Echipa de fotbal A.F.C. Ripensia Timişoara a încheiat pregătirile pentru partea secundă a Ligii a doua de fotbal. De-a lungul perioadei de pregătire, echipa timişoreană, antrenată de Paul Codrea, a desfăşurat nu mai puţin de 10 meciuri amicale. Astfel că, celor nouă jocuri amicale anunţate în ianuarie, le-a mai fost adăugat unul, cel cu echipa din Liga a treia, Universitatea Cluj-Napoca.


În primul joc amical, Ripensia Timişoara a evoluat la Urseni, parteneră de pregătire fiindu-i formaţia din Liga a V-a a judeţului Timiş, A.S. Fortuna Becicherecu Mic, echipă ce a încheiat turul pe primul loc în seria întâi a întrecerii, fără vreun gol primit în cele 15 evoluţii din prima parte a competiţiei. La capătul acestui prim meci de pregătire, Ripensia Timișoara s-a impus cu scorul de 2-1, prin golurile înscrise de Claudiu Matiș şi, în finalul meciului, de D. Golda.

 
După acest prim succes, Ripensia s-a deplasat în judeţul Caraş-Severin, întâlnind aici echipa din Liga a treia, C.S.M. Şcolar Reşiţa. Duelul s-a încheiat nedecis, cu un scor „alb”, 0-0, însă confruntarea a fost una care l-a mulţumit pe antrenorul Codrea: „Sunt foarte mulţumit de efortul pe care l-am făcut, pe un teren bun. În sfârşit, am dat de un teren bun, la Reşiţa e un teren sintetic de calitate. În ceea ce priveşte jocul, pot spune că am avut multe situaţii de poartă. Suferim încă la capitolul finalizare, dar am arătat bine astăzi”, a declarat „principalul” Codrea, la finalul întâlnirii de la Reşiţa.


Cel mai dificil joc amical în această perioadă de pregătire, Ripensia Timişoara l-a susţinut în compania echipei din Liga întâi, A.C.S. Politehnica Timişoara. Jocul s-a desfăşurat la Timişoara şi a fost încheiat cu rezultatul final favorabil echipei A.C.S. Poli, studenţii reuşind să înscrie patru goluri, iar echipa în galben-roşu, un gol, prin golgheterul N’Diaye Mediop.
La finalul amicalului cu echipa studenţilor din Timişoara (A.C.S.), antrenorul principal al Ripensiei, Paul Codrea, a declarat: „Pentru noi a fost un test util. Ne-a arătat multe dintre limitele pe care le avem. Ne-a arătat capitolele la care trebuie să muncim intens. E evident că suferim în special la fazele fixe. Trei dintre cele patru goluri au venit în urma unor astfel de faze, iar al patrulea l-am încasat după o greşeală personală. E clar că la acest aspect avem de muncit. Vom încerca să îmbunătăţim jocul nostru la aceste capitole”.


După acest amical, Ripensia Timişoara şi-a îndreptat atenţia spre alte două partenere de pregătire din Liga a treia, Centrul Naţional de Pregătire Timişoara şi Naţional Sebiş. În primul joc, cel desfăşurat la Timişoara (pe teren sintetic) şi în care a avut parteneră de pregătire echipa Centrului Naţional de Pregătire Timişoara, Ripensia a remizat la 2, golurile Ripensiei fiind înscrise de Adrian Ungureanu şi Alin Burdeţ. În celălalt joc amical, cel în care s-a pregătit în compania formaţiei Naţional Sebiş, pe gazonul arenei „Tricoul 1 Iunie”, din cartierul timişorean Plopi, Ripensia Timişoara a învins cu 2-1, golurile fiind înscrise de Mediop. 


Pe gazonul stadionului „Otto Greffner” din Șiria, Ripensia Timişoara a disputat un amical în compania echipei din Liga secundă, U.T. Arad. Scorul final a fost favorabil arădenilor, gazdele meciului de pregătire înscriind de patru ori, în timp ce Ripensia a marcat doar de două ori, prin Adrian Ungureanu şi Zoran Radu. 


Pentru Ripensia a urmat o deplasare în Serbia, la Pančevo, în localitatea sârbă echipa timişoreană având parteneră de pregătire pe F.K. Dinamo Pančevo, formaţie ce ocupă locul al doilea în eşalonul trei din Serbia. Jocul s-a desfăşurat pe un teren sintetic şi pe un vânt năprasnic. La finalul jocului, scorul a fost favorabil echipei timişorene, 2-0, prin golurile marcate de Mediop.


La Chişoda, într-un nou amical în care timişorenii s-au pregătit, cu C.S.M. Lugoj (echipă din Liga a treia) a fost consemnat un scor nul, 0-0.  La final amicalului, antrenorul Paul Codrea a declarat: „A fost un antrenament bun și pentru noi și pentru adversari. Cu puțin noroc, puteam câștiga. Sunt foarte mulțumit de acest test. De-acum intrăm în linie dreaptă pentru campionat”.


Universitatea Cluj-Napoca, liderul seriei a V-a din Liga a treia, a fost cel de-al nouălea partener de pregătire al echipei Ripensia Timişoara în această iarnă. La Chişoda, în faţa unui număr ridicat de spectatori, Ripensia Timişoara s-a impus în faţa echipei ardelene, cu scorul final de 5-1 (2-1, la pauză). Gruparea clujeană nu a folosit prima garnitură în acest meci, ci a preferat să evolueze cu mulţi jucători tineri în teren.
Marcatorii celor cinci goluri pentru Ripensia Timişoara au fost, Alexandru Bădăuţă, N’Diaye Mediop (3 goluri) şi Denis Golda.
La finalul acestui joc amical, antrenorul echipei timişorene, Paul Codrea, a declarat următoarele: „Sincer, nu m-a mulţumit jocul. Cel puţin în prima repriză sunt de părere că n-am făcut un joc bun, cred că puteam să ne exprimăm mult mai bine. Sunt totuşi ceva mai mulţumit de partea secundă. În ansamblu, consider că testul a fost unul util, cu toate că U Cluj n-a jucat cu prima echipă”.


În fine, ultimul joc de pregătire al echipei în galben-roşu, din această iarnă, a avut loc în localitatea timişeană Covaci, Ripensia Timişoara având aici, parteneră de pregătire, echipa ce a încheiat turul pe locul secund în Liga a patra a judeţului Timiş, A.C.S. Dumbrăviţa. În echipa localităţii vecine Timişoarei, evoluează şi foştii „ripensişti” Florin Nanu şi Raul Briciu.
La finalul celor 90 de minute ale meciului de pregătire, scorul a fost „alb”, 0-0, după o partidă echilibrată, partenera de întrecere a Ripensiei având în componenţă numeroşi jucători cu experienţa ligilor superioare.
La finalul ultimului joc amical al iernii, antrenorul Paul Codrea a declarat: „Am întâlnit un adversar redutabil, cu jucători care au trecut, cei mai mulţi dintre ei, prin Liga a II-a, unii chiar şi în primul eşalon. Scopul nostru a fost în primul rând să dăm minute tuturor jucătorilor. Acum suntem nerăbdători să începem campionatul. Ne-am pregătit bine timp de o lună şi jumătate, iar acum vom vedea dacă se va simţi şi în teren ceea ce am făcut în această perioadă. Noi sperăm să obţinem un rezultat bun în deplasarea contra celor de la Snagov”.


Iată acum şi lotul de fotbalişti cu care echipa A.F.C. Ripensia Timişoara va „ataca” cea de-a doua parte a ligii secunde de fotbal:  portari: Iulius Rădulescu, Dalin Munteanu, Mario Contra; fundaşi: Mihai Hecsko, Adrian Popa, Cristian Bocşan, Claudiu Apro, Cătălin Horcea, Marius Toma, Alin Burdeţ, Călin Toma; mijlocaşi: Gabriel Stoi, Laurenţiu Tudor, Sebastian Bobină, Costel Zurbagiu, Cosmin Mînecan, Adrian Ungureanu, Andrei Ţugui; atacanţi: Andrei Dumiter, Alexandru Bădăuţă, Denis Golda, N’Diaye Mediop.


Aşadar, în lotul echipei Ripensia Timişoara, pentru partea a doua a întrecerii se regăsesc şase jucători noi, faţă de grupul cu care a fost încheiat anul 2017. Au sosit în această perioadă de pregătire: Mario Contra - goalkeeper, 18 ani. Echipe anterioare: A.C.S. Poli şi A.C.S. Ghiroda. Alin Burdeţ - fundaş central, 19 ani. Echipe anterioare: Academia „Gheorghe Hagi”, A.C.S. Ghiroda. Cristian Bocşan - fundaş central, 23 de ani. Echipe anterioare: A.C.S. Poli Timişoara. Costel Zurbagiu - mijlocaş, 26 ani. Echipe anterioare: Moldova Nouă, Mama Mia Becicherecu Mic, C.S.M. Lugoj, Fortuna Becicherecu Mic. Andrei Ţugui - mijlocaş, 22 ani. Echipe anterioare: A.S. Roma Primavera, Academia „Gheorghe Hagi”, A.S.U. Politehnica Timişoara. Alexandru Bădăuţă - atacant, 27 ani. Echipe anterioare: Juventus Bucureşti, Dinamo II Bucureşti, F.C. Caracal, F.C.M. Alexandria, A.C.S. Berceni, Unirea Brînceni, A.S.U. Politehnica Timişoara.
Din lotul Ripensiei Timişoara au plecat, Darius Neamţu, Marius Semeniuc, Claudiu Matiş şi Andrei Popescu (toţi în lotul echipei A.C.S. Ghiroda), Flavius Vlădia (îndreptat către C.S.M. Lugoj). Andrei Dăruială, fotbalistul aflat la reunirea lotului Ripensiei, nu face parte, se pare, din prima echipă a timişorenilor pentru partea secundă a întrecerii.

 
Primul meci oficial al Ripensiei Timişoara, în 2018, se va desfăşura la Ştefăneştii de Jos, acolo unde echipa bănăţeană va întâlni C.S. Sportul Snagov, formaţie ce se află pe locul 10 în clasamentul de până acum al competiţiei, cu un total de 26 puncte. A.F.C. Ripensia Timişoara începe acest joc de pe locul 11, cu un total de 25 puncte acumulate după evoluţiile în prima parte a întrecerii.


Iată şi celelalte jocuri care urmează să se dispute în cadrul etapei a XXII-a a Ligii a doua de fotbal a României, sâmbăptă, 24 februarie şi duminică, 25 februarie: C.S. Luceafărul Oradea- A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureş, A.F.C. U.T.A. Arad- A.C.S. F.C. Academica Clinceni, CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu- F.C. Metaloglobus Bucureşti, A.C.S. Foresta Suceava- A.C.S. Dacia Unirea Brăila, C.S. Ştiinţa Miroslava- Fotbal Club Argeş, A.S.U. Politehnica Timișoara- A.F.C. Chindia Târgovişte (în direct, sâmbătă, 24 februarie, de la ora 12, la DigiSport 1), C.S. Afumaţi- C.S. Baloteşti, A.F.C. Dunărea 2005 Călăraşi- A.F.C. Hermannstadt (duminică, 25 februarie, cu începere de la ora 15). Echipa C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare a fost sancţionată cu excluderea din toate competițiile organizate sub egida Federației Române de Fotbal prin decizia Comisiei de Disciplină şi Etică din 30.01.2018. C.S. Mioveni nu va evolua în această etapă, adversara ei (C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare) fiind exclusă din competiţie.


Cornel Seracin