C.S. S.C.M. Timişoara a fost învinsă în meciul etapei a XIII-a, susţinut pe parchetul sălii „Victoria” din Arad, împotriva echipei locale F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad, 80:93.


Timp de peste două minute de la startul jocului, cele două echipe au păstrat imaculată tabela de marcaj. Matea Tavić a înscris în urma unei aruncări de două puncte, iar echipa arădeană conducea cu 2-0. Leeza Burdgess a egalat printr-o reuşită de două puncte, 2-2. Din aruncare liberă, Leeza Burdgess marchează şi scorul devenea favorabil echipei vizitatoare, 2-3. Aruncarea liberă a fost acordată oaspetelor ca urmare a unui fault personal comis de Monique Coker asupra Leezei Burdgess. Brankica Hadžović a marcat două puncte pentru arădence, iar după ce gazdele au preluat conducerea cu 4-3, nu au mai cedat avantajul scorului vizitatoarelor în primul sfert. Timp de mai bine de două minute, echipa timişoreană a rămas doar cu 3 puncte înscrise, gazdele punctând pentru 7-3 şi 10-3, prin reuşitele de trei puncte ale baschetbalistei Matea Tavić. D’Lesha Lloyd a stabilit încă două puncte pentru timişorence, 10-5, iar Flavia Ferenczi a mărit avantajul gazdelor, 12-5. D’Lesha Lloyd a înscris pentru 12-7, iar Brankica Hadžović a reuşit o „triţă” prin care a stabilit scorul în favoarea gazdelor, 15-7.  La scorul de 20-13, Monica Brosovszky a înscris prima „triţă”, în acest meci, pentru echipa timişoreană, diferenţa de scor reducându-se la 4 lungimi, 20-16. A urmat o reuşită de două puncte a Monicăi Brosovszky, 20-18, după care Prorche Poole a marcat ultimele două puncte pentru echipa arădeană în acest prim sfert, 22-18, tabela sfertului întâi fiind închisă de reuşita D’Leshei Lloyd, 22-20.


Sfertul doi a fost unul în care echipa gazdă a condus de la un capăt la altul, astfel încât, la finalul său scorul a fost în avantajul echipei arădene, 22-13, iar la scorul general, la pauză s-a intrat cu avantajul echipei C.S.B. Arad, 44:33. Brandi Wingate a înscris primele două puncte ale sfertului secund pentru arădence, 2-0. Anna Kiriienko a marcat primele două puncte din sfertul doi pentru timişorence şi a redus diferenţa de scor la un punct, 3-2. Gazdele aveau să se distanţeze treptat, treptat, şi au ajuns până la 10-4, prin „triţa” reuşită de Prorche Poole. Maegan Conwright şi Monique Coker (din aruncare liberă) au făcut 10-6 şi 11-6, iar Matea Tavić, printr-o reuşită de alte trei puncte a urcat scorul sfertului doi la 14-6 în favoarea echipei arădene. Echipa gazdă a adus scorul sfertului la 20-10, iar la acest scor, vizitatoarele au înscris prima lor „triţa” în acest sfert secund, prin D’Lesha Lloyd, scorul „sfertului” devenind 20-13, aceste puncte fiind ultimele marcate de timişorence în acest sfert doi. Prin transformarea a două aruncări libere de către Monique Coker, arădencele au închis tabela sfertului secund în avantaj, 22-13.


Sfertul trei a fost unul deschis cu două puncte de echipa vizitatoare, Leeza Burdgess a marcat, 2-0, dar gazdele au replicat la scurt timp printr-o reuşită de trei puncte a baschetbalistei Brankica Hadžović, 3-2. Scorul sfertului trei a fost, cu mica excepţie din început, în avantajul echipei arădene, C.S.B. Arad înscriind nu mai puţin de cinci reuşite de trei puncte în acest sfert trei. Au marcat cele cinci reuşite de trei puncte, Brankica Hadžović, Matea Tavić (două „triţe”), Prorche Poole şi Flavia Ferenczi. În acest sfert trei, pentru echipa S.C.M. Timişoara, singura reuşită de trei puncte a aparţinut Rominei Filip. Scorul sfertului trei a fost favorabil echipei gazdă, 29-24, iar la scorul general arădencele aveau un consistent avantaj, 73:57.


Sfertul patru a fost adjudecat de vizitatoare, 20-23, dar diferenţa de scor înregistrată de-a lungul celor 10 minute ale ultimei perioade de joc, nu a mai adus vreo modificare scorului general, C.S.B. Arad câştigând acest joc cu 93:80. Echipa timişoreană a reuşit să înscrie două aruncări de trei puncte, prin D’Lesha Lloyd în acest ultim sfert, iar gazdele au punctat o singură aruncare de trei puncte, prin Flavia Ferenczi. Scorul ultimului sfert a fost deschis de reuşita de două puncte a baschetbalistei Brandi Wingate, 2-0, acest moment de început fiind sigurul în care gazdele au condus în „sfert”. Monica Brosovszky a egalat, 2-2, iar în urma a două aruncări libere, Leeza Burdgess a marcat primul avantaj al echipei vizitatoare în această ultimă perioadă, 2-3 şi 2-4. După acest moment, până la finalul perioadei ultime a jocului, echipa timişoreană s-a aflat în avantaj (un singur egal a mai fost înregistrat în „sfert”, 18-18), dar finalul meciului nu i-a adus cele două puncte ale învingătoare.


Au marcat pentru C.S. S.C.M. Timişoara, D’Lesha Lloyd (29 puncte), Maegan Conwright (18 puncte), Leeza Burdgess (9 puncte), Monica Brosovszky (7 puncte), Anna Kiriienko (7 puncte), Adina Stoiedin (7 puncte), Romina Filip (3 puncte). Pentru echipa F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad, cele mai multe puncte au fost înscrise de Matea Tavić (27 puncte).


Potrivit site-ului totalbaschet.ro, la finalul jocului, antrenorul echipei timişorene, prof. Mihai Codlea, a declarat următoarele: „Am avut momente mai bune, am avut momente mai slabe. Echipa din Arad a prins o zi foarte bună. Cred că au procentaje foarte bune la aruncări. E greu să joci împotriva unei echipe care are asemenea procentaje. Sigur, și noi puteam să facem o treabă mai bună. Din păcate asta a fost astăzi. Nu-mi rămâne decât să felicit echipa din Arad pentru jocul prestat astăzi. Cred că victoria se datorează unei echipe, în primul rând, nu unui jucător. Indiferent dacă jucătorul acela dă 30 de puncte, nu contează. E victoria echipei din Arad. Tavić e o jucătoare extraordinară. Au și pe Poole, și pe Coker. Au jucătoare cu reală experiență în a câștiga titluri în România și acest lucru se vede. În momentul când aveam șansa să recuperăm, au marcat niște aruncări grele și așa s-a scris istoria jocului”.
Antrenorul echipei din Arad, Bogdan Bulj, a declarat următoarele, potrivit site-ului totalbaschet.ro, la finalul partidei: „Felicitări fetelor mele pentru un joc foarte bun de echipă și fanilor care au venit să ne susțină. Am pus multă energie în apărarea noastră. Chiar dacă pare mult că am luat 80 de puncte, am jucat foarte bine în apărare. Timișoara are o echipă bună, cu individualități bune, este greu să le aperi. Le-am făcut să se chinuie pentru fiecare punct și asta ne-a adus victoria. Apărarea ne-a dat încredere și în atac, unde am găsit tot timpul extra-pasul și am avut puncte bune de echipă. Am avut avantaj la recuperări, ceea ce a fost important pentru acest meci”.


„Cinci”-ul de start al celor două echipe a fost:
C.S. S.C.M. Timişoara: D’Lesha Lloyd, Romina Filip, Ana Ivăşchescu, Maegan Conwright, Leeza Burdgess.
F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad: Matea Tavić, Monique Coker, Flavia Ferenczi, Ana-Maria Ciotir, Brankica Hadžović.
Au arbitrat, Sorin Drugău, Marius Epure şi Răzvan Opriş.


F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad s-a impus în acest meci şi a reuşit revanşa în faţa echipei timişorene, după ce bănăţencele au învins în tur, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, 73:63. Prin această reuşită, echipa arădeană a confirmat forma bună pe care o traversează, baschetbalistele antrenate de Bogdan Bulj dovedind că victoria obţinută în etapa trecut la Cluj-Napoca, în faţa echipei vicecampioane, Universitatea Cluj, 86:81, nu a fost întâmplătoare.
Odată cu acest rezultat din jocul de la Arad, C.S. S.C.M. Timişoara a coborât pe locul 6 în clasamentul competiţiei, cu 16 puncte, iar calificarea în prima grupă a fazei secunde a campionatului se pare că a fost amânată pentru team-ul timişorean, locul 6 permiţându-i echipei antrenate de prof. Mihai Codlea şi Silvia Prejban, grupa a doua (locurile 6-9) a fazei secunde, grupă care-şi va desfăşura jocurile în sistem turneu, în perioada 16-18 martie 2018.
Etapa viitoare, C.S. S.C.M. Timişoara nu va evolua, iar F.C.C. I.C.I.M. C.S.B. Arad va juca în deplasare, împotriva echipei C.S. Municipal Satu Mare.


Cornel Seracin
Foto: arhivă TIMIŞOARA