Grupa H din Runda Preliminară a UEFA Futsal Champions League a început joi, 30 august, la Timişoara, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”. În această grupă H sunt trei echipe, C.S. Informatica Timişoara (România), Osmanlispor (Turcia) şi Lynx F.C. (Gibraltar), toate aceste echipe fiind câştigătoare ale campionatelor naţionale de futsal din ţările de provenienţă, în anul competiţional 2017/2018.


Primul joc al grupei a adus faţă în faţă echipele C.S. Informatica Timişoara, Campioana României şi Osmanlispor, Campioana Turciei. Deşi se părea că echipa turcă va ridica probleme team-ului Campion al României, „informaticienii” nu au întâmpinat o replică foarte puternică din partea formaţiei turce, sosită la Timişoara direct din cantonamentul din Croaţia.
După niciun minut de joc, Nogueira Deco a deschis scorul pentru timişoreni, iar din minutul 5, Savio Valadares a ridicat scorul la 2-0 pentru Informatica Timişoara. Până la pauză, Dmytro Bondar, minutul 9 şi Pedro Da Silva (Pedrinho), minutul 11, au stabilit scorul favorabil echipei timişorene, 4-0.
În repriza a doua, din minutul 21, Nogueira Deco a marcat pentru 5-0, iar Savio Valadares, din minutul 23, pentru gazde, 6-0. Oaspeţii, în minutul 25, prin reuşita lui Osman Aydoğan, au redus diferenţa, 6-1.
A urmat o nouă serie de două goluri înscrise pentru Informatica Timişoara. În minutul 26, Valentin Ilaş a marcat pentru 7-1, iar în minutul 29, Savio Valadares a înscris pentru 8-1.
Nogueira Deco, în minutul 31, a înscris în propria poartă, deviind un şut al unui adversar, astfel oaspeţii marcând cel de-al doilea lor gol în acest joc. Savio Valadares, în minutul 39, a stabilit rezultatul final al acestui prin joc al grupei H, C.S. Informatica Timişoara-Osmanlispor 9-2.


Cel de-al doilea joc al acestei grupe a avut loc, tot pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, vineri, 31 august, confruntându-se, Osmanlispor şi Lynx F.C., cel două campioane, ale Turciei şi Gibraltarului.
Favorită în acest joc a păşit echipa din Gibraltar, în lot cu jucători spanioli, printre care am remarcat evoluţia lui Edwin Fabian Gama Herrera, dar şi pe cea a lui Jose Bernal şi Ezequiel Martin.
Echipa turcă s-a remarcat prin jocul ei de pase, un joc care, din păcate, nu a reuşit să-i aducă succesul scontat, fiind nevoită, la capătul celor 40 de minute ale jocului, să se recunoască învinsă, părăsind aşadar această ediţie a întrecerii europene.
Campioana Gibraltarului a deschis repede scorul, după niciun minut de joc. A marcat Ezequiel Martin, formaţia din Gibraltar aflându-se la primul atac la poarta echipei turce.
Un timp destul de îndelungat, jocul a fost echilibrat, după această rapidă deschidere de scor. Campioana din Gibraltar părea că doreşte să păstreze avantajul şi a dat mai mult posibilitatea formaţiei turce să atace, dar ieşirile din apărarea ale echipei din Gibraltar au adus panică la poarta turcilor, în mai multe rânduri.
După un henţ în careu al unui jucător turc, arbitrul meciului a dictat lovitură de la 6 metri pentru echipa din Gibraltar, în minutul 10. A executat lovitura Ezequiel Martin, dar portarul Murat Saka a respins.
Campioana Gibraltarului şi-a mărit avantajul în minutul 13, prin reuşita lui Popo, stabilindu-se astfel rezulttaul la pauză, Osmanlispor-Lynx F.C. 0-2.
Până în minutul 35 al disputei, cele două combatante nu au mai reuşit să marcheze. Echipa turcă a ţinut mai mult mingea, şi-a creat câteva bune ocazii de a înscrie, cu ocaziile jucându-se şi adversarii din Gibraltar. În minutul 35, Popo a majorat avantajul, Lynx F.C. conducând cu 3-0. Campioana Turciei are o revenire, odată cu golul marcat de Melih Kaan Özkul, în minutul 38. La câteva secunde de la reuşita turcă, Jose Bernal a refăcut diferenţa, Lynx conducând cu 4-1. În minutul 39, Muhammet Can Pinar a înscris pentru turci, iar Jose Bernal, la câteva secunde de la marcarea celui de-al doilea gol al echipei turce, a stabilit rezultatul final al celui de-al doilea joc din Grupa H, Osmanlispor-Lynx F.C. 2-5.
Odată cu acest rezultat, Campioana Turciei părăseşte această ediţie a competiţiei, în timp ce, Campioana Gibraltarului, cu 3 puncte obţinute, la fel ca Informatica Timişoara, dar cu golaveraj inferior campioanei României, menţine şanse de calificare, urmând ca sâmbătă, 1 septembrie să evolueze, de la ora 19, împotriva echipei C.S. Informatica Timişoara, într-un joc decisiv. Rezultatul de egalitate aduce primul loc în acastă grupă, Informaticii Timişoara, gazdele având, după prima etapă, un golaveraj mai bun decât Campioana Gibraltarului, nouă goluri marcate şi două primite. Victoria lui Lynx F.C. trimite Campioana Gibraltarului în faza următoare, iar victoria Informaticii aduce Campioana României în Runda Principală, păstrând primul loc.
Echipa care reuşeşte să se claseze pe primul loc în această grupă H va evolua în Runda Principală, Calea B, Grupa 7, alături de Campioana Letoniei, Nikars (calificată direct) şi câştigătoarele grupelor D şi G din Runda Preliminară.


În Grupa D a rundei preliminare, grupă compusă din patru echipe, după două etape, pe primul loc se află Campioana Germaniei, VFL 05 Hohenstein-Ernstthal, cu două victorii şi număr maxim de puncte, 6, iar pe locul doi, campioana Greciei, Doukas SAC, 4 puncte. Grupa D se joacă la Hohenstein-Ernstthal.
În grupa G a rundei preliminare, grupă compusă din patru echipe, după două etape, conduce în clasament Campioana Poloniei, Record Bielsko-Biała, cu două victorii şi număr maxim de puncte, 6, iar pe locul doi se află Campioana Bulgariei, Varna City, 4 puncte. Grupa G se joacă la Bielsko-Biała, în Polonia.
Sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 19, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude” din Timişoara, campioana României, C.S. Informatica Timişoara şi Campioana Gibraltarului, Lynx F.C. se vor afla faţă în faţă pentru accederea în Runda Principală a UEFA Futsal Champions League. Tot sâmbătă, 1 septembrie, dar şi duminică, 2 septembrie, se vor stabili, prin joc, celelalte calificate din Runda Preliminară. Reamintim, în această rundă sunt 9 grupe, numite de la A la I, şapte din aceste grupe sunt cu 4 echipe, iar două, cu trei echipe.
În grupele D şi G, calificatele în Runda Principală se vor decide duminică, 2 septembrie. În Grupa D, pentru locul 1, se vor confrunta, direct, primele două clasate după două jocuri, VFL 05 Hohenstein-Ernstthal şi Doukas SAC, iar în Grupa G, Varna City (locul doi, după două jocuri) şi Record Bielsko-Biała (locul 1, după două jocuri) se vor confrunta faţă în faţă pentru calificarea în Runda Principală. Din Runda Preliminară se califică doar prima clasată din fiecare grupă.


Cornel Seracin