Ediția 2017/2018 a Cupei României la baschet masculin a ajuns în faza turneului final (Final Eight), turneu ce se desfășoară între 10-13 februarie pe parchetul „Sepsi Arena” din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, 10 februarie au avut loc primele două jocuri ale turneului, în primele jocuri din sferturile de finală înregistrându-se rezultatele, Phoenix Galați-C.S.M. C.S. U. Oradea 67:82 și B.C. Timba Timișoara-C.S.M. Steaua Bucuresti Eximbank 53:103. Astfel a fost stabilită prima semifinală a întrecerii, C.S.M. C.S. U. Oradea-C.S.M. Steaua Bucuresti Eximbank (luni, 12 februarie, de la ora 17 și 15 minute).
Duminică, 11 februarie au avut loc celelalte două dispute ale sferturilor de finală, B.C. C.S. U. Sibiu-B.C. S.C.M. Timișoara și B.C.M. U. Argeș Pitești -U-Banca Transilvania Cluj-Napoca.
Jocul dintre B.C. C.S. U. Sibiu și B.C. S.C.M. Timișoara a deschis ziua și a fost unul dramatic, calificata a fost decisă abia după trei reprize de prelungiri (fiecare repriză 5 minute).


În prima parte a confruntării, echipa bănățeană a dominat jocul și s-a desprins în câștigătoare clară la finalul primului sfert, 27-13. În sfertul doi, în minutul 11 al meciului, echipa timișoreană s-a desprins la 16 puncte în fața sibienilor, 29-13, Marcel Davis reușind să înscrie o „triță” pentru echipa ardeleană și să reducă diferența, 29-16. A urmat un joc reușit pentru „vulturi”, baschetbaliștii universitari reușind să preia conducerea „sfertului” și să se apropie la scorul general de echipa „leilor” din Banat, 38:33, în minutul 18 al meciului. Timișoara a revenit și cu două „trițe” înscrise de Igor Mijajlović, menține scorul general în favoarea ei, la o diferență considerabilă de echipa ardeleană, 46:38. Sfertul doi s-a încheiat cu succesul Sibiului, 22-26, dar la pauza, B.C. S.C.M. Timișoara a intrat cu scorul general în favoarea ei, 49:39.


La reluarea disputei, „vulturii” au continuat trendul ascendent, iar în sfertul trei au reușit să se apropie la scorul general, la doar o posesie de „leii” din Banat, 61:59. Timișoara a revenit pe finalul sfertului trei, Octavian Popa Calotă reușind să înscrie 6 puncte pentru bănățeni (trei din aruncări libere și o „triță”), astfel că, la finalul sfertului trei, scorul general era tot în favoarea echipei timișorene, 67:59, iar în sfertul trei, succesul a fost de partea formației din Sibiu care și l-a adjudecat, 18-20.
Susținuți de inimoasa lor galerie, „vulturii” au revenit în sfertul patru, au egalat scorul general, 74:74, au trecut în avantaj, 76:74, dar Timișoara, prin Octavian Popa Calotă (din două aruncări libere) a egalat, 76:76, iar printr-o aruncare de două puncte, reușită de Adrian Diaz, a preluat conducerea la scorul general, cu 40 de secunde înainte de finalul jocului.
Mladen Jeremić a comis un fault personal asupra lui Monyea Pratt, baschetbalistul sibian primește două aruncări libere, le transformă și egalează situația la scorul general, 78:78. Cu două secunde înainte de finalul sfertului patru, Jordan Burdgess a avut o aruncare de trei puncte, dar mingea nu a intrat prin inel, iar, după 40 de minute ale jocului, scorul era egal, 78:78 și calificata nedecisă. Sfertul patru a fost câștigat de Sibiu, 19-11.


Au urmat prima repriză de timp suplimentar. B.C. S.C.M. Timișoara a reușit să se desprindă la scorul general, 87:82, cu un minut înainte de a se termina prima repriză a prelungirilor. Cu patru secunde înainte de finalul reprizei, Williams Cooper a beneficiat de două aruncări libere. Prima aruncare nu a reușit să o transforme, iar la cea de-a doua a ratat din nou, dar, tot el a recuperat mingea și a reușit să o introducă în coș, egalând, atât situația primei reprize de prelungiri, 10-10, cât și scorul general, 88:88.
Nici la finalul celei de-a doua reprize de prelungiri, cele două combatante nu au putut fi departajate, scorul acestei reprize fiind egal, 10-10. Echipa în alb-violet a condus și în această a doua repriză de prelungiri, 95:91, dar a fost egalată la scorul general, 95:95 și 96:96, condusă cu 96:98, când mai erau 33 de secunde din repriză. Timișorenii au reușit să egaleze și să trimită jocul în cea de-a treia repriză de prelungiri, prin Miloš Komatina care a obținut două aruncări libere ca urmare a unui fault personal comis asupra lui de către Mirel Dragoste. Komatina a transformat ambele „libere” și, la scorul general de 98:98, jocul intra în cea de-a treia parte de timp suplimentar.
În timpul reprizei a treia de prelungiri, Sibiul avea să cedeze. Echipa ardeleană avea să piardă de pe parchetul de joc pe Mirel Dragoste și pe Radu Paliciuc, ambii descalificați ca urmare a câte cinci greșeli personale. După pierderea acestor doi oameni de bază, Sibiul nu și-a mai regăsit ritmul și nu a mai reușit să revină pe tabela de marcaj. Cu un minut și jumătate înainte de finalul reprizei, B.C. S.C.M. Timișoara conducea Sibiul cu 103:98, iar reușita de două puncte a lui Williams Cooper nu a mai adus egalitatea pe tabela de scor, astfel că, această a treia repriză a prelungirilor a fost câștigată de Timișoara, 5-3, iar la scorul general, tot „leii” din Banat au încheiat victorioși, 103:101.De consemnat că, partida, de-a lungul desfășurării ei, a avut, nu mai puțin de, nouă jucători eliminați pentru cumulul de greșeli personale.


Pentru B.C. S.C.M. Timișoara, în acest joc, au punctat, Octavian Popa Calotă (31 puncte), Igor Mijajlović (28 puncte), Miloš Komatina (11 puncte), Jordan Burdgess (9 puncte), Ionuț Drăgușin (8 puncte), Mladen Jeremić (8 puncte), Adrian Diaz (8 puncte). Pentru echipa B.C. C.S. U. Sibiu, cele mai multe puncte au fost înscrise de Monyea Pratt (26) și Williams Cooper (21).
În urma acestui rezultat, B.C. S.C.M. Timișoara s-a calificat în „careul de ași” al Cupei României, urmând să întâlnească luni, 12 februarie, cu începere de la ora 20, echipa care deține Cupa României, fiind câștigătoarea ediției trecute, 2016/2017, dar și a ediției 2015/2016, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca. Echipa clujeană a eliminat, la finalul celui de-al doilea joc al zilei de duminică, B.C.M. U. Argeș Pitești, administrându-i, la capătul celor 40 de minute ale jocului, scorul de 74:66.


Cornel Seracin