Cea de-a XVIII-a etapă a divizei „A”, seria B a programat la Timişoara, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, meciul de handbal feminin dintre echipele S.C.M. Timişoara (locul trei în clasament) şi A.S.C. Corona Braşov (locul doi în clasament).
Echipa braşoveană a sosit la Timişoara cu un efectiv redus, doar 10 handbaliste trecute pe foaia oficială a meciului, trei dintre titularele echipei de sub Tâmpa neefectuând deplasarea la Timişoara pentru că urmează să dispute duminică, 25 februarie, fiind în lotul primei echipe a Coronei Braşov, meciul din Liga „Florilor” cu H.C. Zalău. Aşadar, echipa din liga a doua, Corona Braşov, nu a beneficiat în meciul de la Timişoara de aportul handbalistelor Sorina Târcă, Daria Bucur şi a portarului Daciana Hosu.
În lotul echipei timişorene toate handbalistele au fost valide pentru acest joc, antrenorul Lucian Ghiulai, spre bucuria sa, putând conta de-a lungul disputei pe un efectiv fără probleme. De-a lungul întregului meci, S.C.M. Timişoara a fost încurajată de o micuţă, dar inimoasă galerie sosită la locul de desfăşurare al jocului de handbal de la partida de fotbal A.S.U. Politehnica Timişoara-Chindia Târgovişte.


Meciul a început într-o notă de echilibru, în primele minute cele două echipe menţinându-se aproape una de alta în privinţa scorului. Braşovencele au deschis scorul prin Ana-Maria Lopătaru 0-1. Anca Onicaş a egalat, 1-1, iar Ştefania Florea a reuşit să aducă prima dată în acest joc, echipa timişoreană în avantaj, 2-1. Jelena Marković a mărit avantajul echipei bănăţene, 3-1.
Echipa braşoveană a revenit pe tabela de scor, prin golurile marcate de Oana Căprar şi Ana Maria Lopătaru, 3-3, din minutul 7. Anca Onicaş a readus echipa timişoreană în avantaj, 4-3, iar Diana Predoi a restabilit diferenţa de două puncte, 5-3. Prin Ana Maria Lopătaru, braşovencele au reuşit să reducă diferenţa, 5-4, în minutul 9, iar din minutul 11, odată cu golul marcat de Diana Predoi, echipa bănăţeană şi-a început ascensiunea, lăsând în urmă formaţia vizitatoare, 6-4. Golul Dianei Predoi a venit în urma unui contraatac foarte eficient al handbalistei timişorene. Pe un atac al vizitatoarelor, din faţa semicercului de 9 metri, Diana Predoi a recuperat o mingea şi a plecat solitară spre poarta adversă. Ajunsă faţă în faţă cu portarul Diana Postăvaru, a înscris golul 6 al Timişoarei.
De remarcat că, în acest interval de 11 minute, cele două echipe au expediat de 3 ori mingea în bară (de două ori vizitatoarele şi odată gazdele). Au avut intervenţii bune în acest interval de timp, cei doi portari ai celor două echipe, Bianca Curmeţ (S.C.M. Timişoara) şi Diana Postăvaru (Corona Braşov), scorul fiind limitat prin intervenţiile lor.
Prin Ana Maria Lopătaru, braşovencele au ratat o aruncare de la 7 metri, iar Ştefania Florea a marcat pentru Timişoara, 7-4. Oana Căprar a executat o aruncare de la 7 metri, dar Bianca Curmeţ a reuşit să apere, după care, echipa Timişoarei a mai aruncat odată mingea în bara porţii adverse, iar Anca Onicaş a marcat pentru 8-4.
La pauză, scorul a fost favorabil echipei S.C.M. Timişoara, 19-8, diferenţa mare de scor prefigurând cele ce vor urma în repriza a doua.


Manuela Manda a marcat primul gol al reprizei secunde şi a ridicat scorul la 20-8. Au urmat golurile marcate de Jelena Marković şi Ioana Rădoi, 22-8. Vizitatoarele au marcat primul lor gol în repriza secundă, prin Patricia Zainea, 22-9.
De-a lungul reprizei a doua, handbalistele echipei S.C.M. Timişoara au continuat să aibă o evoluţie bună, reuşind să înscrie (contabilizând doar cele 30 de minute ale reprizei secunde) cu 5 goluri mai mult decât au făcut-o în prima repriză, scorul reprizei a doua putând fi consemnat tot în avantajul gazdelor, 24-12.
Cu scorul final de 43-21, obţinut în jocul împotriva echipei A.S.C. Corona Braşov, S.C.M. Timişoara a dobândit trei puncte muncite în clasament, iar cu un total de 33 puncte (cu unul mai puţin decât echipa Corona Braşov), se află pe locul 3 (14 meciuri jucate, 11 victorii, zero egaluri, 3 înfrângeri) în clasamentul de până acum al diviziei „A”, seria de vest. De remarcat că, S.C.M. Timişoara are două jocuri mai puţin disputate faţă de echipa din Braşov, braşovencele adunând cele 34 puncte după 16 meciuri.


La finalul jocului, antrenorul echipei A.S.C. Corona Braşov, Eugen Ciulei, ne-a declarat: „Am venit cu gândul că jucăm repede, pentru a surprinde echipa adversă, aceasta fiind o echipă masivă, însă, din păcate, am avut un ritm foarte lent şi nu am surprins cu nimic, pe nimeni. Rămânem mai departe o echipă de frunte. Suntem în continuare pe locul doi în clasament, chiar şi cu această înfrângere care se datorează faptului că am venit cu garnitura a doua, fără câteva jucătoare de bază care sunt angrenate pe linia meciului de mâine cu Zalău. Speram la o altă atitudine a jucătoarelor, pe care, din păcate, nu au avut-o. Echipa Timişoarei este o echipă puternică, o echipă cu o bancă lungă şi, în faţa căreia, jucătoarele noastre foarte neexperimentate nu au reuşit să facă faţă”.
Antrenorul echipei S.C.M. Timişoara, prof. Lucian Ghiulai, ne-a declarat următoarele la finalul meciului: „Din fericirea, astăzi am încercat să facem un joc cât se poate de bun, dat fiind faptul că venim după o perioadă nu prea bună pentru noi. Echipa a fost un pic cu moralul la pământ după meciul cu Baia Mare. Am încercat cât am putut şi, sper să reuşim şi-n continuare, să ne revenim cât mai bine din punct de vedere psihic. Asta contează cel mai mult. Ne aşteaptă un drum lung până la baraj şi trebuie să ne pregătim în continuare, aşa cum am făcut-o până acum”.


Marcatoarele echipei timişoarene, în acest meci, au fost, Anca Onicaş (5 goluri), Manuela Manda (5 goluri), Jelena Marković (5 goluri), Ştefania Florea (4 goluri), Diana Predoi (4 goluri), Cristina Predoi (4 goluri), Ioana Rădoi (4 goluri), Diana Manole (3 goluri), Alexandra Muntean (3 goluri), Loredana Sas (două goluri), Sabine Klimek (două goluri), Mariana Filip (două goluri). Pentru echipa  A.S.C. Corona Braşov, cele mai multe goluri au fost marcate de Ana Maria Lopătaru (6).


În meciul tur, jucat în Sala „D. P. Colibaşi” din Braşov, echipa gazdă s-a impus la limită 28-27, în faţa echipei S.C.M. Timişoara. Echipa bănăţeană a contestat acel joc şi a reclamat la Comisia Centrală de Competiţii a Federaţiei Române de Handbal, faptul că braşovencele au folosit în acel joc 9 jucătoare de la prima echipă în aceeaşi zi în care au evoluat şi în Liga „Florilor” cu CSM Bucureşti. În urma adresei depuse de S.C.M. Timişoara în legătură cu meciul diputat la Braşov, Comisia Centrală de Competiţii a penalizat A.C.S. Corona Braşov II cu un punct pentru folosirea unei handbaliste fără drept de joc şi cu pierderea meciului la „masa verde” cu 0-10. A.C.S. Corona Braşov II a depus apel şi, în noiembrie 2017, Consiliul de Administraţie al F.R.H. a dispus invalidarea hotârârii Comisiei Centrale de Competiţii şi revenirea la situaţia anterioară aplicării sancţiunii.


La finalul întrecerii, locul 1 va promova direct în Liga „Florilor”, iar locurile 2 şi 3 din seria B şi omoloagele lor din seria A vor disputa un turneu de baraj pentru promovarea în prima ligă de handbal feminin a României (Liga „Florilor”) în care vor fi angrenate şi ocupantele locurilor 11 şi 12 din Liga „Florilor”.
Etapa viitoare, S.C.M. Timişoara va evolua în compania echipei C.S. Universitatea de Vest Timişoara, sâmbătă, 3 martie.
Tot în etapa a XVIII-a a seriei de vest din Divizia „A” au mai fost înregistrate rezultatele: A.C.S. Odorheiu Secuiesc-Naţional Rîmnicu Vâlcea 19-37, A.C.S. Crişul Chişineu Criş-F.C. Argeş 20-26, C.S. Dacia Mioveni- C.S. Universitatea de Vest Timişoara 32-24, A.C.S. Olimpic Târgu Mureş-C.S.U. Oradea 30-29. S.C. Mureşul Tg. Mureş şi K.S.E. Tg. Secuiesc au renunţat la competiţie, iar toate jocurile lor au fost anulate. A.C.S. Odorheiu Secuiesc a fost sancţionată cu 5 puncte pentru încălcarea unor cerinţe din regulament. C.S. Universitatea Reşiţa şi C.S. Minaur Baia Mare nu au evoluat în etapa a XVIII-a, din lipsa adversarilor.
În clasamentul întrecerii, pe locul întâi se află C.S. Minaur Baia Mare, cu un total de 43 puncte (14 victorii, zero egaluri, zero înfrângeri, 464 goluri marcate, 307 goluri primite, golaveraj, plus 157). C.S. Universitatea de Vest Timişoara se află pe locul 10 în clasament, după 16 meciuri jucate (5 victorii, zero egaluri, 11 înfrângeri), cu un total de 15 puncte.


Cornel Seracin