Sorții fazei a patra a ediției 2018/2019 a Cupei României au hotărât ca Ripensia Timișoara și A.S.U. Politehnica Timișoara să se confrunte pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, într-o partidă de „care pe care”, învingătoarea urmând să acceadă mai departe.

Per ansamblu, jocul desfășurat de cele două combatante chemate să ofere spectacol sportiv, nu s-a ridicat la un nivel aștepat de spectatori, doar pe alocuri fotbaliștii de pe gazon oferind câteva sclipiri spectaculoase. În tribune, galeriile celor două echipe au reușit să creeze o atmosferă de meci derby, un meci între două concitadine care s-au întrecut, oficial, până acum, din 2012, de șapte ori, iar în aceste meciuri victoria a revenit de șase ori echipei A.S.U. Politehnica și doar odată echipei Ripensia. 

Victoria Ripensiei a avut loc tot într-un joc de Cupă a României, dar în faza județeană, în luna mai a anului 2015. Meciul a contat pentru semifinale, iar Ripensia Timișoara s-a impus atunci, după 90 de minute ale jocului, pe gazonul stadionului din Ciarda Roșie, 2-1. 

În meciul de miercuri, 12 septembrie 2018, prima repriză avea să stabilească rezultatul după 90 de minute, ambele goluri fiind marcate în această primă parte, meciul având nevoie de prelungiri pentru a se decide echipa calificată.

Abia în minutul 7 putem menționa o primă ocazie de a se înscrie în jocul dintre Ripensia și A.S.U. Politehnica. Adrian Bedea a primit o pasă în terenul advers, de la Dragoș Cojocaru, l-a driblat pe Adrian Popa și, pe partea stângă a sprintat spre poarta Riensiei, dar, ajuns la marginea careului de 16 metri advers, mingea șutată de el a fost prinsă de portarul George Păduraru. 

Ripensia Timișoara a înregistrat o primă ocazie în minutul 14. Adrian Popa, aflat pe partea dreaptă, i-a pasat lui George Monea, care, cu mingea la picior a înaintat până a ajuns în apropierea linei de margine a out-ului de poartă, tot pe partea drepată. De aici a centrat în careul de 16 metri al lui A.S.U. Politehnica, de unde Călin Toma a reluat cu piciorul drept, mult peste poarta lui Rareș Murariu. 

Golul a venit în minutul 18, după o greșeală a portarului Păduraru care nu a reușit să păstreze în posesie o minge primită de la un coechipier, iar Bogdan Bozian a recuperat mingea și a introdus-o în poarta Ripensiei, deschizând scorul.

În minutul 21, Adrian Bedea a irosit o nouă oportunitate de a marca pentru A.S.U. Politehnica. Aflat pe partea dreaptă, cu mingea la picior, Bedea a intrat în careul de 16 metri advers și a șutat puternic, George Păduraru reținând mingea în doi timpi. 

În minutul 26, Ripensia Timișoara a irosit o bună ocazie de a egala. Andrei Dumiter, aflat în careul de 16 metri advers, pe partea stângă, a primit o pasă de la un coechipier, din jumătatea proprie de teren. Mera nu a reușit să respingă mingea, iar atacantul Ripensiei a trimis pe lângă stâlpul din dreapta portarului Murariu. 

În minutul 38, după un contact între Raul Vidrăsan și Andrei Dumiter, în careul de 16 metru al lui A.S.U. Politehnica, arbitrul acordă lovitură de la 11 metri echipei Ripensia Timișoara, gazdă în acest joc. Alexandru Bădăuță a executat penalty-ul și a marcat în dreapta portarului Murariu, deși acesta a intuit colțul pe care s-a executat lovitura. Astfel că, din minutul 39, Ripensia Timișoara și A.S.U. Politehnica Timișoara erau, din nou, la egalitate, 1-1.

În minutul 49, Alin Ignea, din careul Ripensiei, zonă centrală, după o pasă primită de la Adrian Bedea, a trimis mingea cu piciorul drept mult peste poarta echipei adverse.

În minutul 55, după o centrare a lui Călin Toma de pe partea stângă, Andrei Dumiter, din colțul careului de 6 metri advers, a trimis cu piciorul stâng pe lângă bara din dreapta portarului George Păduraru. 

În minutul 58, Gelu Velici a recuperat un balon în propria jumătate de teren și a plecat cu el, în sprint, spre poarta adversă. A ajuns în careul Ripensiei, iar de aici (aproximativ 14 metri de poarta lui Păduraru) a șutat pe jos, dar mingea a fost prinsă cu siguranță de portarul Ripensiei. 

În minutul 71, arbitrul jocului consideră că intrarea lui Bogdan Străuț la Doru Miholca este de cartonaș roșu și-l elimină de pe teren pe fundașul Ripensiei, echipa în roșu-negru (echipamentul de deplasare al Ripensiei) fiind nevoită să evolueze în 10 jucători până la finalul meciului. 

A.S.U. Politehnica a primit și lovitură liberă după această fază, iar în careul Ripensiei, după ce mingea a fost centrată, Ioan Mera a avut o intervenție, poate la fel de imprudentă ca cea a lui Străuț la Miholca, dar arbitrul jocului nu i-a acordat căpitanului lui A.S.U. Politehnica nici măcar cartonașul galben pentru acea intervenție la Păduraru. Portarul echipei în roșu-negru a avut nevoie de intervenția echipei medicale pentru a relua jocul. 

De remarcat faptul că, din minutul 35, unul din fotbaliștii de bază ai Ripensiei Timișoara, mijlocașul Adrian Ungureanu, s-a accidentat și a fost nevoit să părăsească terenul de joc, fiind înlocuit de Alexandru Bădăuță.  

În minutul 77, Bogdan Bozian a irosit o bună oportunitate de a marca, mingea expediată de el, de pe partea dreaptă, aproximativ 20 metri de poarta adversă, a fost trimisă, cu capul, în corner, de Claudiu Apro. 

În minutul 86, de la aproximativ 18 metri de poarta lui „Ripi”, zonă centrală, Bogdan Bozian a executat o lovitură liberă, dar mingea a trecut mult peste poarta lui Păduraru. Astfel s-au încheiat cele 90 de minute ale jocului, iar pentru a se afla echipa care merge mai departe s-au impus prelungirile. 

Repriza a doua a fost una plină de faulturi, jocul fiind fragmentat de multe ori datorită acestui fapt. Au fost arătate multe cartonașe galbene și unul, direct, roșu.

În prima repriză a prelungirilor, deși în inferioritate numerică, Ripensia Timișoara a fost mult mai periculoasă în fața porții adverse. În minutul 91, Andrei Dumiter a scăpta pe contraatac, a pătruns în careul de 16 metri al lui A.S.U. Politehnica și, din zonă centrală, aproximativ 14 metri de poartă, a trimis în bara transversală, după care, Adrian Bedea a acordat corner. Fotbaliștii Ripensiei au solicitat un nou 11 metri, considerând că Bedea a trimis mingea în corner cu mâna, comițând henț în suprafața de pedeapsă. Arbitrul nu a dat curs acestor solicitări și a dictat lovitură de colț pentru Ripensia. Lovitura de colț a rămas fără rezultat. 

În minutul 95, avea să se înscrie golul echipei calificate. Adrian Popa a încercat să evite un corner, dar nu a reușit. Lovitura de colț a fost executată de Răzvan Ghinescu, în careu, iar de acolo, Bogdan Nicolescu a reluat cu o lovitură de cap, pe spațiul porții apărate de Păduraru. Portarul Ripensiei, cu un plonjon, a reușit să respingă mingea, dar Bogdan Bozian, aflat în apropiere, din careul de 6 metri, în dreapta, a reușit să trimită mingea în plasa porții Ripensiei, 1-2. 

În repriza a doua a prelungirilor, minutul 112, Adrian Zaluski a trimis, de la aproximativ 18 metri de poarta lui A.S.U. Politehnica Timișoara, în bara transversală, după o centrare de pe stânga a lui Andrei Dumiter, după care mingea a revenit în teren, iar Dumiter a introdus-o în plasa porții adverse. Arbitrul a anulat golul, atacantul Ripensiei aflându-se în poziție de off-side. Cum, până la finalul minutelor de prelungire nu s-a mai întâmplat nimic de notat, A.S.U. Politehnica Timișoara a obținut victoria și, odată cu ea, calificarea în „șaisprezecimile” Cupei României.

Pe gazonul arenei timișorene, la startul jocului au fost următorii fotbaliști:

A.F.C. Ripensia Timișoara: George Păduraru - Bogdan Străuț, Marius Toma, Claudiu Apro - Adrian Popa, Radu Burdeț, Marian Anghelina (Adrian Zaluski, minutul 102), Călin Toma - George Monea (Alin Barîcă, minutul 109), Andrei Dumiter, Adrian Ungureanu (Alexandru Bădăuță, minutul 35). Antrenor interimar, Radu Suciu.

A.S.U. Politehnica Timișoara: Rareș Murariu - Bogdan Nicolescu, Ioan Mera (Romeo Bănică, minutul 76 min.), Cristian Scutaru, Dragoș Cojocaru - Raul Vidrăsan, Alin Ignea (Florin Lazea, minutul 109) - Marvin Schieb (Doru Miholca, minutul 17, Răzvan Ghinescu, minutul 89), Bogdan Bozian, Adrian Bedea - Gelu Velici. Antrenor, Cosmin Petruescu. 

Meciul a fost arbitrat de, Florin Miron (centru), Raul Ghiciulescu (asistent), Nicolae Chiţoiu (asistent). Cartonașe galbene, de la Ripensia Timișoara: Marius Toma, Adrian Popa, Andrei Dumiter, Alin Barîcă, George Păduraru; de la A.S.U. Politehnica Timișoara: Cristian Scutaru,  Ioan Mera. Cartonaș roșu, Bogdan Străuț de la Ripensia Timișoara. 

La conferința de presă de după joc, antrenorul echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, profesorul Cosmin Petruescu, a ținut să felicite jucătorii ambelor echipe „pentru că au făcut un efort admirabil”  în meci, iar legat de desfășurarea jocului, tehnicianul lui A.S.U. Politehnica a declarat: „A fost o partidă deschisă oricărui rezultat, dar, după desfășurarea ostilităților, cred eu c-am meritat cu prisosință victoria. Este adevărat, am beneficiat de avantajul omului în plus, iar într-un meci eliminatoriu, mai ales atunci când se joacă 120 de minute, acest lucru contează. Mă bucur că experiența jucătorilor noștri și-a spus cuvântul și, indiferent de pozițiile ocupate vreodată de două din cele trei echipe din Timișoara, în clasament, indiferent de valorile loturilor respective, când se întâlnesc două echipe din Timișoara, cu siguranță diferența de valoare se anulează, ea fiind compensată clar de motivația suplimentară a fiecărei echipe. ... am avut și șansă în prelungirile partidei, la bara lui Zaluski. Era normal, pe final de joc, Ripensia, nemaiavând nimic de pierdut, să forțeze cu doi atacanți de zonă centrală să-și joace șansa până la capăt, dar, de data aceasta, șansa a fost de partea noastră. Prețul pentru această calificare este destul de mare, dar, cu siguranță, fanii noștri meritau și merită o astfel de calificare”. Referindu-se la jocul din campionat pe care echipa sa îl va desfășura la Ploiești în etapa a șaptea, Cosmin Petruescu a declarat: „Avem timp în zilele următoare să ne refacem din punct de vedere fizic și să ne recuperăm din punct de vedere medical și, sper, la Ploiești, duminică, să aliniem cea mai bună echipă cu putință. Este normal să abordăm cu încredere și meciul de la Ploiești. Sperăm să putem alinia cel mai bun unsprezece în meciul de la Ploiești”.

Antenorul interimar al echipei Ripensia Timișoara, directorul sportiv Radu Suciu, a declarat următoarele la conferința de presă: „Diferența a făcut-o eliminarea. De atunci echilibrul s-a rupt și a contat enorm, mai ales că sunt două echipe de valori apropiate, care au și jucat bine astăzi, după părerea mea, cu construcție, cu posesie bună și de o parte și de alta. Eliminarea a fost decisivă, până la urmă. Asta este opinia mea. Nu putem să acuzăm pe nimeni, pentru că arbitrajul face parte din economia partidei, trebuie luat în calcul. Noi trebuia să ne adaptăm acestui handicap. Am atacat cât am putut, dar, sigur, la un moment dat, după minute de presiune s-a produs o eroare... . Dacă Ripensia joacă cum a jucat astăzi, constant, cu dăruirea, cu disciplina din joc de astăzi, pot să fie ghinoane, să mai pierzi puncte, dar tot așa vor veni puncte”.

Referindu-se la jocul din etapa a șaptea, joc pe care Ripensia îl va susține la Timișoara, împotriva echipei de pe penultimul loc al clasamentului, C.S. Balotești, Radu Suciu a declarat că acest meci, pentru echipa sa, este „extrem de important”, iar această importanță se explică prin faptul că echipa adversă „a pierdut multe puncte, deja s-a înscris în zona din subsolul clasamentului și important e să o ținem noi acolo și să evadăm noi de acolo. Timpul e scurt, până atunci, din păcate. Am avut, tot din nefericire, parte de prelungiri, de o eliminare și o accidentare la jucători extrem de importanți. Ăsta e fotbalul! Trebuie să ne descurcăm. Trebuie să găsim soluții”.

Șaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal se vor desfășura în luna octombrie, dar până atunci, A.S.U. Politehnica Timișoara va disputa jocuri din Liga a doua. Primul dintre aceste jocuri va avea loc la Ploiești, pe gazonul stadionului „Ilie Oană”, împotriva echipei F.C. Petrolul Ploiești. A.S.U. Politehnica Timișoara va juca cu echipa „petrolistă”, duminică, 16 septembrie, cu începere de la ora 13, meciul putând fi vizionat, în direct, la DigiSport 1. După șase etape desfășurate în Liga a doua, F.C. Petrolul Ploiești se află pe locul 3 în clasamentul întrecerii, cu un total de 13 puncte, iar A.S.U. Politehnica Timișoara este pe locul 12, cu un total de 7 puncte.

În etapa a șaptea a ligii secunde de fotbal, Ripensia Timișoara va evolua pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 11, împotriva echipei C.S. Balotești. Echipa ilfoveană se află pe locul 19 (penultimul) în clasamentul întrecerii, după șase etape, cu un total de două puncte. 

       

Cornel Seracin