Echipa de fotbal A.S.U. Politehnica Timișoara a pus capăt cantonamentului desfășurat în Țara Hațegului, la Sântămăria-Orlea și a revenit acasă, la Timișoara. „Băieții în Ghete” au susținut două partide de verificare de-a lungul acestui cantonament: în primul, când parteneră de pregătire a fost vicecampioana ligii a patra din județul Alba, Sportul Petrești, s-au impus lejer, 4-0, iar în cel de-al doilea, când partenera de întrecere a provenit din eșalonul trei al României, C.N.S. Cetate Deva, scorul a fost 2-2. 

Primul „amical” suținut de echipa antrenată de profesorul Cosmin Petruescu, după revenirea din cantonament, a avut loc pe gazonul Arenei „Știința”, vineri, 20 iulie, în compania echipei din eșalonul trei, C.S.M. Școlar Reșița, team antrenat de fostul „secund” al lui A.C.S. Poli, profesorul Octavian Benga, care a preluat banca tehnică a formației cărășene, de curând, iar la finalul celor 90 de minute ale jocului a fost consemnat scor egal, 2-2.

Referindu-se la acest joc, antrenorul principal al echipei timișorene, profesorul Cosmin Petruescu, a declarat următoarele la finalul „amicalului”: „Privim partea plină a paharului: am înscris de două ori. Este adevărat, am făcut, din nou, două greșeli nepermise pe faza de apărare, dar, în momentul în care, în prima repriză am avut opt jucători sub 21 de ani, și astfel de greșeli sunt inerente. Una peste alta, consider că a fost un test mai mult decât util, am avut o cu totul și cu totul altă atitudine, din punctul meu de vedere, față de ce am jucat cu Deva; este adevărat, și o altă stare de oboseală. Sunetm la un alt nivel de pregătire. Din punctul meu de vedere, suntem exact acolo unde trebuie să fim, cu două săptămâni înainte de începerea campionatului”.

„Amicalul ” susținut de cele două echipe din Banat, nu a fost unul spectaculos, dar, golul doi al timișorenilor (golul egalizator) a fost unul de-a dreptul de generic Tv. Acest gol poartă semnătura lui Alexandru Cherecheș, fundașul bănățean sosit în această vară la A.S.U. Politehnica Timișoara, de la echipa de ligă a treia, Millenium Giarmata. Întrebat, la declarațiile de după joc, despre această reușită, antrenorul Petruescu a spus: „Într-adevăr, a fost un gol frumos! Sper să nu fie singurul și, sper, să mai aibe și alții ocazia de a înscrie”.

În partida dintre A.S.U. Politehnica Timișoara și C.S.M. Școlar Reșița, scorul a fost deschis de mijlocașul ofensiv al echipei în alb-violet, Marvin Schieb, la puțin timp de la începerea jocului. Echipa cărășeană a egalat prin mijlocașul nou sosit în lot, Alexandru Taciuc, iar după aproximativ 15 minute de joc, scorul era egal, 1-1. Marius Staicu, din lovitură de la 11 metri, avea să stabilească rezultatul la pauză, reșițenii conducând, 1-2. 

De remarcat că, în prima repriză, A.S.U. Politehnica Timișoara a aliniat mai mulți fotbaliști tineri, „11” de start fiind compus din: Murariu - Szasz, Nicolescu, Coadă, Cojocaru - Vidrăsan, Bîte - Schieb, Bedea, Ghinescu - Bănică.

La reluarea jocului, după împlinirea unui ceas din dispută, situația de pe gazon s-a schimbat, C.S.M.-ul, schimbând și ea componența din teren în partea secundă, a fost nevoită să reziste ofensivei gazdelor, din minutul 62, profesorul Cosmin Petruescu trimițând pe gazon o echipă compusă din mai mulți seniori: Murariu - Bilia, Mera, Scutaru, Cherecheș - Poparadu, Ignea - Plămadă, Bozian, Miholca - Velici. Astfel, gazdele au egalat, dar acest gol egalizator a căzut tot din partea unui tânăr, Alexandru Cherecheș punctând superb, la capătul unui vole din afara careului, după o pasă primită de la Bozian. Astfel, egalitatea a fost restabilită, 2-2. Deși șanse de gol pentru A.S.U. Politehnica, au mai fost, până la finalul „amicalului” scorul nu s-a mai modificat, iar echipa în alb-violet a reușit cel de-al doilea egal, consecutiv, cu același scor, în această perioadă de pergătire. 

Referindu-se la obiectivele acestui „amical”, profesorul Cosmin Petruescu, antrenorul principal al echipei timișorene, a declarat: „În primul rând, ne-am propus pe faza defensivă să ne apropiem de ceea ce ne dorim să jucăm în campionat, și anume: să facem un presing avansat, să nu dăm posibilitate adversarului să aibe posesia, să fim agresivi, iar pe faza de atac (a noastră), să încercăm să avem cât mai mult mingea. În multe momente din acest joc, am reușit. În unele da, în unele nu. Mai avem mult de lucru. Relațiile astea de joc necesită timp pentru a putea deveni automatisme și nu se pot face în timp foarte scurt. Să nu uităm că suntem doar la finalul celei de-a treia săptămâni de pregătire, în care a trebuit să ne ocupăm atât de pregătirea fizică, tehnică, tactică, teoretică ș.a.m.d. Am avut foarte multe lucruri de pus la punct. Pentru a putea fi, din punct de vedere fizic, bine în campionat, era nevoie, era primordial, era esențial pentru noi ca, în această primă perioadă, să punem mult mai mult accent pe partea acumulări fizice”. 

Acum, pentru A.S.U. Politehnica Timișoara, urmează un nou joc amical, de această dată este vorba de un amical-eveniment menit să marcheze împlinirea a 60 de ani de când Știința Timișoara a cucerit, pentru prima dată în istoria ei, Cupa României, după ce a învins în finală, 1-0, prin golul marcat de Petre Cădariu, Progresul București. Meciul s-a disputat în 6 iulie 1958, la București.

„Este într-adevăr o partidă puțin mai aparte, în sensul că se împlinesc 60 de ani de la finala Cupei României dintre Știința și Progresul București, o finală câștigată atunci de Știința Timișoara cu 1-0, (...). Sperăm, rezultatul să fie tot de partea echipei noastre, chiar dacă este un joc de verificare. Mi-aș dori acest lucru, în primul rând pentru suporterii noștri, care, cu siguranță, mâine vor fi în număr mai mare alături de noi”, a declarat, antrenorul echipei timișorene, Cosmin Petruescu, referindu-se la „amicalul” pe care bănățenii urmează să-l susțină în compania echipei bucureștene.

Privitor la echipa parteneră de pregătire din acest amical-eveniment, dar și la C.S.M. Școlar Reșița, antrenorul Petruescu a spus: „Este o echipă foarte bună! Mi-am dorit două teste în compania unor echipe bune, spre foarte bune, din Liga a treia. Atât Progresul București, cât și Școlar Reșița, în ediția anterioară de campionat, au terminat pe podium, și, din acest punct de vedere, cred eu că ne-am ales adversarii potriviți pentru nivelul și pentru etapa de pregătire în care ne află”.

„Băieții în Ghete” vor susține amicalul-eveniment în compania echipei Progresul Spartac '44 București, sâmbătă, 21 iulie, cu începere de la ora 18. Potrivit unui anunț public, referitor la acest joc, suporterii echipei timișorene au precizat: „...se dorește a fi un omagiu adus unui eveniment extrem de important pentru fotbalul studențesc timișorean - câștigarea primei Cupe a României din palmaresul clubului de către formația de legendă Știința Timișoara, formație ce avea în componență jucători precum Ciosescu, Cădariu, Lereter sau Gîrleanu”.

Revenind la echipa de astăzi, A.S.U. Politehnica Timișoara, startul ediției 2018/2019 al ligii secunde, va fi luat pe propriul teren, împotriva echipei A.F.C. Chindia Târgovişte, iar în etapa a doua, timișorenii urmează să facă deplasarea la Petroșani, unde vor juca împotriva echipei A.C.S. Energeticianul. Va urma, pentru „Băieții în Ghete”, confruntarea din etapa a treia, de pe teren propriu, împotriva echipei C.S. Luceafărul Oradea. Mai departe, A.S.U. Politehnica Timișoara va evolua cu: A.S. F.C. Universitatea Cluj (pe teren propriu, etapa a patra), C.S. Aerostar Bacău (deplasare, etapa a cincea), Fotbal Club Argeș (pe teren propriu, etapa a șasea), A.C.S. Petrolul 52 (deplasare, etapa a șaptea), C.S. Mioveni (pe teren propriu, etapa a opta), A.S.C. Daco-Getica Bucureşti (în deplasare, etapa a noua), A.S.S.C.S. Farul Constanţa (pe teren propriu, etapa a zecea), A.C.S. Dacia Unirea Brăila (în deplasare, etapa a unsprezecea), A.F.C. Ripensia Timișoara (pe teren propriu, etapa a doisprezecea), A.C.S. Poli Timișoara (în deplasare, etapa a treisprezecea), A.F.C. U.T. Arad  (pe teren propriu, etapa a paisprezecea), A.C.S. F.C. Academica Clinceni (în deplasare, etapa a cincisprezecea), C.S. Sportul Snagov (pe teren propriu, etapa a șaisprezecea), C.S. Balotești (în deplasare, etapa a șaptesprezecea), C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu (pe teren propriu, etapa a optsprezecea) și, ultimul joc din tur, în deplasare, împotriva echipei F.C. Metaloglobus Bucureşti. Din retur, A.S.U. Politehnica Timișoara va susține două etape în luna decembrie 2018, în care, într-una se va deplasa pentru a juca cu A.F.C. Chindia Târgovişte (etapa a douăzecea), iar în cealaltă va evolua pe propriul teren, împotriva echipei  A.C.S. Energeticianul (etapa a douăzeci și una).

Returul campionatului, A.S.U. Politehnica Timișoara îl va relua în februarie 2019. 

     

Cornel Seracin