O nouă partidă de handbal feminin, din seria lungă a numeroaselor jocuri ce au fost până acum între Timișoara și Reșița, s-a încheiat duminică, 7 octombrie, la Timișoara. Jocul a contat pentru cea de-a patra etapă a diviziei „A”, seria D și s-a desfășurat în sala Universității de Vest din Timișoara. La capătul celor 60 de minute ale jocului, universitarele reșițene s-au impus la limită, 26-25, în fața universitarelor timișorene, echipa timișoreană fiind deținătoare a medaliilor de bronz la Campionatul Național Universitar de Handbal Feminin, competiție ce s-a desfășurat anul acesta la Pitești și în care a jucat finala mică împotriva echipei similare din București, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, de care a dispus cu 28-24.

Așadar, confruntarea de pe parchetul sălii Universității de Vest avea toate ingredientele unei dispute cu aplomb și cu dăruire. Și chiar așa a fost, ambele echipe oferind în acest joc, toată energia pe care o aveau adunată, iar disputa a fost una îndrăzneață, în care ritmul crescut a dezmorțit publicul. A fost un joc care nu a arătat ca fiind unul de eșalonul secund, cel puțin prin ritmul avut în teren, handbalistele combatante s-au ridicat la un nivel de play-out al echipelor de prim eșalon.

La startul meciului, pe parchetul de joc au fost:

C.S. Universitatea de Vest Timișoara: Diana Brânzan - Carla Puta, Cristina Sunei, Carla Senciuc, Claudia Sîngiorzan, Mădălina Istrate, Călina Calu. Antrenori, Sorinel Voicu (principal), Emil Constantinescu (secund). 

C.S. Universitatea Reșița: Delia Roman - Maria Ilea, Simina Vezentan, Iulia Bledea, Claudia Baldovin, Laura Dumitrescu, Denisa Ion. Antrenor, Cristian Busuioc. 

După două minute de joc, universitarele reșițene aveau să deschidă scorul, prin golul marcat de Simina Vezentan, după care, pe atacul Timișoarei, aruncarea la poarta adversă a Carlei Puta, a fost respinsă de portarul echipei din Reșița, Delia Roman. Vizitatoarele și-au mărit avantajul prin golul marcat de Iulia Bledea, 0-2. Atacul Timișoarei a fost ratat, iar pe atacul Reșiței, aruncarea la poartă a Laurei Dimitrescu a fost respinsă de portarul Timișoarei, Diana Brînzan. Încă de la începutul jocului, portarii celor două echipe au ieșit în evidență prin intervențiile lor, de-a lungul jocului limitând proporțiile scorului.

Primul gol al echipei studentelor timișorene, în acest meci, a fost marcat de Mădălina Istrate, în minutul 5, scorul devenind 1-2. Reșițenele au readus avantajul lor la două lungimi, prin reușita Iuliei Bledea, dar Călina Calu (revenită, după o lungă absență, în echipa universitarelor timișorene) a marcat pentru Timișoara, 2-3. Echipa universitarelor din Banatul Montan avea să ia un avantaj de trei goluri, prin reușitele extremei dreapta, Iulia Bledea și pivot-ului Maria Ilea, 2-5. 

Din aruncare de la 7 metri, Carla Puta (golgetera ediției 2018 a Campionatului Național Universitar de Handbal Feminin) a redus diferența, 3-5, iar Reșița, prin Denisa Ion, a revenit la trei lungimi, 3-6 și apoi la patru, prin golul marcat de Maria Ilea, 3-7. 

Din nou, Carla Puta a marcat din aruncare de la 7 metri, 4-7, după care, pe următorul atac al Timișoarei, de pe extrema dreaptă, Călina Calu a trimis mingea în bara transversală a porții vizitatoarelor. Reșițenele aveau să revină la patru lungimi, în minutul 16, prin golul marcat de Claudia Baldovin, 4-8. Din aruncare de la 7 metri, Carla Puta avea să reapropie echipa timișoreană la trei puncte, 5-8. Iulia Bledea a marcat pentru Reșița, 5-9 și, din nou Carla Puta, din aruncare de la 7 metri a marcat, 6-9. 

Pe atacul Reșiței, am remarcat o nouă intervenție a portarului Diana Brânzan, după care, prin Laura Dumitrescu, reșițenele au revenit la patru lungimi, 6-10. Din aruncare de la 7 metri, Alina Marin a marcat pentru Timișoara, 7-10, iar Claudia Baldovin, din acțiune, a readus diferența de patru lungimi în favoarea Reșiței, 7-11. 

Au urmat două bune intervenții ale portarului Timișoarei, Diana Brînzan (prima dintre ele la aruncarea Denisei Ion), între aceste intervenții, Florentina Sîrbu, din echipa Timișoarei, a marcat pentru gazde, 8-11. Rebeca Vlădășel a marcat golul 12 pentru Reșița, scorul devenind, 8-12. 

Au urmat câteva momente bune în jocul Timișoarei, momente care s-au concretizat și pe tabela de marcaj. Mădălina Istrate și Cristina Sunei reușind să apropie Timișoara la doar două lungimi de adversara sa din Banatul Montan, 10-12, în minutul 25.

Prin intervenția Dianei Brînzan, scorul se menține astfel până în minutul 26, când Maria Ilea a reușit să înscrie pentru Reșița, 10-13. Cristina Sunei avea să puncteze pentru Timișoara, în minutul 27, 11-13. 

Un minut mai târziu, tot Cristina Sunei avea să înscrie, 12-13, după ce mingea respinsă de portarul Reșiței, Delia Roman, a ajuns la handbalista timișoreană. 

Și portarul Timișoarei avea să se remarce în minutele de final ale primei reprize, Diana Brînzan reușind o intervenție salvatoare la aruncarea Mariei Ilea, după care, același portar al Timișoarei se opune golului, iar pe contraatac, Elena Voicu nu reușește să o învingă pe Delia Roman, portarul Reșiței având o bună intervenție în finalul primei reprize. Astfel, la pauză, C.S. Universitatea de Vest Timișoara-C.S. Universitatea Reșița 12-13.

La puține clipe de la începerea reprizei a doua, Călina Calu a egalat scorul, 13-13, iar prin intervenția sa, Diana Brînzan a reușit să evite golul pe care Iulia Bledea a fost pe cale să-l înscrie. O nouă intervenție salvatoare a portarului Timișoarei.

Din minutul 32, universitarele timișorene au preluat pentru prima dată conducerea în acest joc. Golul a fost reușit de Mădălina Istrate. Vizitatoarele au egalat, prin Simina Vezentan și au preluat conducerea scorului prin golul marcat de Laura Dumitrescu, 14-15. 

Florina Biro a egalat, 15-15, iar din aruncare de la 7 metri, Simina Vezentan a readus echipa universitarelor din Banatul Montan, în avantaj, 15-16 și tot ea, din acțiune, a marcat pentru 15-17. 

Universitarele timișorene au redus diferența prin golul înscris de Călina Calu, 16-17, iar din minutul 37, Maria Ilea a refăcut diferența de două lungimi, înscriind pentru Reșița, 16-18. 

Următorul atac al echipei reșițene s-a lovit de o dublă intervenție a portarului Diana Brînzan, la două aruncări ale Claudiei Baldovin. Handbalista reșițeană avea să obțină și aruncare de la 7 metri, în urma căreia a înscris și a readus echipa sa la trei lungimi distanță de Timișoara, 16-19. Laura Dumitrescu a mărit avantajul Reșiței, 16-20, iar, pe atacul următor, Reșița, prin Denisa Ion a trimis mingea în bara din dreapta portarului gazdelor. Mădălina Istrate a marcat pentru Timișoara, 17-20, iar din aruncare de la 7 metri, Claudia Baldovin avea să rateze, iar Carla Puta, din aruncare de la 7 metri, avea să puncteze pentru Timișoara, 18-20. 

Pe atacul vizitatoarelor, portarul echipei gazdă, Slavica Racar, are o intervenție bună apoi, la următorul lor atac, de pe stânga, Maria Iliea a trimis mingea în bara porții timișorene.

Prin  Rebeca Vlădășel și Laura Dumitrescu, reșițenele aveau să-și mărească avantajul, 18-22, între cele două goluri mai punctăm o intervenție bună a portarului gazdelor, Slavica Racar.

Florina Biro o remarcă, prin aruncarea la poartă, pe Delia Roman, portarul Reșiței având o intervenție care a salvat echipa sa de la gol. Din aruncare de la 7 metri, Rebeca Vlădășel a marcat, 18-23, iar pe atacul Reșiței, Florentina Sârbu a recuperat o minge și a plecat pe contraatac, fiind ajutată de Cristina Sunei. După un schimb de pase cu coechipiera sa, Florentina Sârbu a înscris pentru Timișoara, 19-23. Oaspetele au mărit avantajul, 19-24, iar gazdele, prin Alexandra Juravle, au revenit la patru lungimi, 20-24. 

Rebeca Vlădășel a trimis mingea în bara transversală a porții gazdelor, apoi a obținut o aruncare de la 7 metri. A înscris în dreapta portarului, jos, 20-25. Mădălina Istrate avea să marcheze pentru Timișoara, 21-25, iar din minutul 54, aceeași handbalistă a marcat pentru 22-25. 

Au urmat trei intervenții ale Dianei Brînzan, portarul universitarelor timișorene reușind să apere aruncarea Mariei Ilea și de două ori aruncările Denisei Ion. Intervenții bune ale portarului Timișoarei care a reușit să mențină distanța pe tabela de marcaj, între Reșița și Timișoara, la trei lungimi, dând speranțe coechipierelor sale că pot reveni la scor, în final de joc. 

Din aruncare de la 7 metri, Alina Marin avea să rateze, portarul echipei reșițene, Andra Ioța, reușind să apere aruncarea experimentatei handbaliste a universitarelor timișorene. 

Rebeca Vlădășel avea să înscrie pentru Universitatea Reșița, 22-26, iar Carla Puta, pentru Universitatea Timișoara, 23-26, în minutul 58. Cristina Sunei, în minutul 59, avea să marcheze golul care dădea, încă, speranțe Timișoarei pentru un egal, la final, 24-26. Pe atacul Reșiței, mingea a fost recuperată de Florentina Sîrbu, iar pe contraatac, Elena Voicu a marcat pentru Timișoara, 25-26. A fost ultimul gol al meciului. Ultimul atac a aparținut echipei reșițene, dar golul marcat de Simina Vezentan nu a fost validat, mingea intrând în poartă după ce sirena sălii a anunțat finalul jocului. 

Astfel avea să se termine un nou episod din confruntările de handbal feminin dintre cele două centre universitare din Banat, Timișoara și Reșița, echipa din Banatul Montan dovedindu-se mai decisă să obțină toate cele trei puncte la Timișoara.

Pentru C.S. Universitatea de Vest Timișoara înfrângerea din acest joc a fost cea de-a patra, din tot atâtea meciuri jucate, în această ediție de eșalon secund, iar pentru C.S. Universitatea Reșița a fost cel de-al doilea succes în seria „D”, două fiind și înfrângerile universitarelor din Banatul Montan, până acum, în această ediție. 

Marcatoarele echipei timișorene, în acest joc, au fost: Carla Puta (6 goluri), Mădălina Istrate (6 goluri), Cristina Sunei (4 goluri), Călina Calu (3 goluri), Florentina Sîrbu (două goluri), Alina Marin (un gol), Elena Voicu (un gol), Florina Biro (un gol), Alexandra Juravle (un gol). Pentru echipa universitarelor reșițene, au marcat: Vezentan Simina (5 goluri), Rebeca Vlădășel (5 goluri), Iulia Bledea (5 goluri), Maria Ilea (4 goluri), Claudia Baldovin (3 goluri), Laura Dumitrescu (3 goluri), Denisa Ion (un gol).  

Odată cu această înfrângere, C.S. Universitatea de Vest Timișoara a preluat „lanterna roșie” a seriei D, situându-se pe ultimul loc, al șaselea, iar C.S. Universitatea Reșița a urcat pe locul patru, având, după patru etape, șase puncte.

În clasamentul seriei D al diviziei „A” de handbal feminin, pe primul loc se află C.S.M. Târgu Mureș (12 puncte), pe locurile doi și trei fiind, în ordine, A.C.S. Crișul Chișineu-Criș (9 puncte) și C.S. Minaur Baia Mare (6 puncte, golaveraj mai bun decât al echipei C.S. Universitatea Reșița).

Etapa viitoare, ultima a turului acestei serii D, C.S. Universitatea de Vest Timișoara va juca la Oradea, împotriva echipei locale, C.S. Universitatea Oradea (locul 5, 3 puncte), iar C.S. Universitatea Reșița va evolua pe propriul parchet împotriva liderului, C.S.M. Târgu Mureș. Ambele meciuri vor avea loc duminică, 14 octombrie.

     

Cornel Seracin