Faza a treia, play-off, a campionatului s-a încheiat pentru B.C. S.C.M. Timișoara, și, odată cu ea, „leii” din Banat au sfârșit un nou an competițional, un an care le-a adus calificarea în semifinalele Cupei României și un loc 5 în Liga Națională de Baschet Masculin.

În ultimul lor joc al acestei ediții de campionat, în partida decisivă pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale de Baschet, echipa antrenată de Tudor Costescu, Nenad „Shone” Marković și Cristian Bota a suferit o înfrângere la București, în fața echipei locale C.S.M. Steaua, iar odată cu această înfrângere, B.C. S.C.M. Timișoara a încheiat campionatul pe locul 5. 

„Decisiva” de la București a revenit vicecampioanei României, C.S.M. Steaua „EximBank”, care s-a impus la capătul celor 40 de minute ale jocului cu scorul de 76:69, obținând calificarea în semifinalele întrecerii interne, acolo unde va întâlni campioana, U-Banca Transilvania Cluj, cele două echipe disputându-și, în trecuta ediție de campionat, finala mare. 

La startul jocului, pe parchet s-au aflat următorii baschetbaliști:

C.S.M. Steaua „EximBank” București: Randal Falker, Jermaine Flowers, Georges Darwiche, Marius Runkauskas, Dragan Zeković. Antrenor, Jukka Toijala.

B.C. S.C.M. Timișoara: Mladen Jeremić, Lucas Tohătan, Miloš Komatina, Adrian Diaz, Igor Mijajlović. Antrenor, Tudor Costescu. 

Confruntarea  a  început cu un moment de reculegere în memoria lui Daniel Pop, tânărul jucător al echipei secunde a clubului bănățean, trecut la cele veșnice în ziua meciului. 

Steaua București a început bine confruntarea decisivă împotriva echipei B.C. S.C.M. Timișoara, iar după mai bine de 3 minute de joc conducea cu 9-2. Pe toată durata sfertului întâi, bucureștenii au condus pe tabela de scor, iar finalul primei perioade de joc, C.S.M. Steaua s-a impus cu 25-13.

Sfertul doi nu a adus o îmbunătățire prea mare în evoluția „leilor” din Banat. Iuri Fraseniuc a marcat primele puncte ale „sfertului”, o „trița”, după care, Jordan Burdgess a punctat pentru oaspeți, 3-2, iar Octavian Popa Calotă a adus echipa bănățeană la conducerea scorului în acest sfert, 3-4. Fundașul Stelei, Marius Runkauskas a înscris „trița”, iar Steaua conducea cu 6-4, în „sfert”. Igor Mijajlović a răspuns gazdelor cu „trița”, iar B.C. S.C.M. Timișoara prelua conducerea scorul în „sfert”, 6-7. Iuri Fraseniuc a marcat pentru bucureșteni, 8-7, după care, echipa timișoreană avea să preia pentru ultima dată conducerea scorului în acest sfert doi, 8-9. Marius Runkauskas a înscris o nouă „trița”, iar Steaua conducea „sfertul” cu 11-9. Din acest moment, echipa gazdă nu a mai fost depășită în scorul sfertului doi, iar la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute, bucureștenii aveau să se impună, din nou, 24-18. Astfel, la finalul primelor 20 de minute ale jocului, C.S.M. Steaua „EximBank” București conducea cu un consistent avantaj la scorul general, 49:31. De remarcat că, echipa gazdă a avut, în această primă parte a partidei, minute bune, o evoluție cu doar un fundaș pe parchetul de joc (Marius Runkauskas), jocul ofensiv al „militarilor” antrenați de Jukka Toijala fiind foarte eficient în primele două sferturi ale disputei. 

„Leii” din Banat au început bine partea a doua a disputei, iar după 3 minute din sfertul trei conduceau cu 0-7. Până la finalul sfertului trei, echipa timișoreană nu a dat posibilitatea gazdelor să o conducă, cea mai mare diferență în scorul „sfertului” fiind înregistrată prin minutul 5 al acestei perioade a treia, „leii” din Banat conducând cu 2-14. La finalul sfertului trei, B.C. S.C.M. Timișoara s-a impus, 12-19, dar, la scorul general, echipa bucureșteană încă conducea cu o diferență destul de consistentă, 61:50.

Startul sfertului patru a fost favorabil echipei timișorene, care după aproximativ trei minute și jumătate conducea cu 1-3, apoi a luat avans, 2-6, prin „trița” lui Mladen Jeremić, 2-9, „triță”, Tudor Gheorghe, 2-12, „triță”, Mladen Jeremić. Odată cu „trița” lui Igor Mijajlović, „leii” din Banat au reușit să conducă, pentru prima dată în acest meci, la scorul general, 64:65, iar cu cele două puncte reușite de Adrian Diaz, B.C. S.C.M. Timișoara își mărea avantajul la „general”, 64:67. Unele decizii discutabile ale arbitrilor, dar și erorile ofensive ale oaspeților au ajutat Steaua să preia conducerea scorului general, 69:68, iar în final de „sfert”, deși B.C. S.C.M. TImișoara avea avantajul de 15-19, scorul general a fost favorabil echipei bucureștene, 79:69.

Antrenorul echipei bănățene, Tudor Costescu, a declarat, potrivit site-ului bc-tm.ro, următoarele la finalul confruntării decisive de la București: „A fost un meci de mare luptă, dar pe care l-am început prost. După pauză, ne-am mobilizat și am revenit de o manieră care ne-a permis să sperăm la victorie. Am consumat multă energie în cursa de urmărire și asta a făcut să nu fim lucizi în ultimele secvențe de meci. În plus, pe final, au fost două-trei acțiuni pe care... din anumite motive nu le-am putut încheia cu puncte marcate. Adversarii au fost mai proaspeți, au reușit să treacă din nou la conducere și au învins”.  

În sfertul patru, după 5 greșeli personale, Mladen Jeremić, căpitanul echipei bănățene, a fost descalificat, părăsind mai devreme parchetul de joc. Adrian Diaz a reușit câteva intervenții bune sub coș, în sfertul patru, în 5, 6 rânduri pivotul echipei bănățene „a căpăcit” mingea gazdelor și s-a opus intrării acesteia în coș. La unul din aceste capace, pus de timișorean, la Randal Falker, arbitrul a considerat că pivotul oaspeților a faultat și a acordat două libere echipei bucureștene.

În fine, C.S.M. Steaua „EximBank” București a obținut calificarea în semifinalele acestei ediții de campionat, per total, în confruntările dintre B.C. S.C.M. Timișoara și Steaua București, în sferturile de finală ale campionatului, scorul a fost favorabil echipei bucureștene, 3-2, dar, de-a lungul tuturor disputelor dintre cele două echipe, în ediția 2017/2018 a Ligii Naționale de Baschet, B.C. S.C.M. Timișoara este echipa care conduce, 5-4.

Pentru B.C. S.C.M. Timișoara au marcat, în acest joc ce a contat pentru sfeturile de finală ale campionatului, împotriva Stelei: Adrian Diaz (19 puncte), Igor Mijajlović (16 puncte), Mladen Jeremić (11 puncte), Miloš Komatina (7 puncte), Octavian Popa Calotă (6 puncte), Tudor Gheorghe (3 puncte), Ionuț Drăgușin (3 puncte), Jordan Burdgess (două puncte), Marko Stevanović (două puncte). Pentru echipa învingătoare, cele mai multe puncte au fost înscrise de Dragan Zeković (16 puncte). 

În semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin, ediția 2017/2018, se vor disputat următoarele două meciuri: B.C. C.S. Universitatea Sibiu-C.S.M. C.S. Universitatea Oradea și Universitatea-Banca Transilvania Cluj-C.S.M. Steaua „EximBank” București. Cele două semifinale se vor juca în perioada 19-30 mai, finalele campionatului fiind programate între 4-15 iunie (finala mare, cel mai bun din cinci jocuri), 4-10 iunie (finala mică, cel mai bun din trei jocuri).

Cornel Seracin 

Foto: arhivă ziarultimisoara.ro, stratul jocului B.C. S.C.M. Timişoara-C.S.M. Steaua „EximBank” Bucureşti, 78:66, din faza a doua a campionatului, Timișoara, 3 aprilie 2018.