Șaisprezecimile de finală ale Cupei României, ediția 2018/2019 au adus, la Timișoara, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, o confruntare disputată, un spectacol agreabil oferit de echipa de liga secundă A.S.U. Politehnica Timișoara și echipa de primă ligă, A.C.S. Sepsi O.S.K. Sfântu Gheorghe. La capătul celor 120 de minute de joc, scorul a fost egal, 1-1, meciul necesitând lovituri de departajare, în urma lor, A.S.U. Politehnica Timișoara cedând optimile de finală echipei din Ardeal.

Meciul a fost unul echilibrat, așa cum arată și scorul, primele, mai bine de 10 minute ale disputei, având loc într-o notă de prudență a celor două echipe, combatantele aflate pe gazonul verde al Arenei timișorene evoluând, parcă pândind o breșă în defensivă adversă pentru a încerca o primă incursiune spre poartă.

O primă situație de poartă a aparținut echipei din Sf. Gheorghe, în minutul 13, atunci când, Florin Ștefan, aflat pe partea stângă, în terenul lui Poli, aruncă o minge în careul timișorean, lui Daniel Prosser, dar atacantul oaspeților nu poate păcăli apărarea lui A.S.U.

În minutul 16, în urma unei încercări de pătrundere a oaspeților pe flancul drept al Politehnicii, mingea este recuperată de gazde, dar unul din fotbalistii lui Poli pasează spre un coechipier, slab, iar mingea a fost recepționată de un adversar care a pasat lui Hadnagy, acesta a pătruns cu mingea la picior în careul gazdelor, a rămas față în față cu portarul, a șutat mingea, Rareș Murariu a ieșit bine în întâmpinarea lui Hadnagy, se opune golului, dar din respingerea lui, mingea a ajuns la Prosser, care vine din spate și introduce balonul în poarta lui A.S.U., 1-0. Portarul lui A.S.U. s-a accidentat în urma acestei faze și a avut nevoie de intervenția echipei medicale.

După primirea golului, A.S.U. Politehnica a început să fie mai insistentă pe faza ofensivă, iar în minutul 19, după un duel cu un adversar, în jumătatea de teren a echipei ardelene, Adrian Bedea l-a deschis bine pe Ionuț Plămadă, care aflat în marginea careului de 16 metri advers, șutează cadrat, dar portarul Beila Fejeir ieșit, respinge cu mâinile, mingea ajunge în stânga, la Gelu Velici, care din careul de 16 metri, aproximativ 12, 13 metri de poartă, ușor stânga, trimite mingea pe lângă bara din dreapta portarului oaspeților. 

În minutul 22, după o lovitură de colț executată de Alin Ignea, de pe dreapta, mingea este trimisă în careu de 16 metri advers, iar Bedea reia cu capul din preajma colțului careului de 6 metri al lui Sepsi, mult pe lângă poartă. 

În minutul 23, Raul Vidrăsan, trimite un șut puternic din propria jumătate de teren, mingea ajunge pe flancul drept al apărării lui Sepsi, la Plămadă, care, aflat în unghi, cu portarul oaspeților ieșit la marginea careului de 16 metri, șutează, dar mingea trece prin fața porții adverse fiind recuperată de unul din fotbaliștii covăsneni.

În minutul 28, o bună ocazie pentru oaspeți. Deschis în careul de 16 metri al gazdelor de un coechipier de pe partea dreaptă a terenului advers, Prosser, aflat ușor lateral stânga, poate și într-o poziție de offside (arbitrul de margine nu a semnalizat poziție neregulamentară), trimite cu piciorul drept, puțin pe lângă stâlpul din stânga portarului Murariu. 

În minutul 30, după o lovitură libere executată de unul din fotbaliștii lui A.S.U., de pe partea stângă a terenului advers, în careu, mingea respinsă ajunge la Florin Lazea, care din zonă centrală, de la aproximativ 17, 18 metri de poarta adversă, expediază un șut mult peste poarta oaspeților. 

În minutul 41, aflat pe flancul stâng al apărării lui Sepsi, Dragoș Cojocaru a trimis un șut centrare, dar mingea a trecut aproape de bara transversală a porții ardelene și a ieșit în out de poartă.

În minutul 42, Alin Ignea reușește egalarea, după un șut expediat de la aproximativ 20 de metri de poarta lui Fejeir, ușor lateral stânga, mingea fiind trimisă cu piciorul drept în vinclul din dreapta portarului oaspeților, 1-1. Un euro-gol, spectaculos!!!

În minutul 43, Prosser, de pe dreapta, centrează în careul de 16 metri al lui A.S.U., la Attila Hadnagy, iar acesta, bine marcat de un fotbalist advers, trimite cu o lovitură de cap, din plonjon, de la aproximativ 7, 8 metri de poarta lui A.S.U., mingea pe lângă stâlpul din stânga lui Murariu. La pauză, cele două echipe au intrat la vestiare cu acest rezultat de egalitate, 1-1, întreaga tribună fiind impresionată de euro-golul marcat de Ignea.

În repriza a doua, prima fază de poartă a aparținut echipei timișorene. În minutul 50, Gelu Velici, aflat lateral stânga, prinde un șut de la aproximativ 17 metri de poarta adversă, dar mingea trece mult pe lângă poarta adversarilor, în out de poartă. 

În minutul 52, oaspeții au trimis un șut pe poarta lui Murariu, din aproximativ 18 metri, lateral stânga. Florin Ștefan a încercat o execuție spectaculoasă, dar portarul Murariu s-a întins și a reținut balonul.

În minutul 55, Ignea, din lovitură liberă bine executată de la aproximativ 25 metri de poarta adversă, lateral dreapta, trimite mingea pe spațiul porții lui Fejeir, mnigea lovește gazonul în fața portarului, iar portarul îl prinde în propriul careu de 6 metri. Portarul a degajat până în marginea careului de 16 metri advers, la Prosser, care a intrat în careu, pe stânga și a șutat de la aproximativ 13 metri de poarta gazdelor, dar mingea s-a dus pe lângă stâlpul din dreapta portarului gazdelor. 

În minutul 62, după o centrare de pe extrema dreaptă a apărării lui A.S.U., centrare a lui Joseph Mensan, în careul lui Murariu, Attila Hadnagy trimite cu capul de la marginea careului de 6 metri, dar mingea trece pe lângă stâlpul din stânga lui Murariu.

În minutul 63, din lovitură liberă de pe partea stângă a terenului advers, Ignea trimite mingea pe sus, dar aceasta cade pe plasa porții lui Fejeir.

În minutul 65, Hadnagy, după o centrare de pe dreapta, a lui Mensan, din careul advers, a încercat o foarfecă, dar portarul gazdelor a prins în doi timpi.

În minutul 72, Gabriel Vasvari a prins un șut de la aproximativ 30, 35 metri de poarta gazdelor, pe jos, dar portarul Murariu a reținut în doi timpi.

În minutul 84, Simonovski, din 6 metri, lateral dreapta, după o centrare a unui coechipier, a trimis cu creștetul capului un balon la poarta lui Murariu, dar portarulu lui A.S.U. s-a întins și a cules mingea.

În minutul 89, Stephan Drăghici, aflat în careul de 16 metri a lui A.S.U., lateral dreapta, trimite un șut bun pe poarta gazdelor, dar portarul Murariu a reținut mingea.

În această repriză secundă, mai aproape de poarta adversă s-au aflat, în cele mai multe situații, fotbaliștii ardeleni, dar fără a produce scânteia care să le aducă avantajul decisiv, astfel că, după 90 de minute de joc, scorul a fost egal, prin urmare, cele două echipe au jucat două reprize, fiecare repriză de 15 minute, de prelungiri.

În prima repriză a acestor prelungiri, reținem următoarele ocazii: în minutul 96, Romeo Bănică este deschis pe partea dreaptă, în careul oaspeților și, de la aproximativ 11 metri de buturile adverse, șutează, portarul respinge, mingea era gata, gata să ajungă la Bogdan Bozian, într-o poziție foarte bună de a marca din 8 metri, dar un fotbalist al oaspeților, cu piciorul, îndepărtează pericolul.

În minutul 100, de pe partea dreaptă a terenului advers, mingea este centrată în careul de 16 metri al lui Beila Fejeir, la Florin Lazea, dar fotbalistul lui A.S.U., aflat în colțul careului de 6 metri, lovește mingea, cu capul, defectuos, și portarul echipei ardelene a reținut balonul.

În minutul 105, Răzvan Ghinescu a trimis un șut de la aproximativ 30 de metri, din lateral dreapta, mult pe lângă poarta lui Fejeir.

În repriza a doua de prelungiri, consemnăm ocazia echipei ardelene, prin Bryan Nouvier. În minutul 114, Nouvier a executat o lovitură liberă directă, din lateral dreapta, aproximativ 20 metri de buturile lui Murariu, șutează periculos, portarul plonjează, dar mingea a trecut pe lângă bara din stânga apărătorului buturilor lui A.S.U. Portarul gazdelor s-a accidentat ușor la această fază, după ce a plonjat.

Astfel s-au încheiat și cele două reprize de prelungire, iar scorul de pe tabelă arăta 1-1, oare în acestă situație, niciuna dintre cele două echipe nu se putea califica în faza „optimilor”. S-a trecut la executarea loviturilor de la 11 metri. Primii care au executat au fost fotbaliștii lui A.S.U. Ionuț Coadă a trimis mingea în bara transversală. Attila Hadnagy, a marcat, în stânga portarului Murariu, 1-2. Romeo Bănică, bară transversală și gol, în dreapta portarului, 2-2. Bryan Nouvier, gol, în stânga sus, 2-3. Dragoș Cojocaru, ratează. A tras slab, în dreapta portarului și acesta apără. Adrian Rus, marchează cu siguranță, în dreapta portarului, sus, 2-4. Bogdan Bozian a înscris în dreapta portarului, la semiînălțime, 3-4. Stephan Drăghici, gol în dreapta portarului, 3-5. 

Odată cu încheierea executării loviturilor de la 11 metri, în optimile de finală ale Cupei României, s-a calificat echipa de ligă întâi, A.C.S. Sepsi O.S.K. Sfântu Gheorghe, team-ul timișorean pierzând calificarea, luptând cu toată dăruirea până la ultima picătură de energie, la loteria penalty-urilor.

La începutul jocului, pe gazonul verde al Arenei timișorene, s-au aflat:

A.S.U. Politehnica Timișoara: Rareș Murariu - Dănuț Bilia (cpt.), Bogdan Nicolescu, Ionuț Coadă, Dragoș Cojocaru - Florin Lazea, Raul Vidrăsan - Adrian Bedea (Romeo Bănică, minutul 82), Alin Ignea (Doru Miholcă, minutul 110), Ionuț Plămadă (Bogdan Bozian, minutul 82) - Gelu Velici (Răzvan Ghinescu, minutul 67). Antrenor, Cosmin Petruescu. 

A.C.S. Sepsi O.S.K. Sfântu Gheorghe: Beila Fejeir - Gabriel Dodoi, Ionuț Ursu, Adrian Rus, Florin Ștefan - Stefan Velev (Gabriel Vasvari, minutul 56), Aliaksandr Karnitski, Joseph Mensan (Bryan Nouvier, minutul 91), Yasin Hamed (Marko Simionovski, minutul 83) - Daniel Prosser (Stephan Drăghici, minutul 75), Attila Hadnagy (cpt.). Antrenor, Eugen Neagoe. 

Au arbitrat: Marian Balaci (centru), Florin Păunescu (asistent), Daniel Hulubei (asistent). Cartonașe galbene au fost arătate lui Dănuț Bilia și Rareș Murariu (ambii de la A.S.U. Politehnica).

La finalul confruntării, antrenorul echipei ardelene, fostul antrenor secund al naționalei de fotbal seniori a României, Eugen Neagoe, a declarat, printre altele, următoarele: „Până la urmă ne-am calificat, dar cu mari emoții. Cred eu că a fost un joc echilibrat. Îi felicit pe cei de la Poli Timișoara pentru c-au făcut un joc bun. Așa cum am spus, puteam să câștigăm și noi și ei. Din păcate, a trebuit să jucăm 120 de minute. Acesta nu este un lucru îmbucurător. Chiar nu, deloc. Suntem supărați pentru că nu am reușit să tranșăm jocul în cele 90 de minute, cu toate c-am condus. Trebuia să fim mult mai lucizi, mai inteligenți, să marcăm și golul doi, dar asta a fost să fie. Până la urmă ne-am calificat, dar, v-am spus, cu emoții, cu ... puteau să câștige și ei, puteam să câștigăm și noi. Mă așteptam de la o asemenea replică din partea Politehnicii Timișoara. Le-am spus jucătorilor, știam acest lucru. Totdeauna Cupa a oferit surprize și surprize foarte mari. Vineri ne așteaptă un joc dificil, la București, contra celor de la Dinamo și n-aș fi vrut să se ajungă la prelungiri. Echipa Timișoarei m-a impresionat prin dăruire, prin atitudine, în unele momente am jucat de la egal la egal. Și-au creat și ei situații de a marca. Da, echipa din Sf. Gheorghe are jucători mai experimentați, jucători destul de valoroși și de-asta v-am spus că ne așteptam să câștigăm jocul în cele 90 de minute, chiar dacă nu am folosit toți jucătorii, unii dintre ei, cu probleme, alții, am încercat să-i menajăm, pentru că ne așteaptă un joc dificil vineri seara și vrem să fim foarte, foarte atenți. Îl felicit pe Hadnagy pentru că a rezistat 120 de minute. Din păcate, nu a marcat în cele 120 de minute, dar a marcat la penalty. Până la urmă și pentru ele este foarte bine c-a jucat 120 de minute. Asta este o experiență și pentru cei tineri, chiar dacă am început jocul cu patru jucători sub 21 de ani, însă am așteptări foarte mari de la ei. Nu suntem un lot numeric foarte mare. Avem doar 22 de jucători acum, pe care i-am deplasat aici, pentru meciul de Cupă și vor face deplasarea și la București”.

Antrenorul principal al echipei bănățene, profesor Cosmin Petruescu, a declarat: „Băieții au fost formidabili în seara asta. N-a fost deloc ușor să jucăm 120 de minute cu Sepsi, echipă de pe locul patru din Liga întâi, echipă la un punct de locul 3, două puncte de locul 2 și trei puncte de locul întâi. N-a fost deloc ușor, chiar dacă, probabil, unii vor spune că Sepsi a jucat cu echipa a doua. Nu sunt deloc de acord cu această afirmație pentru că toți jucătorii celor de la Sepsi, care au intrat astăzi pe teren, sunt jucători care au evoluat, evoluează și, cu siguranță, care vor mai evolua în Liga întâi. Din punctul acesta de vedere, au experiență competițională net superioară nouă. Am început jocul cu patru jucători sub 21 de ani și am terminat cu șase jucători sub 21 de ani, în teren. Am avut și am în continuare încredere în potențialul acestei echipe și-am spus-o întotdeauna, chiar și atunci când rezultatele nu au fost cele pe care ni le-am dorit cu toții. Consider c-am evoluat de la egal la egal, timp de 120 de minute. Am încercat să jucăm cu armele noastre și am demonstrat, încă odată, că putem juca de la egal la egal cu orice echipă, chiar dacă este echipă de Liga întâi. Felicitări, încă odată, băieților, și gândurile noastre, cel puțin ale staff-ului tehnic, se-ndreaptă, deja, spre meciul de sâmbătă, un meci care, cu siguranță, nu va fi ușor și care va trebui abordat cu maximă atenție”. 

Referindu-se la jocul desfășurat pe teren, antrenorul Petruescu a spus: „După timpul regulamentar de joc, i-am adunat pe toți băieții, i-am felicitat pentru ce-au realizat, am încercat să iau presiunea de pe umerii lor. Bineînțeles că, în prima fază i-am întrebat pe cei care vor să execute și erau vreo șapte care vroiau asta, nerăbdători, ceea ce ne-a demonstrat că au curaj, au potențial. Le-am lăsat această ordine să o decidă ei, pentru că ei și-au simțit cel mai bine efortul pe care l-au depus în acest meci. Le-am spus și după executarea loviturilor, la vestiar, că o execuție de câteva fracțiuni de secundă nu poate șterge evoluția foarte bună pe care au avut-o pe tot parcursul jocului, dacă facem referire la Coadă și Cojocaru. Chiar au avut o evoluție foarte bună. Au evoluat cu încredere, cu dezinvoltură, și atunci, numai jucătorii mari ratează penalty-uri, pentru că cei mici n-au curajul să-și asume astfel de execuții. Am avut și avem în continuare, mari probleme de lot, din păcate pentru noi, Mera, căpitanul echipei, Scutaru, al doilea căpitan al echipei, Poparadu, Marvin ... sunt jucători cu experiență care au acuzat anumite probleme medicale și nu au fost recuperați pentru acest joc. Sperăm să-i avem pentru jocul de sâmbătă”.

Pentru A.S.U. Politehnica Timișoara urmează sâmbătă, 29 septembrie un joc ce contează pentru etapa a noua a ligii secunde de fotbal, la București, pe gazonul stadionului din Colentina, împotriva echipei A.S.C. Daco-Getica Bucureşti, cu începere de la ora 11. 

Până acum, în optimile de finală ale Cupei României s-au mai calificat: F.C Voluntari, A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc, Universitatea Craiova, Dinamo București, Dunărea Călărași, F.C. Hermannstadt, Universitatea Cluj, C.S. Mioveni, Politehnica Iași (a eliminat, după loviturile de la 11 metri, U.T. Arad, după ce, timp de 120 de minute, scorul a fost egal, 3-3), F.C. Viitorul Constanța, C.F.R. Cluj. 

         

Cornel Seracin