Echipa de fotbal Ripensia Timișoara, aflată pe ultima sută de metri în pregătirea anului competițional 2018/2019, pentru a lua startul în Liga a doua, a încheiat jocurile amicale din această vară, urmând să continue, pe plan local, antrenamentele, până la startul întrecerilor oficiale.

După ce a avut o bună evoluție în localitatea bihoreană Sânmartin, în compania echipei gazdă Luceafărul Oradea, la finalul timpului de joc, Ripensia Timișoara a fost nevoită să se recunoască învinsă. Timișorenii au deschis scorul prin golul reușit de Călin Toma, dar, au fost egalați, apoi conduși, cu 1-2 și 1-3, după care, prin Alexandru Bădăuță, au marcat cel de-al doilea lor gol în acest „amical”, 2-3.

A urmat jocul de pe terenul echipei din Giarmata, Millenium, joc la capătul căruia au ieșit învingători, 3-1, deși, la pauză, au fost conduși cu 0-1. După reluarea meciului, Adrian Popa a egalat, apoi, Gueye Mansour, aflat la primul său gol pentru Ripensia, a ridicat scorul în favoarea echipei în galben-roșu, 2-1, iar Anghelina a marcat pentru 3-1, fiind și el la primul său gol pentru „Ripi”.

În jocul amical de pe propriul teren, primul jucat în această perioadă de pregătire pe gazonul Arenei „Cirada Roșie”, Ripensia Timișoara a dispus de partenera de joc, 5-0, Fortuna Becicherecu Mic fiind o echipă ce a promovat din Liga a V-a Timiș, în Liga a IV-a a județului, la capătul anului competițional trecut. Au înscris pentru „Ripi”, în jocul cu Fortuna, Alexandru Bădăuță, Claudiu Apro, Andrei Dumiter ( de două ori), Kawagoe.

Înaintea ultimului „amical” al acestei veri, în echipa Ripensia Timișoara au ajuns, urmând să evolueze sigur în viitorul an competițional, în tricoul lui „Ripi”, noi fotbaliști. 

Alin Bărîcă este fundaș central, format la Şcoala de Fotbal „Dani Coman” și, a evoluat pentru S.C.M. Pitești, dar și pentru prim-divizionara Astra Giurgiu, la care a jucat mai mult în echipa a doua. Din primăvara anului competițional trecut, Alin Bărîcă a jucat pentru Luceafărul Oradea. Fotbalistul are 19 ani, iar pentru viitorul sezon va juca în tricoul echipei Ripensiei Timișoara.

Goalkeeper-ul Ștefan Dobre va „fereca” poarta Ripensiei, în noul sezon, echipa în galben-roșu asigurându-și serviciile lui. Fotbalistul are 17 ani, 1,94 metri înălțime și, a sosit la Ripensia, de la Centrul Naţional de Pregătire Timişoara. Dobre a adunat, de-a lungul timpului, selecţii pentru naționalele sub 16 şi sub 17 ani ale României.

Takenori Kawagoe este primul fotbalist nipon din istoria clubului Ripensia Timișoara și va evolua pe postul de mijlocaș central. Fotbalistul are 22 ani, a ajuns în România în anul 2016, iar pentru anul competițional viitor, „Tak”, va evolua în tricoul galben-roșu. 

În ultimul joc de pregătire din această vară, Ripensia Timișoara a întâlnit C.S.M. Școlar Reșița, iar, la capătul unei dispute echilibrate, s-a impus cu 2-1. Meciul Ripensiei cu C.S.M. Școlar a avut loc pe gazonul Arenei „Cirada Roșie”. 

În prima repriză, ambele echipe și-au creat ocazii de a marca. Repriza a fost presărată cu multe faulturi, jocul de fotbal lipsind în mare parte. Până la urmă, la pauză, scorul a fost egal, 0-0.

În repriza a doua, Ripensia a ieșit mult mai decisă de la vestiare și a reușit să-și creeze câteva bune ocazii de a înscrie în primele minute ale părții a doua. După o deschidere către Adrian Ungureanu, mijlocașul lui „Ripi” a punctat pe tabela de marcaj, 1-0. Oaspeții au egalat prin reușita lui Marius Staicu, iar pe finalul meciului, tânărul Răzvan Cluci a marcat golul victoriei lui „Ripi”, 2-1.

Antrenorul echipei Ripensia Timișoara, lector Ciprian Urican, nu a putut conta în acest joc de pregătire, pe sprijinul lui Mihai Hecsko și Gueye Mansour, amândoi fiind ușor accidentați.

Ripensia Timișoara a început jocul cu C.S.M. Școlar Reșița, în următoarea alcătuire: Ștefan Dobre - Adrian Popa, Marius Toma, Alin Burdeț, Claudiu Toma - Gabriel Stoi, Marian Anghelina - Adrian Ungureanu, Adrian Zaluski, Andrei Dumiter, Alexandru Bădăuță. Au mai jucat: Păduraru, Rădulescu - Vlădia, Apro, Bărîcă, Ardelean, Kawagoe, Lemnaru, Tineiu, Cluci şi Monea. De menționat că, la finalul jocului amical cu C.S.M. Școlar Reșița, mijlocaşul Ripensiei, tânărul Mihăiţă Lemnaru, a plecat spre echipa națională a României, fotbalistul fiind convocat în lotul „naționalei” sub 19 ani, pentru dubla confruntare amicală cu selecționata similară a Israelului (partidele vor avea loc la Mogoşoaia pe 7 şi 9 august).

Antrenorul echipei C.S.M. Școlar Reșița, Octavian Benga, a deplasat la Timișoara, în vedrea susținerii acestui „amical” cu Ripensia, 23 de fotbaliști, toți având posibilitatea să evolueze pe terenul de joc, antrenorul efectuând numeroase schimbări. În urmă cu două săptămâni, C.S.M. Școlar Reșița a jucat la Timișoara cu cealaltă echipă ce evoluează în Liga a doua, A.S.U. Politehnica Timișoara, iar scorul a fost egal, 2-2, meciul având loc pe gazonul Arenei „Știința”. Întrebat, cum apreciază cele două echipe timișorene pe care le-a avut partenere de antrenament, tehnicianul reșițean a declarat: „Având în vedere că am ajucat cu ambele echipe, A.S.U. Politehnica și Ripensia Timișoara, ambele meciuri au fost echilibrate. Consider că sunt cam la același nivel, dar, totuși, două stiluri diferite, două concepte diferite de antrenor, poate și de club și anume, A.S.U. Poli, care e o echipă mai atletică, aș spune așa, o echipă mai agresivă, din punctul meu de vedere, iar Ripensia Timișoara, o echipă cu un fotbal mai modern, cu construcție de la portar, cu posesie prelungită. Deci, două stiluri diferite. Cred că ne-am ridicat la nivelul Diviziei B, cu ambele echipe. Nu vreau să laud prea mult echipa, chiar dacă am avut și momente mai proaste, dar am avut multe momente, cu ambele echipe, momente în care am controlat jocul și au jucat adversarii dintr-o ligă superioară, ceea ce ne-am dorit noi. Având în vedere și nivelul de pregătire, pot să mă declar mulțumit de aceste două jocuri, de jucători. Sper să continuăm în același ritm și să creștem nivelul calitativ al echipei noastre”.

Referindu-se la acest ultim test de pregătire susținut, în această vară, de echipa pe care o antrenează, lector Ciprian Urican a rostit: „Unul din cele mai importante, pentru mine, teste, pentru că am întâlnit o echipă, știam că e foarte bună, știam că au antrenor foarte bun, pe «Tavi». O echipă care a transferat bine, în acest intersezon, cu scopul de a promova în Liga a doua. De fapt, eu consider că echipa lor este o echipă bună de Liga a doua, în această componență, în acest moment, și, tocami de aceea a fost un joc pe care mi l-am dorit și, s-a dovedit ca atare. A fost echilibrat, a fost un joc cum, probabil, se vor disputa toate în Divizia B. M-a mulțumit, din nou, maniera noastră de a interpreta fazele. Deci, cred că suntem pe drumul cel bun. Faptul că, cei care au intrat, așa-zisa echipă de tineri a Ripensiei, joacă după aceeași concepție, joacă același lucru și, uite că, au prins multă încredere și pot să obțină și ei rezultat bun, ca și cum s-a întâmplat cu Becicherecu și în repriza a doua, acuma, în minutul 70. Sunt jucători care trebuie avut răbdare cu ei și trebuie crescuți cu grijă”.

Întrebat dacă vor mai urma completări în lotul Ripensiei până la începerea celui de-al doilea eșalon de fotbal al României, antrenorul Urican a declarat: „Puțin probabil, în acest moment, că vor mai urma completări în lotul Ripensiei, până la stratul ligii a doua. Eu m-am hotărât azi asupra primului «11», asupra lotului, în general. Să vedem! Dacă este ceva bun, nu zicem nu, dar vom vedea. Momentan, eu sunt pregătit să încep cu ceea ce avem acuma, în acest moment”.

Ripensia Timișoara începe ediția 2018/2019 a ligii secunde de fotbal, în deplasare, la Brăila, împotriva echipei locale, Dacia Unirea. Liga a doua începe week-end-ul viitor, dar, până atunci, Ripensia Timișoara va continua antrenamentele.

Cornel Seracin