Echipa de handbal feminin a Timișoarei, S.C.M. Timișoara, a încheiat prima parte a ligii secunde de handbal feminin, clasându-se, după 22 de jocuri în seria de vest a întrecerii, pe locul secund al clasamentului, cu un total de 57 puncte, 19 victorii și 3 înfrângeri, 696 goluri marcate și 533 primite, golaveraj pozitiv, +163.

Ultimele două jocuri din seria de vest, handbalistele timișorene le-au susținut împotriva echipelor A.C.S. Odorheiul Secuiesc (pe teren propriu, Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara) și C.S. Universitatea Reșița (în deplasare, Sala Polivalentă din Reșița). În ambele dispute, timișorencele s-au impus, 33-25 (17-13, la pauză), cu echipa din Odorhei și 30-28 (16-15), cu echipa din Reșița.

Ca urmare a clasării pe locul doi în ierahia seriei B, S.C.M. Timișoara a obținut dreptul de a juca barajul de promovare în elita handbalului feminin din România, Liga „Florilor”. 

Turneul barajului de promovare/menținere în Liga „Florilor” se desfășoară în localitatea Cisnădie, în perioada 23-27 mai 2018 și a strâns la start 6 echipe, împărțite în două serii. În prima serie, C.S. Neptun Constanța (locul doi în seria A din liga secundă de handbal feminin), C.S.M. Slatina (locul 11 în clasamentul ligii „Florilor”, la finalul ediției 2017/2018) și C.S. Dacia Mioveni (locul 3 în seria B a ligii secunde de handbal feminin), în seria a doua, S.C.M. Timișoara (locul 2 în seria B, liga secundă), C.S.U. Știința București (locul 3 în clasamentul seriei A al ligii secunde de handbal feminin) și C.S.U. Danubius Galați (locul 12 în clasamentul ligii „Florilor”, ediția 2017/2018).

La capătul turneului de baraj, ocupantele locurilor întâi din fiecare din cele două serii ale turneului, vor promova (în cazul echipelor din Divizia „A”), sau vor râmâne (în cazul echipelor din Liga „Florilor” participante la turneul de baraj) în Liga „Florilor”.  

S.C.M. Timișoara a disputat primul joc din acest turneu, în seria a doua, împotriva echipei ce a încheiat pe locul 3 Seria A din liga a doua, C.S.U. Știința București. Jocul s-a disputat pe parchetul sălii polivalente „Măgura” din Cisnădie, iar la finalul celor 60 de minute ale disputei, handbalistele echipei din Banat s-au impus cu scorul de 28-17 (14-8, la pauză). 

Jocul poate fi considerat unul echilibrat în primele sale nouă minute, cele două echipe stând aproape una de alta prin evoluția scorului de pe tabela de marcaj. După minutul 11, timișorencele au început să se desprindă la scor. Astfel că, prin minutul 25 al meciului, conduceau cu 13-5, aceasta fiind cea mai mare diferență de scor înregistrată între cele două echipe, până în acel minut. La finalul reprizei întâi, avantajul s-a menținut în favoarea echipei timișorene, 14-8. 

În repriza secundă, echipa din Banat a continuat evoluția bună în fața adversarei din București, astfel că, la finalul celor 30 de minute ale părții secunde, scorul i-a fost, din nou favorabil, 14-9, iar la scorul general al disputei (după cele 60 de minute), S.C.M. Timișoara s-a impus la o diferență de 11 lungimi, 28-17. 

La finalul disputei, antrenorul principal al echipei timișorene, Lucian Ghiulai, a declarat următoarele: „Am avut o prestație bună pe apărare, chiar dacă am odihnit unele jucătoare în perspectiva partidei ce urmează contra Galațiului. Ne pregătim pentru un joc foarte greu, în care adversarele noastre sunt favorite, dar orice rezultat e posibil. Sperăm să fie în favoarea noastră. Fetele sunt pregătite pentru această bătălie. De altfel, toate echipele au venit aici la turneu cu o altă atitudine față de cea arătată în campionat, semn că fiecare ia în serios aceste jocuri.”

Marcatoarele echipei bănățene în jocul disputat împotriva formației C.S.U. Știința București: Alexandra Muntean (5 goluri), Diana Predoi (5 goluri), Mariana Filip (4 goluri), Ștefania Florea (3 goluri), Jelena Marković (două goluri), Anca Onicaș (două goluri), Cristina Predoi (două goluri), Ioana Rădoi (două goluri), Daira Ghiocel (un gol), Sabine Klimek (un gol), Loredana Sas (un gol). Pentru formația bucureșteană, cele mai multe goluri au fost marcate, în acest meci, de Florența Ilie (5 goluri). 

În urma acestui joc, S.C.M. Timișoara se află pe locul întâi în seria a II-a, cu 3 puncte. S.C.M. Timișoara va susține vineri, 25 mai, cu începere de la ora 18, cel de-al doilea ei joc din acest turneu, împotriva echipei ce a evoluat în ediția 2017/2018, în Liga „Florilor” și a încheiat pe locul 12 în clasamentul final al întrecerii, C.S.U. Danubius Galați. Meciul poate fi vizionat, în direct, pe pagina de Facebook a Federației Române de Handbal, www.facebook.com/FRH,  sau accesând canalul de YouTube al F.R.H., www.youtube.com/frhromania.

Jocurile acestui turneu nu permit rezultatul de egalitate după 60 de minute, dacă acesta va fi consemnat, totuși, pe tabela de marcaj, se vor executa aruncări de la 7 metri.  

Cornel Seracin 

Foto: arhivă ziarultimisoara.ro. Golul 17 al echipei S.C.M. Timișoara, din partida cu A.C.S. Odorheiul Secuiesc, marcat de „centrul” Mariana Filip.