Cea de-a XVIII-a etapă, ultima a fazei întâi, din Liga Naţională de Baschet Feminin, s-a încheiat, aducând clasamentul final după care putem cunoaşte componenţa celor două grupe ale fazei a doua, fază ce se va disputa în sistem turneu.
În această ultimă etapă, C.S. S.C.M. Timişoara a fost nevoită să cedeze pe propriul parchet, în faţa echipei C.S.T. Bv. Olimpia C.S.U. Brasov, 77:80, la capătul unui joc în care finalul a făcut diferenţa.
Confruntânu-se cu grave probleme financiare (echipa nu a mai primit salariile din luna octombrie), cu probleme de lot (de curând, fundaşul echipei timişorene, Maegan Conwright, a părăsit echipa, iar Anna Kiriienko şi Hannah Young vor pleca mâine de la Timişoara, cele două baschetbaliste semnând încheierea contractului cu clubul din Banat, în cursul acestei săptămâni), echipa antrenată de prof. Mihai Coldea şi Silvia Prejban, C.S. S.C.M. Timişoara, nu a cedat aşa uşor în faţa echipei braşovene, opunând rezistenţă cu toate forţele până pe finalul disputei, când, se pare că echipa vizitatoare a fost mai lucidă şi a ştiut să tranşeze meciul în favoarea ei.
Echipa din Braşov, antrenată de Dan Calancea și Miruna Crâsnic, antrenori care se ocupă şi de pregătirea lotului naţionalei României de baschet feminin, sub 20 ani, a început favorită acest meci, fiind situată pe locul 3, loc pe care a şi încheiat prima fază a întrecerii. În lotul echipei braşovene s-a aflat, evoluând în acest meci timp de aproape 40 de minute, fosta component a echipei Danzio Timişoara, Biljana Pešović , baschetbalista formaţiei de sub Tâmpa aducându-şi un rol important în victoria finală a echipei pentru care evoluează acum. Biljana Pešović şi actuala antrenoare secundă a echipei ardelene, Miruna Crâsnic, au scris câteva pagini de istorie pentru baschetul feminin timişorean, ambele evoluân pentru Danzio Timişoara (desfiinţată acum).
În primul sfert, vizitatoarele au condus pe tabela de marcaj, în cea mai mare parte a jocului, gazdele revenind la conducerea scorului scurte perioade de timp. În cele din urmă, sfertul întâi a fost adjudecat de echipa din Braşov, 20-25.
Sfertul al doilea a fost unul echilibrat, iar finalul lui a arătat egalitate pe tabela de scor, 16-16, astfel că, după primele 20 de minute de joc, scorul era favorabil echipei ardelene, 36:41.
În sfertul trei, echilibrul scorului se menţine o bună parte din joc, oaspetele având mai departe avantaj la scorul general. Încet, încet, braşovencele încep să se desprindă la scorul acestui „sfert” şi conduc cu 8-14. De la acest scor al „sfertului”, gazdele încep să revină. D’Lesha Lloyd, înscrie două puncte, 10-14, Dora Ardelean reuşeşte o „triţă”, 13-14, iar D’Lesha Lloyd înscrie, din nou două puncte şi aduce scorul sfertului trei în avantajul gazelor, 15-14. După această reuşită, timişorencele se menţin la conducerea scorului „sfertului” până la final, iar sfertul trei este câştigat de echipa timişoreană, 19-16, dar, la scorul general, vizitatoarele aveau încă avantaj, 55:57.
Chiar în începutul sfertului patru, D’Lesha Lloyd a egalat situaţia scorului general, 57:57 (2-0 în „sfert”). Vizitatoarele au egalat scorul în „sfert”, 2-2, prin  Gabriela Irimia, dar D’Lesha Lloyd şi-a adus echipa din nou în avantaj, 4-2 (59:59, la scorul general). Din acest moment, minutul 32 al jocului, gazdele nu au mai cedat scorul sfertului patru şi au condus până pe finalul lui.
La scorul de 22-18 (77:75, la general), prin  Aiyylah Handford, echipa ardeleană începe să se apropie de victorie, baschetbalista braşoveană reuşind să înscrie una din cele două libere acordate de arbitri jocului, 22-19. Biljana Pešović  a marcat pentru 22-21, iar după un fault personal al Monikăi Boriga Brosovszky, la Biljana Pešović , baschetbalista echipei ardelene primeşte două aruncări libere. Cele două aruncări libere sunt transformate de Pešović, iar scorul sfertului patru se încheie în avantajul echipei vizitatoare, 22-23, iar la scorul general, C.S.T. Bv. Olimpia C.S.U. Brasov se impune, 77:80.
 
La finalul jocului, antrenorul echipei C.S.T. Bv. Olimpia C.S.U. Brasov, Dan Calancea, ne-a declarat următoarele, referindu-se la acest meci: „O victorie muncită, este foarte bine spus. Timişoara, în opinia mea, am mai spus-o, alături de Cluj, (...) are cel mai echilibrat lot (...). Chiar dacă astăzi au jucat fără Conwright, s-a dovedit că este o echipă redutabilă. Cu atât mai meritorie este echipa noastră, şi locul trei obţinut la sfârşitul primei faze este ceva ieşit din comun pentru echipa noastră, ţinând cont de momentele care au fost în acest curs de campionat. Probabil că, finalul l-am controlat mai bine. Oricare dintre echipe putea câştiga. Echipa noastră s-a dovedit mult mai lucidă pe finalul de joc şi, cred că asta a făcut diferenţa. Mult succes Timișoarei, în continuare!”
Antrenorul principal al echipei C.S. S.C.M. Timişoara, profesorul Mihai Coldea, ne-a declarat următoarele, la finalul meciului: „La Timişoara avem de negociat o situaţie destul de dificilă. Ne-am pierdut fundaşul, alte două jucătoare ne vor părăsi, mâine. Nici nu au fost folosite astăzi pentru că nici nu s-au mai pregătit cum trebuie în ultima perioadă. Este greu. Cu o rotaţie de şase, şapte jucătoare, este foarte greu. Practic, noi astăzi am jucat cu două străine, o avem şi pe Romina accidentată. Se adună toate, şi probleme financiare şi frustrări şi e greu. Din păcate, pierdem, cred, al cincilea meci, la o posesie. Jucăm cu Moni fundaș, care este o jucătoare extraordinară, dar are și ea o vârstă. E greu! A jucat azi aproape 40 de minute. E greu să producă ceva bun pentru echipă, timp de 40 de minute”.


Nici în acest meci nu a evoluat pentru C.S. S.C.M. Timişoara, baschetbalista Romina Filip, care este accidentată grav şi acum este pe parte de recuperare.
Pentru C.S. S.C.M. Timişoara, au marcat în acest meci, D’Lesha Lloyd (46 puncte), Leeza Burdgess (17 puncte), Dora Ardelean (8 puncte), Adina Stoiedin (4 puncte), Ana Ivăşchescu (două puncte). D’Lesha Lloyd a reuşit double-double, pe lângă punctele marcate a bifat şi 10 recuperări. Pentru echipa din Braşov, cele mai multe puncte au fost înscrise de, Aiyylah Handford (26 puncte) şi Biljana Pešović (19 puncte).
Odată cu încheierea acestui meci, C.S. S.C.M. Timişoara pune punct evoluţiei sale în prima fază a campionatului, încheie pe locul 7, cu 22 puncte, în clasamentul primei faze, iar în turneul fazei a doua va face parte din grupa a doua, cea a echipelor clasate pe locurile 6-9 (F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad,  C.S. Universitatea Alba Iulia, U.P.M. B.C. Sirius Tg. Mureş).
Turneul echipelor din grupa a doua a fazei secunde a campionatului, se va desfăşura, potrivit site-ului oficial al Federaţiei Române de Baschet, www.frbaschet.ro, între 16-18 martie 2018. 


Cornel Seracin