Echipa de baschet feminin a Timișoarei, C.S. S.C.M. Timișoara, a încheiat duminică, 22 aprilie, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, anul competițional 2017/2018, obținând un succes final în fața echipei A.C.S.B.T. Alexandria, în cel de-al doilea ei joc din turul trei al play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Feminin. Timișorencele s-au impus la finalul celor 40 de minute ale jocului cu scorul de 70:43, în fața unei tinere, dar ambițioase echipe a Alexandriei, care a căzut, iată, acum, în finalul competiției, victima unei crize materiale din cauza căreia mai multe baschetbaliste (cele străine) au fost nevoite să părăsească lotul, team-ul teleormăneană rămânând cu jucătoarele de bază autohtone și câteva junioare.

Acum un an, C.S. S.C.M. Timișoara, condusă de pe banca tehnică de prof. Veronica Gavrilă, promova pe prima scenă a baschetului feminin din România, iar acum, la încheierea primului ei an competițional în primul eșalon de baschet feminin al țării a încheiat pe un merituos loc 5 în clasamentul competiției, reușind o performanță de invidiat de multe echipe care, abia constituite, nu au reușit din primul an un parcurs cu o asemenea performanță finală.

În lotul echipei C.S. S.C.M. Timișoara, pentru jocul împotriva team-ului din Alexandria, au fost prezente șapte baschetbaliste care au adus promovarea clubului timișorean în elită, la finalul anului competițional trecut, Monika Brosovszky, Adina Pop, Cristina Badi, Roxana Pane, Diana Lupu, Ana Ivășchescu, Cristiana Bota. Nu au jucat pe parchet, pentru echipa timișoreană, susținându-și coechipierele din teren, de pe banca tehnică, în disputa cu A.C.S.B.T. Alexandria, Monika Brosovszky și Cristiana Bota.

Prezentă la ultimul joc, din anul copetițional 2017/2018, al clubului cu care a promovat anul trecut, prof. Veronica Gavrilă, acum antrenor al echipei feminine U16, C.S.Ș. Bega Timișoara, a rostit cuvinte de apreciere pentru reușitele clubului timișorean, la finalul primei sale ediții în eșalonul de elită al baschetului feminin din România: „Un parcurs bun. Părerea mea e că se putea puțin mai mult. La începutul campionatului, văzând lotul, eu am crezut că o să se joace locul unu, doi. Până la urmă, este totuși un obiectiv bun, fiind primul an de promovare. Jucătoarele care au rămas sunt junioare mici, sau au terminat anul trecut. Au suplinit cu bine jucătorul de U23. Mă bucur foarte mult că au rămas la echipe. Mai sunt multe jucătoare junioare care pot să facă pasul pe viitor. Încercăm să ținem legătura cât mai bine între clubul C.S.Ș. Bega și S.C.M. Mă bucur că au ajuns acasă și fostele mele jucătoare, Adina Stoiedin și Dora Ardelean, ceea ce e foarte important pentru oraș. Jucătoare de valoare, care au adus onoare municipiului. Vreau să o felicit, în mod special, pe Monica Brosovszky, o jucătoare excepțională, care a arătat și în ultimele meciuri că poate să joace în naționala de senioare, în opinia mea. Eu am o părere extraordinar de bună pentru tot ce a făcut și face Monica Brosovszky și consider că merită tot respectul lumii baschetului”.

Despre parcursul echipei de baschet feminin a Timișoarei, în anul competițional 2017/2018, la finalul jocului cu A.C.S.B.T. Alexandria, „extrema” echipei Timișoarei, Romina Filip, sosită în team-ul din cetatea bănățeană la începutul acestui an competițional, de la Phoenix Galați (echipă ce s-a desființat în timpul campionatului), sportivă ce are mai multe convocări la lotul național de senioare a României, ne-a declarat: „Cred că am avut un parcurs bun. Am început puțin mai greu. Este normal, fiind o echipă nouă, promovată, chimia se formează în timp și, sincer, sunt foarte mulțumită și împăcată cu acest rezultat, pentru că am mai fost, de-a lungul anilor, la echipe nou promovate și mi s-a demonstrat că e nevoie de ani de zile să ajungi la astfel de rezultate. Mă bucur că noi am dovedit că se poate și într-un an, dacă-ți știi de la început scopul și dacă lași de la tine în anumite situații și începi să fii echipă”.

Pe parchetul de joc, la stratul disputei s-au aflat:

C.S. S.C.M. Timișoara: D’Llesha Loyd, Adina Pop, Roxana Pane, Adina Stoiedin, Leeza Burdgess. Antrenor, Mihai Coldea.

A.C.S.B.T. Alexandria: Irina Enache, Teodora Manea, Georgiana Voicu, Mihaela Mihai, Alina Podar. Antrenor, Mădălin Piperea. 

Georgiana Voicu (nr. 14) și Leeza Burdgess (nr. 28) și-au disputat prima minge a jocului (foto, startul meciului). Tânăra echipă din Alexandria a început bine cel de-al doilea meci al turului trei din play-off, iar după mai bine de două minute de joc, conducea cu 0-4, prin reușitele Georgianei Voicu și Teodorei Manea. C.S. S.C.M. Timișoara a intrat destul de greu în joc, iar prima reușită pentru Timișoara a fost una de trei puncte, autoare fiind D’Llesha Loyd. Georgiana Voicu a punctat pentru Alexandria, 3-6, după care Adina Stoiedin a înscris pentru 5-6, iar D’Llesha Loyd, din minutul 4 și 31 secunde a adus pentru prima dată Timișoara în avantaj pe tabela de scor, în acest meci, 7-6. Din acest moment, echipa vizitatoare nu a mai apucat să conducă scorul general, iar la finalul primului sfert, rezultatul de pe tabela sălii timișorene era favorabil echipei bănățene, 21-13. Ultima reușită a sfertului întâi a aparținut Anei Ivășchescu, care a marcat printr-o aruncare de trei puncte.

Sfertul doi a fost început cu ambiția vizitatoarelor de a revenit pe tabela de scor, iar după mai bine de 3 minute din startul acestui „sfert”, vizitatoarele conduceau „sfertul”, 0-6, prin reușitele, de câte trei puncte fiecare, Mihaelei Mihai. Prin două aruncări libere, D’Llesha Loyd a înscris primele puncte ale Timișoarei în acest sfert doi, sancțiunea fiind dictată împotriva oaspetelor, după ce Alina Podar a comis un fault personal asupra baschetbalistei timișorene. Alexandria a reușit să se desprindă la 8 puncte, prin reușitele, fiecare de două puncte, Irinei Enache și Georgianei Voicu, 2-10. Astfel, după 15 minute și 46 de secunde de la începerea meciului, scorul general era egal, 23:23.  D’Llesha Loyd, după o reușită de trei puncte, a readus scorul general în favoarea Timișoarei, iar în „sfert” să apropie echipa gazdă de adversara ei, 5-10. Adina Pop și Adina Stoiedin au înscris fiecare câte două puncte și au făcut scorul „sfetului” 9-10, iar „trița” reușită de D’Llesha Loyd a adus, pentru prima dată în acest „sfert” scorul favorabil gazdelor, 12-10, iar scorul general 33:23 pentru C.S. S.C.M. Timișoara. Ultimele două puncte ale Timișoarei în acest „sfert” au fost înscrise de Adina Pop, 14-10, iar Mihaela Mihai, din două aruncări libere, acordate ca urmare a unei greșeli nesportive ce a fost comisă de Romina Filip, a pus ultimele două puncte din „sfert” pentru vizitatoare. Astfel, sfertul doi s-a încheiat cu un scor favorabil gazdelor, 14-12, diferența mică arătând un joc echilibrat în cea de-a doua perioadă a disputei. La finalul primei reprize, C.S. S.C.M. Timișoara a intrat la vestiare cu un avantaj consistent pe tabela de scor, 35:25.

În cele două sferturi ale părții a doua, C.S. S.C.M. Timișoara a intrat mai decisă pe parchetul de joc și nu a primit mai mult de 9 puncte (câte nouă în fiecare din cele două sferturi ale părții secunde de joc), reușind să înscrie 16, respectiv 19. Astfel, la sfârșitul sfertului trei, baschetbalistele antrenate de prof. Mihai Coldea, Silvia Prejban și Tiberiu Ondreikovics au câștigat 16-9, iar la finalul sfertului patru, cu 19-9.

Astfel că, după cele 40 de minute ale disputei de pe parchetul sălii timișorene, C.S. S.C.M. Timișoara și-a văzut efortul răsplătit cu un succes în fața echipei din Alexandria, 70:43, obținând cea de-a patra izbândă consecutivă în această fază a întrecerii, după ce, în turul anterior a învins Aradul (65:57, în deplasare și 82:69, pe propriul parchet), iar în primul joc cu Alexandria, în localitatea teleormăneană, bănățencele s-au impus.

Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, în acest meci, au marcat: D’Llesha Loyd (29 puncte), Adina Stoiedin (16 puncte), Adina Pop (6 puncte), Leeza Burdgess (4 puncte), Dora Ardelean (4 puncte), Romina Filip (4 puncte), Ana Ivășchescu (3 puncte), Diana Lupu (3 puncte), Cristina Badi (un punct). Pentru echipa din Alexandria, cel mai multe puncte au fost marcate în acest meci de, Mihaela Mihai (12 puncte) și Alina Podar (12 puncte).  

La finalul confruntării, antrenorul principal al echipei C.S. S.C.M. Timișoara, prof. Mihai Coldea, a declarat: „Astăzi, e clar că nu am făcut un joc bun. Se simte atmosfera de vacanță. Echipa din Alexandria, neavând un lot competitiv la nivelul Ligii Naționale în acest moment, fetele au intrat moale, la fel ca și la Alexandria. Aceste meciuri sunt foarte periculoase, nu ne plac. Sincer, preferam să fie o «dublă», sau chiar trei meciuri cu Alexandria, cu o echipă competitivă. Asta este! Noi ne bucurăm! Avem patru victorii consecutive. Cred că în ultimele două, trei luni am reușit să creștem mult nivelul jocului. Am avut un vestiar foarte unit, un grup tot mai unit, tot mai puternic, cu fete, cu staff, cu conducere. Am pus toți umărul, și, până la urmă cred că efortul colectiv a făcut ca astăzi să încheiem campionatul pe locul cinci. De astăzi avem vacanță. Am încheiat sezonul competițional, practic, toți ne-am terminat contractele astăzi. Urmează perioada de vacanță. Fiecare va lucra acum individual. S-au făcut niște planuri de pregătire individuală pentru anumite jucătoare pe care dorim să le păstrăm la anul. Ne dorim un sezon viitor, cel puțin mai bun ca anul ăsta”.

Manager-ul general al clubului de baschet S.C.M. Timișoara, Ilie Trițoiu, s-a declarat mulțumit de evoluția echipei de baschet feminin de-a lungul acestui an competițional și a spus că Timișoara ar fi meritat să joace pentru locurile 1-4 la final de campionat: „A fost un final de sezon așa cum mi l-am dorit. Un loc cinci meritat, dar această echipă merita primele patru locuri, pentru că a arătat, pe parcursul sezonului, că are valoare, are forță, dar unele meciuri pe care le-am pierdut la o posesie, au făcut diferența. Dar, dacă ținem cont că tot în acest sezon am reușit o semifinală de Cupa României, poziția cinci, la finalul sezonului, este una corectă, pentru primul sezon în Liga Națională. În zilele următoare o să avem o ședință în care vom vedea exact ce avem de făcut din toamnă”.

Team manager-ul echipei de baschet feminin a Timișoarei, Sabrina Duțu, ne-a declarat următoarele la finalul acestui joc: „Am început cu o echipă într-o formulă mult mai închegată, cu patru străine. Două dintre ele au plecat pe parcursul campionatului. Am crezut că o să cădem, dar am evoluat din ce în ce mai frumos. Consider că am avut o evoluție bună, având în vedere că am avut doar două străine și celelalte au fost românce și, consider că, pentru primul an în Liga Națională, locul cinci este un loc destul de bun”

Baschetbalista Romina Filip a jucat 27 minute și 45 de secunde pentru Timișoara în disputa a doua contra echipei din Alexandria, timp în care a reușit 8 recuperări (două ofensive, 6 defensive), 6 pase decisive și un total de 4 puncte, iar la finalul meciului ne-a declarat: „Jocul de astăzi a fost unul exact cum ne așteptam, cu urcușuri și coborâșuri. Este întotdeauna greu să joci cu o echipă mai slab clasată, având în vedere că le-au plecat străinele și au rămas cu româncele de bază, plus junioarele, însă mă bucur că până la final ne-am intrat în formă și am reușit să ne desprindem să obținem o victorie clară și, într-adevăr să jucăm și noi cu junioarele pe care le avem pe bancă și care ne-au susținut pe parcursul sezonului”. Despre cel mai greu moment pe care l-a traversat echipa pentru care joacă, în acest an competițional, „extrema” team-ului bănățean ne-a declarat: „Cred că cel mai greu moment a fost atunci când am avut un run de meciuri pierdute la limită. La început de campionat am pierdut foarte multe meciuri la limită. Nu pot să uit meciul de acasă cu Alexandria, pe care l-am pierdut în ultimele secunde. Conduceam cu șapte puncte și n-am reușit victoria până în final, ceea ce ne-a scos din primele patru și, mai departe s-a văzut că am luptat și am obținut maximum, adică locul cinci”. Despre cel mai greu moment pe care l-a traversat în echipa bănățeană, Romina Filip ne-a spus: „Pentru mine personal, cel mai greu moment a fost acea accidentare la gleznă. Am avut o entorsă de gradul trei, care încă-mi dă de furcă. E greu când ești sportiv să stai, și asta a fost cea mai mare greșeală a mea, că nu am stat atunci când a trebuit, din dorința de joc și din dorința de a-mi ajuta echipa, însă, cu bune, cu rele, tragem linie, facem recuperare și de la anul să călcăm pe teren cu forțe noi”.

Prima confruntare din turul trei al play-off-ului Ligii Naționale de Baschet Feminin, ediția 2017/2018, dintre C.S. S.C.M. Timișoara și A.C.S.B.T. Alexandria, s-a jucat la Alexandria, iar victoria a revenit echipei bănățene, care, după 40 de minute de joc, s-a impus cu 96:62. În prima parte a acestei ediții de campionat, cele două echipe au disputat jocuri tur/retur. În meciul de la Timișoara, echipa teleormăneană s-a impus cu 74:76, după ce, cu un minut și jumătate înainte de finalul meciului, timișorencele conduceau cu o diferență de 7 puncte pe tabela de marcaj, iar în jocul retur, cel de la Alexandria, C.S. S.C.M. Timișoara a fost învinsă cu trei puncte diferență, 69:72.

Din reușitele de marcă ale echipei timișorene, în această ediție de campionat, amintim aici, în prima fază a întrecerii, jocul bun practicat în fața echipei vicecampioane, Universitatea Cluj-Napoca, de care a dispus la Timișoara, în etapa a XI-a, după 40 de minute de joc, cu scorul de 61:56. Un alt rezultat bun a fost înregistrat de echipa bănățeană în primul meci al ei jucat în sferturile de finală ale competiției, împotriva team-ului ce acum este în finala campionatului, C.S. Municipal Satu Mare, de care a dispus, la finalul celor 40 de minute de joc, chiar în Sătmar, cu scorul de 82:71, echipa din Satu Mare având nevoie de încă două jocuri împotriva Timișoarei pentru a accede în semifinale, jocuri pe care le-a câștigat. 

De remarcat că, disputele Timișoara - Satu Mare din această ediție a competiției au fost echilibrate, în prima parte a campionatului C.S. Municipal Satu Mare s-a impus pe propriul teren, 91:86 (etapa a XII-a), iar în tur, la Timișoara, a învins cu 69:57 (în etapa a III-a). 

Primul succes al echipei C.S. S.C.M. Timișoara, în ediția de campionat 2017/2018 a fost înregistrat în etapa a patra, la Timișoara, împotriva formației F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad, timișorencele impunându-se la capătul celor 40 de minute de joc cu scorul de 73:63.

Cupa României nu a fost o întrecere neglijată de echipa bănățeană, team-ul din Banat evoluând în semifinalele competiției, după ce, în primul tur al „Final Eight”-ului au depășit echipa C.S.T.Bv. Olimpia C.S.U. Brașov, învingând-o la capătul celor 40 de minute cu scorul de 71:62. A urmat meciul din semifinale, jucat împotriva echipei ce avea să câștige competiția, A.C.S. Sepsi S.I.C. Sf. Gheorghe, pe care timișorencele l-au cedat greu, 62:79.

Cu aceste rezultate, dar și cu altele, C.S. S.C.M. Timișoara a încheiat prima ei participare în Liga Națională de Baschet Feminin, pe locul 5 în clasament, iar în Cupa României a pătrus în „careul de ași”, abia fiind eliminată de echipa care a organizat turneul final, campioana României, A.C.S. Sepsi S.I.C. Sf. Gheorghe . 

De remarcat că, de-a lungul campionatului, echipa timișoreană a avut o deplasare foarte lungă, la Galați, pentru a evolua împotriva echipei gazdă, Phoenix, joc la capătul căruia timișorencele s-au impus cu scorul de 75:64, însă echipa gălățeană avea să abandoneze campionatul din motive financiare, astfel că toate echipele cu care a evoluat au avut anulat rezultatul obținut pe parchet, în joc, punctele obținute fiind retrase. Astfel și Timișoara a pierdut punctele din acel meci și a rămas cu o lipsă destul de consistentă în buget, ținând cont de faptul că deplasare lungă a necesitat foarte mult efort financiar, dar și multă energie depusă pe terenul de joc. Ar fi bine ca în viitor asemenea situații să nu se mai repete, ci să fie evitate printr-un amendament al regulamentului de organizare al competiției.

              

Cornel Seracin