Campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a fost învinsă în manșa a doua din semifinalele Continental Shield, ediția 2017/2018, de echipa germană Heidelberger Ruderklub, la Heidelberg, 15-27 și a ratat calificarea în grupele viitoarei ediții a European Rugby Challenge Cup, dar și în finala actualei ediții (2017/2018) a Continental Shield.

În urmă cu mai bine de doi ani, campionii României la rugby au reușit să învingă echipa germană, chiar pe propriul ei gazon, 10-3, tot într-un meci ce a contat pentru preliminariile Challenge Cup (ediția 2017/2018), anul acesta, copleșită de problemele din campionatul intern (în ultimul joc din campionat, echipa timișoreană a suferit o înfrângere pe propriul gazon, în fața formației C.S.M. București, după câteva grave greșeli ale arbitrilor, mijlocașul la grămadă al timișorenilor, Kevin Luiters, fiind accidentat grav în jocul contra echipei bucureștene), dar și de lipsa unei baze sportive care să corespundă standardelor cerute de o echipă campioană, Timișoara Saracens nu a mai repetat reușita din ianuarie 2016 și a cedat la Heidelberg. 

Pentru echipa germană, victoria obținută în fața campionilor României reprezintă o mare performanță, Heidelberger Ruderklub reușind, pentru prima dată în istoria rugby-ului german, calificarea în cea de-a doua competiție europeană intercluburi de rugby, European Rugby Challenge Cup. 

Deși banca tehnică a „sarazinilor” din Banat a fost întărită pentru jocul de la Heidelberg prin revenirea temporară a antrenorului Chester Williams, care, împreună cu ceilalți doi tehnicieni ai campionilor, Sosene Anesi și Ulises Gamboa, va ajuta Timișoara și în finalul de campionat intern, vulnerabilitățile echipei bănățene nu au putut fi corectate pentru jocul retur cu echipa germană. Astfel, team-ul german a explorat din meciul tur punctele slabe ale Timișoarei, iar în meciul retur a știut foarte bine să le exploateze, în așa fel încât le-au valorificat în propriul avantaj și au răsturnat scorul din tur de la Timișoara, obținând istorica calificarea în ediția 2018/2019 a European Rugby Challenge Cup. 

Încă din primele minute ale meciului din manșa a doua, împotriva „sarazinilor” din Banat, echipa germană a arătat multă concentrare în joc, a utilizat o apărare puternică, în timp ce Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a intrat cu greu în joc. După 20 de minute de joc, scorul a rămas egal, 0-0, dar, din minutul 23 gazdele au concretizat ese-ul prin căpitanul Michael Popp Meier, 5-0. Conversia ese-ului a fost ratată. 

În minutul 30, Jody Rose a redus diferența, punctând după o lovitură de pedeapsă, 5-3. A urmat cel de-al doilea eseu al jocului, autorul lui fiind Pierre Mathurin. Ese-ul a fost reușit la capătul unui joc de echipă al gazdelor, după o grămadă ordonată, Mathurin fiind sprijinit, cu pase, pentru reușita sa finală, de Ayron Schramm și Sean Armstrong. Raynor Parkinson a reușit conversia ese-ului, iar scorul a fost mărit în favoarea gazdelor, 12-3. 

Până la finalul primei reprize, gazdele și-au majorat diferența de scor, prin două reușite din lovituri de pedeapsă, autorul lor fiind Raynor Parkinson. La pauză a fost stabilit scorul de 18-3, în favoarea gazdelor.

În repriza secundă, gazdele aveau să continue pe linia primei părți. În urma unei greșeli în defensiva Timișoarei, echipa germană a obținut o lovitură de penalitate, iar Raynor Parkinson a înscris pentru 21-3, după care, tot el, dintr-o nouă lovitură de penalitate, a mărit avantajul gazdelor, 24-3. După această perioadă de dominare și de concretizare pe tabela de marcaj, campionii Germaniei au părut că nu mai au resursele fizice necesare să țină de rezultat, dar nu a fost așa. 

Momentele următoare au adus un progres în jocul campioanei României, „sarazinii” din Banat urmându-și, încrezători, drumul lor în acest joc. Marius Simionescu a reușit ese-ul pentru Timișoara, fără a fi convertit acest eseu. Timișoara a redus diferența, 24-8. Un nou eseu reușit de Michael Stewart și convertit de Luke Samoa, aducea Timișoara mai aproape de echipa germană, 24-15, iar speranțele calificării „sarazinilor” din Banat, renășteau.

La puțin timp după conversia ese-ului timișorean, gazdele au obținut o nouă lovitură de penalitate, iar „maladia Parkinson” a lovit din nou buturile „sarazinilor” din Banat, astfel că, prin conversia loviturii de penalitate de către Raynor Parkinson, gazdele au mai pus trei puncte în dreptul lor pe tabela de marcaj, 27-15.

Ultimele minute din joc au scos în evidență o defensivă a gazdelor foarte puternică, atacurile oaspeților rămânând fără rezultat pe tabela de marcaj. Astfel că, la finalul celor 80 de minute ale jocului, scorul general după cele două manșe a fost favorabil echipei germane, 47-41, Heidelberger Ruderklub obținând calificarea în finala Continental Shield, iar în ediția 2018/2019 a European Rugby Challenge Cup, team-ul german va evolua în faza grupelor.

Echipele aliniate în terenul de joc, la startul acestui joc, au fost:

Heidelberger Ruderklub: Samy Füchsel, Siegfried Fisi'ihoi, Dasch Barber, Michael Popp Meier, Julio Rodriguez, Jaco Otto, Sebastian Ferreira, Ayron Schramm, Sean Armstrong, Hagen Schulte, Raynor Parkinson, Vian Riekert, Pierre Mathurin, Steffen Liebig, Marcel Coetzee. Au mai evoluat, prin înlocuire, Jörn Schroder, Mark Fairhurst, Timo Vollenkemper, Marcel Human, Antony Dickinson, Marcel Henn, Jarrid Els.

Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T.: Ionel Bădiu, Horațiu Pungea, Andrei Rădoi, Valentin Popîrlan, Marian Drenceanu, Randall Morrison, Vasile Rus, Michael Stewart, Gabriel Rupanu, Jody Rose, Florin Popa, Tevita Manumua, Tangimana Fonovai, Marius Simionescu, Cătălin Fercu. La începutul meciului, pe banca tehnică a echipei timișorene s-au mai aflat rugby-știi, Luke Samoa, Stephen Shannen, Marian Sabău, Gigi Militaru, Mesake Doge, Ionuț Mureșan, Dorin Lazăr, Jack Umaga. De-a lungul jocului, unii rugby-știi prezenți pe banca tehnică la startul meciului i-au înlocuit pe cei care se aflau în teren la începutul partidei. 

Așadar, după ce a învins în meciul tur, la Timișoara, 26-20, echipa germană Heidelberger Ruderklub, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. a pierdut în manșa a doua (retur) cu o diferență de scor ce nu-i permite evoluția în cupele europene intercluburi în viitoarea ediție a acestora. La fel cum s-a întâmplat anul trecut, când Timișoara Saracens a fost eliminată din barajul pentru participarea în ediția 2017/2018 a European Rugby Challenge Cup, de echipa rusă Krasny Yar, chiar pe propriul teren, Arena „Dan Păltinișanu”, la capătul manșei secunde, 18-27, după ce în tur a învins în deplasare, 17-12, și de această dată campionii României nu intră în cupele europene, învingătoarea lor fiind campioana Germaniei, Heidelberger Ruderklub. 

Acum, atenția campionilor României va rămâne ațintită doar la campionatul intern, competiție pe care „sarazinii” din Banat o vor continua în 28 aprilie, pe propriul gazon, împotriva lui C.S. Dinamo, apoi, tot pe propriul gazon, la 1 mai, împotriva echipei C.S. Universitatea Cluj, după care, în 5 mai, vor susține restanța din etapa a XI-a, la București, împotriva echipei C.S.A. Steaua.

Cornel Seracin 

Foto: www.facebook.com/rugbytimisoara