Liga a doua de fotbal și-a încheiat sezonul de toamnă-iarnă. Echipele angrenate în competiție vor lua o binemeritată pauză, până în primăvară, atunci când întrecerea se va relua. Cum s-a desfășurat acest sezon de ligă a doua? Au fost meciuri interesante, cu echipe care au demarat în trombă întrecere, dar, care mai târziu aveau să reducă turația, cu echipe care au început lent, dar, care, pe final s-au ridicat spre podium, cu știri despre retrageri sau desființări de echipe etc..

Până una alta, clasamentul stabilit la finalul etapei trecute a suferit modificări săptămâna trecută, odată cu o nouă depunctare a Olimpiei Satu Mare. Încă patru puncte i-au fost retrase echipei din Satu Mare, ca urmare a litigiilor cu foștii jucători. În urma acestei noi depunctări, Olimpia Satu Mare a coborând pe ultimul loc, cu 15 puncte, iar dacă nu-și va rezolva situația financiară, riscă să fie desființată în această iarnă. Sperăm că, echipa din Sătmar își va rezolva situația, în așa fel încât, la finalul vacanței să meargă mai departe în Liga a doua de fotbal.

Interesant e că, toate aceste situații financiare extreme sunt anunțate la echipe din provincie, echipele „capitaliste” (cele din capitala București, folosind o expresie a lui Caragiale) sunt scutite de asemenea situații, nu mai vorbim de două din ele aflate încă în Liga întâi, care duc mai departe moștenirea regimului de tristă amintire, rămas, parcă, pe loc în fotbalul din România de după 1989. 

În fine, revenind la sport și la ultima etapă a sezonului de toamnă-iarnă din Liga a doua de fotbal a României, echipele au sfidat vremea și au alergat pentru a produce spectacol, marcându-se un total de 33 goluri (16 gazdele și 17 oaspeții).

Jocul cu cele mai multe goluri marcate a avut loc la Timișoara, pe gazonul arenei „Ciarda Roșie”, între echipele A.F.C. Ripensia Timișoara și C.S. Luceafărul Oradea. Înainte de startul meciului, s-a cinstit memoria Majestății Sale Regelui Mihai I, păstrându-se un moment de reculegere.

Rezultatul final al disputei de pe gazon a fost unul de egalitate, 4-4, echipa timișoreană înregistrând cel de-al V-lea rezultat egal de când a fost preluată de antrenorul-director sportiv Radu Suciu. Odată cu acest joc, mandatul de interimar al antrenorului-director sportiv a luat sfârșit, echipa timișoreană urmând să fie preluată de fostul mijlocaș defensiv al Politehnicii Timișoara (1991-1996), Paul Codrea, fotbalist ce a evoluat în naționala de fotbal seniori a României, între 2000-2010, cu care a participat la turneul final al Campionatului European de Fotbal 2008, unde a jucat toate cele trei meciuri din grupă. Antrenoratul, Codrea l-a început în primăvara anului 2013, la A.S.U. Politehnica Timișoara, iar la Ripensia Timișoara a ajuns pe banca tehnică după ce a renunțat la postul de „principal” deținut la echipa de ligă a treia A.C.S. Ghiroda. 

Revenind la rezultatul meciului dintre Ripensia Timișoara și Luceafărul Oradea, menționăm că, marcatorii celor opt goluri au fost patru fotbaliști, Ndiaye Mediop (minutele 2, 29 și 48) și Darius Neamțu (minutul 90+2), pentru Ripensia, Vlad Rusu (minutele 1, 24 și, din penalty, în minutul 70) și Răzvan Trif (minutul 82). 

Astfel, Ripensia Timișoara a încheiat un sezon greu, în care a avut evoluții bune și mai puțin bune, dar, până la urmă, totul a fost bine, redresarea echipei fiind așteptată odată cu începerea lucrului de către noul antrenor, intrenaționalul român Paul Codrea. Luceafărul Oradea a fost anunțată, după câteva etape din tur, că urmează să se desființeze, dar, în final echipa a fost salvată, ea continuând întrecerea după ce a fost preluată de un nou investitor, echipa încheind sezonul competițional pe loc care nu se află la retrogradare. 

A.S.U. Politehnica Timișoara a pus punct evoluțiilor din sezonul toamnă-iarnă, la Pitești, pe gazonul stadionului „Nicolae Dobrin”, acolo unde „Băieții în Ghete” au întâlnit echipa Fotbal Club Argeș. La finalul jocului, alb-violet-ul de Argeș a fost mai puternic decât alb-violet-ul de Bega, echipa argeșeană învingând cu 2-0, chiar dacă, din minutul 60 a evoluat în inferioritate numerică, Andrei Nilă fiind eliminat din joc, după ce a primit cel de-al doilea cartonaș galben. Golurile echipei argeșene au fost marcate de Robert Grecu (minutul 38) și Vasile Buhăescu (minutul 82). Din echipa timișoreană, cel mai activ fotbalist de pe terenul de joc a fost, în acest meci, Cornel Predescu, dar, surprinzător, antrenorul Bogdan Andone a preferat înlocuirea mijlocașului timișorean, din minutul 74, cu Marco Giuricici. Astfel, A.S.U. Politehnica Timișoara a încheiat prima parte a întrecerii cu 11 victorii, 3 egaluri și 7 înfrângeri și se află în zona podiumului clasamentului întrecerii. 

F.C. Metaloglobus București a remizat „alb” pe teren propriu cu A.F.C. U.T. Arad, tot o remiză „albă” înregistrându-se și la Sibiu, unde echipa ce a fost lider o bună bucată de vreme în acest sezon, A.F.C. Hermannstadt, a încheiat 0-0 cu C.S. Afumați, echipă ce a dat dovadă prin rezultatul înregistrat la finalul acestei dispute, că nu este din întâmplare pe locul 4 în clasamentul competiției. Prin acest rezultat, A.F.C. Hermannstadt a fost detronată din postura de lider al clasamentului ligii a doua, încheind prima parte pe locul secund.

Dacă echipa antrenată de timișoreanul Alexandru Pelici a încheiat pe locul doi, cealaltă echipă antrenată de un bănățean, A.F.C. Dunărea 2005 Călărași, s-a impus în deplasarea de la Mioveni cu 1-3 și a preluat, până la primăvara, ștafeta de lider în clasamentul de toamnă-iarnă al disputei sportive. Pentru team-ul antrenat de Dan Alexa, golurile au fost marcate de Silviu Pană (minutul 58), Missi Mezu (minutul 63) și Valentin Alexandru, din penalty (minutul 87). Pentru echipa C.S. Mioveni, unicul gol al meciului a fost marcat de Eduard Florescu (minutul 15).

Goluri multe s-au marcat în jocurile de la Brăila și Târgu Mureș. Astfel, în disputa dintre A.F.C. Dacia Unirea Brăila-C.S. Știința Miroslava, echipa moldavă s-a impus cu 4-1, dovedint forma bună pe care a atins-o în acest final de sezon, după ce, în primele jocuri a încasat mai multe înfrângeri, câteva cu diferențe mari de scor. Marcatorii golurilor echipei din Miroslava, în acest joc, au fost, Alexandru Taciuc (minutul 12), Valentin Buhăcianu (minutele 57 și 85), Horia Crișan (minutul 76). Pentru gazde, golul a fost marcat de Olimpiu Bucur (minutul 67). 

În jocul dintre A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș-A.C.S. Foresta Suceava s-au marcat șapte goluri, oaspeții dovedind că sunt în creștere de formă la finalul acestui sezon, după ce, la început, sucevenii încasau scoruri astronomice. Echipa moldavă s-a impus în Ardeal, 5-2, prin golurile marcate de Robert Bosînceanu (minutul 7), Wilhelm Renquin (minutele 38, 53 și 77), Marius Matei (minutul 74). Pentru gazde, golurile au fost marcate de Cosmin Sîrbu (minutele 29 și 73). 

Pe gazonul stadionului „Comunal” din Balotești, C.S. Balotești și C.S. Sportul Snagov S.A. au oferit un joc la capătul căruia au înscris un singur gol, C.S. Balotești adjudecându-și trei puncte prin reușita lui Lucian Ion (minutul 77). 

A.C.S. F.C. Academica Clinceni s-a impus în jocul de pe teren propriu împotriva echipei C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare, cu scorul final de 4-1, prin golurile marcate de Ciprian Gliga (minutul 6), Stephan Drăghici (minutul 38), Andrei Blejdea (minutul 88) și Mihai Șandru (minutul 90). Oaspeții au marcat prin Vasile Pop (minutul 48). 

În ultimul joc al etapei a XXI-a (a doua a returului), pe gazonul stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște s-au confruntat, pentru trei puncte, A.F.C. Chindia Târgoviște și C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu, iar după 90 de minute de joc, gazdele s-au impus la limită, 1-0, prin golul reușit de Cristian Neguț (minutul 7).   

După XXI de etape jucate în ediția 2017/2018 a ligii secunde de fotbal, clasamentul competiției arată astfel: 

În clasamentul golgheterilor, la finalul sezonului toamnă-iarnă, primul loc este deținut de trei atacanți, fiecare cu câte 14 goluri, Valentin Alexandru (A.F.C. Dunărea 2005 Călărași), Ndiaye Mediop (A.F.C. Ripensia Timișoara) și  Bogdan Rusu (A.F.C. Hermannstadt).

Campionatul se va relua la primăvară, cu următoarele jocuri programate în etapa a XXII-a: C.S. Sportul Snagov S.A.-A.F.C. Ripensia Timișoara, C.S. Luceafărul Oradea-A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș, A.C.S. Foresta Suceava-A.C.S. Dacia Unirea Brăila, C.S. Știința Miroslava-Fotbal Club Argeș, A.S.U. Politehnica Timișoara-A.F.C. Chindia Târgoviște, C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu-F.C. Metaloglobus București, A.F.C. U.T. Arad-A.C.S. F.C. Academica Clinceni, C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare-C.S. Mioveni, A.F.C. Dunărea 2005 Călărași-A.F.C. Hermannstadt, C.S. Afumați-C.S. Balotești. 

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/sspolitimisoara și www.facebook.com/RipensiaTimisoara