Ultima etapă a turului ligii naţionale de baschet masculin a adus la Timişoara, pe parchetul sălii sporturilor „Constantin Jude”, un joc de primul loc în clasamentul primei părţi a întrecerii. B.C. S.C.M. Timişoara a disputat un meci greu împotriva campioanei ediţiei trecute, Universitatea-Banca Transilvania Cluj, fiind nevoită să se recunoască învinsă la finalul celor 40 de minute ale jocului, clujenii impunându-se cu rezultatul final, 81:70. Această înfrângere a fost prima pe propriul parchet suferită de echipa timişoreană în această ediţie de campionat.
Încă din primele minute, disputa a fost una foarte intensă. Pe parchet, cele două echipe au dat totul pentru a crea spectacol pentru cei aproximativ 850, 900 de spectatori prezenţi în tribune.
Simbolic, aruncarea de start a fost oferită de fosta voleibalistă și actuala antrenoare a echipei de senioare C.S.U. Politehnica Timișoara (echipă aflată în Seria Vest a Diviziei secunde de volei feminin), prof. Cerasela Șerban.


În primul sfert, oaspeţii au condus în permanenţă pe tabela de marcaj, în timp ce gazdele aflate fără Mladen Jeremić în deplinătatea forţelor (baschetbalistul timişorean este accidentat şi nu a evoluat mai mult de 11 minute în acest meci, în sfertul unu şi la începutul sfertului doi), nu au reuşit să îşi facă jocul lor aşa cum şi-au dorit. Spaţiile deschise la aruncările la coş au cam lipsit echipei bănăţene, în primul sfert, „leii” din Banat reuşind o singură „triţă”, prin Miloš Komatina, baschetbalistul timişorean punând, în acest meci, primele puncte pe tabela de marcaj în dreptul echipei bănăţene, 3-5. Imediat după primirea celor trei puncte, oaspeţii au replicat şi au reuşit prima lor „triţă” în acest joc, prin  Lasannah Kromah, 3-8. Sfertul întâi s-a încheiat favorabil oaspeţilor, 20-27.
Referindu-se la jocul baschetbalistului timişorean Mladen Jeremić (unul dintre principalii marcatori pentru echipa timişoreană în acestă primă parte a întrecerii) în primul sfert al disputei, antrenorul echipei campioane, Mihai Silvăşan, a declarat următoarele la finalul jocului: „Cu el în teren, am fost la plus 10, fără el, am avut probleme. Nimic, niciun meci nu seamănă cu celălalt. Nu putem să ştim ce se întâmpla dacă el era pe teren. Noi am pus mare accent pe apărare la Mladen Jeremić. După cum s-a văzut, în prima repriză nu a reuşit să arunce la coş şi a dat zero puncte, deci, cred eu că reuşeam să ne face treaba şi fără de el”.
Antrenorul echipei B.C. S.C.M. Timişoara, Tudor Costescu, a declarat următoarele, referindu-se la Mladen Jeremić, la finalul disputei: „A încercat, la începutul meciului, aţi văzut că… şi neantrenat fiind, binenînţeles că nu a avut resurse, şi, din păcate n-a putut să ne ajute astăzi. Cred că am fi băgat mai multe puncte și că lucrurile ar fi stat altfel. E un jucător care ajută echipa foarte mult și defensiv și ofensiv. Am fi deschis și alte posibilități. Poate atacul ăla de zonă ne-ar fi ieșit puțin mai eficient. Dar nu pot să zic că am fi câștigat, cu sau fără el. Mi-e greu de zis”.


Sfertul doi a fost unul în care echipa timişoreană a beneficiat de multe aruncări libere. Şapte, din cele 11 puncte reuşite de „lei” în sfertul doi, au fost înscrise de aruncări libere. Adrian Diaz a înscris primele puncte din aruncări libere pentru echipa timişoreană, în sfertul doi, 1-0 şi 2-0. Au urmat două libere pentru clujeni, iar  Ousmane Barro a transformat una din ele, 2-1. Prima aruncare, reuşită, de două puncte a aparţinut lui Octavian Popa Calotă, astfel că, avantajul echipei timişorene în acest „sfert” a crescut, 4-1. Prima „triţă” a sfertului doi a fost înscrisă de echipa campioană. Lasannah Kromah a egalat scorul sfertului doi, 4-4. După această egalare, oaspeţii au continuat să conducă, atât la scorul sfertului, cât şi la scorul general. Gazdele au mai egalat odată, 6-6, prin aruncarea liberă (din două) reuşită de Octavian Popa Calotă. Oaspeţii au preluat conducerea pe tabela de marcaj, prin reuşita de două puncte a lui Željko Šakić, 6-8, iar până la finalul sfertului nu au mai cedat pe tabela de scor iniţiativa gazdelor, rezultatul final al sfertului doi fiind, din nou, favorabil echipei campioane, 11-14, iar la scorul general, pauza avea să consemneze rezultatul în favoarea Clujului, 31:41.


După revenirea de la vestiare, echipa timişoreană părea că şi-a încărcat suficient de mult bateriile pentru a reveni pe tabela de marcaj. După aproape un minut de la reluarea jocului, „lei” din Banat conduceau în sfertul trei cu 7-0 şi, se părea că nu vor avea probleme în a recupera diferenţa de scor înregistrată la pauză. De remarcat că, la aproape cinci minute de la începerea sfertului trei, Justin Gray (de la echipa campioană) a fost descalificat pentru cinci greşeli personale. În locul său a fost introdus Vaidas Kariniauskas. Pe toată durata sfertului trei, echipa timişoreană a condus pe tabela de marcaj şi a reuşit să se impună la finalul sfertului trei, 22-18. E de menţionat o fază petrecută cu vreo 7 secunde înainte de finalul sfertului trei, fază care, e posibil să fi fost un moment important al acestui joc. Echipa clujeană era în atac, dar, din preajma coşului gazdelor mingea a fost recuperată şi trimisă spre centrul terenului. Trei baschetbalişti ai gazdelor au alergat pe contraatac, dar, la recuperarea balonului, arbitrul consideră că Igor Mijajlović a recuperat mingea lovindu-l peste mână pe clujeanul Vaidas Kariniauskas şi a dictat fault personal făcut de timişorean. Astfel a acordat două libere pentru clujeni. Una din aceste „libere” a fost reuşită de Kariniauskas, oaspeţii reducând din diferenţă în „sfert”, 22-17. Publicul nu a lăsat nesancţionată această decizie a arbitrilor (poate singura controversată în acest meci) şi a scandat arbitrilor, „ru-şi-ne, ru-şi-ne, ru-şi-ne!”. Arbitrii au rămas intransigenţi în decizia lor. Un fault tehnic (imediat după cele două libere amintite mai sus) comis de Igor Mijajlović asupra lui Andrei Calnicenco, a adus oaspeţilor o aruncare liberă, reuşită de Calnicenco, iar la finalul sfertului trei, scorul general era favorabil echipei campioane, 53:59. Referindu-se la controversata fază ce s-a petrecut cu 7 secunde înainte de finalul sfertului trei, antrenorul echipei bănăţene, experimentatul tehnician Tudor Costescu, a declarat: „Nu pot să spun ce s-a întâmplat. Cred că acela a fost un moment în care am avut şi noi o cădere. Din punct de vedere al arbitrajului, nu pot să judec, că am văzut şi eu ce au văzut arbitrii, dar a fost un moment important al meciului acolo, într-adevăr. A trebuit să-l scot (pe Igor Mijajlović, n.r.) pe bancă cu patru faulturi, și-a ieșit din ritm. A fost un moment greu”.


În sfertul patru (ultimul al acestui meci), „leii" din Banat au dat ultima lor risipă de energie pentru a învinge echipa campioană. Miloš Komatina a deschis „sfertul” cu o reuşită de două puncte, 2-0. L-a urmat Octavian Popa Calotă, 4-0. Giordan Lee Watson şi Andrei Calnicenco au egalat, 4-4. Octavian Popa Calotă a marcat „triţa” şi a readus echipa timişoreană în avantaj în „sfert”, 7-4. Timişorenii s-au menţinut în avantaj în acest sfert patru, reuşind să conducă cu 11-4, iar atmosfera creată de public, cu încurajările, „Ti-mi-şoa-ra, Ti-mi-şoa-ra, Ti-mi-şoa-ra!” nu ar fi putut aduce vreo îndoială asupra succesului final al „leilor” din Banat. Şi totuşi, campionaii au revenit, au egalat, 11-11, au preluat conducerea, 11-12, iar din acel moment nu au mai cedat, în „sfert”, scorul gazdelor (echipa timişoareană a mai reuşit odată egalarea în sfertul patru, 14-14). La finalul sfertului patru, Universitatea-Banca Transilvania Cluj conducea cu 22-17, iar la scorul general s-a impus cu 81:70.


Astfel, lipsită de sprijinul unuia dintre baschetbaliştii-coşgheteri, B.C. S.C.M. Timişoara a pierdut şansa de a se clasa pe primul loc la final de tur, dar „leii” din Banat duc mai departe şansa lor în această ediţie de campionat, urmând să evolueze în retur, campionatul reluându-se în ianuarie 2018.
Antrenorul echipei campioane, Mihai Silvăşan, a declarat următoarele la finalul disputei: „Un meci intens. Ştiam că va fi aşa. Era un meci pentru primul loc la finalul turului, nu neapărat foarte important din punct de vedere al clasamentului, adică nu contează enorm de mult dacă termini pe unu, pe doi sau pe trei, turul. E important, din punctul meu de vedere şi al echipei mele, că am jucat cu mândrie, cu mândria de a demonstra că suntem cei mai buni. Asta le-am transmis şi asta am vrut să se vadă pe teren. Sunt foarte mândru de cum au evoluat, începând cu intensitatea de la începutul meciului pe care am încercat să o ţinem la cote mari pe toată durata partidei, terminând cu puterea noastră mentală şi în sfertul patru, când ei au venit peste noi şi chiar ne-au condus, la un moment dat, cu un punct. Deci, felicit jucătorii, sunt mândru de ei şi mergem mai departe”.
Întrebat fiind despre jocul echipei bănăţene în această dispută, tehnicianul ardelean a răspuns: „La Timişoara, dacă ne uităm pe statistici până acum, au cinci jucători care înscriu meci de meci peste 10 puncte. Eu cred că jocu lor de echipă este unul bun. Tot aşa, uitându-mă pe statistici, vedem că sunt primii, sau cred că sunt printre primii la numărul de pase decisive date pe partidă. Asta înseamnă că încearcă să joace un joc colectiv. Au jucători experimentaţi care ştiu când să dea drumul la minge şi cred că în asta stă forţa lor”.
La finalul meciului, antrenorul echipei timişorene, Tudor Costescu, a declarat următoarele: „Felicitări echipei din Cluj! A câştigat meritat şi, aşa cum am spus, este o echipă tare, agresivă. Am avut nişte căderi explicabile pentru momentul şi situaţia în care suntem noi acum. Ne lipsesc jucători în rotaţie, din varii motive, dar sunt foarte mulţumit de băieţi şi, cel puţin din punct de vedere al efortuui şi al dăruirii, n-am ce să le reproşez. Am jucat, aşa cum aţi văzut, cu doi români, cu trei români pe teren, mult timp. N-a fost un meci ușor. Nu ne-ar fi fost uşor şi dacă eram în deplinătatea forțelor ca echipă, cu echipa întreagă. Aşa zic eu. În ceea ce priveşte efortul şi dăruirea, n-am ce să le reproşez băieţilor. Îmi pare foarte rău că am pierdut un meci acasă care era important în economia campionatului, dar, în general, vedeţi că e un parcurs merituos, în condiţii, nu cele mai bune. Felicit jucătorii pentru profesionalism şi pentru modul în care s-au comportat în această parte de campionat!”


Pentru B.C. S.C.M. Timişoara, au marcat: Miloš Komatina (23 puncte), Octavian Popa Calotă (18 puncte), Adrian Diaz (11 puncte), Igor Mijajlović (9 puncte), Jordan Burdgess (4 puncte), Lucas Tohătan (două puncte), Ionuţ Drăguşin (două puncte), Tudor Gheorghe (un punct). Din echipa campioană, cele mai multe puncte au fost marcate de Lasannah Kromah (21 puncte).
În urma acestui rezultat, B.C. S.C.M. Timişoara se află pe locul doi în clasamentul ligii naţionale de baschet masculin, având un total de 19 puncte (un punct mai puţin decât echipa Universitatea-Banca Transilvania Cluj, campioana fiind pe primul loc cu 20 puncte).
În 4 ianuarie, cu începere de la ora 18, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, va avea loc confruntarea derby a Timişoarei, B.C. Timba Timişoara-B.C. S.C.M. Timişoara, acest joc fiind primul oficial pentru cele două echipe în 2018.
Din această ultimă etapă a turului s-a mai jucat meciul B.C. C.S.U. Sibiu-C.S. Dinamo Bucureşti, încheiat cu victoria echipei de pe Cibin, 111:65. Din ultima etapă a turului, urmează să se dispute jocurile:  C.S.M. C.S.U. Oradea-C.S.M. Steaua Eximbank Bucureşti (28 decembrie, ora 18), B.C. Timba Timişoara- B.C.M.U. F.C. Argeş Piteşti (28 decembrie, ora 18, Sala Sporturilor „Constantin Jude”), S.C.M.U. Craiova-C.S. Phoenix Galaţi (10 ianuarie 2018),  C.S. Politehnica Iaşi-B.C. Mureş Târgu Mureş (10 februarie 2018).


Cornel Seracin