Etapa cu numărul XXII a fost prima din anul 2018, în Liga a doua. Etapa s-a încheiat, disputându-se opt jocuri. De remarcat că, la startul celei de-a doua părţi a întrecerii au luat parte doar 19 echipe, C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare a fost exclusă din cauza litigiilor cu foştii jucători. Meciul C.S. Luceafărul Oradea-A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureş nu a fost programat, rezultatul urmând a fi omologat de Comisia de Disciplină şi Etică a Federeaţiei Române de Fotbal. Potrivit regulametului acestei competiţii, C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare va pierde la „masa verde”, cu 0-3, toate meciurile din retur. În acest caz se aplică articolul 17 (Retragerea sau excluderea echipelor din campionat), aliniatul 1, litera B, din regulamentul competiţiei.
Deci, jocul C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare-C.S. Mioveni, au fost câştigat cu 3-0 de echipa C.S. Mioveni, echipă ce a obţinut 3 puncte în clasamentul întrecerii, iar în dreptul golurilor marcate în prima parte a întrecerii se vor adăuga încă 3.


În confruntarea echipelor ce au încheiat prima parte a întrecerii pe locurile unu şi doi, s-a înregistrat un scor „alb”, 0-0, A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi şi  A.F.C. Hermannstadt refuzând să înscrie în faţa celor aproximativ 1.500 de spectatori prezenţi în tribunele stadionului Central „Ion Comşa” din Călăraşi. Meciul s-a desfăşurat pe o vreme friguroasă şi pe un teren îngheţat, acoperit cu porţiuni de zăpadă. Potrivit relatărilor de la faţa locului, jocul a fost unul slab, cele două echipe blocându-se reciproc în drumul spre poartă. În minutul 19, echipa A.F.C. Hermannstadt a ratat o lovitrură de la 11 metri, acordată de arbitrul întâlnirii ca urmare a unui fault comis în careul gazdelor, de un fotbalist al Călăraşiului asupra unuia de la Sibiu. A ratat execuţia Bogdan Rusu.


Rămânând pe podiumul clasamnetului, trecem în atenţie jocul de la Timişoara, de pe gazonul Arenei „Ştiinţa”, un joc în care A.S.U. Politehnica Timișoara a întâlnit ocupanta locului 3, A.F.C. Chindia Târgovişte.
Galeria echipei timişorene a fost la înălţime de-a lungul acestui meci, afişând un banner inscripţionat cu mesajul: „Blazonul violet apăraţi-l cu onoare. Obligatoriu înainte către promovare!”
Jocul a început într-o notă de tatonare, oaspeţii fiind mai mult prezenţi în terenul gazdelor, dar fără a-şi crea situaţii de a marca. Oaspeţii au beneficiat în primele 15 minute ale jocului de câteva lovituri de colţ, iar gazdele au replicat prin Motreanu care a centrat de pe dreapta, mingea a luat o traiectorie ciudată şi a ajuns pe cadrul porţii, dar portarul târgoviştenilor, Iustin Popescu, a respins. Scorul a fost deschis în minutul 22, după o lovitură de la 11 metri. Deian Sorescu a fost faultat în careul echipei târgoviştene de portarul Popescu, iar arbitrul jocului a arătat punctul cu var în favoarea echipei timişoarene. A marcat din penalty, Cornel Predescu, iar A.S.U. Politehnica Timişoara conducea cu 1-0.
Oaspeţii au încercat să restabilească egalitatea. În minutul 33, fundașul Martac a lovit bara transversală a porţii adverse, cu un șut de la 22 de metri, iar apoi, în minutul 37, Cherchez a ajuns în poziție de finalizare și a tras din lateral stânga, la colțul scurt, însă Dur-Bozoancă a reușit să rețină. La pauză, A.S.U. Politehnica Timişoara a intrat în avantaj, 1-0.
Repriza secundă a început cu o ocazie bună a Politehnicii, în minutul 51, atunci când Sorescu i-a fentat pe Acasandrei și Martac și a șutat din lateral stânga, la câțiva centimetri de vinclu. Din minutul 55, A.S.U. Politehnica Timişoara a rămas în 10 jucători, Poparadu primind direct cartonașul roșu, pentru un fault la mijlocul terenului asupra lui Rogoveanu. După acest moment, cusrul jocului s-a schimbat, târgoviștenii fiind mult mai prezenți în ofensivă și forțând egalarea.
În minutul 83, Chindia a reuşit să egaleze. Atacul în grup al târgoviştenilor în careul Politehnicii s-a încheiat cu golul lui Robert Licu, care a înscris cu un şut pe jos la colţul lung, 1-1. În minutul 89, oaspeţii au obţinut golul care le-a adus trei puncte. Cristian Cherchez, aflat nemarcat în centrul careului echipei timişorene, trage pe lângă Motreanu şi îl învinge pe Bozoancă, 1-2.
Astfel, A.S.U. Politehnica Timişoara a pierdut primul meci oficial din 2018, iar antrenorul echipei timişorene, Bogdan Andone, şi-a exprimat mâhnirea pentru acestă înfrângere, considerând că oaspeţii s-au impus la Timişoara  ca urmare a unei decizii greşite a arbitrului de a-l elimina din joc pe Poparadu, antrenorul echipei bănăţene susţinând că în acest joc au mai fost câteva faluturi la fel ca cel comis Poparadu, dar că acestea nu au fost gestionate la fel de arbitrul disputei. Antrenorul Bogdan Andone şi-a felicitat fotbaliştii din echipa sa pentru atitudinea din timpul jocului, „pentru dorința pe care au avut-o și pentru tot ce au făcut, mai ales în primele 50 de minute, până la acea eliminare”.


C.S. Afumaţi şi C.S. Baloteşti au oferit multe goluri de-a lungul celor 90 de minute ale jocului lor. Astfel, pe gazonul stadionului Comunal din Afumaţi-Ilfov, gazdele s-au impus cu 4-1 în faţa echipei din Baloteşti. Golurile au fost marcate de  Mugurel Dedu (minutele 43 şi 70), Robert Buduroi (minutul 66), Vlad Tudorache (minutul 90). Echipa vizitatoarea a marcat unicul ei gol în minutul 64, prin Cosmin Mihai.


A.F.C. U.T. Arad a păşit greşit în primul joc oficial din 2018, suferind o înfrângere pe propriul teren, stadionul „Otto Greffner” din Şiria, în faţa echipei A.C.S. F.C. Academica Clinceni. Oaspeţii s-au impus cu 1-3, prin golurile marcate de Cătălin Găină (minutul 55), Andrei Blejdea (minutul 68) şi autogolul lui David Popa (minutul 90+2). Echipa din Arad a deschis scorul în minutul 10, prin reuşita lui Darius Buia.


Jocul dintre C.S. Ştiinţa Miroslava şi Fotbal Club Argeş, disputat pe gazonul stadionului Comunal din Miroslava-Iaşi, a oferit 5 goluri, oaspeţii impunându-se la capătul celor 90 de minute de joc, 2-3. Pentru echipa argeşeană, au marcat, Vasile Buhăescu (minutul 40), Raul Costin (minutul 45) şi Ionuţ Şerban (minutul 67). Pentru echipa gazdă, au marcat,  Alexandru Marin (minutul 77), Cosmin Nemţanu (minutul 85).


A.F.C. Ripensia Timișoara a început bine cea de-a doua parte a ligii a doua, noul antrenor al timişorenilor văzându-şi munca din perioada de pregătire, răsplătită cu un punct preţios obţinut de fotbaliştii pe care-i antrenează, în faţa echipei C.S. Sportul Snagov. Primul joc oficial al Ripensiei Timişoara în anul 2018 s-a disputat pe gazonul stadionului „Dumitru Mătărău” din Ştefăneşti – Ilfov şi s-a încheiat la egalitate, 1-1.
Prima parte a jocului a fost dominată de echipa gazdă, ilfovenii fiind mai mereu prezenţi în jumătatea de teren a oaspeţilor, dar fără să-şi creeze ocazii de gol. În minutul 37, Stancu a avansat pînă în stânga careului echipei timişorene, a tras din alergare înspre vinclul colţului primei bare, dar Iulius Rădulescu a intervenit şi a respins în corner. În minutul 39, Apro şi Rădulescu s-au ciocnit în faţa propriului careu de 16 metri, în încercarea de a respinge o minge, Stelu Costache preia şi avansează singur spre poartă, dar intră în unghi, în dreapta, trage cu latul din 8 metri, dar Cristian Bocşan intră prin alunecare, respinge de lângă bară şi evită golul. În minutul 44, după o combinaţie reuşită a echipei ilfovene în faţa careului advers, Huiban a primit mingea la 15 metri lateral, în colţul careului, şi a tras în diagonală, dar mingea s-a dus pe lângă bara porţii timişorene. La pauză, scorul a fost 0-0.
În minutul 62, Ripensia Timişoara a deschis scorul. Ţugui primeşte mingea de la un coechipier, trimite printre, în careu, pentru Mediop, care preia şi îi lasă lui Alexandru Bădăuţă să şuteze, iar acesta înscrie la primul meci oficial pentru Ripensia, 0-1. Gazedele au egalat în minutul 71. Buştea a centrat de pe stânga, din colţul careului, în careul de 16 metri advers, iar de acolo, Viorel Ferfelea, singur, nemarcat la 8 metri central, a reluat cu capul şi a lobat mingea peste Rădulescu, aducând egalarea, 1-1. Mingea a şters şi bara din stânga portarului Iulius Rădulescu.
În ultimele minute ale jocului, gazdele au alergat să obţină cele trei puncte, însă apărarea Ripensiei a rezistat. Ripensia a reuşit să fie periculoasă pe contraatac şi a fost aproape să obţină un penalty în urma unui henţ comis în careu de unul din fotbaliştii echipei din Snagov. Arbitrii jocului nu au observant acest henţ şi au lăsat jocul să continue. Astfel s-a încheiat la egalitate, 1-1, Ripensia Timişoara obţinând un punct preţios în prima deplasare oficială disputată în acest an.


Pe gazonul stadionului „Minerul” din Motru, C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu s-a impus la limită, 1-0, în faţa echipei F.C. Metaloglobus Bucureşti. Unicul gol al meciului a fost marcat în minutul 25 de Bogdan Dănăricu. Gorjenii au reuşit să se apere bine în repriza secundă, reuşind astfel prima victorie a sezonului pe teren propriu, la Motru.
A.C.S. Foresta Suceava s-a impus cu greu, pe teren propriu, în faţa echipei A.C.S. Dacia Unirea Brăila. Golul partidei jucate pe gazonul stadionuluii „Areni” din Suceava a căzut în minutul 90+1 şi a fost marcat de Marius Matei.
Aşadar, cea de-a XXII-a etapă a Ligii a doua de fotbal s-a încheiat. În jocurile diputate au fost înscrise un total de 21 goluri (11 gazdele şi 10 oaspeţii).


La finalul acestei etape, clasamentul se prezintă astfel:
1. A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi      22 jocuri, 43-16, golaveraj +27, 50 puncte;
2. A.F.C. Hermannstadt                 22 jocuri, 35-10, golaveraj +25, 49 puncte;
3. A.F.C. Chindia Târgovişte               22 jocuri, 46-13, golaveraj +33, 45 puncte;
4. C.S. Afumaţi                               22 jocuri, 28-15, golaveraj +13, 41 puncte;
5. A.C.S. F.C. Academica Clinceni       22 jocuri, 36-29, golaveraj +7, 38 puncte;
6. Fotbal Club Argeş                        22 jocuri, 31-18, golaveraj +13, 37 puncte;
7. A.S.U. Politehnica Timişoara     22 jocuri, 30-25, golaveraj +5, 36 puncte;
8. A.F.C. A.S.A. Târgu Mureş           21 jocuri, 40-41, golaveraj -1, 31 puncte;
9. C.S. Mioveni                              22 jocuri, 34-30, golaveraj +4, 30 puncte;
10. C.S. Sportul Snagov                  22 jocuri, 17-20, golaveraj -3, 27 puncte;
11. A.F.C. Ripensia Timișoara       22 jocuri, 43-32, golaveraj +11, 26 puncte;
12. A.F.C. U.T. Arad                       22 jocuri, 27-29, golaveraj -2, 25 puncte;
13. F.C. Metaloglobus Bucureşti       22 jocuri, 20-28, golaveraj -8, 23 puncte;
14. A.C.S. Foresta Suceava             22 jocuri, 22-63, golaveraj -41, 23 puncte;
15. C.S. Ştiinţa Miroslava                 22 jocuri, 30-49, golaveraj -19, 22 puncte;
16. C.S. Luceafărul Oradea              21 jocuri, 31-38, golaveraj -7, 21 puncte;
17. C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu    22 jocuri, 28-37, golaveraj -9, 21puncte;
18. C.S. Baloteşti                           22 jocuri, 25-46, golaveraj -21, 20 puncte;
19. A.C.S. Dacia Unirea Brăila           22 jocuri, 45-49, golaveraj -4, 18 puncte;
20. C.S. F.C. Olimpia Satu Mare        22 jocuri, 19-42, golaveraj -23, -32 puncte.


Etapa viitoare se vor juca următoarele meciuri: C.S. Afumaţi-C.S. Sportul Snagov, C.S. Baloteşti-A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi,  C.S. Mioveni-A.F.C. U.T. Arad, A.C.S. F.C. Academica Clinceni-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu, F.C. Metaloglobus Bucureşti-A.S.U. Politehnica Timişoara, A.F.C. Chindia Târgovişte-C.S. Ştiinţa Miroslava, Fotbal Club Argeş-A.C.S. Foresta Suceava, A.C.S. Dacia Unirea Brăila-C.S. Luceafărul Oradea. Rămâne de văzut dacă meciul dintre  A.F.C. A.S.A. Târgu Mureş şi A.F.C. Ripensia Timișoara se va juca. În schimb, este sigur că, A.F.C. Hermannstadt va câştiga la „masa verde”, 3-0, cu C.S. F.C. Olimpia Satu Mare.


Cornel Seracin