Echipa de fotbal Ripensia Timişoara a revenit din cantonamentul efectuat în localitatea maghiară Békéscsaba. Pe timp de o săpătămână, cât a durat cantonamentul, echipa timişoreană s-a antrenat de două ori pe zi în Ungaria, iar ultimul meci de pregătire din această perioadă, l-a susţinut la Szeged, efectuând o deplasare de la Békéscsaba la Szeged de aproape 100 de kilometri.

Mai puţin importante sunt rezultatele celor două meciuri amicale din cantonament, dar, în meciului cu echipa Szeol Szeged (cel de-al treilea eşalon de fotbal al Ungariei), banca tehnică a echipei timişorene a pus accent pe latura tactică a jocului, ceea ce până acum nu s-a realizat. Pentru următoarea perioadă de pregătire, fotbaliştii Ripensiei vor continua în aceeaşi notă, accentul urmând să cadă mai mult pe tactică. În primul joc din cantonamentul ungar, Ripensia Timișoara a cedat în fața echipei U.T. Arad, 0-2.

Referindu-se la perioada de cantonament, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoara, lector Ciprian Urican, a concluzionat următoarele, potrivit site-ului oficial al echipei din Ciarda Roșie: „Cantonamentul a fost un prim pas pe care l-am făcut pentru a crea relaţii puternice. Am stat mai mult timp împreună, să ne cunoaştem mai bine, să creăm relaţii mai puternice. Din punctul meu de vedere, aş mai sta 15 zile plecat cu jucătorii, pentru că aveam încă nevoie să lucrăm în linişte. Avem nevoie de timp pentru a expune modelul de joc al echipei. Au venit jucători noi, care trebuie să-şi însuşească principiile după care lucrăm noi şi după care vrem să jucăm. Am avut zile cu antrenamente duble, am avut timp la dispoziţie să lucrăm, dar mai avem încă mult de muncit. Sper să reuşim să punem toate lucrurile la punct până în 4 august, când începe campionatul. La Békéscsaba, am jucat şi două partide amicale, în care nu m-a interesat rezultatul cu care s-au încheiat meciurile. Noi am continuat să ne pregătim la fel şi înaintea acestor partide, că doar nu era să facem antrenamente mai uşoare cu o zi înainte de joc. Am lucrat aşa cum trebuia să lucrăm. În primul meci am întâlnit un adversar care-şi terminase deja perioada de pregătire, U.T.A. În cel de-al doilea meci, cel cu Szeged, am făcut un joc bun, l-am controlat de la un capăt la altul, dar am pierdut după ce adversarul a înscris la singurul şut expediat pe spaţiul porţii noastre. Sunt însă mulţumit de cum ne-am mişcat în teren. Mai avem de-acum înainte trei partide de verificare, pentru a ne cristaliza o formulă de joc, pentru începerea campionatului”.

Revenirea din cantonament a adus echipei Ripensia Timişoara încă doi fotbaliști care, cu siguranță, vor pune consistent umărul la progresul echipei bănățene în jocurile viitoarei ediții din eșalonul secund. 

Mai întâi, tânărul Mihăiţă Lemnaru a semnat pentru „Ripi”, fotbalistul asigurându-şi evoluţia pentru echipa bănăţeană în ediția viitoare a ligii secunde de fotbal. Mihăiță Lemnaru are 18 ani, 1,88 metri și va evolua pe postul de mijlocaş central. A sosit la Timişoara, de la Unirea Slobozia, echipă cu care a încheiat pe locul trei în ediţia trecută de campionat în cea de-a doua serie a eşalonului trei. Mihăiţă Lemnaru şi-a făcut debutul în naţionala de juniori a României, în această primăvară, primind patru convocări la selecţionata de fotbal sub 18 ani a României, pentru partidele cu Irlanda (două) şi Macedonia (două). În cele patru confruntări, a fost de trei ori titular şi o dată rezervă.

Atacul Ripensiei are noutăți! Atacantul senegalez Gueye Mansour este de vineri, 20 iulie, jucătorul Ripensiei Timișoara. Fotbalistul în vârstă de 32 de ani, născut la Dakar, a revenit în orașul unde a cunoscut cea mai productivă etapă a carierei sale. Produs al echipei elvețiene Servette Geneva, „omul foarfecă”, așa cum mai e cunoscut Mansour, pentru execuțiile sale spectaculoase, a ajuns în Timișoara în 2004. „Mansi” i-a cucerit rapid pe suporterii din urbea de pe Bega, cu evoluțiile sale foarte bune pe care le-a avut în tricoul alb-violeților de la Poli. Mansour a evoluat în sezonul trecut pentru echipa de ligă a treia, A.C.S. Şirineasa, formație care a promovat în eșalonul secund, iar din viitoarea ediție a ligii a doua, Șirineasa va juca cu numele de A.C.S. Energeticianul. Atacantul s-a pregătit, în această vară, pentru un timp scurt, cu echipa Pandurii Tg. Jiu. În cariera sa, atacantul a mai trecut pe la formațiile: Ordobasy (Kazahstan), Hajer (Arabia Saudită) sau Lokomotiv Plovdiv (Bulgaria). Mansour este al doilea jucător senegalez care îmbracă tricoul galben-roșu al Ripensiei, vârful înlocuindu-l în compartimentul ofensiv, chiar pe conaționalul său, Mediop, plecat în această vară la Dunărea Călărași.

Legat de viitorul an competițional din cel de-al doilea eșalon de fotbal al României, Ripensia Timișoara, după tragerea la sorţi efectuată joi, 19 iulie, la sediul F.R.F., și-a aflat programul evoluțiilor în viitoarea ediţie a ligii secunde, care va debuta pe data de 4 august. 

Astfel, în prima etapă, Ripensia Timișoara va evolua în deplasare, la Brăila, împotriva echipei A.C.S. Dacia Unirea Brăila, iar în etapa a doua va jucat tot în deplasare, împotriva echipei C.S. Luceafărul Oradea. Iată și celelalte jocuri ale Ripensiei în acest an, în liga secundă de fotbal: A.C.S. Poli Timişoara (pe teren propriu, în etapa a treia), A.F.C. U.T. Arad (în deplasare, în etapa a patra), A.C.S. F.C. Academica Clinceni (pe teren propriu, în etapa a cincea), C.S. Sportul Snagov (în deplasare, în etapa a șasea), C.S. Baloteşti (pe teren propriu, etapa a șaptea), C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu (în deplasare, etapa a opta), F.C. Metaloglobus Bucureşti (pe teren propriu, etapa a noua), A.F.C. Chindia Târgovişte (în deplasare, etapa a zecea), A.C.S. Energeticianul (pe teren propriu, în etapa a unsprezecea), A.S.U. Politehnica Timișoara (în deplasare, în etapa a doisprezecea), A.S. F.C. Universitatea Cluj (pe teren propriu, în etapa a treisprezecea), C.S. Aerostar Bacău (în deplasare, în etapa a paisprezecea), Fotbal Club Argeş (pe teren propriu, în etapa a cincisprezecea), A.C.S. Petrolul 52 (în deplasare, etapa a șaisprezecea), C.S. Mioveni (pe teren propriu, în etapa a șaptesprezecea), A.S.C. Daco-Getica Bucureşti (în deplasare, în etapa a optsprezecea), A.S.S.C.S. Farul Constanţa (pe teren propriu, în etapa a nouăsprezecea). Toate aceste meciuri, Ripensia le va disputa în tur, iar în retur, primele două etape le va juca pe propriul teren, în luna decembrie 2018, împotriva echipelor A.C.S. Dacia Unirea Brăila și C.S. Luceafărul Oradea. Returul ligii secunde se va relua în luna februarie a anului 2019.

Până la începerea meciurilor oficiale, Ripensia Timişoara va susţine încă trei jocuri amicale. Primul este programat sâmbătă, 21 iulie, în deplasare, la Sânmartin, în compania echipei C.S. Luceafărul Oradea. 

Cornel Seracin