Cea de-a XXVIII-a etapă a ligii secunde de fotbal a adus echipei A.S.U. Politehnica Timișoara, prima victorie pe teren propriu în acest an. A fost un joc pe care „Băieții în Ghete” l-au susținut pe gazonul arenei „Știința” în fața unei echipe ce se afla pe locul 4 în clasamentul competiției, înainte de acest meci, C.S. Afumați.

În această dispută, antrenorul echipei timișorene, Antonio Foale a avut pe banca de rezerve trei juniori din generația 2003: Gabriel Borbely, Alexandru Gașpar și Demetris Cristodulo, ultimii doi reveniți din Italia, acolo unde au participat cu naționala U15 a României la turneului „Gallini Cup”, turneu pe care România l-a încheiat pe locul 2, după ce a pierdut în finală, 0-1, împotriva echipei Chievo Verona. 

Au lipsit din echipa timișoreană, fiind accidentați, Ionuț Plămadă, Marvin Schieb și Bogdan Dascălu. Olivier Lusamba și-a reziliat contractul cu echipa timișoreană. Ioan Mera a lipsit din apărarea lui A.S.U. Politehnica Timișoara, pentru cumulul de cartonașe galbene. 

A.S.U. Politehnica Timișoara a început foarte bine confruntarea cu C.S. Afumați și, după niciun minut de la fluierul de start, a deschis scorul. La capătul unui frumos joc de pase al echipei timișorene, în jumătatea de teren a oaspeților, chiar la prima acțiune a gazdelor, Alin Ignea a primit o pasă bună de pe flancul drept al apărării oaspeți și, aflat la aproximativ 20 metri de poarta echipei oaspete, zonă centrală, a expediat mingea cu un șut puternic, în plasa porții apărate de Andrei Marinescu. 

„Băieții în Ghete” au continuat să asalteze poarta oaspeților, iar în minutul 4, tot Alin Ignea, aflat în careul de 16 metri advers (pe partea dreaptă), după o pasă primită de la Cornel Predescu, a rămas față în față cu portarul Marinescu, dar a trimis mingea peste bara transversală a porții oaspeților. 

Din minutul 14, A.S.U. Politehnica Timișoara și-a mărit avantajul pe tabela de marcaj. Vasile Nicolae a primit o pasă de pe partea stângă și, din careul de 16 metri advers, cu toată opoziția lui Ciprian Perju, aflat în stânga sa, a marcat la colţul scurt al porții lui Marinescu, 2-0. 

În minutul 23, Deian Sorescu a primit o pasă în adâncime și, aflat în careul de 16 metri advers, pe partea dreaptă, a încercat cu un șut la colțul scurt, vigilența portarului advers, dar Andrei Marinescu a reținut mingea lângă bara porții sale. 

Deși nu au ieșit în evidență cu vreo acțiune ofensivă la poarta lui Cosmin Bozoancă până în minutul 41, din acel minut, oaspeții au redus din diferență. La o acțiune a formației din Afumați, mingea ajunge pe dreapta, la Vasile Olariu (foto), care șutează de la aproximativ 14 metri de poarta gazdelor, de pe dreapta, poziție destul de dificilă, și înscrie la colțul lung al porții apărate de Cosmin Bozoancă, 2-1. Astfel, la pauză, scorul a fost favorabil gazdelor, 2-1, tabela de marcaj fiind închisă cu acest scor.

Golul marcat de oaspeți pe finalul reprizei întâi a reaprins speranțele unui rezultat pozitiv pentru ei, iar în repriza secundă echipa din Afumați a desfășurat un joc prin care a ținut mai mult echipa gazdă în propria jumătatea de teren. Deși au manifestat mai multă ardoare pentru gol în repriza a doua, oaspeții nu și-au creat ocazii clare în această parte a doua a disputei. C.S. Afumați s-a remarcat mai mult, în repriza secundă, prin posesie, în rest nu au avut ocazii periculoase la poarta lui Cosmin Bozoancă.

Echipa timișoreană a știut să se grupeze foarte bine în apărare în repriza secundă, având în Cristian Scutaru un adevărat turn de control în defensivă, iar în atac, gazdele nu prea au contat, acțiunile lor în terenul advers au avut mai mult menirea să țină mingea cât mai departe de poarta proprie pentru a conserva rezultatul înregistrat în prima repriză. 

Revenind la oaspeți, remarcăm în această parte a doua a disputei de pe gazonul arenei „Știința” din Timișoara, trei situații în care și-au creat faze intersante la poarta adversă, punând probleme în defensiva echipei în alb-violet. Mai întîi, în minutul 48, Vasile Olariu a câștigat un duel cu Deian Sorescu, a lăsat mingea pentru Răzvan Avram, care a centrat în careul de 16 metri advers, acolo unde, chiar în centrul lui, cu spatele la poartă, se afla Alin Zaharia, dar acesta nu-l poate depăși pe Dănuț Bilia și preferă o pasă pe dreapta, iar de aici mingea ajunge la marginea careului de 16 metri, la Mugurel Dedu, care șutează mult pe lângă stâlpul din dreapta portarului Cosmin Bozoancă. Toată acțiunea oaspeților a început de pe partea dreaptă. În minutul 52, tot pe partea dreaptă, oaspeții irosesc o bună ocazie de a marca (poate cea mai bună ocazie a lor din această a doua repriză). Răzvan Avram pasează lui Mugurel Dedu, acesta se află la linia din dreapta careului de 16 metri advers și, cu un șut cu dreptul, a trimis mingea pe spațiul porții lui Bozoancă, mingea a „mușcat” din teren, în fața portarului polist, dar acesta a reușit să rețină în doi timpi din fața lui Alin Zaharia, aflat în poziție bună pentru a trimite balonul în poartă. O ultimă ocazie a oaspeților, de consemnat în acest joc, s-a petrecut în minutul 64. Răzvan Avram i-a pasat, la marginea careului de 16 metri advers, lui Alin Zaharia, acesta a intrat cu balonul în careul advers și, aflat în lateral dreapta, a trimis mingea pe lângă poartă.  

La finalul celor 90 de minute ale disputei, bucuria suporterilor timișoreni a fost mare, echipa lor reușind primele trei puncte în acest an pe gazonul arenei „Știința”, în fața unui adversar care se află în preajma podiumului clasamentului competiției.

La stratul jocului, în teren au fost:

A.S.U. Politehnica Timișoara: Cosmin Bozoancă - Radu Motreanu, Cristian Scutaru, Dănuț Bilia – cpt., Carol Taub - Raul Krausz, Adrian Poparadu, Vasile Nicolae (Marco Giuricici, minutul 86), Alin Ignea, Deian Sorescu (Florin Lazea, minutul 89), Cornel Predescu (Răzvan Ghinescu, minutul 64). Antrenor, Antonio Foale.

C.S. Afumați: Andrei Marinescu - Răzvan Onea, Constantin Robicek, Răzvan Patriche – cpt., Ciprian Perju, Nicolae Buzea (Alin Zaharia, minutul 46), Vasile Olariu, Alexandru Mitu (Ștefan Vasile, minutul 46), Robert Buduroi (Dorin Burlacu, minutul 83), Răzvan Avram, Mugurel Dedu. Antrenori, Vasile Neagu (principal), Marian Petre (secund). 

Au arbitrat jocul, Marian Barbu (central), Radu Despa (asistent), Cristian Lucaci (asistent). 

Referindu-se la acest meci, antrenorul secund al echipei C.S. Afumați, Marian Petre, a declarat următoarele la finalul disputei: „Am început foarte slab. Niciodată nu am început așa slab un meci. A căzut foarte devreme golul și, după aceea golul al doilea. Am revenit. Speram că, în repriza a doua o să egalăm. Dacă eram atenți și ne cream ocazii, poate altul era rezultatul. Din păcate... O înfrângere dureroasă. Am făcut două reprize diametral opuse. Prima, foarte slabă, a doua, ceva mai bună, dar fără concretizări. N-am avut nicio ocazie, în afară că am avut o posesie mai bună decât echipa gazdă, altceva, zero. Un rezultat bun pentru echipa gazdă, îi felicit și le doresc baftă în continuare!”

Antrenorul principal al echipei timișorene, Antonio Foale, a declarat următoarele la finalul jocului: „Un cadou frumos înaite de Paște. Ni l-am făcut singuri pe muncă trudită. Băieții își merită toate Sărbătorile Fericite! Le mulțumesc, pe calea asta, jucătorilor, pentru tot angajamentul pe care l-au dat, pentru atitudinea și agresivitatea pe care au arătat-o și dorința de victorie în jocul de astăzi. În repriza a doua am avut puține emoții. Am făcut pasu ʼnapoi, dar am reușit să nu luăm gol și, după aceea s-a reglat situația, spre jumătatea reprizei a doua, când am ieșit iară pe atac. Echipa din Afumați este o echipă de top. Cu toată modestia, nu i-am lăsat noi să joace. I-am luat din minutul 1 și i-am luat sus acolo. Dacă-i lăsam să joace, ne jucau, pentru că au un nucleu de jucători care joacă de mult împreună, inclusiv antrenorul, se cunosc. Putea să fie un meci mai greu și, poate, în favoarea lor, dacă-i lăsam să joace. Ne-au impresionat prin acțiunile lor, contraatacurile pe partea dreaptă”.

Antrenorul echipei timișorene a făcut referire, în cuvântul rostit la finalul jocului, și la rezilierea contractului cu echipa bănățeană de către atacantul Olivier Lusamba, declarând următoarele: „Lusamba și-a reziliat contractul. Lusamba, un bun caracter. Adică și el a simțit (a și declarat) că nu a reușit să se integreze. Poate a fost timpul prea scurt, dar asta a fost și motivul de reziliere, că nu a reușit să se integreze în echipă. Vedem cum va fi fără un vârf în viitor. Astăzi, cumva am reușit. Înseamnă că se poate, dar trebuie să găsim soluții”.

Odată cu acest rezultat, A.S.U. Politehnica Timișoara a acumulat 44 puncte în clasamentul ligii secunde de fotbal, a rămas pe locul 7, iar etapa viitoare va evolua în deplasare, împotriva liderului întrecerii, A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi, vineri, 13 aprilie, cu începere de la ora 17.

   

Cornel Seracin