După ce a surclasat, în prima etapă a ediţiei 2018/2019 a Ligii întâi de futsal, în deplasare, nou-promovata Bukovina Vicov, administrându-i un 10-1, campioana României la futsal, C.S. Informatica Timişoara a disputat jocul etapei a doua pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara.
Dacă primul meci din actuala ediţie a campionatului a fost unul facil pentru „informaticieni”, cel împotriva echipei din Călăraşi nu a fost unul deloc uşor, gazdele reuşind să se impună cu destule emoţii în faţa unei echipe care a fost pe punctul de a se desfiinţa înainte de startul acestui campionat.
Jocul dintre C.S. Informatica Timişoara şi F.C. Dunărea Călăraşi a fost unul cu mult aplomb, jucătorii de pe parchet fiind dispuşi să facă multă risipă de energie pentru a oferi, puţinilor spectatori prezenţi în tribunele sălii timişorene, un meci electrizant, în care suspansul şi fazele rapide la cele două porţi să nu lipsească.


C.S. Informatica Timişoara a început jocul în următoarea alcătuire: Roberto Voin - Nogueira Deco, Dumitru Stoica, Dmytro Bondar, Denys Ovsiannikov. Antrenori, Robert Lupu (principal), Daniel Rupa (secund).
F.C. Dunărea Călăraşi: Igor Garcia – Marian Plugaru, Marian Şotârcă, Yañez Galan, Monteiro Augusto. Antrenor, Marian Şotârcă.


Prima ocazie de gol a aparţinut Informaticii Timişoara. În minutul 4, Denys Ovsiannikov, după ce a primit o minge de la un coechipier de pe partea dreaptă, este blocat să înscrie de portarul oaspeţilor, Igor Garcia. La câteva momnete de la această fază, Daniel Araújo a reuşit să introducă mingea în poarta oaspeţilor, pentru prima dată în acest joc. Campionii conduceau cu 1-0.
În minutul 9, Savio Valadares a expediat un şut pe spaţiul porţii oaspeţilor, dar portarul Garcia a acordat corner. În minutul 11, Denys Ovsiannikov iroseşte o bună ocazie de a înscrie, după o pasă primită de la Deco.
La puţine momente de la acea fază, oaspeţii execută, chiar din punctul de 6 metri, o lovitură liberă indirectă, dar Marian Şotârcă, antrenorul-jucător al Călăraşiului, nu reuşeşte să înscrie, gazdele îndepărtând mingea din zona porţii lor.
În acelaşi minut 11, Denys Ovsiannikov a ridcat scorul la 2-0 în favoarea Informaticii, iar în minutul 13, Savio a prins un şut pe lângă bara din stânga portarului oaspeţilor. În minutul 15, acelaşi Savio trimite pe lângă stlpul din stânga portarului Dunării Călăraşi. În minutul 16, Savio, aflat pe partea stângă a terenului advers, trimite o mingea pe spaţiul porţii lui Garcia, dar portarul Dunării a ieşit din poartă şi mingea îl loveşte în plină figură, acidentându-l destul de grav. După intervenţiile echipei medicale, Igor Garcia revine în poarta oaspeţilor.
Oaspeţii au o bună ocazie de a marca, în minutul 16, Marian Plugaru trimute un şut pe spaţiul porţii oaspeţilor şi obţine o primă lovitură de colţ. Executarea loviturii de colţ se soldează cu un nou corner, iar în final mingea este îndepărtată de poarta timişoreană. La pauză scorul era favorabil gazdelor, 2-0.


La un minut de la reluarea jocului, după un fault în terenul Informaticii, în apropierea tuşei din flancul drept, oaspeţii beneficiază de o lovitură liberă pe care Marian Şotârcă o execută scurt până la Yañez Galan, iar acesta trimite în apropierea porţii, la Robert Varlan, care cu un şut puternic, reduce diferenţa de scor şi înscrie primul gol al Călăraşiului în acest meci.
În minutul 25, Valentin Ilaş trage la poarta oaspeţilor, dar mingea se duce pe lângă bara din stânga portarului Dunării. În minutul 26, pe contraatac, Yañez Galan scapă faţă în faţă cu portarul Informaticii, Roberto Voin, dar păzitorul porţii timişorene intervine salvator.
În minutul 27, Daniel Araújo a trimis balonul în bara porţii adverse, după care, gazdele mai ţintesc odată bara porţii oaspeţilor. Presiunea echipei timişorene la poarta oaspeţilor dă roade în minutul 27, atunci când Dmytro Bondar a marcat pentru 3-1.
Gazdele au contiuat să atace poarta echipei din Călăraşi şi după ce au readus scorul la două lungimi în faţa vizitatorilor. În minutul 28, Dumitru Stoica a trimis mingea pe spaţiul porţii adverse, dar portarul a acordat corner.
În minutul 30, după un schimb de pase între jucătorii oaspeţi, George Tomescu a reuşit să marcheze, scorul devenind 3-2.
În minutul 31, Daniel Araújo a trimis un şut pe poarta adversă, dar pe traiectoria balonului s-a interpus un adversar şi a deviat migea în bara transversală. În minutele 34 şi 35 gazdele mai irosesc două oportunităţi de a marca. În minutul 39 se acordă lovitură de la 10 metri pentru Informatica Timişoara. Lovitura a fost acordată ca urmare a faptului că oaspeţii au comis cel de-al şaselea fault în această repriză. Deco a executat, dar portarul a apărat. Gazdele au reporşat arbitrului că a permis portarului oaspeţilor să iese, la executarea loviturii de la 10 metri de către Deco, din spaţiul porţii mai mult decât i-ar fi permis regulamentul.
Până la finalul jocului nu s-a mai putut schimba rezultatul favorabil gazdelor, aşa că, cu destule emoţii, Informatica Timişoara a obţinut încă trei puncte în clasamentul competiţiei, iar cu un total de 6 puncte, după două etape, se află pe locul doi în clasament.


La finalul jocului, antrenorul echipei campioane a României la futsal, Informatica Timişoara, Robert Lupu, a declarat: „Pentru mine, azi, e o victorie foarte mare. E o echipă care ne-a pus probleme mari, azi. Noi nu am fost atenți în fața porții, dar mă bucur mai mult decât în alte meciuri de cele trei puncte. Puteam să pierdem puncte, azi. Cel puțin două puncte, să spunem. Egal puteam să facem. Sunt meciuri, pe durata campionatului, pe care trebuie să le tratezi la rezultat. Noi, azi, nu l-am tratat la rezultat, nu am făcut un joc foarte, foarte bun, dar am fost peste ei. Aș putea să spun că sunt mulțumit, sunt foarte mulțumit de rezultat, la cum am jucat. Mă gândeam că va fi mult mai ușor. Când am început jocul, am avut ocazii foarte bune, dar, după aceea ne-am pierdut concentrarea și ușor, ușor au intrat și ei bine în joc, ne-au pus probleme. Mă bucur că am ieșit bine. Mi-era frică să pierd puncte. Știam că echipa este bună, dar știam că ne-am pregătit foarte bine, în schimb nu am reușit să finalizăm, iar asta i-a ținut pe ei în joc. Au patru, cinci străini care fac diferența, față de românii care-i au. Ei jucau cu foarte mulți tineri români. Erau bine pregătiți, erau echipă competitivă, dar și-au ridicat nivelul aducând trei, patru jucători străini. Șotârcă joacă și el, un jucător bun, de echipa națională. Deja au cinci jucători de nivel bun. Eu zic că, în linia asta pot să joace cu oricine. Nu rezistă, s-a văzut că i-au luat crampele. Noi stăm un pic mai bine ca și lot anul acesta și cred că asta e diferența, dar eu cred că pe durata campionatului se vor obișnui cu multe minute jucate, și, în retur vor fi o forță, zic eu”.


Prezent la declaraţiile de după joc, antrenorul-jucător al echipei din Călăraşi, Marian Şotârcă, a spus: „Știam că o să avem un meci greu. Eram conștienți că echipa din Timișoara e mai bună decât noi, mai calitativă, dar prin sacrificiu, prin muncă am reușit să echilibrăm un pic balanța. A fost un meci echilibrat. E îndreptățită victoria. Noi suntem mulțumiți că am reușit să le ținem piept. Am făcut un meci frumos pentru spectatori, câți au fost. Avem speranțe că pe viitor vom face treabă la echipa noastră. Vara aceasta am fost la un pas să nu mai existăm și, practic, am luat-o un pic de la zero. Am încercat să aducem câțiva jucători. Ne propunem să facem performanță. Ne mai trebuiesc câțiva jucători. Sper să găsim în iarnă să aducem câțiva, și apoi să ne luptăm cu Timișoara, cu Deva. Echipa Timișoarei a rămas la fel ca anul trecut. Tot o echipă bună, cu calitate, cu jucători buni. Sunt cam la aceeași valoare. Acum, ei vor ști dacă vor câștiga campionatul și anul acesta. Nu știu dacă aș fi putut să folosesc tineri în meciul acesta, dar pentru ei și pentru viitorul lor, ca să prindă încredere, ar fi fost bine să-i avem alături de noi pe bancă, măcar să simtă pulsul meciurilor acestea cu intensitate, cu nerv. Așa trebuie, să creștem copii, că viitorul nu știu cum va fi, pentru că avem foarte mulți jucători străini în campionat. Sunt jucători buni, dar trebuie să ne gândim și la viitorul României, care... Trebuie să creștem copii, asta e prima opțiune în viitor”.


A lipsit în acest joc, portarul titular al Informaticii, Vlad Iancu, care are probleme de sănătate, necesitând, probabil, o intervenţie chirurgicală. În locului lui a fost în poarta Informaticii, Roberto Voin, despre el, antrenorul Robert Lupu declarând următoarele: „...a trebuit să-l chemăm pe Tedy de la echipa națională. Roberto e un jucător cu care nu am avut emoții și nici nu am emoții când intră el în poartă pentru că, ușor, ușor trebuie să facem tranziția aceasta și Iancu să devină antrenor”.


Etapa viitoare, Informatica Timişoara va evolua pe parchetul din Deva, în faţa echipei ce se află pe primul loc, Autobergamo Deva, hunedorenii având acelaşi număr de puncte ca şi echipa bănăţeană, 6, dar un golaveraj mult mai bun, plus 23, faţă de plus 10 al Informaticii. Meciul e programat să se dispute în 30 septembrie, dar, ţinând cont de faptul că echipa campioană a României la fotbal în sală, Informatica Timişoara, va trebui să susţină, la începutul lunii octombrie (4-7 octombrie 2018), meciuri în Runda Principală a UEFA Futsal Champions League, e posibil ca jocul de la Deva să fie reprogramat.


Cornel Seracin