Ultima etapă a fazei a doua din Liga Națională de Baschet Masculin a programat la Timișoara, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, confruntarea în alb-violet, B.C. S.C.M. Timișoara-B.C.M. U. Argeș Pitești.

Cele două echipe au început jocul de pe pozițiile 5 (Timișoara) și 6 (Pitești) în clasamentul competiției și au avut o evoluție tranzitorie, antrenorii celor două team-uri considerând confruntarea, asemeni unui joc pregătitor pentru următoarea etapă a campionatului, faza play-off. 

Pe parchetul de joc, la startul meciului s-au aflat:

B.C. S.C.M. Timișoara: Jordan Burdgess, Mladen Jeremić, Lucas Tohătan, Miloš Komatina, Ionuț Drăgușin. Antrenor, Tudor Costescu.

B.C.M. U. Argeș Pitești: Marius Ciotlăuș, Alexander Kostoski, Porter Troupe, Matti Nuutinen, Andriy Agafonov. Antrenor, Szaszgaspar Barnabas. 

Primele șase minute din sfertul întâi se pot caracteriza ca fiind destul de echilibrate, cel puțin din punct de vedere al evoluției scorului. Cele două echipe s-au succedat pe rând la conducerea scorului pe tabela de marcaj a sălii timișorene, dar, odată cu minutul 6 și 40 de secunde, gazdele au început să se desprindă. Adrian Diaz a înscris două puncte, 14-12, iar B.C. S.C.M. Timișoara nu a mai cedat oaspeților scorul pe tabela de marcaj, până la finalul primei perioade de 10 minute a disputei. Astfel că, la finalul sfertului întâi, „leii” din Banat conduceau cu 25-14. 

Sfertul al doilea a fost unul adjudecat de oaspeți. Echipa timișoreană a deschis scorul „sfertului”, prin reușita lui Igor Mijajlović, 2-0, după care, Matti Nuutinen a egalat, 2-2 și, tot el a înscris din aruncare liberă, 2-3 și Alexander Kostoski a punctat din „trița”, mărind avantajul oaspeților în „sfert”, 2-6. Oaspeții au condus aproape pe toată durata „sfertului”, iar pe finalul celei de-a doua perioade de 10 minute, „leii” din Banat au egalat, 18-18, după care, Andriy Agafonov și Titus Nicoară au punctat fiecare câte două puncte și au ridicat scorul „sfertului” în avantajul echipei în alb-violet din Pitești, 18-22. Miloš Komatin a marcat ultimele două puncte ale sfertului doi, 20-22, iar la pauză s-a intrat cu avantajul echipei din Banat, 45:36. 

Sferturile trei și patru au fost echilibrate și multe din reușitele celor două echipe au smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor prezenți la acest joc în tribunele sălii timișorene. Sfertul trei s-a încheiat la egalitate, 15-15, iar sfertul patru a revenit, la limită, gazdelor, 22-19, astfel că, la finalul celor 40 de minute ale jocului, scorul general a fost favorabil echipei bănățene, 82:70. 

Punctele echipei B.C. S.C.M. Timișoara au fost marcate de: Adrian Diaz (28 puncte), Jordan Burdgess (8 puncte), Mladen Jeremić (8 puncte), Marko Stevanović (8 puncte), Miloš Komatina (8 puncte), Octavian Popa Calotă (7 puncte), Igor Mijajlović (7 puncte), Ionuț Drăgușin (4 puncte), Tudor Gheorghe (două puncte), Lucas Tohătan (două puncte). Pentru echipa din Pitești, cele mai multe puncte, în acest meci, au fost marcate de Alexander Kostoski (16 puncte).  

La finalul meciului, antrenorul echipei din Pitești, Szaszgaspar Barnabas, care va pregăti echipa argeșeană până la finalul acestei ediții de campionat, a declarat: „A fost un meci destul de moale, din partea noastră, mai ales pe faza defensivă. Ne-au dominat adversarii la recuperare, mai ales în primele două sferturi. Oricum, avem niște lucruri de pus la punct în jocul nostru. Cum bine știți, schimbările survenite la echipe, aduc și lucruri noi pe care trebe să le așezăm. Astea două meciuri, cu Steaua, cu Timișoara, le-am folosit pentru acest lucru. Începe play-off-ul, cum am zis și data trecută, este un nou campionat. Trebuie să ne concentrăm și să jucăm un baschet de calitate în play-off. Încet, încet vreau să reinventez. Știu că este foarte greu, timpul este foarte scurt, am jucători valoroși. Vreau să scot maxim din ei. Asta le-am și comunicat, trebuie să ajungem la forma maximă în play-off, aia contează. Obiectivul echipei este accederea în locurile 1-4, în semifinale, și, de acolo, cred că, totul este deschis pentru orice rezultat”. Szaszgaspar Barnabas este antrenorul la care echipa din „Trivale” a apelat pentru a-l înlocui pe demisul Hristu Șapera. Szaszgaspar Barnabas a antrenat echipa B.C. Mureș Tg. Mureș, din aprilie 2016, până la începutul lui 2018. Echipa mureșeană a decis să se retragă din campionat.

Antrenorul „leilor” din Banat, Tudor Costescu, a rostit următoarele la finalul jocului: „Sunt mulțumit de modul în care a arătat jocul, deși, poate, intensitatea nu a fost cea la care suntem obișnuiți să jucăm. Cert este că, e un meci pregătitor pentru play-off. Ceea ce mă bucur e, cum că ne-am apropiat victoria. Când văd atâtea puncte, e un semn, am jocul de echipă. E un meci intermediar fiindcă ne gândim să ne pregătim, din punct de vedere al formei sportive, pentru meciurile din play-off, și atunci m-am gândit să-i menajez puțin pe jucătorii care joacă mai multe minute, fără să încetăm vreun moment să ne dorim victoria. Acum trebuie să ne refacem foarte bine, să ne evaluăm starea fizică și medicală și, sper că, în cele patru zile avute la dispoziție până la primul meci, să reușim să ne remontăm din toate punctele de vedere ca să putem să face un meci bun, cel puțin în prima serie de două meciuri. Din ce știu eu, acum nu sunt probleme de sănătate în lot. Sper să nu fie nici în continuare”.

În play-off-ul competiței, B.C. S.C.M. Timișoara va întâlni echipa care a încheiat faza a doua pe locul 4, C.S.M. Steaua Eximbank București. Primele două jocuri, „leii” din Banat le vor susține la București, în 3 și 5 mai, iar următoarele două dispute vor fi la Timișoara, în 9 și 11 mai. 

În celelalte jocuri din ultima etapă a „Top6”, au fost înregistrate rezultatele: C.S.M. Steaua Eximbank București-C.S.M. C.S. U. Oradea 62:72, B.C. C.S. U. Sibiu-U-Banca Transilvania Cluj 70:88. Pe primul loc în „Top6”, la finalul fazei a doua a Ligii Naționale de Baschet Masculin, se află U-Banca Transilvania Cluj, 55 puncte, pe locul doi, B.C. C.S. U. Sibiu, 55 puncte, pe locul trei, C.S.M. C.S. U. Oradea, 53 puncte, pe locul patru, C.S.M. Steaua Eximbank București, 52 puncte, pe locul cinci, B.C. S.C.M. Timișoara, 52 puncte, pe locul 6, B.C.M. U. Argeș Pitești, 47 puncte. În grupa a doua, rezultatele ultimei etape din faza a doua au fost: S.C.M. U. Craiova-C.S. Phoenix Galati 80:78, B.C. Timba Timișoara-C.S. Dinamo București 104:95 (după o repriză de cinci minute de prelungiri). În play-off-ul întrecerii au acces ocupantele primelor două locuri din grupa a două, S.C.M. U. Craiova (locul 1, 48 puncte) și C.S. Phoenix Galați (locul 2, 47 puncte). Cele două echipe din grupa a doua vor intra în faza play-off, alăturându-se celor șase echipe din prima grupă. A retrogradat C.S. Dinamo București. 

Cornel Seracin