După trei ani de la înființare, echipa de fotbal în sală, Informatica Timișoara a reușit în ediția 2017/2018 a competițiilor interne, o performanță notabilă, mai greu de realizat, câștigarea tuturor trofeelor puse în joc, SuperCupa, Cupa și Campionatul Național. 

Anul competițional a început la Lugoj, acolo unde, în Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu”, Informatica Timișoara (deținătoarea Cupei României în ediția 2016/2017) și Autobergamo Deva (câștigătoarea campionatului în ediția 2016/2017) și-au disputat primul trofeu din 2017/2018, este vorba despre SuperCupa României la fotbal în sală. 

La pauză, în SuperCupă, Informatica Timișoara conducea cu 4-0, prin reușitele lui Felipe Oliveira („dublă”), Sávio Valladares și Stefan Rakić. Deși Deva a marcat în repriza secundă trei goluri, prin Cristian Matei, Florin Matei și Alpar Csoma, nu și-a mai putu adjudeca trofeul, iar în final, Informatica Timișoara a învins cu 4-3 și a intrat în posesia primului trofeu din anul competițional 2017/2018. 

Următorul pas al echipei Informatica Timișoara a fost făcut în Cupa României, ediția 2017/2018 revenindu-i, tot după o finală cu Autobergamo Deva. „Final Four”-ul Cupei României la fotbal în sală, ediția 2017/2018, a fost găzduit de Sala Sporturilor „Zsolt Erőss” din Miercurea Ciuc. Cu victoria la limită în fața echipei Politehnica Iași, 4-3, în semifinale, Informatica Timișoara avea să acceadă în finala mare a întrecerii.

Duelul final, „informaticienii” l-au disputat cu Autobergamo Deva, echipă în fața căreia aveau să câștige trofeul pus în joc, păstrându-l la Timișoara. Asemeni finalei din trecuta ediție a Cupei, cele două echipe au fost la egalitate, 5-5, la finalul celor 40 de minute ale jocului, astfel că au intrat în „prelungiri”. La finalul „prelungirilor”, scorul a fost egal, 6-6, timișorenii fiind nevoiți să joace fără brazilienii Felipe Oliveira și Sávio Valladares, eliminați pentru cumul de cartonașe galbene. La penalty-uri, Vlad Iancu a parat două dintre execuțiile hunedorenilor și a ținut astfel trofeul la Timișoara. 

A urmat Liga 1, o competiție în care echipa timișoreană avea să termine, în prima fază, pe locul 3, după C.S. United Galați (locul 2) și Autobergamo Deva (locul 1). Linia de clasament a Informaticii, după prima fază, a fost: 18 meciuri jucate, 12 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri, 101 goluri marcate, 33 primite, golaveraj +68, 39 puncte. 

A doua fază a campionatului a fost play-off-ul. În primul joc din play-off, în Seria 1, Informatica Timișoara a învins pe propriul teren, C.S.M. Politehnica Iași, 6-3. A urmat deplasarea de la Deva, acolo unde avea să întâlnească Autobergamo, echipă de care a dispus la limită, 1-0. La Iași, Informatica Timișoara se va impune cu 7-1 în fața echipei C.S.M. Politehnica, iar la Timișoara, împotriva echipei din Deva, Autobergamo, cu 5-3. 

Astfel, Informatica Timișoara a câștigat Seria 1 și s-a calificat în finala competiției, urmând să o dispute împotriva echipei care a învins în Seria 2, C.S. United Galați

Finala mare a întrecerii s-a disputat după sistemul „3 din 5”, cu două jocuri la Galați, două la Timișoara și, decisivul, dacă era nevoie, la Galați. 

Primele garnituri ale cele două combatante din finala mare, Informatica Timișoara și C.S. United Galați, nu s-au mai aflat față în față de la semifinala sezonului 2016/2017, când moldovenii s-au impus cu 2-1 la partide (7-8, 3-2, 2-1, fiecare echipă a câștigat acasă). 

Meciul tur din faza întâi a primei ligi de futsal a României, a fost decis la Comisia de Disciplină. Jocul din etapa a noua, dintre Informatica Timișoara și C.S. United Galați, pe parchetul sălii timișorene, nu s-a mai disputat, pentru că bănățenii au invocat probleme medicale. Forul organizator a reprogramat jocul, iar pentru că echipa din Galați nu s-a prezentat, Comisia de Disciplină a F.R.F. a omologat meciul cu 5-0 pentru timișoreni. Echipa moldavă a făcut recurs la această decizie, iar Comisia a întors situația și a dat câștig de cauză Galațiului, 5-0, timișorenii fiind obligați să plătească și o amendă de 4.000 lei.

În retur, în semn de protest pentru decizia dată de comisie, Informatica Timișoara a trimis la Galați, juniorii, aceștia fiind învinși de echipa moldavă cu rezultatul final de 3-0. Meciul de la Galați avea să se încheie la puțin timp după startul reprizei secunde, Informatica rămânând în prea puțini oameni. 

Primul meci al finalei s-a jucat la Galați, iar finalul lui a adus prima victorie pentru Informatica Timișoara. Cu două minute înainte de finalul jocului, Miloš Simić avea să înscrie unicul gol al partidei, gol marcat cu un șut în diagonală, din semicerc, după o pasă primită de la Sávio. 

A urmat cel de-al doilea meci al finalei mari, tot pe parchetul din Galați. La finalul celor 40 de minute ale meciului doi, scorul a fost egal, 2-2, prin reușitele lui Felipe Oliveira (0-1), Viorel Cojoc (1-1), Adrian Lascu (2-1) și Sávio (2-2). Au urmat două reprize, fiecare de cinci minute, de prelungiri. La finalul lor, cele două combatante au mai înscris fiecare câte un gol, oaspeții prin Deco (2-3), gazdele prin Viorel Cojoc (3-3). 

Au urmat loviturile de departajare, iar la finalul lor, Informatica Timișoara s-a impus cu 3-1, scorul general al celei de-a doua dispute, C.S. United Galați-Informatica Timișoara revenind Timișoarei cu 6-4. Cu 2-0 după primele două meciuri, Informatica Timișoara pornea cu prima șansă în seria de două meciuri de la Timișoara. 

Pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, Informatica Timișoara și C.S. United Galați aveau să-și dispute primul meci din seria a doua a finalei mari. 

Echipele de start au fost:

Informatica Timișoara: Vlad Iancu - Felipe Oliveira, Andre Mogueira Deco, Stefan Rakić, Miloš Simić. Antrenori, Robert Lupu (principal), Daniel Rupa (secund). 

C.S. United Galați: Silva Wellington - Adrian Lascu, Constantin Burdujel, Kailon Borges, Magnus Varela. Antrenor, Victor Hugo Costa.  

După mai bine de 7 minute de joc, Stefan Rakić a deschis scorul, 1-0. În minutul 12, Felipe Oliveira aducea echipa Timișoarei în avantaj de două goluri, 2-0. Magnus Varela a redus diferența, reușind să puncteze pentru Galați, în minutul 15, 2-1. În minutul 19, Robert Lupu, antrenorul-jucător al echipei timișorene, avea să înscrie ultimul gol al reprizei întâi și să consfințească rezultatul la pauză, Informatica Timișoara-C.S. United Galați 3-1.

Imediat ce repriza secundă a început, oaspeții au marcat prin Octavian Cireș, minutul 20, 3-2. Prin minutul 29, oaspeții au țintit bara din stânga portarului timișorean, prin Viorel Cojoc, fiind la un pas de a egala. 

Cu câteva secunde înainte de golul 4 al timișorenilor, Robert Lupu a irosit o bună oportunitate de a înscrie, dar oaspeții au acordat corner. Lovitura de colț a fost executată, iar în urma ei, Stefan Rakić a marcat și a ridcat scorul la 4-2, din minutul 36. 

Fără a mai avea ce pierde, gălățenii au apelat la un joc mai dur pe finalul disputei, ceea ce le-a adus cartonașe. Unul a fost acordat lui Magnus Varela, care l-a faultat pe Stefan Rakić, gălățeanul fiind la cel de-al doilea „galben” în joc și primind eliminare de pe parchet, iar Octavian Cireș a primit „galben” pentru proteste. La puțin timp după aceasta, imediat ce gazdele au pus mingea în joc, Bogdan Covaci a avut o intervenție neregulamentară la Felipe Oliveira, iar arbitrul i-a acordat cartonaș galben și, fiind la a șasea greșeală, echipa vizitatoarea a fost sancționată cu lovitură de la 10 metri. Deco a marcat pentru timișoreni, 5-2, stabilind astfel scorul ultimului meci al finalei ediției 2017/2018.

Au arbitrat acest joc, Bogdan Sorescu (Pitești), Gabriel Gherman (București) și Ovidiu Curta (Târgu Mureș). Purtător al ecusonului FIFA, domnul Bogdan Sorescu a fost la ultimul său meci de fotbal în sală, arbitrat, retrăgându-se din activitate. Arbitrul Sorescu a fost premiat pentru activitatea domniei sale în arbitraj, la festivitatea de la finalul meciului de pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, tot atunci fiind răsplătit și golgheterul campionatului, Cristian Obadă, care a marcat pentru Autobergamo Deva, 30 goluri în această ediție de campionat. 

Pe toată durata meciului, cele două echipe au avut o evoluție spectaculoasă, multe fiind momentele din joc când mingea a circulat de la o poartă la alta și s-au irosit ocazii la cele două porți. Oaspeții au evoluat minute bune fără portar, preferând să atace în 5 jucători de câmp, însă tactica lor nu a dat roadele necesare, apărarea Timișoarei rezolvând situațiile create.

Publicul, destul de numeros în tribunele sălii timișorene, și-a încurajat favoriții, purtându-i spre primul titlu de campioni ai României în fotbalul de sală.

Așadar, Informatica Timișoara a punctat întreit la finalul acestui an competițional, câștigând tot ce se poate câștiga în întrecerile interne de fotbal în sală, SuperCupa, Cupa și Campionatul României.

Plin de bucuria victoriei finale, antrenorul-jucător al Timișoarei și al naționalei de fotbal în sală a României, Robert Lupu, a declarat următoarele la finalul jocului: „Mă bucur mult de tot! Eu sunt foarte fericit c-am reușit să câștig titlul de campion. Este un titlu imens, și Informatica a reușit o performanță atât de mare în trei ani de zile. Nici bine nu ne-am pus în picioare, că am luat toate trofeele, dar am găsit un lot extraordinar. Băieții aceștia l-au creat, toți împreună, și eu ca antrenor, între ei. Cred că meritau. Am avut un grup senzațional, niște băieți care nu cred că i-am mai prins în 15 ani de zile. Nu am mai avut un grup așa, chiar și când am jucat. Meritau băieții aceștia să câștige acest trofeu! Anul acesta au demonstrat și, iată că, după trei jocuri, au câștigat la fiecare, și mai clar de atâta nu se poate. Galațiul ne-a pus probleme anul trecut, întradevăr, dar anul acesta noi am avut o formă mult mai bună și jucători un pic mai mulți, dar nu mă așteptam, chiar dacă au jucat bine. Acolo ne-a fost destul de dificil și e bine pentru noi că s-a terminat așa. Și mă bucur pentru asta. Eu cred că cel mai greu moment al celor trei jocuri, a fost la Galați, când am jucat la 3-3 și am avut lovituri de la 6 metri. Cred că acolo ne-am asigurat un avantaj mare că am câștigat acel meci la 6 metri, pentru că putea să câștige oricine. Eu mi-aș dori să merg mai departe, la Timișoara. Da, cred, cu siguranță că vom avea susținere, și eu îmi doresc din tot sufletul să rămân, dar vom vedea. Eu mi-am dorit foarte mult să fac treabă aici și, cu siguranță, prima opțiune o are Timișoara, pentru mine. Îmi doresc mult să rămân, dar depinde, dacă reușim să menținem toți jucătorii, pentru că au venit oferte pentru toți și, dacă reușim să-i ținem, vom face o figură bună și-n UEFA Cup. Avem lot bun, de un an jumate împreună, și eu cred că putem să facem față și vom face o figură frumoasă. Sper să rămână pentru Champions League”. 

Impresarii au început să sosească în jurul clubului timișorean, oferind jucătorilor Informaticii posibilități să evolueze la echipe de club din Liban, Spania și Italia. Unul dintre jucătorii vizați este Sávio Valladares, timișoreanul declarând următoarele la finalul disputei cu Galațiul: „A fost foarte bine pentru noi. Am lucrat doi ani jumate, doi ani, pentru Cupă, pentru SuperCupă, pentru Campionat. Am câștigat tot! Foarte bine pentru Timișoara, pentru oraș și pentru echipă. Mă caută impresarii, dar eu nu știu ce să fac. Aș vrea să merg acolo, dar aș vrea să stau aici. Nu știu ce să fac! Nu depinde de bani, ci de structură, de tot. Trebuie să vorbesc cu președintele și cu impresarul și vedem ce facem. Mă gândeam că vom învinge în cele trei meciuri împotriva Galațiului. Cel mai greu meci din acest sezon a fost primul meci cu Deva, din play-off”.

Antrenorul echipei C.S. United Galați nu a părut deloc supărat la finalul disputei. A sosit la declarații și a afirmat că va vedea dacă anul competițional viitor îl va continua la Galați: „Am contract cu Galațiul, dar vedem dacă voi mai continua în anul competițional viitor”. Antrenorul oaspeților a ținut să felicite noua echipă campioană, rostind: „În primul rând, vreau să felicit echipa din Timișoara. Ne-au bătut! Cine se uită și vede că a fost 3-0 pentru ei, crede că a fost ușor, dar nu a fost ușor. Acolo, acasă, știți și voi cum a fost: 1-0 în ultimul minut; din penalty, orice echipă poate să câștige, și aici, da, conduceau 2-0 și nu avem nimic de pierdut. Ce să zic? Îmi pare rău! E a doua oară că Galațiul pierde o finală. Felicit Timișoara! A fost o echipă foarte bună, a arătat că e cea mai bună. Cred că în finală s-au aflat cele mai bune echipe”. 

Finanțatorul echipei bănățene, domnul Gabriel Lungu, a declarat următoarele, la finalul disputei de la Timișoara: „Și norocul a fost, dar, în primul rând a fost munca băieților. Munca băieților de un an de zile, pentru care îi felicit. Îl felicit pe Robi pentru că este un antrenor extraordinar, și prin aceste trei trofee a reușit să închidă gura multora dintre cei care l-au contestat. (...). Pe Galați, îi «felicit» pentru acele puncte pe care le-au luat de la comisii! Le-a fost de «foarte mare folos!»”. Referindu-se la sprijinul pe care și-l dorește la echipă din partea autorităților publice, locale și județene, finanțatorul Informaticii, Gabriel Lungu, a declarat: „Aș vrea să cred, și, sunt convins, că vor schimba puțin atitudinea. Oricum, am primit ceva și de la Consiliul Județean și de la Consiliul Local, (...). Merităm cu toții. Eu mă felicit pentru că am reușit să fac și să adun lângă mine și să reușesc să fac din acești băieți, împreună cu Robi, o familie, care, și atunci când a fost greu, a fost unită, ceea ce este foarte important și, cred că, ați văzut și dumneavoastră în seara asta, cinci oameni au reușit să țină, bineînțeles și cu Vlad Iancu, piept, celor 10 plăieși de pe Dunăre. Băieții au fost motivați. Este al treilea an. În fiecare an am scăpat în ultima secundă titlul. Am ratat acel 10 metri; în al doilea an, tot din cauza subțirimii lotului și accidentărilor, am pierdut la Galați, în semifinale. I-am felicitat atunci, pentru că în momentul în care cineva te învinge, înseamnă că este mai bun ca tine. Le mulțumim tuturor! Suntem singurii cu «trița». Asta este frumos. Cred că este meritat după o muncă de trei ani, (...), acuma am făcut «trița». E frumos când totul se termină cu bine. Consider că tot anul a fost unul dificil (...). ...fotbalul este frumos când îl joci cu plăcere, când îl joci cu pasiune, când nu-l păcălești, acolo la Comisii.”

Așadar, Informatica Timișoara a încheiat luni, 21 mai, chiar în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, anul competițional 2017/2018, adăugând celor două trofee obținute de-a lungul ediției, un al treilea, cel care îi certifică faptul că este Campioană a României la Futsal. Este primul titlu de campioană obținut de Timișoara, la acest sport, de când are echipă în acestă disciplină sportivă. Un an competițional dificil, cu probleme de tot felul, s-a încheiat pentru „informaticieni”, cu multă glorie sportivă, iar „trița” obținută de această echipă, SuperCupa Romaniei, Cupa Romaniei si Titlul National, într-un singur an competițional, nu poate decât să îndrepte atenția celor ce evaluează preformanțele sportive din Timișoara și din județ, spre Informatica Timișoara, iar în anul competițional viitor să fie mult mai prompți și, chiar mai generoși în a-i întinde o mână solidă de ajutor.

Pentru Informatica Timișoara urmeaza un nou an competițional în care va fi nevoită, pe lângă întrecerile interne, să se pregătească să evolueze în Europa, în noua competiție europeană intercluburi la futsal, U.E.F.A. Futsal Champions League.

        

Cornel Seracin