După ce în ediția 2017/2018 a întrecerilor de fotbal în sală, Informatica Timișoara și-a adjudecat tot ce se poate pe plan intern, SuperCupa României, Cupa României și Campionatul (prima dată a devenit Campionă), noul an competițional, echipa de fotbal în sală a Timișoarei l-a început cu un nou succes. 

Anul competițional 2018/2019 a fost început de Campionii României la fotbal în sală, C.S. Informatica Timișoara, cu o izbândă în SuperCupa României. Jocul din SuperCupa României, Informatica Timișoara l-a susținut pe parchetul sălii sporturilor „Radu Voina” din Sighișoara, împotriva rivalei din campionatul trecut, C.S. United Galați, echipă pe care timișorenii antrenați de Robert Lupu (principal) și Daniel Rupa (secund) au reușit să o învingă în finala campionatului, la fel cu am făcut-o și în SuperCupa României de la finalul săptămânii trecute.

Așadar, după 4-3 administrat echipei din Galați, în confruntarea din SuperCupă, C.S. Informatica Timișoara a reușit să pășească cu dreptul în noul an competițional, 2018/2019, acest trofeu rămânând în vitrina clubului bănățean de fotbal în sală pentru a doua oară consecutiv, deoarece, în debutul anului competițional trecut, 2017/2018, bănățenii au câștigat SuperCupa învingând, la Lugoj, Autobergamo Deva. 

În meciul de SuperCupă disputat anul acesta la Sighișoara, pentru Informatica Timișoara, golurile au fost marcate de „Mimi” Stoica (două goluri), Daniel Araujo și Denys Ovsiannikov. Pentru gălățeni, golurile au fost marcate de, Nuno Côco (două goluri) și Adrian Lașcu.

Informatica Timișoara s-a confruntat cu probleme finaciare anul competițional trecut, câțiva fotbaliști din echipa care a adus primul titlul de Campioană a României la Futsal, în Banat, la Timișoara, au fost nevoiți să plece de la echipă, aceștia fiind, Miloš Simić, Stefan Rakić, Felipe Oliveira „Pata”. Se părea că va pleca de la echipa Campioană și Savio Valadares, dar el a rămas mai departe în echipa bănățeană, urmând să evolueze în tricoul alb-violet și în anul competițional 2018/2019. 

Astfel, cu câteva noutăți marcante în lotul de jucători, care să poată înlocui foarte bine pe cei plecați, echipa de futsal a Timișoarei, C.S. Informatica Timișoara, a început anul competițional 2018/2019, în următoarea componență: portari: Vlad Iancu, Roberto Voin, Theodor Lungu; în teren: Liviu Ruxandari (transferat de la C.S.M.S. Iași), Dumitru „Mimi” Stoica (transferat de la Autobergamo Deva), Valentin Ilaș, Darius Nastai, Robert Lupu, Nogueira Deco, Flavio Gomes (transferat, brazilian), Pedro Da Silva (transferat de la Autobergamo Deva), Daniel Araujo, Savio Valadares, Denys Ovsiannikov (transferat de la S.K.K. Progress Glazov/ Rusia), Dmytro Bondar (transferat M.F.K. Aktobe Futsal/ Kazakhstan); antrenor principal, Robert Lupu; antrenor secund, Daniel Rupa; maseur, Nicu Koposcsuk; drector sportiv, Florin Chiritescu; presedinte, Gabriel Lungu.

După acest prim succes intern, în SuperCupa României, pentru C.S. Informatica Timișoara urmează primul mare examen al acestui an competițional, jocurile din Runda Preliminară a UEFA Futsal Champions League, jocuri pe care „informaticienii” le vor susține pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, în zilele de joi, 30 august și sâmbătă, 1 sepetembrie.

Această competiție este prima întrecere continentală de futsal pentru echipele de club organizată de federația europeană și se desfășurează din sezonul sportiv 2001/2002 când a luat locul competiției European Champions Tournament, cea care a existat din 1985 până în 2001.

UEFA Futsal Champions League (Liga Campionilor UEFA Futsal) a fost redenumită această întrecerea începând cu anul competițional 2018/2019 și urmează să-și desfășoare acum cea de-a XXXIII-a ediție și cea de-a XVIII-a ediție de când este organizată de UEFA.

Așadar, la prima ediție de la schimbarea numelui turneului, C.S. Informatica Timișoara, Campionana României la Futsal, va participa la această mare întrecere europeană a echipelor de club.

La startul întrecerii au fost aliniate 57 de echipe de club din Europa. Din totalul acestor echipe, 23, de top, au intrat direct în Runda Principală, iar celelalte 34 de echipe vor juca Runda Preliminară. 

Această Rundă Preliminară se compune din nouă grupe, numite cu litere (de la A la I), în aceste grupe sunt patru (de la A la G) și trei echipe (grupele H și I). Runda preliminară se desfășoară sub formă de turneu. 

La tragerea la sorți a acestor grupe, din luna iulie 2018, de la sediul UEFA din Nyon, Elveția, Campioana României la Futsal, C.S. Informatica Timișoara, a picat să evolueze în grupa H, alături de Campioanele, Osmanlispor (Turcia) și  Lynx F.C. (Gibraltar).

Desemnată să organizeze turneul, în această grupă H, a fost Timișoara, care, între 30 august și 1 septembrie va găzdui, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, toate cele trei partide din cadrul acestei grupe a rundei preliminare. Din fiecare grupă a rundei preliminare se califică prima clasată, care va evolua în Runda Principală, o etapă a competiției care se împarte în două Căi, A și B. În Calea A se cunoaște deja componența cele patru grupe, numerotate de la 1 la 4 (1-4), fiecare cu 4 echipe, jocurile acestor echipe urmând să se desfășoare în luna octombrie, în sistem turneu. În Calea B se cunosc doar câteva din echipele calificate, celelalte urmând să fie aflate după încheierea rundei preliminare, în această Cale urmând să evolueze, împărțite în 4 grupe ce vor fi numerotate de la 5 la 8, echipele calificate în urma turneelor din Runda Preliminară. Și în această Cale B, fiecare grupă va cuprinde 4 echipe.

Așadar, în Runda Preliminară, jocurile grupei de calificare H, se vor desfășura după următorul program: în prima zi a turneului, joi, 30 august 2018, de la ora 19, C.S. Informatica Timișoara-Osmanlispor; în ziua a doua, vineri, 31 august 2018, de la ora 19, Osmanlispor-Lynx F.C.; în ziua a treia, sâmbătă, 1 septembrie 2018, de la ora 19, Lynx F.C.- C.S. Informatica Timișoara.

Doar echipa care încheie turneul pe primul loc se califică în Runda Principală, Calea B, aici urmând să întâlnească, în Grupa 7, echipa letonă Nikars (calificată direct) și câștigătoarele grupelor, din Runda Preliminară, D (Hohenstein-Ernstthal/Germania, Doukas/Grecia, Tirana/Albania, Belfast United/Irlanda de Nord) și G (Rekord Bielsko-Biała/Polonia, Orașul Varna/Bulgaria, Universitatea din Cardiff/Țara Galilor, Racing Luxemburg/Luxemburg).

Meciurile din Runda Principală se vor juca în luna octombrie, tot în sistem turneu. Din această fază, în Runda de Elită (următoarea fază a competiției europene) vor avansa 16 echipe, acestea urmând să fie împărțite în patru grupe (numite cu litere, A-D), iar din aceste patru grupe, doar prima clasată din fiecare grupă avansează în „Final Four” (semifinale).

Jocurile din Runda Principală vor avea loc în luna octombrie, iar cele din Runda de Elită se vor desfășura în luna noiembrie a acestui an. Fazele superioare ale întrecerii („Final Four”-ul și Finalele/Mare și Mică) vor avea loc în luna aprilie 2019. 

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/csinformaticatimisoara