Echipa de fotbal A.S.U. Politehnica Timișoara a susținut primul antrenament condus de noul antrenor principal, profesorul Cosmin Petruescu, „Băieții în Ghete” intrând astfel în „focurile” unui nou început, un început care să le aducă evoluții mult mai bune în viitorul an competițional, în cea de-a doua ligă de fotbal a României. Antrenorul principal va fi ajutat în misiunea sa de a pregăti echipa, de Antonio Foale (antrenor secund) și Dragoș Picu (antrenor cu portarii).

Fiind echipa suporterilor, aceștia nu au lipsit de la antrenamentul echipei lor mult iubite, galeria în alb-violet fiind prezentă în tribunele Arenei „Știința”, pe gazonul căreia favoriții lor s-au antrenat. „Suntem noi, Poli suntem noi!”, au scandat suporterii în alb-violet, la intrarea în Arenă, iar după ce s-au așezat în tribună, au interpretat piese din arsenalul de încurajare al echipei: „De la Niș la Napoli, Nu-i echipă ca Poli...”, sau refrenul, „Suntem aici, vom fi mereu, cu Timișoara și la bine și la greu...” etc. „Băieții în Ghete” și antrenorul Cosmin Petruescu au întrerupt pentru un timp scurt pregătirea și au salutat galeria prezentă în tribune. 

La declarațiile oferite presei, antrenorul Cosmin Petruescu a spus: „Gândurile pe care le avem în acest moment, nu pot fi decât pozitive. Suntem nerăbdători să începem pregătirile după o pauză, la unii mai lungă, la alții mai scurtă. Important e că, până la urmă, am reușit să ne adunăm și suntem încrezători în ceea ce privește noul sezon. Mă bucur că, în proporție destul de mare, am reușit să definitivăm și lotul (la ora actuală, este undeva în proporție de 90, 95%). Sperăm ca în zilele următoare, până la plecarea în cantonament, să ne apropiem de ceea ce ne dorim a fi un lot cât se poate de competitiv, cu care să putem aborda noul sezon al ligii a doua”. 

La reunirea echipei, în lotul de jucători au fost prezenți, în teste, câțiva fotbaliști surpriză. Ei au fost, Alexandru Cherecheș (21 de ani, mijlocaș stânga), Ionuț Boancă (19 ani, fundaș stânga), Dragoș Cojocaru (21 de ani, fundaș central, fost și la Anderlecht Bruxelles și Charleroi, în Belgia), Patrick Popescu (21 de ani, mijlocaș dreapta), Ionuț Ianc (20 de ani, mijlocaș central/dreapta), Bogdan Miholca (20 de ani, mijlocaș central), Darius Buzdugan (23 de ani, mijlocaș central).

Alături de acești fotbaliști, au fost prezenți șapte din cei opt sosțiți la A.S.U. Politehnica Timișoara și care vor evolua pentru această echipă în acest sezon al ligii secunde de fotbal: Rareș Murariu, Tamas Szasz, Bogdan Nicolescu, Adrian Bedea, Romeo Bănică, Raul Vidrășan, Gelu Velici. Bogdan Bozian a lipsit de la acest antrenament, fiind învoit pentru probleme personale.

Referitor la lotul de fotbaliști, antrenorul Petruescu a spus: „Da, într-adevăr, sunt și câțiva jucători noi. Mă bucur că, în cele din urmă am reușit să ajungem la un acrod, în primul rând cu cei care au terminat campionatul la Politehnica Timișoara. Nu a fost deloc ușor! Sunt jucători cu valoare, sunt jucători care au avut oferte importante în această vară, dar, mă bucur că, în cele din urmă, au dat curs ofertei noastre, și la ora actuală sunt certitudini în ceea ce privește lotul echipei Politehnica Timișoara. Ba mai mult, și-au prelungit angajamentele pe minim doi ani. Despre cei care au venit, tot ce pot să vă spun este că, sunt jucători despre care am referințe foarte, foarte bune, sunt jucători pe care i-am urmărit, atât în meciurile directe, cât și pe anumite DVD-uri, sau alte materiale care mi-au fost puse la dispoziție și, cred eu că sunt jucători care se pliază perfect pe ceea ce se dorește la Politehnica Timișoara”.

Dintre fotbaliștii care au evoluat la A.S.U. Politehnica Timișoara și în trecuta ediție a ligii secunde de fotbal, au fost prezenți, printre alții, Răzvan Ghinescu, Marko Giuricici, Ionuț Plămadă, Ioan Mera, Ionuț Coadă etc. De la antrenament a mai lipsit și fundașul Dănuț Bilia, învoit pentru probleme personale. Au primit câteva zile în plus de vacanță, pentru că pe parcursul săptămânii trecute au fost la un turneu de juniori desfășurat în municipiul Mangalia, cu grupa 2003, tinerii Alexandru Borbely și Alexandru Gașpar. Cei doi nu au fost prezenți la antrenament.

Referindu-se la doi dintre noii sosiți în lotul echipei timișorene (Bogdan Bozian și Gelu Velici), antrenorul Cosmin Petruescu a declarat: „Sunt doi jucători pe care eu i-am dorit. Sunt doi jucători care au fost golgeterii seriei în ediția trecută de campionat, e adevărat, la nivelul ligii a treia. Sunt doi jucători cu potențial, la fel cum, de altfel, sunt toți cei cu care am purtat negocieri și, care, la ora actuală, se află în rândurile noastre”.

Gelu Velici s-a născut la Timișoara, în anul 1992. Junioratul l-a efectuat la L.P.S. Banatul și Poli Timișoara, cu gruparea alb-violetă devenind campion național în două rânduri, la Juniori B în 2009 și la Juniori A în 2011. La nivel de seniori, nu a evoluat niciodată în orașul natal, cel puțin până în această vară. În anul competițional trecut, Gelu Velici a jucat pentru C.S.M. Lugoj (Liga a treia), echipă care a fost antrenată de profesorul Cosmin Petruescu. De-a lungul anilor, Velici a evoluat pentru Ceahlăul Piatra Neamț, Național Sebiș, Cetate Deva, Dunărea Călărași etc.

Atacantul timișorean, Gelu Velici a decis să joace pentru A.S.U. Politehnica Timișoara, în primul rând datorită faptului că a preluat banca tehnică Cosmin Petruescu, antrenorul cu care a lucrat la C.S.M. Lugoj: „A contat, în primul rând, faptul că a venit Cosmin. Am lucrat bine cu el, ani de zile, la Lugoj și îi mulțumesc că am ajuns aicea. Probabil am făcut un sezon bun și l-am determinat să mă aducă aicea”. Despre viitoarea ediție a ligii secunde de fotbal, Gelu Velici a spus: „O să fie un campionat greu. Pe lângă cele trei echipe din Timișoara, sunt foarte multe echipe care o să se întărească toate. Important e să avem atitudine, în primul rând, că asta așteaptă toată lumea de la noi. Dacă ai atitudine, consider că o să vină și rezultatele. Mă bucur că îmbrac acest tricou, unde am copilărit, unde am crescut și aștept toate meciurile. Sunt nerăbdător! Sunt nerăbdător să începem campionatul și să dau goluri”. 

Referitor la prezența celor trei echipe din Timișoara, în viitoarea ediție a ligii secunde, profesorul Cosmin Petruescu a declarat: „Fiecare club este cu politica lui. Noi avem politica noastră. Vă dați seama că..., suntem în relații, cel puțin din punctul meu de vedere, de respect, în primul rând, de respect reciproc cu celelalte două cluburi din Timișoara. Sunt colegii mei. În ceea ce privește banca tehnică, sunt persoane cu care am lucrat într-o anumită perioadă a carierei mele de antrenor. Din punct de vedere al jucătorilor, mulți dintre ei mi-au fost elevi, atât la Lugoj, cât și la A.C.S. Recaș, la A.C.S. Poli Timișoara. Deci, din punctul meu de vedere, îmi doresc să fie o dispută sportivă, să fie pe teren, iar în afara terenului, de ce nu, să putem să avem o relație amicală”.

În privința completărilor care mai sunt necesare pe posturile echipei sale, Cosmin Petruescu a spus: „În primul rând, să vedem cum decurg pregătirile. Sunt unii jucători despre care am referințe foarte bune, dar, cu care nu am avut un contact direct, ca să spun așa. Avem în minte posturile respective. Eu cred că avem nevoie de «dubluri». Îmi doresc un lot echilibrat numeric, dar foarte important să fie și valoric, pentru că ne așteapă un campionat lung. (...). Să fie jucătorii foarte apropiați valoric, astfel încât, în momentul în care unul absentează din diferite motive, să putem să-l înlocuim cu cineva de o valoare aproximativ egală, astfel încât să nu resimțim lipsa, sau absența niciunui jucător din lot”.

Referindu-se la noua ediție a ligii secunde de fotbal, antrenorul Petruescu a declarat: „Cu siguranță va fi mult mai atractivă, va fi mult mai puternică, mult mai echilibrată, în primul rând datorită faptului că au promovat cinci echipe de tradiție și, nu în ultimul rând, toate celelalte competitoare s-au întărit considerabil, ...din punctul meu de vedere, cred că se va bate Liga întâi, ..., cred că va fi un număr mai mare de spectatori la Liga a doua, decât la Liga întâi”.

A.S.U. Politehnica Timișoara va continua perioada de pregătire, la Timișoara, această săptămână fiind una dedicată readaptării echipei la efort și, va fi o săptămână, potrivit declarației antrenorului Petruescu, „de analiză, este o săptămână de stare”, după care, în săptămâna următoare se va pune accent pe acumulările fizice, iar în ultimele săptămâni, echipa va susține meciuri de pregătire și verificare. 

Primul joc amical din această vară, A.S.U. Politehnica Timișoara îl va susține sâmbătă, 7 iulie, pe gazonul Arenei „Știința”, în compania echipei din Liga a patra, Timiș, A.S. F.C. Bazoșu Vechi. 

În perioada 8-17 iulie, A.S.U. Politehnica Timișoara va efectua un cantonament în localitatea Sântămăria-Orlea, județul Hunedoara, în apropiere de Hațeg. În cadrul acestui cantonament, timișorenii caută o echipă parteneră de pregătire, pentru data de 11 iulie, iar în data de 14 iulie vor întâlni echipa Cetate Deva. La întoarcerea din cantonament, A.S.U. Politehnica Timișoara va susține un „amical”, probabil la Caransebeș, în data de 17 iulie. 

După ce vor încheia cantonamentul, „Băieții în Ghete” vor întâlni, într-un „amical”, C.S.M. Reșița, pe teren propriu, în data de 21 iulie. În 25 iulie, în județul Bihor, A.S.U. Politehnica Timișoara va avea parteneră de pregătire echipa Luceafărul Oradea.

Cu o săptămână înaintea startului noii ediții a ligii secunde de fotbal, în 28 iulie, A.S.U. Politehnica Timișoara va susține un joc de prezentare, în compania unui „team” ce urmează să fie anunțat. 

Ediția 2018/2019 a ligii secunde de fotbal va începe în week-end-ul din 4, 5 august 2018. 

       

Cornel Seracin