Campioana României la rugby, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., a revenit în competițiile europene intercluburi printr-o evoluție pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, sâmbătă, 31 martie, în fața echipei campioane a Germaniei, Heidelberger Ruderklub. Confruntarea a contat pentru manșa întâi a semifinalelor Continental Shield, competiție europeană constituită ca preliminarii ale Challenge Cup. Echipa care va câștiga dubla manșă semifinală (tur/retur) va accede în ediția 2018/2019 a grupelor Challenge Cup, cea de-a doua mare întrecere europeană intercluburi la rugby, dar și în finala Continental Shield, finală ce este programată a se disputa în Spania, la Bilbao, în luna mai 2018. 

În ediția 2017/2018 a Continental Shield, Timișoara Saracens și Heidelberger RK au fost repartizate în aceeași grupă, în prima fază a întrecerii, grupa A și au disputat jocuri, doar într-o singură manșă, cu echipele repartizate în grupa B. La finalul disputelor, cele două campioane s-au clasat în fruntea ierarhiei finale a grupei A, Timișoara Saracens, locul 1, iar Heidelberger RK, locul 2. 

În faza următoare a întrecerii, cele două combatante de pe gazonul arenei timișorene au depășit ocupantele locurilor 1 și 2 din grupa B, Pataro Rugby Calvisano, după o confruntare în două manșe (tur/retur), Heidelberger RK și R.C. Batumi, după o confruntare tur/retur, Timișoara Saracens. Astfel, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. și Heidelberger Ruderklub au ajuns să joace în semifinalele ediției 2017/2018 a Continental Shield.

Cele două echipe nu sunt la prima confruntare. În ianuarie 2016, tot pentru preliminariile Challenge Cup (ediția 2017/2018), cele două echipe s-au aflat față în față în faza grupelor. Atunci, confruntarea s-a disputat în Germania, pe gazonul stadionului „Harbigweg” din Heidelberger. La finalul celor 80 de minute ale jocului, Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T. s-a impus în fața echipei germane, Heidelberger Ruderklub, cu 10-3.

Heidelberger Ruderklub a câștigat de 13 ori campionatul de rugby al Germaniei: 1927, 1928, 1971, 1973, 1976, 1986, între 2010 și 2015 și în 2017, iar Cupa Germaniei la rugby, a câștigat-o de trei ori: 1973, 1976 și 2011.

În jocul de sâmbătă, 31 martie, combatantele de pe gazonul timișorean au început disputa echilibrat, cei care au deschis scorul au fost oaspeții, campioana Germaniei la rugby punând primele puncte în acestă confruntare, în dreptul ei, prin lovitura de pedeapsă executată și convertită de Raynor Parkinson, 0-3. Treptat, treptat, campioana României a preluat inițiativa jocului și, după o fază rapidă, pe treisferturi, Tevita Manumua a culcat balonul în terenul de țintă advers, reușind primul eseu al confruntării, 5-3. Eseul a fost convertit de Jody Rose, iar scorul a devenit favorabil gazdelor, 7-3. Până la finalul reprizei întâi, Timișoara Saracens a reușit să puncteze în câteva rânduri. Valentin Popîrlan a reușit să culce balonul în terenul de țintă al campionilor Germaniei, după care, Tanagimana Fonovai a marcat cel de-al treilea eseu pentru echipa campioană a României. Ambele eseuri au fost convertite de Jody Rose, iar, după primele 40 de minute ale confruntării, scorul era favorabil timișorenilor, 21-3. 

Reluarea disputei, în repriza a doua, a adus ratarea unei penalități pentru echipa germană, autorul ei fiind Raynor Parkinson. Totuși, campioana Germaniei a reușit să reducă diferență pe tabela de marcaj, după ce Siegfried Fisi’ihoi a înscris primul eseu pentru germani, în această dispută, reușita fiind convertită, 21-10. Ultimele puncte ale echipei timișorene, în acest meci, au fost puse prin eseul reușit de Mădălin Lemnaru, eseu rămas neconvertit de Jody Rose, 26-10. Pe finalul disputei, campioana Germaniei a revenit pe tabela de marcaj și, prin Marcel Coetzee a reușit cel de-al doilea ei eseu, 26-15. Eseul a fost convertit de Raynor Parkinson, 26-17. Rezultatul final al confruntării tur, a fost stabilit de Raynor Parkinson, care a pus încă trei puncte în dreptul echipei germane, prin conversia unei lovituri de penalitate, 26-20.

În cealaltă semifinală a competiției europene intercluburi, Enisei STM a învins Krasny Yar RC, cu 47 - 22. Ambele echipe provin din Rusia și au jucat în faza grupelor Challenge Cup, ediția 2017/2018, încheind pe ultimele locuri în grupele 1 (Enisei STM) și 4 (Krasny Yar RC). 

Manșa a doua a semifinalei Continental Shield, ediția 2017/2018, între Heidelberger Ruderklub și Timișoara Saracens S.C.M. U.V.T., va avea loc în 21 aprilie, în Germania. La aceeași dată se va juca și returul semifinalei dintre cele două echipe rusești, Krasny Yar RC- Enisei STM. 

Cornel Seracin

Foto: Virgil Simonescu