Vineri, 7 septembrie 2018, cu începere de la ora 19, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara va avea loc meciul de retragere din activitatea de jucătoare a baschetbalistei Monika Brosovszky, Campioană a României, dar și a Europei Centrale. 

Campioană, în mai multe rânduri, în baschetul din România, dar și în cel din Europa Centrală, Monika Brosovszky a evoluat în ultimul sezon și jumătate la C.S. S.C.M. Timișoara și a reușit să promoveze cu echipa Timișoarei în primul eșalon de baschet feminin al României. 

În meciul de retragere al titratei baschetbaliste din România, două echipe vor fi partenere de întrecere pe parchetul sălii timișorene. Una din aceste echipe (Timișoara team) va fi compusă din fostele coechipiere ale Monikăi de la echipa din municipiul de pe Bega, fosta C.S. S.C.M. Timișoara, iar cealaltă echipă (All-time team) va cuprinde o parte din baschetbaliste alături de care Monika Brosovszky a evoluat de-a lungul carierei sale de jucătoare.

Timișoara team: Adina Pop, Romina Filip, Silvia Prejban-Ondreikovics, Leeza Burdgess, D’Lesha Lloyd, Dora Ardelean, Anda Bota, Roxana Pane, Ana Ivășchescu, Cristina Badi

All-time team: Anne Marie Părău, Ancuța Stoenescu, Larisa Toma, Andra Mandache, Alexandra Uiuiu, Monika Bukovski (baschetbalistă pe care Brosovszky a avut-o coechipieră la Miskolc), Adela Mercea, Diana Moraru, Brankica Hadžović, Bianca Drăguș-Urban.

„Aș fi vrut să mai invit anumite jucătoare, precum Diana Ciupe, Suzana Milovanović sau Adina Stoiedin. Diana e stabilită în Germania și e prinsă cu probleme familiale, Suzana a început sezonul la Tirana, iar Adina este implicată deja la noua sa echipă din Italia. Le-am invitat și pe surorile Nițulescu, pe Carmen Tocală, Svetlana Simion, Cristina Ciocan, Chrissy Givens, Carmen Nastor. Nu au putut onora invitația doi antrenorii cu care am colaborat, Vera Gavrilă și Mihai Coldea, dar am mari speranțe că va ajunge un alt antrenor cu care am lucrat foarte bine, Cătălin Tănase”, a declarat, potrivit site-ului www.scmtimisoara.ro, Monika Brosovszky.

Antrenorii celor două formații partenere de întrecere la acest meci de retragere al Monikăi Brosovszky, vor fi Constantin Wunsch, antrenorul care a crescut numeroase generații de mici baschetbaliste, la Arad și la Timișoara, și Dan Moraru, actualul director tehnic al echipei F.C.C. I.C.I.M. Arad și unul dintre longevivi antrenori din România.

Monika Brosovszky face parte din rândul sportivilor care au scris pagini de glorie pentru istoria sportului din România, dar și pentru cluburi din alte țări. Baschetbalista și-a început cariera la Arad, tatăl său fiind celebrul fotbalist Ladislau Brosovszky, golgeterul all-time al U.T.A-ei.

Pășind pe urmele tatălui său, Ladislau Brosovszky, Campion în mai multe rânduri cu echipa de fotbal U.T. Arad, Monika Brosovszky a cucerit, de patru ori titlul de Campioană Națională cu echipa de baschet din Arad și a obținut titlul de Campioană a Europei Centrale atunci când, de-a lungul a trei ediții (2010/2011, 2012/2013 și 2014/2015), echipa B.C. Universitatea „Vasile Goldiș” I.C.I.M. Arad a câștigat Liga Europei Centrale. Tot pentru echipa de baschet feminin a Aradului, Monika Brosovszky, prin evoluțiile sale, a adus, împreună cu celelalte coechipiere, în două ediții (2010/2011 și 2013/2014) Cupa României în municipiul de pe Mureș.

În baschetul feminin din România, pe lângă cele patru titluri de Campioană cucerite cu echipa din Arad, Monika Brosovszky a fost de încă trei ori Campioană Națională cu echipa C.S.M. Târgoviște (edițiile 2006/2007, 2008/2009 și 2009/2010). Pentru echipa din Târgoviște, Monika Brosovszky a evoluat în ediția 2009/2010 a FIBA Eurocup, atunci când formația dâmbovițeană a atins faza sferturilor de finala ale acestei competiții europene, târgoviștencele fiind eliminate din „sferturi” de echipa rusă Dinamo Kursk. 

La aceste șapte titluri obținute în campionatul național de baschet feminin al României, Monika Brosovszky a bifat peste 250 de selecţii în echipa naţională de baschet feminin a  României, cu care a participat la trei turnee finale de Campionat European. 

Performanțele sale pe parchetul de joc nu au rămas fără ecou în baschetul feminin din România, forul suprem al baschetului românesc, Federația Română de Baschet, acordându-i Monikăi Brosovszky titlul de „Baschetbalista Deceniului 2000-2010”, iar în anul 2010, în luna decembrie, premiul „Modelul Feminin al Anului”, baschetbalista fiind considerată „un adevărat exemplu de longevitate sportivă și profesionalism”.

Referindu-se la secretul longevității și profesionalismului de care a dat dovadă pe parchetul de joc, Monika Brosovszky a spus: „Multă lume m-a întrebat care este secretul longevității. Cred că dacă faci lucrurile cu pasiune, dacă muncești cu dăruire, bucuriile și succesele vor veni”.

De-a lungul carierei sale, Monika Brosovszky a mai evolua în România și pentru echipa de club L.M.K. Sfântu Gheorghe, iar în afara țării a jucat pentru echipele D.K.S.K. Miskolc (Ungaria) și Cajacanarias Las Palmas (Spania).

Așadar, odată cu acest meci de retragere din activitatea de jucătoare, Monika Brosovszky pune punct unei cariere strălucite, încununate de colosale împliniri pe plan intern, dar și european, cariera sa începută la Arad, încheindu-se la Timișoara unde își lasă amprenta performanțelor obținute de-a lungul timpului prin reușita promovării în primul eșalon al baschetului feminin din Româniai cu echipa C.S. S.C.M. Timișoara și clasarea, la finalul anului competițional 2017/2018, pe locul 5 în Liga Națională de Baschet Feminin, iar în aceeași ediție a Cupei României a jucat semifinale.

Monika Brosovszky încheie, odată cu acest meci de retragere organizat la Timișoara, performanțelor sale din postura de jucătoare și se aliniază pe unul din locurile de elită din sportul de performanță, îmbogățind patrimoniul sportiv al familiei sale, dar și al baschetului feminin din România și din Europa Centrală. 

Felicitări, Monika Brosovszky!

Cornel Seracin