Echipa de fotbal a suporterilor bănățeni, A.S.U. Politehnica Timișoara, a obținut un nou rezultat pozitiv în Liga a doua, biruind, la limită, 1-0, echipa „marinarilor” din Constanța, S.S.C. Farul Constanţa. Echipa de la malul mării este nou promovată în cel de-al doilea eșalon de fotbal al României și nu a avut, de la promovare, o perioadă prea liniștită, dar, de curând, fostul atacant al naționalei de fotbal a României, Ciprian Marica, a cumpărat brand-ul echipei, fostul antrenor și atacant al Farului, Petre Grigoraș, revenind pe banca tehnică a echipei constănțene. Astfel, se pare că situația este în curs de a fi așezată la echipa dobrogeană.

A.S.U. Politehnica Timișoara și  S.S.C. Farul Constanţa s-au întâlnit pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu” din Timișoara, într-un meci ce a contat pentru etapa cu numărul zece a ligii a doua. Meciul a început cu câteva minute de întârziere, dar, la două minte de la startul lui, oaspeții au o acțiune de atac pe flancul drept al apărării timișorene, Nicolae Moise a pătruns în careul timișorean, scăpat singur spre poartă, portarul Răzvan Murariu l-a întâmpinat curajos, însă atacantul constănțen, în viteza avută, la accidentat grav pe Murariu, iar arbitrul meciului a scos cartonașul roșu și i l-a arătat fotbalistului de la Farul, eliminându-l de pe terenul de joc. Astfel, echipa vizitatoare a rămas în teren în 10 fotbaliști, până la finalul disputei. Goalkeeper-ul Rareș Murariu a avut nevoie de intervenția echipei medicale pentru a reveni în joc.

În minutul 8, Politehnica Timișoara are prima ocazie de gol. Bogdan Bozian a reluat mingea din 7 metri, dar unul din fotbaliștii adverși a blocat mingea, scorul rămânând 0-0. 

În minutul 9, gazdele au deschis scorul, după un corner executat de Alin Ignea. Ionuț Coadă a marcat și Politehnica Timișoara conducea Farul Constanța cu 1-0. 

Constănțenii nu au abandonat confruntarea după ce au rămas în 10 fotbaliști, iar în minutul 11, mijlocașul ofensiv al echipei vizitatoare, Philtzgérald M'Baka, a expediat un șut de la aproximativ 20 metri de poarta adversă, dar mingea s-a dus mult peste poartă. 

Ionuț Coadă a mai încercat odată să-l suprindă pe portarul oaspeților, în minutul 14, cu un șut periculos expediat de la aproximativ 22 metri de poartă, Mihai Popa reușind să respingă balonul. 

Pe toată durata reprizei întâi, jocul a fost unul lipsit de ritm, iar ocaziile la cele două porți au apărut cu greutate, nefiind aducătoare de situații care să schimbe ceva pe tabela de marcaj.

În repriza secundă, cele două echipe au continuat un joc lent, caracterizat mai mult prin șuturi de la distanță, iar la finalul celor 90 de minute, golul lui Ionuț Coadă, marcat în primele minute ale disputei, a adus echipei timișorene cele trei prețioase puncte puse în joc, A.S.U. Politehnica Timișoara menținându-se pe locul 11 în clasamentul de zece etape al eșalonului secund, cu un total de 14 puncte.

La startul jocului, pe gazonul verde al celei mai mari arene de fotbal din Timișoara s-au aflat următorii fotbaliști:

A.S.U. Politehnica Timișoara: Rareș Murariu - Dănuț Bilia (cpt.), Ionuț Coadă, Bogdan Nicolescu, Dragoș Cojocaru - Alin Ignea, Florin Lazea, Adrian Poparadu (Adrian Bedea, minutul 46), Bogdan Bozian (Doru Miholca, minutul 88) - Romeo Bănică (Romeo Bănică, minutul 46), Gelu Velici: Antrenor principal, Cosmin Petruescu.

S.S.C. Farul Constanța: Mihai Popa - Alexandru Sabangeanu (Rafael Licu, minutul 84), Yanis Roumadi, Ciprian Dombrovschi, Cosmin Zamfir - Marius Tudorică (Georgian Păun, minutul 77), Madikaba Doumbia - Alexandru Grigoraş (cpt.), Philtzgérald M'Baka (Andrei Apostolache, minutul 77), Momodou Jallow - Nicolae Moise. Antrenor principal, Petre Grigoraș.    

Au arbitrat această dispută, Florin Andrei (centru), Florin Pucheanu (asistent), Bogdan Dragoș (asistent). Au văzut cartonaș galben, de la Politehnica Timișoara, Romeo Bănică, Dragoș Cojocaru, de la Farul Constanța, Momodou Jallow, Madikaba Doumbia. Cartonaș roșu a văzut Nicolae Moise (Farul Constanța).

La finalul jocului, antrenorul echipei constănțene, Petre Grigoraș, și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că prin eliminarea, la puțin timp de la începerea confruntării, atacantului echipei pe care o antrenează, arbitrul a stricat echilibrul jocului, tehnicianul Constanței spunând că arbitrul, în acest caz, „...poate să aibă acoperire regulamentară. Din punctul ăsta, sunt puțin nemulțumit, dar victoria rămâne a gazdelor. Felicitări c-au obținut-o! Noi trebuie să ne gândim că mai avem un drum la întoarcere, tot de 800 și ceva de kilometri, pe care l-am fi parcurs mult mai ușor dacă am fi reușit să scoatem un punct, sau puncte. Așa, va fi puțin mai greu. Va trebui să trecem peste momentul acesta, să ne revenim, pentru că miercuri ne așteaptă o altă partidă, poate și mai dificilă. Prima apariție pe stadionul Farul, contra Universității Cluj, o echipă care, cred, nu mai are nevoie de prezentări... . Este clar că trebuie să încercăm să adunăm cât mai multe puncte până-n iarnă. Nu ne-am fixat un obiectiv cert. Obiectivul este să ne salvăm de la retrogradare, pentru că suntem într-o situație destul de grea și urmează o serie de patru, cinci jocuri, cu echipe din fruntea clasamentului, dar să sperăm că, ușor, ușor ne echilibrăm puțin, până-n iarnă, și atunci sigur se va trage linie, se vor lua niște decizii vis-à-vis de lot, vis-à-vis de alte condiții ..., și returul să ne prindă mult mai pregătiți și mult mai puternici. După care, clar, obiectivul pe termen mediu, acela de a forma o echipă puternică, care să se lupte la promovare, și în cel mai scurt timp să promovăm. Anul acesta este exclus în totalitate acest lucru. ”

Tehnicianul Farului nu a evitat răspunsul la întrebări legate de naționala de fotbal seniori a României (chiar dacă a avut o notă de umor, la un moment dat), echipă angrenată în noua competiție numită Liga Națiunilor și antrenată de timișoreanul Cosmin Contra. România va juca încă două partide în grupa a patra, Liga cinci, în deplasare, împotriva echipei similare a Lituaniei (11 octombrie) și acasă, în fața echipei Serbiei (14 octombrie). În această „dublă”, nu va juca Constantin Budescu (accidentat), în națională mai fiind și alți fotbaliști absenți, de bază echipei. Despre un posibil înlocuitor al fotbalistului ce acum evoluează pe postul de mijlocaș în echipa arabă Al-Shabab, antrenorul Grigoraș a supus: „Nu știu cât de greu va fi, pentru că, până la urmă, Budescu e un jucător valoros, într-adevăr, dar, cred că sunt trei, patru jucători de valoare apropiată care pot să-l suplinească. Nu cred că-i un motiv de îngrijorare, pentru selecționer, absența lui Budescu. Sunt și alții care joacă acolo: Stanciu, Maxim, Mitriță. Să nu mă gândesc mult acuma, Bozian (mijlocașul lui A.S.U. Politehnica Timișoara, nota redactor). Eu, personal, sper ca echipa națională a României să facă un joc de calitate și, bineînțeles, să câștige, că suntem români și ne dorim ca echipa națională să câștige. Nu va fi ușor, dar le urăm multă baftă și-i așteptăm să ne bucure cu rezultatele și cu jocurile lor”.

Bineînțeles, antrenorul echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, profesorul Cosmin Petruescu (păstrând nota de umor a omologului său din echipa dobrogeană), nu a ezitat să lămurească situația referitoare la „înlocuirea” lui Constantin Budescu, cu Bogdan Bozian, din răspunsul glumeț oferit de Petre Grigoraș, spunând că cei doi fotbaliști sunt „profile diferite de jucători. Chiar dacă au în comun tehnica, sunt de gabarit diferit”. 

Referindu-se la jocul echipei pe care o antrenează, joc pe care l-a susținut împotriva formației Farul Constanța, Cosmin Petruescu a rostit: „Anticipam, la conferința de presă premergătoare jocului, că ne așteaptă o partidă dificilă, împotriva unei echipe care s-a organizat, în primul rând, din punct de vedere tactic-defensiv, mult mai bine decât a făcut-o în primele etape, lucru confirmat și în urma jocului de astăzi. Din punctul meu de vedere, a fost o victorie meritată, muncită, pentru care am transpirat, poate, mai mult decât era cazul, dacă ținem cont de faptul că am jucat de prin minutul trei sau patru cu un om în plus pe teren. Nu am avut răbdarea necesară, cu atât mai mult cu cât am și înscris, relativ repede, după acea eliminare. Nu am avut răbdarea necesară pentru a avea o posesie mai prelungită, o răbdare mai mare la construcție, pentru că, în această situație, cu siguranță puteam să mai înscriem și alte goluri. Partida ce a decurs, după acea eliminare, a fost o partidă între două echipe, una care avea avantaj pe tabelă și avantaj numeric, și care avea ceva de pierdut și o echipă care nu mai avea absolut nimic de pierdut. Importante au fost punctele. Suntem conștienți că am învins, dar nu am convins. Importante erau cele trei puncte puse în joc, care ne dau o oarecare liniște pentru a putea să construim în continuare”. 

Despre fotbaliștii de care dispune în lotul echipei timișorene, antrenorul Cosmin Petruescu a spus: „Trebuie să avem răbdare cu ei. Am spus-o și după meciul de la Daco-Getica. Sunt jucători tineri, mulți dintre ei lipsiți de experiență la nivel de seniori, ca să nu mai vorbesc de Liga doua, și din punctul ăsta de vedere va trebui, de multe ori, să încercăm să le anticipăm evoluțiile, pentru că au fluctuații foarte mari de randament, de la o repriză la alta, ca să nu mai vorbesc, de la un joc la altul”.

Din echipa timișoreană a lipsit în acest joc Ioan Mera, dar și Răzvan Ghinescu, cei doi fotbaliști fiind mai departe nerefăcuți după accidentări mai vechi. Despre cei doi, antrenorul Petruescu a declarat: „Mera s-a antrenat în această dimineață. S-a antrenat separat și el și Ghinescu, cu preparatorul fizic”. 

De asemenea, antrenorul echipei bănățene a explicat care a fost cauza pentru care în jocul de la București din etapa trecută, împotriva echipei Daco-Getica București (joc încheiat la egalitate, 1-1) nu i-a introdus în teren pe fundașii Dragoș Cojocaru și Ionuț Coadă: „Am dorit, având la dispoziție pe pozițiile respective, doi jucători mai proaspeți, în speță, Cristi Scutaru, care nu a evoluat în Cupă și Cherecheș Alex, care, la fel, n-a evoluat în meciul de Cupă”.

Referindu-se la evoluția celor doi fotbaliști (Cojocaru și Coadă), ambii integraliști în „11” echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, în jocul susținut de echipa bănățeană împotriva Farului Constanța, antrenorul Petruescu a declarat: „Coadă este un jucător tânăr, un jucător de perspectivă, evoluează pe o poziție cu mare responsabilitate. Prin jocul din această zi, după cel din Cupa României, a demonstrat că este un jucător pe care putem să ne bazăm în orice moment și nu mă refer doar la faptul că a reușit să înscrie, mă refer la evoluția per ansamblu, atât a lui cât și a celorlalți jucători. Cojocaru a confirmat și el jocul bun pe care l-a făcut în meciul din Cupa României. Și Cojocaru a demonstrat că e un jucător care crește de la meci la meci. Chiar dacă a luat un cartonaș galben astăzi, a evoluat, în continuare, cu dezinvoltură. Sunt mulțumit de randamentul pe care l-a dat, în special în plan defensiv. Poate, din punct de vedere ofensiv, trebuia să apară mai mult în preajma careului advers”.

Odată cu acest joc câștigat împotriva echipei Farul Constanța, Politehnica Timișoara confirmă forma bună prin care trece în competițiile interne, fiind neînvinsă în liga a doua de trei etape, iar în Cupa României, în urmă cu două săptămâni, a rezistat cu brio, la Timișoara, timp de 120 de minute, echipei de pe locurile fruntașe din clasamentul primei ligi, Sepsi Sfântu Gheorghe, remizând, 1-1, în disputa din „șaisprezecimile” Cupei, doar loviturile de la 11 metri aducându-le „Băieților în Ghete” eliminarea din această întrecere.

Farul Constanța se află la cea de-a șaptea înfrângere din această ediție a ligii secunde, dar echipa dobrogeană a arătat în jocul de la Timișoara că are forța necesară să revină în prim-planul întrecerii, fotbaliștii antrenați de Petre Grigoraș dând dovadă de multă voință în joc și nu au lăsat deloc impresia că sunt lipsiți de altruism, deși au fost nevoiți să joace în inferioritate numerică. Până acum, constănțenii au obținut trei victorii în această ediție a întrecerii, dar au fost nevoiți să-și dispute meciurile de pe propriul teren, în alte orașe, la Călărași, iar ultimele două, mai aproape de casă, la Techirghiol. 

Farul Constanța va reveni pe gazonul stadionului din municipiul de la malul mării, „Farul”, etapa viitoare, miercuri, 10 octombrie, când, de la ora 16, va evolua împotriva echipei A.S. F.C. Universitatea Cluj, acesta fiind primul ei joc din această ediție a ligii secunde, cu adevărat, acasă. 

Despre jocul lui A.S.U. Politehnica Timișoara, din viitoarea etapă a întrecerii, Cosmin Petruescu a spus: „O partidă dificilă, în primul rând prin prisma distanței pe care va trebui să o parcurgem. Vom pleca cu două zile înainte. Brăila rămâne o echipă imprevizibilă din punct de vedere al rezultatelor. Va trebui să fim pregătiți pentru absolut orice”.

Etapa viitoare este una intermediară, iar A.S.U. Politehnica Timișoara va evolua împotriva echipei ce se află, după zece etape, pe ultimul loc în clasamentul competiției, cu doar patru puncte, A.C.S. Dacia Unirea Brăila. Jocul va avea loc pe gazonul stadionului „Municipal” din Brăila, miercuri, 10 octombrie, cu începere de la ora 15. 

     

Cornel Seracin