Echipa de baschet masculin a Timișoarei, B.C. S.C.M. Timișoara, a obținut un succes muncit în fața echipei campioane a României, U-Banca Transilvania Cluj, impunându-se pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, la finalul celor 40 de minute ale jocului, cu scorul de 83:79.

„Leii” din Banat au început bine confruntarea și au condus la scor pe toată durata primului sfert, iar după primele 10 minute ale jocului scorul le era favorabil, 22:12.

Sfertul al doilea a fost unul mai echilibrat, dar în finalul lui tot echipa timișoreană s-a impus. După trei minute din jocul sfertului doi, B.C. S.C.M. Timișoara conducea cu 5-2 și s-a menținut în avantaj pe tabela de scor până în minutul cinci al „sfertului”, atunci când, cu o „trița” reușită de Miha Lapornik, clujenii au preluat conducerea sfertului, 9-10 și nu au mai cedat pe tabela de scor până pe finalul sfertului doi. Cu două aruncări libere, reușite de Octavian Popa Calotă, B.C. S.C.M. Timișoara a revenit la conducerea „sfertului”, 17-16, iar la final s-a impus cu 23-20. La pauză, avantajul era de partea „leilor” din Banat și la scorul general, 45:32.

Sfertul trei a aparținut echipei vizitatoare, U-Banca Transilvania Cluj adjudecându-și acest sfert trei cu 15-25. Echipa clujeană a condus pe scorul „sfertului” aproape pe toată durata lui. Scorul sfertului trei a fost deschis de reușita lui Lasannah Kromah, baschetbalistul echipei ardelene reușind două puncte, 0-2. A egalat Miloš Komatina, 2-2, dar Rolland Torok a readus echipa campioană în avantaj, 2-4. A urmat o reușită de două puncte semnată de Adrian Diaz, iar Timișoara egala, 4-4, iar prin Igor Mijajlović a prelua conducerea scorului în acest „sfert” 6-4. Oaspeții au revenit, au egalat și a preluat conducerea, 6-8, iar la finalul sfertului trei s-au impus cu 15-25. La scorul general, B.C. S.C.M. Timișoara era în avantaj la sfârșitul sfertului trei, 60:57.

„Sfertul” decisiv a fost sfertul patru. La capătul unei dispute aprige, gazdele au învins la limită în aceste ultim „sfert”, 23-22, impunându-se astfel și la scorul general. „Leii” au avut conducerea „sfertului”, după aproape două minute de joc, 6-0, dar oaspeții au revenit treptat, au egalat scorul „sfertului”, au preluat conducerea, iar la momentul în care aveau un minim avantaj în „sfert”, 15-18, scorul general a devenit egal, 75:75. Prin două puncte reușite de Octavian Popa Calotă, printr-o „liberă” transformată de același baschetbalist și prin reușita de două puncte a lui Jordan Burdgess, B.C. S.C.M. Timișoara a preluat conducerea „sfertului”, 20-18, iar la scorul general se afla, din nou, în avantaj, 80:75. Željko Šakić, după două aruncări libere a menținut Clujul cu speranțele unui succes. Igor Mijajlović a marcat una din cele două „libere” acordate, iar, la celălalt panou, Lasannah Kromah  a irosit două aruncări libere primite ca urmare a unui fault personal comis asupra sa de către Adrian Diaz. Jordan Burdgess a marcat una din cele două „libere” acordate, ca urmare a unui fault personal comis asupra sa de Željko Šakić. Giordan Lee Watson a înscis două puncte, iar cu 10 secunde înainte de finalul confruntării, scorul general era favorabil gazdelor, 82:79. Željko Šakić a comis un nou fault personal asupra lui Jordan Burdgess, iar baschetbalistul echipei timișorene a primit două aruncări libere la coșul clujenilor. A transformat una din aceste „libere” și a consfințit scorul final al meciului, 83:79 pentru B.C. S.C.M. Timișoara.

La finalul jocului, antrenorul echipei învingătoare, Tudor Costescu, a declarat: „Ne-am dorit foarte mult victoria asta, fiindcă venim după o serie de deplasări foarte grele și solicitante, de unde ne-am întors doar cu o victorie. Cred că am condus tot meciul, și victoria este meritată, chiar dacă am avut, în anumite momente, căderi, explicabile și absolut normale. Mă bucur că am avut forța să menținem controlul jocului și al scorului și că ne-am atins obiectivele din punct de vedere tactic. Eu cred că demonstrăm că nu suntem atât de departe de echipa clujeană. Rămânem în cursă, în spatele echipelor de pe primele patru locuri și, sperăm noi că, ținând cont și de program și, poate, dacă avem noroc și de jocul rezultatelor, să terminăm pe o poziție care să ne asigure mai multe meciuri acasă”.

Antrenorul echipei campioane, Mihai Silvășan, a declarat: „În primul rând, felicitări echipei gazdă! Victorie meritată pentru Timișoara. Pur și simplu au fost mai intenși decât noi. Și-au dorit mai mult victoria. Am vorbit despre asta, știam, ei vin după trei deplasări la rând, cu victoria la Pitești și două înfrângeri. Știam că-și doresc să câștige, știam că vor da tot ce-i mai bun ca să câștige. Păcat că nu ne-am ridicat la nivelul lor, la nivelul intensității lor, în special în prima repriză. În repriza a doua ne-am revenit, însă au jucători experimentați și au reușit să controleze jocul cu niște decizii bune în momente cheie. Noi avem problemele noastre pe care suntem concentrați și suntem concentrați toți ca să le rezolvăm. A apărut o oboseală mentală, fizică, din care trebuie să ieșim, trebuie să ieșim împreună, asta-i cel mai important, pentru că echipa asta are cu siguranță potențial să câștige campionatul. E o perioadă grea, însă, toată lumea muncește în direcția asta să reușim să câștigăm următoarele trei meciuri, să fim mai puternici, să nu mai avem începuturile de meci cum le-am avut în ultimele două, cel cu Steaua și cel de azi. E o situație care nu ne place și treʼ să fim bărbați, să ne privim în ochi, să ne spunem adevărul și să găsim soluții, până la urmă. Doar împreună putem ieși din situația asta și putem avea succesul pe care-l vrem cu toții. De la a vrea și până la a executa, până a arăta asta pe teren, e o cale destul de lungă. Trebuie să reajungem, pentru că au fost momente în sezonul acesta în care am arătat bine și am arătat dorință de luptă, însă, trebuie să fim constanți în asta, mai ales acum când mai sunt trei meciuri până la play-off, și orice înfrângere poate conta foarte mult”.

Referindu-se la următorul joc de campionat al echipei pe care o antrenează, Tudor Costescu a rostit: „Acum, sigur, ne gândim la Steaua. Steaua este într-o formă deosebită, au trei victorii la rând, dintre care două în deplasare, la echipe foarte tari. Probabil că pornesc favoriți, ținând cont că au și o zi în plus de odihnă și că joacă acasă, dar o eventuală victorie împotriva lor ar însemna foarte mult pentru noi în clasament. Vrem să facem tot ce ține de noi să ne apropiem această victorie, deși va fi cel puțin la fel de greu cum a fost astăzi”.

Pentru B.C. S.C.M. Timișoara, în acest meci au marcat: Adrian Diaz (20 puncte), Mladen Jeremić (16 puncte), Octavian Popa Calotă (15 puncte), Igor Mijajlović (10 puncte), Jordan Burdgess (8 puncte), Miloš Komatina (8 puncte), Marko Stevanović (3 puncte), Lucas Tohătan (două puncte), Ionuț Drăgușin (un punct). De la echipa ardeleană, cele mai multe puncte le-a înscris Miha Lapornik (20 puncte).   

Pentru B.C. S.C.M. Timișoara, această victorie a fost prima înregistrată împotriva campioanei U-Banca Transilvania Cluj, în acest an competițional. În patru din cele cinci meciuri disputate împotriva echipei bănățene, campionii s-au impus, de două ori la limită, 93:91, în prima parte a campionatului, la Cluj Napoca și 77:75 în semifinalele Cupei României („Final Eight”), iar de alte două ori au învins mai detașat, 81:70, la Timișoara, în prima parte a campionatului și 98:89, în faza a doua a Ligii Naționale de Baschet (în tur), la Cluj.

În urma acestei victorii, B.C. S.C.M. Timișoara se menține pe locul 5 în clasamentul „Top6”, cu un total de 47 puncte, iar etapa viitoare va evolua în deplasare, la București, împotriva echipei C.S.M. Steaua, sâmbătă, 21 aprilie, de la ora 18.

Cornel Seracin