Campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a început foarte bine ediția 2018/2019 a SuperLigii C.E.C. Bank, obținând în primele două etape victorii importante.

Dacă în prima etapă, campionii au defilat în jocul de pe teren propriu, Stadionul „Gheorghe Rășcanu”, împotriva echipei ce la finalul anului competițional trecut a obținut dreptul să evolueze în elita rugby-ului românesc, S.C.M. Gloria Buzău, administrându-i scorul de 51-6, în etapa a doua, pe gazonul aceluiași stadion din cartierul Ronaț, „sarazinii” au înfrânt vicecampioana, C.S.M. Știința Baia Mare, dovedind că știu să-și respecte blazonul de Campioni în rugby-ul românesc.

Timișoara Saracens a avut un început fulminant de meci, împotriava echipei maramureșene, iar după aproximativ 15 minute de la startul jocului, campionii conduceau detașat pe tabela de scor, 21-0. Au fost momente de forcing pentru Timișoara Saracens, „sarazinii” reușind să puncteze câte un essai cam de fiecare dată când au ieșit pe atac, apărarea „zimbrilor” fiind ușor străpunsă. 

Primul essai al „sarazinilor” a venit în urma unui efort al întregii echipe, la capătul căruia Michael Stewart a culcat balonul în terenul de țintă advers. A convertit essai-ul Luke Samoa, iar scorul a fost 7-0. 

Cel de-al doilea essai al campionilor a venit de la Cătălin Fercu, conversia fiind asigurată de același Luke Samoa, 14-0. Vlăduț Zaharia a marcat un essai, convertit de Luke Samoa, iar scorul a fost mărit în favoarea gazdelor, 21-0.

După 20 de minute de joc, oaspeții au reușit să mai echilibreze disputa. Gazdele au rămas, temporar, în inferioritate numerică, Vlăduț Zaharia fiind eliminat de pe terenul de joc, cu cartonaș galben, arbitrul considerând că, la un atac al oaspeților, a oprit intenționat balonul cu mâna din postura de ultim apărător.

În acest interval de 10 minute de superioritate numerică, oaspeții punctează primul lor essai, prin Mădălin Țala, iar prin conversia essai-ului de către Ratu Taniela Maravunawasawasa, maramureșenii reduc scorul de pe tabela de marcaj, 21-7.

A urmat un nou essai al oaspeților, de această dată prin Adrian Apostol, dar conversia a fost ratată de Maravunawasawasa, uvertura maramureșenilor pasând decisiv lui Apostol (pe dreapta), aripa „zimbrilor” depășind pe Luke Samoa în sprintul spre terenul de țintă al „sarazinilor”. Așadar, scorul a fost redus, gazdele păstrând avantajul, 21-12.  

Oaspeții au reușit să egaleze gazdele la numărul de essai-uri marcate în prima repriză, prin flanker-ul Alexandru Alexe, Ratu Taniela Maravunawasawasa reușind conversia essai-ului, scorul devenind 21-19. Cu acest rezultat avea să se încheie prima repriză, campionii pășind la vestiare cu o diferență de două puncte în favoarea lor.

La un minut de la reluarea jocului, gazdele au obținut o lovitură de penalitate, Luke Samoa reușind conversia, beneficiind de o poziție foarte bună. „Sarazinii” din Banat conduceau cu 24-19.

La puțin timp de la această reușită, Horațiu Pungea marca cel de-al patrulea essai al gazdelor, conversia fiind ratată de Luke Samoa. Așadar, scorul devenea 29-19.

Jocul mergea mai depaete, iar echipa maramureșeană și-a întețit acțiunile ofensive în terenul advers, încercând să spargă apărarea campionilor. Vasile Rus primește un cartonaș galben și este eliminat temporar, gazdele urmând să evolueze timp de 10 minute în inferioritate numerică. A fost acordată lovitură de pedeapsă pentru maramureșeni, oaspeții preferând să trimită mingea în margine. S-a aruncat de la margine și s-a creat un maul de margine, după care a urmat essai-ul reușit de Alexandru Alexe, iar conversia a fost realizată de Ratu Taniela Maravunawasawasa, diferența de scor reducându-se astfel, 29-26. 

Oaspeții au continuat ofensiva, iar apărarea „sarazinilor” din Banat s-a dovedit foarte puternică, neputând fi depășită pentru un nou essai.

La unul din atacurile oaspeților în jumătatea adversă de teren, arbitrul jocului a acordat grămadă ordonată, cu introducerea balonului în grămadă de gazde. Mingea a fost introdusă în grămadă de mijlocașul Gabriel Conache, iar oaspeții au prăbușit grămada. A urmat o lovitură de pedeapsă acordată gazdelor, Jody Rose luând balonul și trimițându-l departe de propriul teren, în margine. De la margine, a aruncat Mesake Doge și a prins balonul Marian Drenceanu, după care s-a constituit maul de margine. Disputa pentru balon a fost dusă până în suprafața de „22” a maramureșenilor, pe partea stângă, mingea a fost recuperată de gazde, scoasă de Conache din acea zonă, mijlocașul timișorenilor trimițându-i coechipierului său Jody Rose, aflat în zona centrală a „22”-iului advers, iar de aici, liber, fără să aibă vreo presiune asupra sa, mijlocașul la deschidere al echipei campioane, Jody Rose, a punctat din dropgol și a stabilit rezultatul final al jocului, 32-26. 

A fost, așadar, cel de-al doilea succes al „sarazinilor” din Banat în această ediție a SuperLigii, echipa timișoreană luându-și revanșa în fața echipei maramureșene după ce, luna trecută, „zimbrii” o învingeau la Cluj, în Cupa Regelui, 29-30. 

Pentru echipa vicecampioană a fost prima înfrângere în această ediție de campionat, de curând instalatul antrenor principal al „zimbrilor”, argentinianul Mario Alejandro Canale nereușind să aducă succesul echipei sale, la Timișoara. Totuși, oaspeții nu au plecat fără punct din Banat, ei obținând punctul bonus defensiv (au fost învinși la mai puțin de 7 puncte diferență).

Rugby-știi celor două echipe, pe gazon, la startul jocului au fost:

Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Sione Taupaki, Horațiu Pungea - Andrei Rădoi - Ionuț Mureșan, Marian Drenceanu - Randall Morrison, Vasile Rus - Michael Stewart - Gabriel Conache - Jody Rose (cpt.) - Tevita Manumua, Florin Popa - Cătălin Fercu, Vlăduț Zaharia - Luke Samoa. Antrenori, Sosene Anesi și Ulises Gamboa.

C.S.M. Știința Baia Mare: Silviu Suciu, Waisea Nailago - Mădălin Țala - Marius Dănilă, Dumani Mtya - Feofaaki Holoia, Alexandru Alexe - Mihai Dico - Bidzina Shamkaradze - Ratu Taniela Maravunawasawasa (cpt.) - Ionuț Balaban, Sione Fakaosilea - Jone Nasalo, Adrian Apostol - Ionuț Botezatu. Antrenori, Mario Alejandro Canale și Paul Rusu.

Au arbitrat jocul: Vlad Iordăchescu, Mădălin Gârbău (asistent), Cristian Șerban (asistent).

După acest rezultat, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a obținut încă 4 puncte în clasamentul acestei ediții a campionatului, iar cu un total de 9 puncte se află pe locul 3 în ierarhia întrecerii. 

Etapa viitoare, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. va evolua în deplasare, la București, împotriva echipei C.S.A. Steaua (locul 1, 10 puncte). Jocul va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, cu începere de la ora 14:30 și va putea fi vizionat, în direct, la TelekomSport.

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/rugbytimisoara