delicată, în clasament. E nevoie de puncte. Mi-aș dori foarte mult ca suporterii noștri să-nțeleagă faptul că suntem la un început de drum, împreună. Îmi doresc din tot sufletul ca această muncă să fie fructuoasă, îmi doresc ca jucătorii să înțeleagă că trebuie să schimbăm un pic din atitudine, că trebuie să acumulăm puncte pentru că situația din clasament nu este foarte, foarte bună și, până la urmă, asta contează. Lăsând la o parte obiectivul principal al unui antrenor de fotbal, care este să crească în valoare fiecare jucător, cred eu, cu care intră în contact (să crească valoarea intrinsecă a jucătorului), avem un obiectiv care, din punctul meu de vedere, nu este foarte îndrăzneț și, anume, salvarea de la retrogradare. Ripensia trebuie să aibă obiective mai îndrăznețe decât acesta, dar, în momentul de față aici suntem și trebuie să depunem eforturi, cu toții, să ieșim din această zonă. Faptul că am venit mai devreme nu este un garant că acest lucru se poate întâmpla. E un lucru cu dus-întors; poate să iasă, așa cum ne dorim cu toții, foarte bine, dar poate, la fel de bine, să nu putem face minuni, pentru că minunile le face doar Dumnezeu, nu oamenii. Noi muncim și încercăm să scoatem rezultate. Totul depinde de cât de repede vom fi înțeleși de jucători, ceea ce ne dorim să jucăm, de atitudine și de munca pe care-o depunem”, a declarat Alexandru Pelici, noul antrenor principal al Ripensiei Timişoara, într-o conferinţă de presă organizată de club.
Referindu-se la cine şi ce l-a determinat să revină la Timişoara, pentru prima dată din postura de antrenor principal la o echipă de aici, Alexandru Pelici a declarat că noul preşedinte al Comitetului Director, de curând ales, Dumitru Mihu, l-a convins să preia Ripensia: „În primul rând, omu’, Dumitru Mihu. Am avut trei discuții, cred, înainte de a lua această decizie, discuții pe care le vedeam, ceva în jumătate de oră, trei sfert de oră, și, de fiecare dată, am stat de vorbă în jur de două ceasuri. Modul în care mi-a prezentat acest proiect, pentru că-n fotbalul românesc cuvântul proiect e un cuvânt care se folosește prea mult și niciodată nu este respectat sau nu este dus la bun sfârșit, pentru că știm cu toții că, în fotbal, sunt două lucruri care nu există, timp și răbdare. Acesta e motivul pentru care-am acceptat să vin la Ripensia, pe lângă motivele personale și bucuria de a mă întoarce acasă după 18 ani pe care i-am petrecut în alte părți (alte părți însemnând România, pentru că nu am fost în afara țării, atât ca jucător, cât și ca antrenor). Îmi doresc din tot sufletul să facem treabă bună împreună”, a declarat Pelici, într-o conferinţă de presă organizată de club pentru a prezenta noul staff tehnic al Ripensiei.
Referindu-se la situaţia fotbalului timişorean, la cele trei echipe aflate în a doua jumătate a clasamentului ligii secunde, la lipsa spectatorilor din tribune, Alexandru Pelici a rostit: „…s-ar fi putut face mai mult pentru partea aceasta de ţară, pentru Timișoara, «leagăn al fotbalului românesc». Probabil că ar trebui lăsate deoparte orgoliile şi să încercăm să facem cu toţii mult mai mult pentru fotbalul timişorean. Să existe o piramidă , care să se construiască sănătos și să fie așa cum a fost pe vremuri. Era o echipă în prima ligă, două echipe în liga a doua, trei, patru, cinci echipe în liga a treia. Era o piramidă sănătoasă, o construcție foarte sănătoasă. (…). Prea multe orgolii, prea multe războaie duse fără sens și pentru nimic, până la urmă, pentru că adevărul este trist și, din păcate, acest adevăr se vede în numărul spectatorilor care vin la stadion. Îmi doresc din suflet ca oamenii din Banat, timișorenii, bănățenii și nu numai, toți iubitorii de fotbal, până la urmă, să vină stadion, indiferent de echipa pe care-o susțin. Să vină-n număr cât mai mare la meciuri, ca fotbalul timișorean să revină acolo unde-i este locul. Mi-aș dori foarte, foarte mult acest lucru. Sunt bănățean, sunt get-beget, aici am crescut, aici am copilărit, aici am avut onoarea să joc pentru acest oraș și sper ca-n viitor să retrăim momente când se vor juca meciuri cu 20, 25 de mii de spectatori în tribune”.
Despre sosirea sa la echipa timişoreană, Alexandru Pelici a spus: „Sper din tot sufletul să nu se creeze, așa, o imagine falsă. Nu sunt un salvator. N-a venit salvatorul. Salvatorii sunt jucătorii, și ei trebuie să joace și să dea mult mai mult decât au dat până acum.Trebuie să înțeleagă că suntem într-un moment în care avem nevoie de puncte. … dacă jucătorii ne vor accepta modul de lucru și vor înțelege că fotbalul și prietenia durează până la intrarea sau pasul pe care-l faci până la momentul antrenamentului în teren, și acolo se termină totul, și acolo trebuie să existe principii, niște lucruri care trebuie să fie foarte clare, trebuie să știe ce au de făcut în fiecare moment al jocului, și să le respecte. Sunt sigur că ei își doresc acest lucru, sunt sigur că ei vor încerca să facă ceea ce ne vom dori cu toții. Este ceea ce pot să vă promit. Nu pot să promit că vom face un număr de puncte. Nu pot să promit că vom avea nu știu câte victorii. Pot să promit că vom face tot ceea ce depinde de noi ca acest lucru să se realizeze. În rest, cu ajutorul lui Dumnezeu și munca noastră de zi cu zi și consecvența noastră în ceea ce facem, sperăm ca, mai devreme sau mai târziu, rezultatele să apară”.
Referindu-se la lotul actual al Ripensiei Timişoara, noul antrenor principal al echipei în galben-roşu, Alexandru Pelici, a declarat: „Lotul este unul cu care se poate lucra. Nu este un lot foarte stufos. Lotul este unul cu câțiva jucători importanți, jucători cu valoare individuală, bună. Ei trebuie să înțeleagă că nu ajunge acest lucru și trebuie să punem osul cu toții și să muncim mai mult și să încercăm să facem un grup unit, … Sunt câțiva jucători care sunt pioni importanți în echipa Ripensiei și care, din punctul meu de vedere, trebuie să facă mai mult, pentru că sunt obligați tocmai de această valoare a lor, trebuie să-i oblige la a face mai mult și sunt un pic datori. Ei trebuie să arate că sunt jucătorii de care Ripensia are nevoie. Sigur că ei vor încerca lucrul acesta. E important ca toți să ne subordonăm obiectivului principal al echipei și anume, cel pe care-l urmărim cu toții”.
Referindu-se la actuala ediţie a eşalonului secund de fotbal, la echipele care-l compun, în comparaţie cu echipele de anul trecut, Alexandru Pelici a rostit: „Este mai puternic din punct de vedere al echipelor angrenate în lupta la promovare, nu neapărat mai puternic per ansamblu. Sunt mai multe echipe care, într-adevăr, își doresc mai mult promovarea, față de anul trecut. Anul trecut au fost mai puține echipe care într-adevăr să tragă cu adevărat la promovare, dar există o nivelare, dacă vreți (nu știu dacă-i în sus sau jos) a ceea ce se întâmplă. Oricine poate bate pe oricine, la fel cum este și la Liga întâi”.


De la conferinţa de prezentare nu au lipsit antrenorii secunzi, cei care-l vor ajuta pe „principal” să se ocupe de pregătirea fotbaliştilor din lotul Ripensiei.
„Mă bucur să pot să lucrez cu Alex. M-am bucurat c-am rămas în staff, după perioada petrecută la club. Sper din tot sufletul să se schimbe, s-avem de partea noastră cât mai multe victorii, să aducem echipa acolo unde-o vrem cu toții și totul să iasă bine. Mă înham la o muncă pe care abia aștept s-o desfășor. Sper să-nvăț cât mai multe din conlucrarea cu Alex și ceilalți colegi ai mei și, sper să fie totul bine”, a declarat antrenorul secund Iulian Muntean, prezent în staff-ul tehnic al Ripensiei şi pe timpul cât „principal” a fost Ciprian Urican.


Fostul fundaş al echipei timişorene U.M. Timişoara, dar şi al lui Politehnica Timişoara, Călin Mada a revenit pe meleagurile natale, după un periplu în Austria, acolo fiind atât jucător, cât şi antrenor la o echipă de ligă inferioară. Acum, Călin Mada se află în staff-ul tehnic al Ripensiei, fiind antrenor secund.
„Pentru mine este un pas uriaș pe care-l fac în antrenorat, atâta timp cât domnul Alex Pelici este aici. La Ripensia este un nucleu foarte bun de jucători, un nucleu pe care se pot face foarte multe. Sperăm, în continuare, atât eu, cât și conducerea tehnică, plus cea administrativă, să facem o treabă bună”, a declarat Călin Mada.


Gheorghe „Gyuri” Stoianov se va ocupa de pregătirea portarilor din lotul Ripensiei. Stoianov a debutat în liga a treia la vârsta de 14 ani, la Electrica Timişoara, mai evoluând pentru Extensiv Craiova, Poli A.E.K. Timişoara, încheindu-şi cariera de jucător la Unirea Sânnicolau Mare. A evoluat pe postul de portar la echipele pe la care a jucat.
„Pentru mine este un vis împlinit c-a venit mister. Am avut onoarea să lucrez cu el, la Reșița, plus în copilărie, la Poli plecam în cantonamente. Era cel mai iubit jucător acolo și tot timpul cei tineri erau numai pe lângă el. Sper să pot să-l ajut, să facem treabă bună, spre foarte bună, cât și să ne îndeplinim obiectivul scurt, adică să facem cât mai multe puncte în aceste etape rămase din tur, plus două din retur. În rest, sper să fie totul bine”, a declarat Gheorghe Stoianov, la conferinţa de prezentare a staff-ului tehnic al Ripensiei Timişoara.


Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/groups/ripensia