Secţia de handbal a clubului S.C.M. Timişoara a prezentat, într-o conferinţă de presă, bilanţul anului competiţional 2017/2018. Antrenorii principali ai echipelor de handbal, feminin, S.C.M. Timişoara, Lucian Ghiulai, masculin, S.C.M. Politehnica Timişoara, Pero Milošević şi S.C.M. Timişoara (handbal masculin, juniori III), Attila Horvath, au realizat o analiză desprinsă din anul competiţional pe care l-au încheiat, au aruncat o privire obiectivă şi asupra trecutelor sezoane (Pero Milošvić) şi au scrutat viitorul handbalului din Timişoara, încercând să întrevadă câte ceva despre anul competiţional viitor, 2018/2019.


Sosit antrenor principal la echipa timişoreană, în returul ediţiei 2014/2015 al Ligii Naţionale, Pero Milošević, în debutul conferinţei de presă, s-a arătat optimist în privinţa continuităţii sale pe banca tehnică a echipei de ligă întâi, S.C.M. Politehnica Timişoara, declarând: „desigur, putem oricând mai bine decât în ultimii trei ani”.
De la preluarea echipei bănăţene, ca antrenor principal, Pero Milošević a reuşit să aducă medaliile de bronz pentru Timişoara, la handbal masculin, echipa clasându-se pe locul trei la finalul ediţiei 2015/2016 a primei ligi de handbal a României. A urmat participarea în cupele europene intercluburi (Cupa EHF), ediţia 2016/2017, acolo, S.C.M. Politehnica Timişoara oprindu-se în turul trei preliminar. În ediţia de campionat 2016/2017, S.C.M. Politehnica Timişoara a încheiat pe locul 7 în clasamentul sezonului regulat şi a participat, în continuare, în play-off-ul întrecerii interne, iar la finalul campionatului a jucat pentru locurile 5, 6 şi a fost înfrântă de H.C. Odorhei, în două jocuri, în deplasare, 24-26 şi, acasă, 28-29, clasându-se astfel, la finalul competiţiei, pe locul 6.
A urmat pregătirea pentru anul competiţional 2017/2018, an pe care echipa timişoreană l-a încheiat cu rezultate mulţumitoare, locul 6 în campionat şi locul doi în Cupa României.
După rezultatele de la finalul acestui an competiţional, noi schimbări vor survenii în lotul de jucători al echipei bănăţene. Nu se vor mai regăsi în echipa S.C.M. Politehnica Timişoara, din anul competiţional 2018/2019, portarii Zlatko Daskaloski, Adam Savić (aflaţi la final de contract), Răzvan Vîlceanu, extrema dreaptă, Marko Lasica, inter stâng-ul, Krsto Milošević (urmează să evolueze la C.S.A. Steaua Bucureşti), pivot-ul, Didi Hrimiuc (la Focșani), inter drept-ul, tânărul Ionuț Uruianu, posibil să ajungă la o echipă unde are mai multe șanse să evolueze pe parchetul de joc.
Bineînţeles, lotul echipei în alb-violet se va completa, lipsa celor plecaţi nu va rămâne simţită. Sunt daţi ca ajunşi, sigur, în echipa bănăţeană, pentru anul competiţional 2018/2019, portarii, Miroslav Kocić (de la echipa franceză Saran Loiret Handball), Ludovic Varo (de la A.H.C. Potaissa Turda), Vasile Cristian Tcaciuc (a început handbalul la Timișoara, dar a mai jucat la Oradea, Suceava), extrema dreaptă/inter drept, timişoreanul Marius Sadoveac (a mai evoluat pentru Poli Timişoara, până în 2008, acum revine în oraşul natal, semnând pentru 3 ani, după o experienţă internaţională, în Franţa, la echipa de club Tremblay Handball), inter stâng-ul, Miloš Dragaš (de la Minaur Baia Mare) şi pivot-ul Antonio Pribanić (a jucat în ediţia 2014/2015 a Ligii „Zimbrilor”, pentru Minaur Baia Mare).
Referindu-se la noii sosiţi, „principalul”, Pero Milošević, a vorbit astfel despre echipa sa: „Este o echipă cu mai multe opţiuni posibile pe care să le am. Marius Sadoveac joacă ambele faze, apărare şi atac. Pe defensivă, poate schimba cu Miloš Orbović, când e nevoie, iar în atac, poate fi atât extremă dreapta, cât şi inter drept. Odată cu transferurile actuale, am câştigat trei apărători, dar şi foarte buni atacanţi. Am câştigat, de asemenea, pentru postul de portar, oameni înalţi, cu experienţă. Cred că vom avea printre cei mai buni portari, sezonul următor, dacă ne referim la toţi trei, la un loc”. Pero Milošević va antrena echipa de handbal masculin a Timişoarei, încă doi ani, semnând, în iarna acestui an, un contract în acest sens.


Echipa de handbal feminin, S.C.M. Timişoara, îi are antrenori pe Lucian Ghiulai (principal) şi Claudia Iancu (secund), iar la un an de la înfiinţare, handbalistele ce joacă pentru clubul bănăţean au reuşit o performanţă, deloc de ignorat, să joace barajul pentru promovare în prima ligă de handbal feminin a României, Liga „Florilor”.
Handbalistele s-au clasat pe locul secund în seria de vest a ligii a doua de handbal (Divizia „A”) şi au rezistat cu brio, atât lipsurilor legate de o baza sportivă în care să se pregătească adecvat, cât şi smintelilor federaţiei, forul organizator al competiţiilor de handbal, comiţând, se pare, o serie de erori care nu au picat deloc bine echipei de handbal feminin a Timişoarei, aflată în startul afirmării ei interne.
Despre parcursul echipei pe care o antrenează, prof. Lucian Ghiulai a spus: „După cum știți, am început o campanie foarte bună la Timișoara, încercând să facem o echipă cât de competitivă am putut și, în același timp, să încercăm să promovăm în Liga Națională. Am avut un start foarte bun de campionat, în care am început cu două victorii, una în deplasare și una acasă, iar în a treia etapă, ne-am deplasat la Baia Mare, acolo unde am susținut un joc cu contracandidata la promovare, acolo unde este foarte greu să câștigi, dat fiind faptul că și-au luat toate măsurile de precauție, însă fetele au făcut un joc extraordinar și, în ciuda faptului că au făcut acest joc bun, am pierdut doar la un singur gol. Acest rezultat ne-a dat speranțe foarte mari în ceea ce privește promovarea în Liga Națională. În următoarele două săptămâni, am avut un joc acasă cu Târgu Mureș, pe care l-am câștigat categoric, urmând să ne deplasăm la Corona Brașov. Corona Brașov care, de fapt, era echipa a doua a celei care juca în Liga Națională. Surpriza a fost că, în momentul jocului, echipa din Brașov să se prezinte cu 7 jucătoare care jucaseră cu 4 sau 5 ore înainte, cu C.S.M. București. Nu a fost o problemă, nu ne-am speriat, însă am pierdut la un gol. După acest rezultat, fetele au început să nu mai fie cele care au fost în primele etape, dat fiind faptul că, pierzând la Baia Mare și pierzând la Brașov, toate gândurile lor, și ale mele, inclusiv, erau la barajul de promovare. (…).
Vreau să spun următorul lucru: ceea ce s-a întâmplat la acest joc, nu a fost deloc ușor pentru noi. Domnul Dan Dumitru a sesizat faptul că, Corona Brașov a aliniat o altă echipă decât cea care era pusă pe anexa doi și, normal că, a făcut o contestație. Vis-à-vis de această contestație, vreau să vă spun următoarele lucruri: Comsia de Competiții ne-a dat câștig de cauză, cu rezultatul, 0 la 10. După două săptămâni, aceeași Comisie a revenit și ne-a dat, tot așa, 10 la 0, dar în altă speță, acolo unde era vorba de dubla legitimare. Ceea ce a fost și normal, până la urmă, să ne dea câștig de cauză, 10-0. După alte câteva săptămâni, nu am înțeles de ce, Federația Română de Handbal a revenit asupra deciziei și a dat câștig de cauză Coronei Brașov. Lucru care, cel puțin pe mine, m-a nemulțumit. N-am ieșit în presă până acum, să vorbesc despre chestia asta, însă, cred că, unul dintre motivele principale care ne-a adus la baraj, sunt aceste decizii schimbătoare ale federaţiei. 
În ceea ce privește barajul, am întâlnit două formații, una de Divizia „A”, Știința București și o echipă de Liga Națională, C.S.U. Danubius Galați. Două echipe distincte. Cele de la București, fiind și jucând numai în Divizia „A”, ne-a fost foarte ușor să ne câștigăm jocul. A venit a doua zi, un joc cu Galați. Un joc care, din punctul meu de vedere, a fost peste tot ce-am jucat noi în campionatul din Divizia „A” (peste, mult de Baia Mare) și ne-au pus în dificultate. Vreau să vă spun că, din punctul meu de vedere, echipa s-a comportat foarte bine. Pardon, bine, nu foarte bine! Foarte bine era, dacă am fi promovat. În acest joc am avut 5 ratări de la 7 metri, patru contraatacuri care, într-un joc cu o echipă de Liga Națională, contează foarte mult. A treia zi am jucat cu Constanța, din nou o echipă din Liga a doua, Seria A, cu care, efectiv am câștigat, fără nicio problemă. Cam asta a fost la baraj”.
În continuare, referindu-se la viitorul echipei, antrenorul Lucian Ghiulai a declarat: „Acuma, în ceea ce ne privește, viitorul acestei echipe și a acestui proiect, mi-ar place ca toată lumea să înțeleagă un singur lucru: până la urmă, Timișoara merită o echipă în Liga Națională, dar pentru asta, trebuie să muncim mai mult, ne trebuie liniște și ar trebui să facem tot ce ne stă în putință ca această echipă să rămână așa cum este. Am realizat o echipă aici, la Timișoara, care are o mare perspectivă și, cred că, în decurs de un an, doi, putem să promovăm fără nicio problemă. Echipa asta depinde de foarte multe lucruri și, sper, ca-n următoarele zile, lucrurile să se așeze, să putem să facem transferuri, să putem să dăm drumul jucătoarelor care nu-și mai doresc să participe la perioada de pregătire, la Timișoara și să construim ușor, ușor o echipă, chiar competitivă. Nu pot să spun că nu a fost o echipă competitivă, dar au fost foarte multe nereguli care ne-au deviat de la traiectorie. Țin să le felicit pe fetele mele, care, în ciuda problemelor pe care le-am avut, au dat dovadă de un caracter extraordinar, și, până la urmă, au făcut treaba așa cum au putut”.
Reamintim, referitor la echipa de handbal feminin, S.C.M. Timişoara, a ocupat locul trei în clasamentul final al barajului susţinut la Cisnădie, iar şansele ei de a juca în Liga „Florilor”, în ediţia 2018/2019, ţin doar de destin şi deloc de vreun meci de pe parchet, din timpul turneului de baraj. În cazul în care, una dintre echipele actuale, din prima ligă de handbal feminin a României, nu se va înscrie în viitorul sezon, S.C.M. Timișoara va fi prima invitată să evolueze în elită.


O performanţă deloc de neluat în seamă a obţinut, la finalul acestei ediţii de campionat, echipa juniorilor III, S.C.M. Timişoara, antrenată de Attila Horvath, „secundul” lui Pero Milošević la echipa de seniori din Liga „Zimbrilor”, S.C.M. Politehnica Timişoara. Este un semnal că noul club al municipalităţii, S.C.M. Timişoara, pune accent în dezvoltarea sa viitoare, mai ales pe formarea juniorilor, din cele mai fragede vârste.
Preocuparea pentru sportivii din viitorul handbalului timişorean, nu a rămas fără ecou la Ferderaţia Română de Handbal, Consiliul de Adiministrație al Federeației Române de Handbal, votând, potrivit declaraţiei antrenorului Attila Horvath, înființarea unui Centru Olimpic de Excelență (de handbal), la Timișoara. Referindu-se la această decizie, antrenorul Horvath a afirmat: „E încă un pas înainte pentru dezvoltarea handbalului juvenil. Probabil că va începe să funcționeze, din septembrie”.
Echipa de handbal masculin, S.C.M. Timişoara (juniori III), a fost înscrisă în ediţia 2017/2018  a Campionatului Naţional de Juniori III, potrivit declaraţiei antrenorului Horvath, „prima oară. Am realizat asta, anul trecut, pe ultima sută de metri”.
Antrenorul Attila Horvath a apreciat, în conferinţa de presă că, echipa pe care a pregătit-o pentru această întrecere, „a avut un parcurs aproape perfect, până în etapa finală, adică, în primele opt echipe din țară”. În prima fază a campionatului, S.C.M. Timişoara a obţinut 23 victorii şi un egal, din 24 jocuri, în Seria G (cuprindea 9 echipe). A totalizat 68 puncte, cu tot cu cele primite (22 puncte), pentru respectare cerinţelor de talie (o prevedere în regulamentul competiţiei) şi s-a clasat pe primul loc în clasamentul seriei.
În turneul semifinal, S.C.M. Timişoara a ocupat poziţia întâi în grupa a doua (cuprindea 6 echipe), după 5 jocuri, a obţinut 5 victorii şi un număr total de 10 puncte (victoria se punctează cu două puncte, egalul cu un punct).
În turneul final, S.C.M. Timişoara a jucat în grupa B, cu C.S. Ştiinţa Municipal Bacău, Academia Minaur Baia Mare şi C.S.U. Suceava. La final, în clasamentul grupei s-a clasat pe locul doi, după 3 jocuri, două victorii şi o înfrângere. În semifinale, S.C.M. Timişoara a întâlnit ocupanta locului 1 din Grupa A, C.S.M. Bucureşti şi a fost învinsă, 21-30, urmând să joace finala mică a competiţiei, pentru locurile 3, 4. Astfel, juniorii timişoreni au susţinut finala mică împotriva omologilor lor de la C.S.Ş. Medgidia, echipă în faţa căreia au fost învinşi la capătul celor 50 de minute ale jocului (timpul în care se desfăşoară meciurile la această categorie de vârstă), 22-28.
Referitor la acest parcurs al echipei de junior III, S.C.M. Timişoara, antrenorul Attila Horvath a declarat: „…cred că, după 4 ani ani de când lucrez cu acești copii, e prima oară când ei se bat la medalii, și lipsa asta de experiență, cred că ne-a costat, (…), deși toată lumea a spus că, am fi meritat, ca și valoare, să fim a treia echipă din țară. Eu sper să fie o învățătură de minte, pentru ei și, în continuare, să lucrăm mai mult și să producem o generație de jucători care să poată să ajungă, în maxim doi, trei ani de zile, viitori componenți ai echipei mari, de Liga Națională, sau, cel puțin, de Liga a doua. Eu cred că, în funcție de condițiile pe care le-am avut tot anul acesta competițional, este o performanță bună”.
Din echipa de junior III a S.C.M. Timişoara, participantă la Turneul Final al Campionatului Naţional de Handbal Masculin, Juniori III, ediţia 2017/2018, trei handbalişti au fost selecţionaţi în echipa acestui turneu care a cuprins 8 cele mai bune echipe la acest nivel, din România. Cei trei junior handbalişti sunt: Vlad Chira (nominalizat ca fiind cea mai bună extremă dreaptă, la nivelul lui de vârstă), Alexandru Moldovan (nominalizat ca fiind cel mai bun inter drept) şi Vlad Șipoș (declarat cel mai bun apărător din turneu).
Cu speranţele descoperirii şi formării unor viitori handbalişti de elită, tehnicianul timișorean doreşte ca activitatea juvenilă să se extindă dincolo de limitele orașului: „Proiectele de viitor, continuă! Vom face un proiect și pentru handbalul în școli, vom face și o caravană a handbalului, care va ajunge prin localitățile din jurul Timișoarei, adică în sate și, cred că, încetul cu încetul, noi, C.S.M.-ul, împreună, și cu Liceul Sportiv, începem să revigorăm nivelul și calitatea jucătorilor de perspectivă din această zonă. Am demonstrat că se poate, așa că, trebuie să continuăm munca, să ajungem la rezultate mult mai bune în continuare”.


Acum, după un an competiţional deosebit de greu, echipele de handbal ale S.C.M. Timişoara sunt într-o binemeritată vacanţă. Este timpul de odihnă pentru reîncărcarea bateriilor în vederea unui nou an competiţional, dar până la sosirea lui, vom vedea ce se va mai petrece în această perioadă de vacanţă. Cu siguranţă, conducerile clubului, mai au destule de povestit, dar, totuşi, poate că e bine ca unele dintre cele ce vor urma, să se petreacă departe de ochii profanilor şi, chiar ai fanilor. Uneori, surprizele pot fi chiar la nivelul EXCELSIOR! Sau, poate, NU!?


Cornel Seracin