A.S.U. Politehnica Timișoara a încheiat jocurile amicale din această vară și a intrat pe ultima sută de metri până la startul noii ediții a ligii a doua. În penultimul joc amical, „Băieții în Ghete” au cedat în fața echipei Luceafărul Oradea, în localitatea bihoreană Sânmartin, 0-5, dar, în ultimul „amical”, cel de pe propriul teren, în compania echipei basarabene Zimbrul Chișinău, s-au impus la limită, 1-0.

La finalul acestor jocuri de pregătire, antrenorul principal al echipei timișorene, profesorul Cosmin Petruescu, absolvent de curând al cursurilor pentru Licența UEFA PRO și deținător al licenței UEFA PRO, a spus, făcând referire la toată perioada de pregătire desfășurată de echipa sa în această vară, următoarele: „Suntem mai uniți. În patru săptămâni de pregătire am reușit să fim destul de uniți, ținând cont de faptul că au venit o serie de jucători noi alături de cei care au activat la Politehnica Timișoara și în sezonul anterior. Suntem destul de uniți”.

Jocul în compania echipei din Chișinău a fost prefațat de președintele echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, domnul Florin Drăgan, încă de la momentul aniversării ce s-a desfășurat în Sala Polivalentă de la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara: „Meciul cu Zimbrul este un meci de suflet, pentru că avem 100 de ani de la Marea Unire și, bineînțeles, așteptăm să marcheze începutul unui sezon cât mai bun pentru echipa noastră și, sperăm, (...), să facem ca trecutul să-l simțim la înălțime și să continuăm cu un viitor pe măsură”. 

Referitor la meciul de prezentare, susținut de A.S.U. Politehnica Timișoara pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, în compania echipei Zimbrul Chișinău, prim divizionară în campionatul provinciei Basarabia, consemnăm faptul că a fost un joc echilibrat, lipsit de spectaculozitate pe gazon, dar, cele două echipe au încercat să ofere multă mișcare în teren, punând mai mult accent pe condiția fizică, se pare.

În prima repriză, A.S.U. Politehnica Timișoara a reușit să-și creeze mai multe oportunități de a marca, dar fără rezultat pe tabela de marcaj. De-a lungul întregii reprize întâi, A.S.U. Politehnica a ținut mai mult balonul, fotbaliștii în alb-violet încercând în câteva rânduri, prin șuturi de la distanță, să-l surprindă pe portarul echipei din Chișinău, dar acesta s-a evidențiat prin intervenții bune. Oaspeții au încercat să iese din apărare și au declanșat atacuri firave la poarta echipei bănățene, toate rămânând fără rezultat pe tabela de scor. La pauză, scorul a fost egal, 0-0.

În repriza secundă jocul a rămas echilibrat, dar ocaziile echipei bănățene la poarta oaspeților basarabeni s-au mai rărit, vizitatorii având și ei câteva incursiuni la poarta echipei în alb-violet, dar au fost departe de a declanșa scânteia golului. Cu aproximativ 15 minute înainte de încheierea jocului, „Băieții în Ghete” au reușit să înscrie, golul fiind unul spectaculos, reușit de Gelu Velici.

La fel ca în alte meciuri, galeria a fost alături de echipa bănățeană și, pe parcursul întregului joc, i-a încurajat pe alb-violeți, împingându-i spre poarta partenerei de pregătire.

Și pentru echipa din Chișinău, acest joc a fost ultimul „amical” înainte de începerea întrecerii interne, competiția din Basarabia desfășurându-se după sistemul primăvară-toamnă, returul campionatului urmând să înceapă în 5 august 2018.

Antrenorul echipei Zimbrul Chișinău, Sergiu Secu, a declarat următoarele la finalul acestui joc: „N-am avut, azi, prospețime în atac. Am fost cam palizi. Am încercat, totuși, să jucăm fotbal, am încercat să creăm ocazii. Am avut câteva ocazii, unde am putut și noi să marcăm. Se vede că echipa Timișoarei a fost mai proaspătă, astăzi. Au creat și ei ocazii, au avut șuturi pe poartă, nu pot să spun, dar au fost mai proaspeți ca noi. Obiectivul nostru este să intrăm în zona UEFA. (...). În momentul de față, suntem pe locul cinci. Pe data de 5 august, începem returul. Acesta e ultimul joc de pregătire din intersezon, dar noi avem încă cinci jucători care n-au putut să vină la Timișoara. Câțiva portughezi, brazilieni, (...). Jucătorii care au fost, au încercat să joace fotbal, au încercat să demonstreze, cât de cât, măiestria, (...). Consider că sunt bune aceste jocuri amicale. Eu îmi doresc cât mai multe meciuri și cât mai interesante și pentru spectatori, pentru noi e motivație. Bine că astăzi s-a terminat meciul fără traume. Bucuroși, timișorenii! Pentru noi, iarăși e o înfrângere peste care trebuie să trecem, dar cât mai repede trebuie s-o uităm și să ne pregătim pentru campionat”.

La finalul acestui joc de prezentare, antrenorul principal al echipei timișorene, profesorul Cosmin Petruescu, a declarat: „Cred eu că am făcut un joc bun. Am avut o altă atitudine față de precedentul, cel de verificare. Sunt mulțumit de joc, mulțumit de rezultat, mulțumit de faptul că faza de apărare nu a dat posibilitatea adversarului să se apropie foarte mult de poarta noastră, mulțumit de faza de atac. Am fost echipa care-am avut o posesie mai bună, o frecvență bună de acțiuni de poartă. Am pus o presiune constantă pe poarta adversă. (...). Consider că am făcut un test util, am avut un test util. Am dat posibilitate tuturor jucătorilor să aibe minute, unii mai multe, alții mai puține. Îi felicit pe băieți, pentru atitudine, în primul rând, dar și pentru rezultat!”

Referindu-se la perioada ce va urma pentru „Băieții în Ghete”, până la startul ligii a doua, antrenorul Petruescu a declarat: „Până la startul ligii a doua, pentru Poli Timișoara va mai urma o săptămână de pregătire, un ciclu săptămânal lung. (...). Urmează o zi liberă, dacă este să luăm în odine cronologică, până la meciul de duminică. Sperăm să nu apară accidentări cum, de altfel, nu au apărut în toată această perioadă, ceea ce demonstrează că, din punct de vedere al atitudinii și al implicării jucătorilor, atitudinea și implicarea au fost pe măsură, neavând nici o accidentare în toată această perioadă, iar din partea staff-ului, se pare că metodele de antrenament au dat roade, din moment ce nu am avut astfel de probleme cu accidentările”.

Așadar, „Băieții în Ghete” au încheiat cea mai mare parte a pregătirii lor pentru noua ediție a ligii a doua, iar, acum, amintim îndemnul adresat suporterilor de președintele Asociației Suporterilor Timișoreni „Druckeria”, economist, Sebastian Novovici, la momentul aniversar ce a avut loc în Sala Polivalentă de la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara: „...sper să ne vedem cât mai des pe stadion, pentru că fotbalul, la urma urmei, acolo se trăiește, pe stadion și, știți foarte bine lucrul acesta. L-ați trăit din plin!”

A.S.U. Politehnica Timișoara va juca primul meci oficial în noua ediție a ligii a doua, duminică, 5 august, cu începere de la ora 15:30, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, împotriva echipei A.F.C. Chindia Târgoviște. Jocul dintre A.S.U. Politehnica Timișoara și A.F.C. Chindia Târgoviște va încheia prima etapă a noii ediții a ligii a doua.

     

Cornel Seracin