Meciul dintre A.F.C. Ripensia Timișoara și A.F.C. Hermannstadt  a contat pentru etapa  cu numărul XXX din liga secundă de fotbal și a avut loc pe gazonul arenei „Ciarda Roșie” din Timișoara. 

La capătul celor 90 de minute ale jocului, oaspeții s-au impus la limită, 0-1, golul fiind marcat de atacantul-golgheter al echipei din Sibiu, Bogdan Rusu, după o centrare lungă (de pe dreapta) venită de la Alexandru Curtean. Golul a căzut după o serie de 19 pase neîntrerupte ale echipei din Sibiu, Rusu înscriind cu o lovitură cu capul, în minutul 68, atacantul oaspeților fiind scăpat din marcaj, chiar în careul de 16 metri al gazdelor, aici greșind fotbaliștii Ripensiei. Faza golului a fost, poate, singura mai spectaculoasă din tot jocul. 

Absențe importante în loturile celor două echipe. De la Ripensia Timișoara, pe lângă mai vechii absenți, a lipsit, datorită cumulului de cartonașe galbene, unul din fotbaliștii exponențiali de la mijlocul terenului, Adrian Ungureanu, care a primit un cartonaș galben în meciul de la Mioveni, dintr-un exces de zel al arbitrului central. Din echipa vizitatoare au absentat, portarul Toma Niga și căpitanul Răzvan Dâlbea (accidentați în meciul cu Gaz Metan Mediaș din Cupa României), Alexandru Târnovan (mai vechi probleme de sănătate).

Repriza întâi a fost una în care echipa timișoreană a ținut mai mult mingea și a inițiat mai multe încercări de a marca în poarta oaspeților, dar aceste încercări au fost lipsite de acea scânteie care să declașeze focul final, construcția fazelor rămânând fără vreun rezultat pe tabela de marcaj. 

În minutul 8, Ripensia Timișoara a avut prima acțiune ofensivă la poarta oaspeților. Căpitanul Adrian Popa, aflat pe partea dreaptă a careului de 16 metri advers, a centrat în gura porții vizitatorilor, unde se afla Mediop, dar Radu Crișan a intrevenit cu piciorul și a trimis mingea în corner. 

În minutul 27, Cosmin Mînecan a recuperat un balon de la Cristian Danci, la mijlocul terenului, lateral dreapta și a plecat într-un sprint spre poarta oaspeților, a intrat în careu și a încercat să-i paseze lui Ndyaie Mediop, dar Ionuț Stoica a acordat corner, intervenind cu piciorul pe traiectoria balonului.

Echipa vizitatoare a avut primul șut la poarta gazdelor, în minutul 33. Bogdan Rusu a reușit să mențină mingea în teren, oprind-o la colțul din dreapta terenului, a trimis-o lui Mihai Stancu care a centrat în careul Ripensiei, dar de acolo mingea a fost respinsă de unul din foltabliștii în galben-roșu, până la Robert Boboc, care a șutat mingea de la aproximativ 20 de metri de poarta adversă, mult peste buturile lui Iulius Rădulescu. În minutul 36, Bogdan Rusu, din careul oaspeților, a încercat o foarfecă și a trimis mingea peste poarta gazdelor, execuția atacantului echipei din Sibiu aducând ropote de aplauze din partea publicului doritor de faze spectaculoase în jocul celor două echipe. Cosmin Neagu a primit mingea pe partea stângă, a centrat în careul de 16 metri advers, pe dreapta, la Andrei Herghelegiu, iar de aici mingea a fost deviată la B. Rusu care a reluat din foarfecă.

Acestea ar fi cele mai electrizante faze ale primei reprize, primele 45 de minute ale confruntării încheindu-se cu un scor „alb”, 0-0. 

În repriza secundă, prima fază de consemnat ar fi în minutul 61, atunci când Andrei Dumiter a recuperat un balon la centrul terenului, pe partea stângă, și din câteva combinații ale balonului, cu Ndyaie Mediop, atacantul-golgheter al Ripensiei a ajuns în careul de 16 metri advers, în stânga careului, a șutat, dar mingea a trecut pe lângă stâlpul din dreapta lui Cătălin Căbuz și a lovit plasa laterală.

În minutul 64, oaspeții au executat o lovitură liberă de la aproximativ 17, 18 metri de poarta Ripensiei, prin Bogdan Rusu. Atacantul-golgheter al oaspeților a trimis pe spațiul porții, dar portarul Iulius Rădulescu, pe fază, a respins din fața lui Cristian Danci, pericolul fiind îndepărtat de la poarta gazdelor.

În minutul 68 a fost deschis scorul, jocul de pase al oaspeților concretizându-se pe tabela de marcaj, reușita echipei din Sibiu salvând un meci care, în cea mai mare parte a lui, a fost lipsit de spectaculozitatea jocului. Probabil că, la ceva asemănător s-a referit și antrenorul principal al echipei Ripensia, Ciprian Urican, când a declarat că încearcă să ducă buna posesie a Ripensiei „puțin mai sus”, adică la eficența ei pe tabela de marcaj la capătul spectaculoaselor pase. 

În minutul 71, Călin Toma a centrat, de pe stânga, în careul de 16 metri advers, iar de acolo, Ndyaie Mediop, nemarcat, la 7, 8 metri de poarta lui Călin Căbuz, a trimis cu o lovitură de cap, peste bara transversală a porții oaspeților. A fost cea mai mare ocazie de gol a Ripensiei în acest joc.

În minutul 87, Caludiu Apro i-a pasat lui Călin Toma, iar fundașul echipei timișorene a expediat, de la aproximativ 35, 40 de metri de poarta oaspeților, ușor lateral stânga, mingea pe spațiul porții oaspeților, dar portarul sibienilor a reținut cu siguranță. În traiectoria ei spre spațiul porții, mingea a mușcat gazonul. 

Ultima ocazie a acestui joc a aparținut oaspeților. Cosmin Neagu a recuperat un balon, la centrul terenului, pe partea dreaptă, a pasat lui Ștefan Blănaru, iar atacantul oaspeților s-a îndreptat spre poarta lui Iulius Rădulescu, l-a driblat pe acesta, care a ieșit să-l întâmpine, a trimis pe spațiul porții, dar mingea a fost deviată din traiectoria ei de unul din fotbaliștii în galben-roșu.

Astfel s-a încheiat un joc în care Ripensia Timișoara a arătat că mai are de lucrat până a-și asigura eficiența pe tabela de marcaj, în disputele de pe propriul teren, iar ocupanta locului doi în clasamentul competiției, A.F.C. Hermannstadt, că știe să producă o sclipire genială care să-i aducă pragmatismul atât de necesar într-un joc, dar (iar asta s-a văzut mai ales în prima repriză), mai are de lucrat la partea de sincronizare în jocul ofensiv.

Echipele de start au fost:

A.F.C. Ripensia Timișoara: Iulius Rădulescu -Adrian Popa  (cpt.), Cristian Bocșan, Claudiu Apro, Călin Toma, Sebastian Bobină, Cosmin Mânecan, Laurențiu Tudor, Andrei Dumiter, Alexandru Bădăuță (Costel Zurbagiu, minutul 46), Mediop Ndyaie. Antrenor, Ciripan Urican. 

A.F.C. Hermannstadt: Cătălin Căbuz - Mihai Stancu, Radu Crișan, Ionuț Stoica, Alexandru Coman, (cpt.) Daniel Tătar (Ștefan Blănaru, minutul 75), Robert Boboc, Cristian Danci (Alexandru Curtean, minutul 66), Andrei Herghelegiu (Petrișor Petrescu, minutul 46), Cosmin Neagu, Bogdan Rusu. Antrenor, Alexandru Pelici. 

Jocul a fost arbitrat de, Marian Barbu (centru), Ferenczi Tunyogi (asistent), Doru Zamfir (asistent). 

Odată cu acest rezultat, A.F.C. Ripensia Timișoara a coborât un loc în clasamentul competiției (de pe 10, pe 11) și a rămas la 36 puncte. Etapa viitoare, Ripensia Timișoara va evolua în deplasare, împotriva echipei C.S. Balotești, miercuri, 25 aprilie, cu începere de la ora 11. 

Cornel Seracin 

Foto: ripensiatimisoara.ro