Pentru a treia oară consecutiv, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a obținut titlul de Campioană a României la rugby, după ce, în finala mare a SuperLigii, finală disputată pe gazonul stadionului „Arcul de Triumf” din București, a învins C.S.M. Știința Baia Mare.

Echipa din Baia Mare a început mai bine disputa din finală, iar după 3 minute de joc conducea cu 3-0, Taniela Maravunawasawsa reușind să înscrie cu un drop-gol.

Taniela Maravunawasawasa a rata o lovitură de pedeapsă executată de la aproximativ 35 metri de buturile timișorenilor, iar scorul a rămas nemișcat pe tabela de marcaj a stadionului bucureștean. 

A urmat o dispută echilibrată care s-a desfășurat între cele două linii de 22, dar, odată cu eliminarea temporară a lui Răzvan Ailenei (piedică pusă unui adversar), care a primit cartonaș galben, echipa bănățeană a preluat ostilitățile pe gazon, iar în minutul 21, Jack Umaga a reușit eseul care a fost convertit de Luke Samoa, Timișoara Saracens preluând conducerea scorului, 3-7. 

Taniela Maravunawasawasa avea să mai arateze o lovitură de penaliate, în minutul 24, iar în minutul 25, Tangimana Fonovai a marcat cel de-al doilea eseu al disputei, eseu rămas neconvertit de Luke Samoa, 3-12.

În minutul 32, pentru o intervenție neregulamentară asupra unui balon, deviat în afara terenului de joc, Jody Rose a primit cartonașul galben și a fost eliminat 10 minute de pe terenul de joc. Prin interveniția sa de sacrificiu, mijlocașul la deschidere al echipei bănățene a întârziat eseul echipei maramureșene. În minutul 34, Cristian Chirică a marcat primul eseu al echipei din Baia Mare, în acest joc, iar Taniela Maravunawasawasa nu a reușit conversia acestui eseu, astfel că, la pauză, scorul a fost favorabil echipei bănățene, 8-12. 

La începutul reprizei secunde, Timișoara Saracens a pus o presiune constantă pe apărarea echipei din Baia Mare, această presiune dând roade, echipa campioană obținând două lovituri de penalitate pe care Luke Samo a reușit să le convertească și să mărească diferența „sarazinilor” din Banat pe tabela de marcaj, 8-18. 

Conduși pe tabela de marcaj, „zimbrii” au început cursa de urmărire a „sarazinilor”, iar Razvan Ailenei a marcat un al doilea eseu al echipei maramureșene, eseu convertit de Taniela Maravunawasawasa, și scorul era încă favorabil echipei bănățene, 15-18.

O penalitate de care a beneficiat echipa timișoreană și conversia acesteia reușită de Luke Samoa, a stabilit rezultatul final al disputei din finala mare a SuperLigii, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. impunându-se la finalul celor 80 de minute ale jocului cu scorul de 21-15.  

Astfel, echipa antrenată de Chester Williams și Sosene Anesi, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., s-a impus a treia oară consecutiv în finala mare a SuperLigii și a păstrat titlul de campioană a României la Rugby, la Timișoara, în Banat. 

Pe gazonul de joc, la startul disputei, s-au aflat:

C.S.M. Știința Baia Mare: Constantin Pristaviță, Waisea Nailago - Florin Bardasu - Marius Dănilă, Dumani Mtya - Cristin Chirică, Feofaaki Holoia - Răzvan Ailenei - Bidzina Shamkharadze (cpt.) - Taniela Maravunawasawsa - Sione Fakaosilea, Alexandru Bucur - Michael Doneghan, Taliauli Sikuea - Ionuți Botezatu. Antrenor, George Sava.

Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Ionel Bădiu, Mesake Doge - Andrei Rădoi - Michael Stewart, Marian Drenceanu - Vlad Neculau, Vasile Rus (cpt.) - Randall Morrison - Kevin Luiters - Jody Rose - Jack Umaga, Tangimana Fonovai - Stephen Shennen, Cătălin Fercu - Luke Samoa. Antrenori, Chester Williams și Sosene Anesi.

Au arbitrat acest joc, Matthew Carley (centru), Ian Tempest (tușier), Phil Watters (tușier). 

Odată cu acest titlu, echipa de rugby în „XV” (seniori) a Timișoarei a reușit să aducă cea de-a XII-a izbândă finală pentru rugby-ul din Banat (cea de-a șasea în campionatul intern). 

Reamintim, echipa de rugby a Banatului a obținut primul titlu de campioană a României la rugby, la finalul ediției 1971/1972, după care au urmat titlurile de campioană a României, cucerite în 2012, 2013, 2015, 2016/2017 și 2017/2018. În anul 2009, echipa de rugby a Timișoarei a devenit campioană a Europei Centrale, după ce, într-un joc final susținut în Ungaria, împotriva echipei Battai Buldokok, s-a impus cu scorul final de 14-10.  

În Cupa României, echipa de rugby a Timișoarei s-a impus, câștigând competiția în 2011, 2014, 2015, 2016. În anul 2015, echipa de rugby a Timișoarei și-a adjudecat trofeul Cupa Regelui.

De menționat că, în anul 2011, echipa de rugby a Timișoarei a obținut titlul de campioană universitară la rugby în VII.

Reușita de la finalul ediției de campionat 2017/2018 este cea de-a zecea înregistrată de echipa de rugby (în „XV”) din Banat, de la preluarea sa de către omul de afaceri Dan Dinu (toamna anului 2010). Din „era Dinu” datează câștigarea Cupei României de către echipa de rugby a Timișoarei, edițiile 2011, 2014, 2015, 2016, Cupa Regelui, ediția 2015 și SuperLiga, edițiile 2012, 2013, 2015, 2016/2017 și 2017/2018. 

Cornel Seracin 

Foto: www.facebook.com/rugbytimisoara