Cea de-a doua manşă a concursului de sărituri peste obstacole, Herneacova National Jumping, s-a desfășurat în perioada 20-22 aprilie, în concurs fiind înscriși cei mai buni sportivi legitimați la cluburile de echitație din România, Bulgaria, Ungaria și Serbia.

Concurenții au parcurs într-un timp cât mai scurt și cu cât mai puține greșeli, diverse trasee, cu o complexitate medie spre maximă, depășind obstacolele de pe teren. 

În prima zi a celei de-a doua manșe de concurs, înălțimea obstacolelor a pornit de la 90 cm și a ajuns la 135 cm. Au avut loc șase probe, vineri, 20 aprile, toate cuplurile cal-călăreț realizând un adevărat spectacol în arena de competiție, iar 73 din aceste cupluri au reușit să încheie traseul fără nicio greșeală. 

În prima probă a zilei întâi, înălţimea obstacolelor a fost de 90 cm, iar cuplul călăreţ-cal care a ocupat primul loc a fost Zoltan Piroska cu calul „Jegvirag”, Ungaria. 

Obstacolele de 100 cm nu le-au ridicat mari probleme concurenţilor, departajarea fiind foarte dificilă. La categoria „5 ani”, 5 echipe s-au plasat pe primul loc, fără niciun punct penalizare, iar la categoria „open”, primul loc a fost împărţit între 10 cupluri călăreţ-cal. Categoria „5 ani”: Akos Gyorfi cu calul „Shansa”, România; Szladek Matel cu calul „Jojoba”, Ungaria; Zoltan Piroska cu calul „Jessica”, Ungaria; Dunja Al Jamal cu calul „Gandalf”, România; Matel Szladek cu calul „Jelly”, Ungaria. Categoria „open”: Radu Ilioi cu calul „Etiquette Eldorado”, România; Szonja Szladek cu calul „Szeptevo”, Ungaria; Denisa Stancu cu calul „Lambrusco 55”, România; Ionuţ Ursache cu calul „Narcord”, România; Melissa Kasler cu calul „Sara”, România; Daria Peev cu calul „Guintemina D'Arado”, România; Szalontai Virag cu calul „Fuego”, Ungaria; Emma Butucă cu calul „Conte”, România; Akos Gyorfi cu calul „Magic Boy”, România; Zoltan Piroska cu calul „Izisz”, Ungaria. 

La proba de 110 cm a avut loc competiție la următoarele categorii: „6 ani”, „copii”, „open”. Câștigătorii acestor probe au fost, la categoria „6 ani”, Lateș Florin cu calul „Eldorando”, România; la categoria „copii”: Emma Butucă cu calul „Conte”, România; la categoria „open”: Ionuţ Bucur cu calul „Rubens”, România. 

La proba de 120 cm, câștigătorii celor cinci categorii au fost: categoria „7 ani”, Norbert Schumann cu calul „Lambert”, România; categoria „juniori”: Ştefana Ilaş cu calul „Quickborn 5”, România; categoria „amazoane”: Teodora Popescu cu calul „Gordon”, România; categoria „open”: Ionuţ Bucur cu calul „Rubens”, România; categoria „tineret”: Bianca Caraiman cu calul „Sir de Beau Soleil”, România. 

Ultima probă a zilei de vineri, cea de obstacole, 135 cm, a adus la start 14 cupluri călăreţ-cal, iar la final s-a impus concurentul Ionuţ Ursache cu calul „Casmere 31”, România. 

Primii câştigători ai zilei de sâmbătă, 21 aprilie au fost Marius Pintilie cu calul „Clean Tonny” (locul 1) şi Denisa Stancu cu calul „Lambrusco 55” (locul 2), la proba de 90 cm.

În cea de-a doua probă de sâmbătă, la 100 cm, s-au impus, la categoria „5 ani”, Nicolae Dascaliuc cu calul „Jolly Rose”, România; la categoria „open”, Ionuţ Bucur cu calul „Lorenzo”, România; la categoria „HC”, Schumann Norbert cu calul „Conecter”, România. 

La categoriile probei de 110 cm s-au impus: categoria „6 ani”, Mate Szladek cu calul „Vili”, Ungaria; la categoria „copii”, Lotti Illes Toth cu calul „Cosmo”, Ungaria; la categoria „open”, Ionuţ Bucur cu calul „Rubens”, România; la categoria „HC”, Norbert Schumann cu calul „Conecter S”. 

În cea de-a patra probă a zilei de sâmbătă, 21 aprilie, cuplurile călăreţ-cal care au ocupat primul loc, au fost: categoria „7 ani”, Ionuţ Bucur cu calul „Baloumina”, România; la categoria „amazoane”, Teodora Popescu cu calul „Gordon”, România; la categoria „juniori”, Dunja Al Jamal cu calul „Gioconda”, România; la categoria „HC”, Zoltan Piroska cu calul „Izisz”, Ungaria. 

La proba de 125 cm s-au impus: la categoria „open”, Ionel Bucur cu calul „Argentina”, România; la categoria „tineret”, Dunja Al Jamal cu calul „Gemilio LCS”, România. 

În prima probă a zilei de duminică, 22 aprilie, locul întâi a fost adjudecat de cuplul călăreț-cal, Denisa Stancu cu calul „Lambrusco 55”, România. 

Cea de-a doua probă a zilei de duminică a fost proba de 105 cm, în care s-au impus, ocupând locul întâi: la categoria „5 ani”, Matel Szladek cu calul „Jelly”, Ungaria; la categoria „open”, Melissa Kasler cu calul „Sara”, România. 

La proba de obstacole cu înălțimea de 115 cm au concurat 43 de cupluri călăreţ-cal, iar la cele trei categorii, locul întâi a fost ocupat de: la categoria „6 ani”, Zoltan Piroska, cu calul „Iszisz”, Ungaria; la categoria „copii”, Octavia Ilisoi cu calul „Belle de Jour”, România; la categoria „open”, Ionel Bucur cu calul „Argentina”, România.

Primul loc la cea de-a patra probă a zilei de duminică, la cele patru categorii, „7 ani”, „amazoane”, „juniori” și  „HC”, a fost ocupat de Costeluş Cojocariu cu calul „Rocky Rockinson”, România; Dulugeac Cristina cu calul „Colany”, România; Dunja Al Jamal cu calul „Gioconda”, România; Attila Szasz cu calul „Prinz Alvarez”, Ungaria.

Locul întâi la ultima probă a zilei de duminică şi totodată a întregii competiţii a fost ocupat de Ionel Bucur cu calul „Cassius”, România. 

Concursul naţional cu participare internaţională, Herneacova National Jumping, sa încheiat după două manșe care au adunat un total de șase zile. La finalul celor 6 zile clasamanetul general arată astfel:

Categoria „seniori”:

1. Ionel Bucur - 10 puncte;

2. Ionuţ Ursache - 6 puncte;

3. Norbert Schumann - 5 puncte.

Categoria „amazoane”: 

1. Cristina Dulugeac - 10 puncte;

2. Joanna Clarke - 6 puncte;

3. Teodora Popescu - 5 puncte.

Categoria „tineret”:

1. Atilla Szasz Jr. - 10 puncte;

2. Dunja Al Jamal - 6 puncte;

3. Anne Marie Bontea - 5 puncte.

Categoria „juniori”

1. Dunja Al Jamal - 10 puncte;

2. Atilla Szasz - 6 puncte;

3. Ioana Ninulescu - 5 puncte.

Categoria „copii”:

1. Octavia Ilisoi - 10 puncte;

2. Sofia Semenov - 6 puncte;

3. Emma Butucă - 5 puncte. 

Eforturile concurenților au fost răsplătite din plin, pe de-o parte cu aplauzele spectatorilor care au umplut tribunele, iar pe de altă parte cu premiile de 30.000 de euro, puse în joc de organizatori. 

Herneacova National Jumping este un concurs de sărituri peste obstacole organizat de Federaţia Ecvestră Română şi Domeniul Herneacova și s-a desfășurat la Herneacova în două manșe, 13-15 aprilie și 20-22 aprilie. 

     

Cornel Seracin