Start foarte bun pentru echipa de fotbal Ripensia Timișoara în ediția 2018/2019 a ligii a doua de fotbal a României. În prima etapă a competiției, Ripensia, după o deplasare lungă, la Brăila, a reușit să se impună în fața gazdelor de la A.C.S. Dacia Unirea, într-un joc disputat pe gazonul stadionului „Municipal”.

Straie noi au căpătat fotbaliștii Ripensiei Timișoara, echipamentul în care vor evolua de-a lungul acestei ediții a eșalonului secund fiind compus din tricouri în culorile galben şi roșu, şortul, albastru, acesta urmând să fie echipamentul de pe propriul teren, iar pentru deplasare, echipamentul va fi compus din tricouri negre cu dungi verticale, de culoare roşie, iar şorturile vor fi negre. 

Deși antrenorul Ciprian Urican nu a putut conta pe cea mai în formă garnitură de start, totuși, în primul joc al acestei ediții a întrecerii, fotbaliștii puși să evolueze pe gazonul din Brăila au dat dovadă de multă, multă dorință de a șterge barierele legate de diferențele de experiență ce, poate că, îi separă de colegii lor aflați în afara lotului pentru deplasarea brăileană. 

Au lipsit de la Ripensia Timișoara, Gueye Mansour și Mihai Hecsko (ambii accidentați), Alexandru Bădăuță, suspendat pentru acest joc și Takenori Kawagoe (fotbalistul nipon nu are încă drept de joc, probabil din cauza faptului că, având statut de sportiv extracomunitar, nu au fost încă efectuate cele necesare pentru a putea să evolueze la o echipă de club ce face parte dintr-o țară a Uniunii Europene). Din lotul Ripensiei pentru acest meci a lipsit și Mihăiţă Lemnaru, convocat în naționala U19 a României, pentru dubla confruntare amicală cu selecționata similară a Israelului (partidele vor avea loc la Mogoşoaia pe 7 şi 9 august). 

Din lotul Ripensiei nu va mai face parte în aceast sezon, fundașul Andrei Horcea, iar tânărul (sub 21 ani) Cătălin Tineiu, aflat în probe la Ripensia Timișoara, nu a fost menținut în echipa timișoreană pentru aceast sezon competițional. 

De asemenea, pentru deplasarea din municipiul port la Dunăre, din lotul Ripensiei a lipsit și goalkeeper-ul Iulius Rădulescu, aceasta fiind posibil, probabil datorită faptului că banca tehnică a timișorenilor nu a fost mulțumită de forma pe care Rădulescu a avut-o înainte de acest prim joc oficial din acest sezon.

Așadar, cu un prim „11” în care a contat pe: Ștefan Dobre - Adrian Popa, Alin Burdeț, Claudiu Apro, Călin Toma (cpt.) - Marian Anghelina, Gabriel Stoi - George Monea (Flavius Vlădia, minutul 88), Adrian Zaluski (Răzvan Cluci, minutul 58), Adrian Ungureanu - Andrei Dumiter, antrenorul Ciprian Urican a reușit să așeze Ripensia Timișoara în rândul echipelor de trei puncte în această primă etapă a noii ediții a eșalonului secund.

În minutul 40, Ripensia Timișoara a deschis scorul, Adrian Ungureanu a centrat din bandă, pentru George Monea, care, aflat în centrul careului gazdelor, cu o lovitură cu capul, a trimis balonul în poarta echipei brăilene, mingea lovind și bara îaninte de a poposi în poartă. Astfel, George Monea a marcat primul gol pentru Ripensia Timișoara, mijlocașul sosind în lotul timișorenilor, în această vară, de la echipa de primă ligă, A.F.C. Hermannstadt.

Ripensia Timișoara a intrat în avantaj la vestiare, 0-1, iar în partea a doua, prin minutul 52, Claudiu Apro a reușit să marcheze în poarta gazdelor, după o pasă primită de la Adrian Popa, dar arbitrul jocului a considerat că se afla în poziție de off-side și a anulat golul. 

În minutul 60, gazdele s-au aflat aproape de egalare, după o greșeală a portarului Dobre (singura în acest joc), dar mingea trimisă pe spațiul porții goale de către Roland Stănescu a fost oprită să depășească linia porții de către Alin Burdeț.

Gazdele au reușit să egaleze scorul pe tabela de marcaj, în minutul 67, prin Lü Yuefeng, fotbalistul chinez din lotul brăilenilor trimițând din 10 metri, la rădăcina barei și astfel învingându-l pe tânărul portar al Ripensiei, Alin Dobre, 1-1.

În minutul 71, Liviu Gheorghe a executat o lovitură de la 11 metri, dar portarul Ștefan Dobre a reușit să se opună golului, apărând penalty-ul acordat gazdelor de arbitrul meciului. 

În minutul 80, Răzvan Cluci a expediat un șut la poarta gazdelor, din 9 metri, dar Andrei Pleșa a respins mingea de pe linia porţii, după care, odată ajunsă la Călin Toma, căpitanul Ripensiei o expediază pe poarta gazdelor, dar portarul Brăilei, Raul Avram, a deviat-o în corner.

În minutul 81, un contraatac al Ripensiei s-a încheiat cu șutul expediat de Andrei Dumiter, de la aproximativ 16 metri de poarta Brăilei, în bara transversală, iar în minutul 86, Dumiter, din pasa lui Adrian Ungureanu, a trimis în bara porții brăilene, iar după ce mingea i-a revenit, din 8 metri a înscris și a adus 3 puncte meritate pentru Ripensia Timișoara.

Cu un „11” motivat și cu 5 „rezerve”, George Păduraru (pentru postul de goalkeeper), trei fundași, Marius Toma, Răzvan Cluci, Alin Bărîcă și cu un singur fotbalist ofensiv, Flavius Vlădia, Ripensia Timișoara a obținut primele trei puncte în această ediție de eșalon secund și plus 3 în clasamnetul adevărului.

De remarcat în acest joc, debutul într-un meci oficial în poarta echipei Ripensia Timișoara, a tânărului goalkeeper Ștefan Dobre, fotbalist de 17 ani care s-a evidențiat și în jocurile amicale (în cel cu C.S.M. Școlar Reșița), ca fiind un bun apărător al buturilor Ripensiei cu o înălțime peste medie (1,94), dar și cu o bună viteză de reacție. Calitățile sale îl situează pe tânărul apărător al buturilor Ripensiei ca fiind unul dintre fotbaliștii tehnici ai echipei bănățene, cu o tehnică, poate mult mai ridicată față de ceilalți portari care au trecut până acum pe la echipa în galben-roșu. 

Echipa gazdă, A.C.S. Dacia Unirea a aliniat următorul „11” de start: Raul Avram (cpt.) - Alexandru Niţă, Norris Ichim, Ben Abda Hamza, Darius Hâmpea - Lü Yuefeng, Mădălin Calu (Leonard Coteț, minutul 61) - Andrei Pleşa (Liviu Gheorghe, minutul 61), Mihai Maxin, Raul Vitan (Dragoș Mucuţă, minutul 68) - Roland Stănescu. Antrenor, Gheorghe Barbu.

Au arbitrat acest joc, Cristian Dumitrică (centru), Ionuţ Bobe (asistent), Doru Zamfir (asistent). 

La finalul meciului, antrenorul echipei A.F.C. Ripensia Timișoara, lector Ciprian Urican, a declarat următoarele, potrivit site-ului oficial al team-ului bănățean, www.ripensiatimisoara.ro: „A fost așa cum mă așteptam. Întotdeauna prima etapă e foarte grea, pentru că jucătorii nu au ritm. Nici pregătirea anterioară nu prea contează, căci se joacă din entuziasm. Așa s-a întâmplat și la Brăila, unde am întâlnit un adversar extrem de tenace, o echipă cu multă dorință și entuziasm. Noi ne-am propus însă să câștigăm. Știam că avem un joc mai omogen și o echipă mai bună. A fost însă foarte greu, deși am controlat jocul. Meciul a devenit greu pentru că ne-a fost anulat un gol perfect valabil. Imediat apoi a fost acordat un penalti pentru gazde, un penalti inventat, la un fault în atac al lor. Noroc că a scos Dobre. Apoi a venit și accidentarea lui Zaluski, care a fost o pierdere foarte mare pentru noi. 10 minute am fost puțin debusolați. Pe final am recâştigat controlul partidei și ne-am creat mai multe ocazii mari de gol. E bine că am reușit să marcăm cel de-al doilea gol și să câștigăm partida. Consider însă că, dacă golul anulat, nejustificat, în opinia mea, ar fi fost validat și am fi făcut atunci 2-0, probabil că am fi putut să ne impunem mai ușor. «Totul e bine, când se termină cu bine», așa cum zice Shakespeare! Și mă bucur pentru că la final toată lumea ne-a aplaudat, pentru evoluția noastră”. 

Etapa viitoare, Ripensia Timișoara va mai disputa un joc în deplasare, de această dată în localitatea bihoreană Sânmartin, împotriva echipei C.S. Luceafărul Oradea. Meciul se va juca în 11 august.

Până acum, din prima etapă a ediției 2018/2019 a ligii a doua de fotbal s-au disputat jocurile: A.S. F.C. Universitatea Cluj-F.C. Metaloglobus București 2-0 (meciul s-a jucat vineri, 3 august și a deschis turul noii ediții a celui de-al doilea eșalon de fotbal), A.C.S. Energeticianul-C.S. Luceafărul Oradea 4-0, C.S. Aerostar Bacău-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu 0-1, Fotbal Club Argeș-C.S. Balotești 2-0, C.S. Mioveni-A.C.S. F.C. Academica Clinceni 2-1, A.S.S.C.S. Farul Constanţa-A.C.S. Poli Timișoara 4-1, A.C.S. Petrolul 52-C.S. Sportul Snagov 0-0.

Duminică, 5 august, se vor juca ultimele două meciuri ale etapei inaugurale, de la ora 13, A.S.C. Daco-Getica Bucureşti-A.F.C. U.T. Arad, iar de la ora 15:30, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu” din Timișoara, A.S.U. Politehnica Timișoara-A.F.C. Chindia Târgoviște. 

Cornel Seracin 

Foto: www.facebook.com/DaciaUnireaBraila1919