Echipa de baschet masculin a Timișoarei, B.C. S.C.M. Timișoara, a încheiat faza întâi a campionatului, la Cluj-Napoca, cu o înfrângere la limită, 91:93, în fața campioanei Universitatea-Banca Transilvania Cluj, dar, la finalul jocurilor din această fază, timișorenii s-au clasat pe locul 3 în clasament, cu un total de 37 puncte, obținute în 22 jocuri (15 victorii și 7 înfrângeri). 

După această clasare, B.C. S.C.M. Timișoara a început faza a doua a competiției în prima grupă, cea a echipelor care au încheiat prima parte a întrecerii pe locurile 1-6. Turul fazei a doua a campionatului se va desfășura între 28.03.2018 și 11.04.2018, iar returul, între 14.04.2018 și 28.04.2018.

Primul joc din „Top 6” al „leilor” din Banat s-a disputat pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei C.S.M. C.S. Universitatea Oradea. Orădenii au încheiat prima parte a întrecerii pe locul 4 în clasament (37 puncte, coșaveraj mai slab față de cel al echipei bănățene).

În primul lor joc din grupa întâi a fazei a doua a întrecerii interne, „leii” din Banat au fost nevoiți să se recunoască învinși la capătul celor 40 de minute ale disputei cu orădenii, 86:88, echipa orădeană obținând primele două puncte în această fază, timișorenii primind doar punctul învinsei. 

Jocul a fost unul echilibrat, scorul final mărturisind această situație de pe parchetul de joc. Orădenii au început bine disputa, iar după mai bine de un minut și jumătate, conduceau cu 7-0. Ionuț Drăgușin a marcat cinci puncte, consecutiv, pentru „leii” din Banat, iar prin reușitele lui Adrian Diaz și Mladen Jeremić, bănățenii s-au apropiat la un singur punct în spatele orădenilor, 10-11. Vaidas Kariniauskas și Arturas Valeika au menținut Oradea în avantaj, iar la sfârșitul primului sfert, ardelenii conduceau cu 19-15. 

În sfertul doi, jocul s-a păstrat echilibrat. Adrian Diaz și Kristopher Richard au avut mai multe reușite în acest sfert, iar Igor Mijajlović, cu o aruncare de trei puncte, a egalat scorul general, 26:26. La finalul sfertului doi, echipa timișoreană a reușit să învingă, 26-24, însă cu acest rezultat adăugat la înfrângerea suferită în primul sfert, „leii” din Banat nu au intrat la vestiare în avantaj, la scorul general, ci au fost conduși, 41:43.

Sfertul trei a fost început în forță de oaspeți, aceștia reușind să se desprindă la 9-0, după trecerea a mai bine de 3 minute din acest „sfert”. Gazdele au încercat să revină prin reușitele lui Miloš Komatina și Igor Mijajlović, fiecare reușind, consecutiv, câte o „trița”, 6-9.  Oaspeții au revenit cu o „trița” a lui Andrei Mandache, 6-12. „Leii” din Banat nu au reușit să încline balanța în favoarea lor la capătul acestui sfert trei, iar echipa orădeană și-a adjudecat și acest „sfert” cu o lungime în fața gazdelor, 23-24, iar la scorul general ardelenii aveau trei puncte avans, 63:66.

Sfertul patru a fost bine început de „leii” din Banat, echipa antrenată de Tudor Costescu conducând în „sfert” după aproape două minute de joc, 8-0. Oaspeții au înscris o „trița”, prin Vaidas Kariniauskas, dar gazdele au punctat prin Adrian Diaz, 10-3, iar la scorul general conduceau cu 73:69. Echipa orădeană a revenit pe tabela de scor, a egalat situația din „sfert”, 10-10, după care a urmat o confruntare în care cele două echipe au condus, pe rând, scorul „sfertului”, dar nu mai mult de două, trei lungimi. De cele mai multe ori, avantajul în „sfert” a fost favorabil echipei orădene, gazdele reușind să revină și să egaleze, iar la final s-au impus în „sfert” cu un punct în fața echipei adverse, 23-21, prin reușita lui Marko Stevanović. Deși au învins la finalul ultimei perioade de 10 minute, la scorul general „leii” din Banat nu au reușit să depășească echipa ardeleană, astfel că, după ultimul fluier al sirenei, la capătul celor 40 de minute ale disputei, gazdele au fost nevoite să se mulțumească cu punctul echipei învinse.

Pentru B.C. S.C.M. Timișoara, în acest joc, au marcat: Igor Mijajlović (17 puncte), Adrian Diaz (14 puncte), Octavian Popa Calotă (13 puncte), Jordan Burdgess (12 puncte), Ionuț Drăgușin (9 puncte), Mladen Jeremić (9 puncte), Marko Stevanović (6 puncte), Lucas Tohătan (3 puncte), Miloš Komatina (3 puncte). Pentru C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, cele mai multe puncte de-a lungul acestui joc, au fost marcate de Vaidas Kariniauskas (23 puncte).   

În urma rezultatului înregistrat în jocul cu echipa orădeană, B.C. S.C.M. Timișoara a căzut pe locul 5 al clasamentului, având un total de 38 puncte. Etapa viitoare, B.C. S.C.M. Timișoara va evolua în deplasare, la Cluj Napoca, împotriva echipei Universitatea-Banca Transilvania Cluj, sâmbătă, 31 martie, cu începere de la ora 19.

Cornel Seracin