Echipa de fotbal Ripensia Timișoara s-a reunit joi, 28 iunie, fotbaliștii antrenați de Ciprian Urican (principal) și Iulian Munteanu (secund) reluând antrenamentele în vederea pregătirii anului competițional 2018/2019. 

„Este o plăcere! Așteptăm toți, cu nerăbdare, ca de obicei, pentru că ne dorim să fim campioni, și eu când spun că să fim campioni, înseamnă să fim mai buni decât anul trecut. Vrem să ne depășim condiția, adică ceea ce am realizat anul trecut, să depășim într-un procent destul de important. Cred că se poate! Totul ține de jucători. Din punct de vedere al factorilor de conducere, au crescut standardele: ne asigură condiții mult mai bune, și acuma e datoria noastră să arătăm că le primim și că le transformăm în lucruri bune, în campionat”, a declarat, la reunirea echipei, antrenorul principal al Ripensiei, Ciprian Urican.

La reunirea ce a avut loc la Arena „Ciarda Roșie”, echipa a prezentat câteva noutăți în lot, dar noii sosțiți au fost doar verificați pentru a vedea dacă corespund filosofiei, concepției și modelului de joc al Ripensiei, în vederea includerii lor în echipă pentru ediția viitoare a ligii secunde. „Transferurile încă se discută. Ne vedem aproape zilnic, discutăm. Vedem, în funcție de ce avem nevoie, în funcție de filosofia noastră, de concepția noastră de joc, de modelul de joc. Așa aducem jucătorii, și nu altfel”, a declarat antrenorul Urican, la reunirea echipei timișorene.

Fotbaliștii nou sosiți, prezenți la reunire, au fost: Ștefan Dobre, un tânăr goalkeeper de 17 ani provenit de la Juventus Timișoara, și, pe același post, Alexandru Oprița (Internațional Bălești), George Păduraru (fost la C.S.M. Lugoj), apoi, Bruno Vasiu (fundaș central), trecut pe la Academia „Gheorghe Hagi”, campion național cu echipa de juniori A (U19), Viitorul Constanța, în 2015, Răzvan Cluci, Raul Rosuș și Florin Dobie (toți trei de la echipa a doua a Ripensiei, Ripensia Primavera), Andrei Apostol (mijlocaș dreapta, Ceahlăul Piatra Neamț).

La reunire, singura certitudine că va evolua pentru Ripensia Timișoara, în anul competițional 2018/2019, vine de la Marian Anghelina, un fotbalist polivalent, în vârstă de 27 ani, care în trecuta ediție a ligii secunde de fotbal a jucat pentru Dacia Unirea Brăila. Marian Anghelina poate juca pe posturile de fundaș dreapta, fundaș stânga, mijlocaș central sau mijlocaș ofensiv. Noul sosit în lotul echipei bănățene s-a antrenat, la reunirea Ripensiei, cu echipa.

Referindu-se la acest transfer, profesorul Urican, „principalul” echipei timișorene, a declarat: „Un jucător bun, un jucător care trebuie să demonstreze că poate să se integreze, să facă parte din familia Ripensia. Noi îi urăm, «Bine a venit!» și așteptăm să-și aducă aportul la lucrurile bune care vor urma”.

Adrian Zaluschi, după un periplu la fosta prim-divizionară A.S.U. Poli Timișoara, a revenit în echipa Ripensia, experimentatul mijlocaș și coordonator de joc al echipei în galben-roșu urmând să evolueze, în viitorul an competițional, pentru echipa ce joacă pe Arena „Ciarda Roșie”. 

Certitudine în lotul echipei Ripensia Timișoara, pentru noua ediție a ligii secunde de fotbal, este și George Păduraru, care de sâmbătă, 30 iunie, a deveint jucătorul Ripensiei. Goalkeeper-ul bănățean a jucat în campionatul trecut pentru gruparea din seria a IV-a a eşalonului trei, C.S.M. Lugoj și a mai evoluat în cariera sa la Naţional Sebiş şi C.S. Hunedoara, în Liga a III-a. Geroge Păduraru este născut în 1995 și s-a format la L.P.S. Banatul Timișoara.

Fundașul echipei Ripensia Timișoara, Călin Toma, a fost singurul fotbalist al echipei în galben-roșu, care, în trecuta ediție a ligii secunde, a bifat toate minutele jucate în teren, fiind și singurul din Liga a doua care a realizat asta. Referindu-se la această reușită, Călin Toma a declarat următoarele, la reunirea Ripensiei: „Mă bucur c-am fost sănătos, că nu am avut parte de accidentări, de suspendări. Anul acesta îmi doresc să joc cât mai mult. Dacă va fi la fel, cu atât mai bine”. Referindu-se la reunire și la noul sezon, Călin Toma a declarat: „Începem un nou sezon, o nouă pregătire. După o binemeritată vacanță, începem treaba. Va fi o perioadă grea, dar frumoasă (ne-a promis „Mister”). Sperăm, de la noul sezon, să fie altceva, ne dorim altceva, o clasare cât mai sus. Sperăm să reușim!” Cu privire la prezența celor trei echipe timișorene în liga secundă de fotbal, în anul competițional următor, dar și la celelalte echipe care compun întrecerea, fundașul Ripensiei a spus: „Din punct de vedere al echipelor din Timișoara, eu cred că nu este ok să avem trei echipe în liga a doua, la un așa oraș mare. Cât despre celelalte echipe, cu tradiție, care au promovat, este foarte benefic pentru fotbal și eu cred că va fi un campionat frumos, cu stadioane mari, cu suporteri. Va fi mai interesant decât Liga întâi, părerea mea”.

Aflat de la începuturile restartării (din 2012) echipei Ripensia Timișoara, în rândurile fotbaliștilor ce au jucat pentru a apăra culorile galben-roșu ale echipei bănățene, aproape meci de meci, căpitanul Ripensiei, fundașul Adrian Popa, prezent la reunirea echipei, a declarat: „Au trecut șase ani. Șase ani în care am reușit lucruri frumoase. Am ajuns în Liga a doua. După un an de zile, putem spune că ne-am acomodat cu acest nivel și, clar, ne-am adunat astăzi pentru a ne îndeplini obiectivele: să practicăm un fotbal frumos, cu domnul Urican (are o filosofie care se mulează foarte bine pe stilul Ripensiei) și, pe lângă acest joc frumos, cu siguranță vor trebui să vină și rezultatele și să vedem care va fi obiectivul principal al echipei, dacă se va ataca promovarea. Eu zic că va fi o ligă a doua foarte interesantă, cu foarte multe echipe de tradiție, care au revenit acuma din Liga a treia. Probabil, și în anii următori vor veni din urmă și alte echipe. Eu cred că, la cum arată, Liga a doua este puțin mai atractivă decât Liga întâi. Va fi mai greu anul acesta decât anul precedent, dar și noi vom fi mai pregătiți și, consider că, cu anul trecut am acumulat ceva experiență și maturitate și, sper ca, acest lucru să se simtă în acest an”. În ceea ce privește planurile sale de viitor, fotbalistul echipei bănățene a rostit: „Urmează, peste o lună și ceva, să fiu tătic. Îmi doresc să fiu sănătos și, alături de Ripensia, să reușesc lucururi frumoase, cum am reușit și până acum”.

Dintre componenții de anul trecut ai Ripensiei Timișoara au fost prezenți la reunire, printre alții, Iulius Rădulescu, Marius Toma, Adrian Ungureanu, Claudiu Apro, Gabriel Stoi, Andrei Dumiter, Mihai Hecsko, Călin Horcea, Alin Burdeț, Alexandru Bădăuță etc. 

Goalkeeper-ul Dalin Munteanu a fost prezent la reunire, dar nu s-a antrenat cu echipa, fiind nerefăcut după accidentarea suferită în luna martie, în timpul jocului susținut pe teren propriu, împotriva echipei Dacia Unirea Brăila. La reunire a fost prezent și atacantul Claudiu Matiș, fost la Ripensia Timișoara până în iarna acestui an, dar trecut în echipa de ligă a treia A.C.S. Ghiroda, echipă pentru care a jucat în trecutul sezon de primăvară. Claudiu Matiș se pare că este în vizorul echipei Ripensia Timișoara, dar, momentan nu e vreo înțelegere cu formația din Ghiroda. Claudiu Matiș nu s-a antrenat cu Ripensia Timișoara, la reunire, ci a stat în tribună. 

Referindu-se la plecarea golgeterului echipei Ripensia Timișoara, atacantul Mediop N'Diaye, dar și la cum va încerca să compenseze plecarea atacantului, antrenorul principal al echipei bănățene, Ciprian Urican, a declarat: „Sigur că, Mediop a fost un jucător important, atâția ani, pentru această echipă. O să încercăm să compensăm printr-un joc colectiv”. Antrenorul Ripensiei consideră că e nevoie de un înlocuitor pentru Mediop N'Diaye, dar sunt vizate și alte compartimente ale echipei, nu doar atacul, în echipă urmând să aibă loc noi transferuri.

Nu se va mai regăsi în echipa Ripensia Timișoara, pentru viitoarea ediție a ligii secunde, Sebastian Bobină, iar Andrei Țugui, Costel Zurbagiu și Cosmin Mânecan nu au fost prezenți la reunire. De asemenea, nu au răspuns prezent la reunirea Ripensiei, Mario Contra, Cristian Bocșan și Denis Golda, cei trei întorcându-se în rândurile echipei A.C.S. Poli Timișoara, Mediop N'Diaye, atacantul-golgeter al Ripensiei urmând să joace, în viitorul an competițional, în Liga întâi, pentru Dunărea Călărași.  

În privința viitoarei ediție a ligii secunde de fotbal, profesorul Ciprian Urican a declarat: „În acest moment, Liga a doua devine cu adevărat importantă și pentru România, că până acuma era-n derizoriu. Acuma cred că poate să contribuie la creșterea nivelului fotbalistic al țării noastre. Nu numai Liga întâi, și Liga a doua, exact ca și în țările cu fotbal avansat. Liga a doua trebuie să fie una extrem de puternică. Și este!”

Cu privire la perioada de vacanță ce a urmat după încheierea anului competițional antreior, dar și despre pregătirea ediției viitoare a ligii secunde de fotbal, antrenorul Urican  a spus: „Am considerat că era nevoie ca jucătorii să se liniștească după un prim campionat în această ligă a doua și, am preferat, să le dau mai multă vacanță. Avem timp să recuperăm, până la începerea campionatului, toată pregătirea, cu atât mai mult cu cât, deja cunosc principiile pe care lucrăm, majoritatea dintre ei. Începem de astăzi, continuăm și săptămâna viitoare în oraș, apoi plecăm în cantonament...”.

În perioada 8-16 iulie, Ripensia Timișoara va efectua un cantonament în Ungaria, la Békéscsaba, dar, până la plecarea în localitatea maghiară, echipa în galben-roșu va susține două jocuri amicale în Banat, în 5 iulie, la Ciacova, acolo unde va avea parteneră de joc, formația din Liga a patra Timiș, A.S. Progresul 1906 Ciacova și în 7 iulie, la Dudeștii Vechi, unde va întâlni o altă echipă din cea de-a patra ligă de fotbal a județului Timiș, A.S. Pobeda Dudeștii Vechi.

În cantonamentul din Ungaria, Ripensia Timișoara urmează să dispute un „amical” cu A.F.C. U.T. Arad, în 10 iulie, iar în 13 și 15 iulie va juca în compania unor adversari pe care nu și i-a stabilit încă. 

Odată revenită la Timișoara, echipa de pe Arena „Ciarda Roșie” va disputa, în 21 iulie, un nou „amical”, în deplasare, în compania echipei C.S. Luceafărul Oradea, iar în 25 iulie, tot în deplasare, va avea parteneră de joc, echipa de ligă a treia, C.S. Millenium Giarmata.

„Amicalele” echipei în galben-roșu se vor încheia în 28 iulie, atunci când, la Timișoara, Ripensia va întâlni echipa din cea de-a treia ligă de fotbal a României, C.S.M. Școlar Reșița. 

Noua ediție a ligii secunde de fotbal a României va începe în week-end-ul 4, 5 august, ultima rundă a întrecerii din acest an urmând să se desfășoare în zilelele de 8 și 9 decembrie. Competiția se va relua în februarie 2019 și se va încheia în week-end-ul 1, 2 iunie 2019. 

Anul competițional 2018/2019 va începe odată cu întrecerea Cupei României, la 1 august, atunci când se va desfășura prima etapă a fazei naționale din această competiție, la startul ei urmând să fie aliniate câştigătoarele fazelor judeţene ale Cupei României şi ultimele clasate din Liga 3, iar în fazele următoare vor intra, pe rând, celelalte echipe din Liga a treia, echipele din Liga a doua şi, într-un final, echipele din Liga întâi. Următoarele etape ale fazei naționale din ediția 2018/2019 ale Cupei României, se vor juca în, 15 august (etapa  a doua), 29 august (etapa a treia), 12 septembrie (etapa a patra), 24-30 septembrie (șaisprezecimile de finală), 29 octombrie - 4 noiembrie (optimile de finală). Finala Cupei României, se va juca în 2 iunie 2019, iar etapele, până la finală, vor avea loc în 25 februarie - 5 martie 2019 (sferturile de finală), 1-7 aprilie 2019, tur și 22-28 aprilie 2019, retur (semifinalele).

              

Cornel Seracin