Echipa de baschet masculin a Timișoarei, S.C.M. Timișoara, a început ediția 2018/2019 a Ligii Naționale de Baschet Masculin, la Oradea, pe parchetul Arenei „Antonio Alexe”, desfășurând un joc, atât cu momente bune, cât și cu momente mai puțin bune, în fața campioanei în exercițiu, C.S.M. C.S.U. Oradea. 

Primul sfert al confruntării a fost unul echilibrat, dar la finalul lui, oaspeții au obținut un prin succes în acest meci, 17-19. Primele puncte pentru timișoreni au fost înscrise de Dragoș Diculescu, după aproape un minut de joc, S.C.M. Timișoara deschizând astfel scorul în această confruntare, 0-2. După un fault personal al lui Brandon Randolph, la Vaidas Kariniauskas, gazdele au avut două aruncări libere. Ambele aruncări libere au fost reușite de Vaidas Kariniauskas, astfel, campioana reușind primele ei puncte în noua ediție de campionat, 2-2. Tot prin Vaidas Kariniauskas gazdele au preluat conducerea, 4-2, iar Miloš Komatina a egalat, 4-4. 

După mai bine de cinci minute de joc, gazdele se aflau în avantaj, 12-10, iar din acest moment au avut un sprint reușit pe tabela de marcaj, conducând, 15-10, 17-10, în minutul 7 și 28 secunde. 

După scurtul moment de cădere, Timișoara a revenit. Vladan Vukosavljević a înscris pentru 17-12, tot el reușind alte două puncte, 17-14 și o „trița”, scorul redevenind egal, din minutul 9 și 27 secunde, 17-17. Punctele succesului în primul sfert, au fost înscrise pentru S.C.M. Timișoara de Miloš Komatina, 17-19. 

În sfertul al doilea, gazdele au un sprint foarte bun pe tabela de scor, iar după mai bine de cinci minute din acest „sfert”, aveau un avantaj foarte mare, 17-0 (34:19, la scorul general). Primele puncte ale oaspeților, în acest „sfert”, au fost reușite de Sherwood Brown, 17-2 (34:21). Cu o „trița”, același Sherwood Brown a înscris pentru S.C.M. Timișoara, 17-5 (34:24). 

Prin Vaidas Kariniauskas, gazdele au marcat încă două puncte în acest „sfert”, 19-5, iar după un fault personal comis de Miloš Komatina asupra lui Vaidas Kariniauskas, gazdele au obținut o aruncare liberă, prin care, baschetbalistul faultat a reușit încă un punct pentru echipa campioană, 20-5 (37:24, la scorul general). Sherwood Brown a punctat pentru Timișoara, după care, tot el, din două aruncări libere, a reușit un punct, 20-8 (37:27, la scorul general). A urmat „trița” lui Nikola Pešaković, 20-11 (37:30), după care, Sherwood Brown a înscris două puncte, 20-13 (37:32). 

Uroš Lučić a comis fault personal asupra lui Sherwood Brown, iar oaspeții, prin baschetbalistul faultat, din aruncare liberă, au înscris ultimul lor punct în acest „sfert”, 20-14 (37:33, la scorul general). Din două „libere”, Kris Richard a punctat pentru echipa campioană, 22-14 (39:33), iar Vaidas Kariniauskas a înscris ultimele două puncte ale „sfertului” și ale echipei campioane în prima parte a disputei, 24-14 (41:33, la scorul general).

Privind la evoluția scorului în sfertul trei, putem observa că echipa bihoreană a reușit să-și mențină avantajul la scorul general, scorul „sfertului” fiind o singură dată în favoarea echipei bănățene, chiar în debut, 0-2 (41:35, la scorul general), prin punctele reușite de Octavian Popa Calotă. Gazdele au preluat conducerea „sfertului” printr-o „trița”, 3-2 (44:35, la scorul general), reușită de Muhamed Pašalić, iar din acest moment s-au menținut pe toată durata „sfertului” la conducere, doar pe finalul acestui sfert trei, timișorenii reușind să se apropie la scor, 17-11 (58:44, la scorul general), prin reușita lui Brandon Randolph, iar prin „trița” reușită de Nikola Pešaković a fost stabilit scorul sfertului trei, 17-14 (58:47, la scorul general),.

În ultimul „sfert”, cel de-al patrulea, situația s-a schimbat. Echipa timișoreană a fost mai eficientă în aruncări, iar acestea le-au adus și puncte pe tabela de marcaj. Gazdele au deschis scorul „sfertului”, prin Giordan Lee Watson, 2-0 (60:47, la scorul general), iar echipa vizitatoare a egalat prin Cătălin Lucian Baciu, 2-2 (60:49, la scorul general). Timișorenii aveau să se desprindă în acest ultim sfert, până la 2-9 (60:56, la scorul general), dar, încetul cu încetul echipa campioană a revenit, s-a apropiat de adversara sa pe tabela de marcaj, iar la finalul sfertului patru, în scorul „sfertului”, a fost egal, 18-18, iar scorul general a fost în avantajul echipei campioane, 76:65.

Astfel, noua echipă de baschet a Timișoarei și-a încheiat evoluția în prima etapă a noii ediții a Ligii Naționale de Baschet, înregistrând doar punctul echipei învinse.

Privind procentajele oficiale din acest joc, remarcăm un procentaj mai bun al echipei bănățene la reușitele de două puncte, 45% (din 40 de aruncări de două puncte, 18 au fost reușite), față de doar 41% (Oradea a avut 44 aruncări de două puncte, 18 au fost reușite); la aruncările de trei puncte, S.C.M. Timișoara a înregistrat un procentaj de 27% (din 26 aruncări de trei puncte, 7 au fost reușite), iar echipa orădeană, unul de 38% (din 24 de aruncări, 9 au fost reușite); la aruncările libere, procentajele au fost, din nou, favorabile gazdelor, S.C.M. C.S.U. Oradea având un procentaj de 93% (din 14 „libere”, 13 au fost marcate) față de Timișoara, 80% (din 10 „libere”, 8 au fost marcate). Privind situația statistică a recuperărilor, aici se observă un echilibru, oaspeții având un total de 40 de recuperări (11 ofensive și 29 defensive), iar gazdele, 42 de recuperări (12 ofensive și 30 defensive). 

Antrenorul echipei timișorene, Miodrag Perišić, a desfășurat pe parchetul de joc, de-a lungul acestui prim meci oficial al noii echipe de baschet a Timișoarei, 11 baschetbaliști din lotul avut la dispoziție. Nu a evoluat în acest joc, niciun minut, tânărul pivot Bogdan Penciu.

Antrenorul echipei campioanei în exercițiu, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, Cristian Achim, potrivit site-ului oficial al echipei bihorene, www.csmoradea.ro, a declarat: „Sunt fericit pentru că am câștigat. Aveam mare nevoie de acest rezultat, deoarece în caz contrar s-ar fi strâns câteva rezultate negative în succesiune ceea ce era greu de suportat la start de sezon. În al 2-lea rând trebuie să remarc faptul că echipa a fost extrem de motivată, iar băieții au dorit să-și arate valoarea. Consider că diferența s-a făcut în nivelul nostru de apărare. Opinez că am avut un nivel foarte bun în defensivă și sunt foarte mulțumit de acest lucru pentru toate cele 40 minute de joc. În prima repriză am încasat 33 puncte, pentru ca în cea de-a 2-a să primim doar 32. Ceea ce este foarte bine. Am rămas un pic surprins de Sherwood Brown, care a marcat foarte bine de la mare distanță. A înscris inclusiv din situații dificile. În schimb, am reușit să-l oprim pe Vukosavljević. Care este un jucător extrem de bun, care a evoluat la un nivel foarte înalt. Este un jucător foarte bun....”

La finalul disputei, antrenorul echipei Timișorene, Miodrag Perišić, a declarat: „Pentru mine a fost o problemă importantă cum vor reacţiona jucătorii la primul meci oficial din Liga Naţională. Am avut multe suişuri şi coborâşuri, C.S.M. Oradea a fost mai bună decât noi. Jucătorii din prima linie nu au avut răbdare, uneori am arătat ca o echipă de juniori. Trebuie să găsim soluţii pentru partidele următoare. Am stat mai rău la unele procentaje, am revenit de două ori pe tabelă, iar în sfertul al doilea, când diferenţa a fost de patru puncte, am făcut faulturi stupide, dacă au fost faulturi... Nu vreau să comentez arbitrajul! Au existat greşeli inexplicabile pentru nişte jucători profesionişti. În sfertul al treilea, Oradea a deschis jocul, iar noi am tot încercat să ne găsim ritmul şi să ne îmbunătăţim aruncările. Oradea este o echipă bună, are cel puţin patru jucători cu experienţă care te pot pedepsi uşor. Defensiva m-a mulţumit, dar am avut probleme în atac, probabil pentru că a fost primul meci oficial în această formulă”.

Marcatorii echipei timișorene, în acest meci, au fost: Sherwood Brown (20 puncte), Brandon Randolph (15 puncte), Vladan Vukosavljević (9 puncte), Nikola Pešaković (8 puncte), Cătălin Baciu (5 puncte), Miloš Komatina (4 puncte), Dragoș Diculescu (două puncte), Octavian Popa Calotă (două puncte). Pentru echipa campioană, cele mai multe puncte au fost marcate de Vaidas Kariniauskas (14 puncte). 

În cea de-a doua etapă a ediției 2018/2019 a Ligii Naționale de Baschet Masculin, S.C.M. Timișoara va evolua pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei ce a obținut medaliile de bronz la finalul trecutei ediții de campionat, Universitatea-Banca Transilvania Cluj. Meciul va avea loc sâmbătă, 13 octombrie, cu începere de la ora 19:30. 

Cornel Seracin  

Foto: www.facebook.com/bcscmtimisoara