Cea de-a XVI-a etapă a ligii naționale de baschet feminin a adus echipei Timișoarei, C.S. S.C.M., o victorie de moral, reușind să se impună, la capătul celor 40 minute de joc, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, 77:68 (la pauză, 42:39), în fața echipei C.S. Universitatea Alba Iulia.


Meciul a fost unul echilibrat, în cea mai mare parte a lui. În debutul jocului, în sfertul întâi, echipa vizitatoare a intrat decisă să-și ia revanșa în fața echipei bănățene, după ce aceasta a reușit să învingă la Alba Iulia, în tur. Astfel că, după un minut și jumătate de joc, echipa din Alba Iulia conducea cu 5-0 și s-a menținut la conducere timp de aproximativ 7 minute în primul sfert. Gazdele revin din minutul 7 și două secunde, atunci când Maegan Conwright a reușit o aruncare de trei puncte și a adus gazdele la doar un punct în spatele avântate-i echipe ardelene, 13-14. Din minutul 7 și 34 secunde, echipa bănățeană a preluat conducerea pe tabela de marcaj, prin reușita de două puncte a baschetbalistei, DʼLesha Lloyd, 15-14. Scorul a continuat să fie strâns până la finalul „sfertului”, gazdele aflându-se la conducerea scorului până la final, când tabela de marcaj a arătat avantajul la limită pentru timișorence, 19-18.


Sfertul doi a fost unul deschis de reușita de două puncte a Adinei Stoiedin, iar Monica Brosovszky, din două aruncări libere, a mărit  avantajul gazdelor în „sfert”, 4-0.  Jessica January a marcat primele două puncte în sfertul secund pentru formația ardeleană, 4-2, iar Adina Stoiedin a mărit diferența „sfertului”, 6-2. Maegan Conwright a înscris alte două puncte pentru echipa timișoreană și a urcat scorul „sfertului”, 8-2. Vizitatoarele au avut o revenire prin reușitele de două puncte (fiecare) ale baschetbalistelor Jessica January și Marta Fodor, Fodor reușind și transformarea unei aruncări libere, scorul sfertului doi devenind astfel strâns, 8-7. Leeza Burdgess și DʼLesha Lloyd au readus Timișoara la diferență mare față de Alba Iulia, 12-7, Cristina Cutaș a marcat două puncte, 12-9, iar DʼLesha Lloyd, cu o „triță” a mărit diferența Timișoarei, 15-9. Sfertul doi s-a încheiat cu victoria echipei timișorene, 23-21, iar la pauză, gazdele au intrat în avantaj, 42:39.


În sfertul trei, formația gazdă a reușit să se desprindă decisiv în învingătoare, adjudecându-și acest „sfert” cu o diferență destul de mare față de reușitele anterioare, 21-12. În ultimul sfert, baschetbalistele timișorence și-au permis să țină bine în frâu scorul general și nu a permis echipei vizitatoare să se impun la o diferență care să-i permită să învingă la „general”. Sfertul patru a revenit echipei vizitatoare, 14-17, dar această reușită nu a însemnat altceva decât un mic succes de onoare pentru ardelence.

Astfel, cele două puncte ale echipei învingătoare au rămas la Timișoara, iar cu un total de 19 puncte (după 14 jocuri), C.S. S.C.M. Timișoara se află mai departe pe locul 8 în clasamentul campionatului, ceea ce-i permite să evolueze în faza a doua a întrecerii, în cea de-a doua grupă, cea a echipelor care au terminat prima parte a competiției pe locurile 6-9. În faza a doua, echipele își vor păstra punctele acumulate în prima fază și vor juca în sistem turneu, în luna martie. La finalul fazei a doua, primele 3 echipe din grupa a doua vor evolua în faza a treia a întrecerii, play-off, alături de cele 5 echipe din grupa întâi. Faza play-off este una eliminatorie, meciuri tur/retur, cu avantajul echipei mai bine clasate care va evolua de mai multe ori pe propriul parchet. Faza a treia cuprinde trei tururi.


La finalul jocului dintre C.S. S.C.M. Timișoara și C.S. Universitatea Alba Iulia, managerul general al secţiei de baschet S.C.M., Ilie Trițoiu, ne-a declarat următoarele: „Este o victorie importantă mai mult pentru moral, pentru că, din păcate, se pare că locurile 1-5 le-am ratat în prima fază. În următoarele meciuri pe care le avem, luptăm practic pentru locul 6. Din grupa a doua putem să terminăm pe locul 6 și să luăm o poziție bună pentru play-off, să jucăm cu locul 3. A fost un meci bun, într-adevăr, fetele astăzi s-au descătușat după câteva meciuri mai puțin reușite. Chiar mi-a plăcut ce am văzut în seara asta”.


Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, au marcat: Maegan Conwright (28 puncte), DʼLesha Lloyd (23 puncte), Leeza Burdgess (15 puncte), Adina Stoiedin (6 puncte), Monica Brosovszky (3 puncte), Hannah Young (două puncte). DʼLesha Lloyd a reușit double-double, pe lângă punctele marcate are și un total de 12 recuperări (două ofensive și 10 defensive). De la echipa din Alba Iulia, cele mai multe puncte le-a marcat Jessica January (23 puncte), baschetbalista echipei ardelene reușind și double-double, pe lângă punctele înscrise are 14 recuperări (7 ofensive și 7 defensive).
Etapa următoare, C.S. S.C.M. Timișoara va evolua în deplasare, la Târgu Mureș, împotriva echipei U.P.M. B.C. Sirius Târgu Mureș, sâmbătă, 27 ianuarie.


Cornel Seracin