Returul ligii secunde de fotbal a început în condițiile grele ale lunii decembrie, echipele fiind nevoite să suporte un adversar în plus în timpul disputelor, gazonul, terenurile pe care s-au disputat jocurile, nefiind, întru totul, adecvate unui fotbal de calitate. Deși majoritatea echipelor din competiție au solicitat ca returul să nu înceapă de anul acesta (asta datorită condițiilor meteorologice), Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a respins această solicitare, preferând ca startul returului să aibă loc anul acesta. Totuși, Comitetul Executiv a fost înțelegător în privința etapei a doua din retur și a specificat că dacă vremea nefavorabilă va fi „pe un plan mai extins și e vorba de mai mult de patru meciuri” ce nu se pot disputa din cauza condițiilor meteo, această a două etapă se va amâna pentru sezonul de primăvară. 

Clasamentul întrecerii a suferit modificări săptămâna trecută, în condițiile în care C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare a fost depunctată cu 4 puncte de către Comisia de Disciplină și Etică a F.R.F., datorită faptului că nu și-a achitat datoriile finaciare față de foștii fotbaliști, interzicându-i-se dreptul de a transfera și/sau legitima jucători, echipa fiind în pericol de a fi exclusă din competiție. Așadar, echipa din Sătmar a început etapa întâi a returului de pe penultimul loc al clasamentului (locul 19), cu 16 puncte, Olimpia căzând de pe locul 13, după retragerea celor 4 puncte. 

Revenind la etapa a XX-a, rezultatele înregistrate după încheierea jocurilor au fost, multe, surprinzătoare, echipele mai puțin favorite răsturând situația și impunându-se în cele din urmă. A fost o etapă cu 35 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de 3,5 goluri pe meci.

Pe un teren cu zăpadă, A.F.C. Ripensia Timișoara a reușit să obțină un succes de care avea mare nevoie, timișorenii învingând pe gazonul înzăpezit din Suceava, „Areni”, 2-1. Prin golurile marcate de căpitanul Adrian Popa (minutul 20) și Laurențiu Tudor (minutul 45), Ripensia Timișoara a luat o sănătoasă gură de oxigen de pe înălțimile Bucovinei, triumfând eroic în acest joc, după două etape în care a fost înfrântă consecutiv, iar un succes nu a mai obținut din etapa a VIII-a (16 septembrie), când, pe teren propriu, a învins cu 4-1, F.C. Metaloglobus București. Meciul programat la ora 11, nu a putut începe la ora stabilită inițial datorită zăpezii de pe gazon, startul meciului având loc la ora 12, gazonul fiind, cât de cât, curățat pentru ca meciul să se joace. Golul gazdelor a fost marcat în minutul 36, din penalty, Marius Matei fiind faultat în suprafața de pedeapsă a oaspeților, tot el reușind să înscrie ca urmare a executării loviturii de la 11 metri. Din minutul 63, gazdele au evoluat în inferioritate numerică, Kalid Chalabi fiind eliminat după ce a primit al doilea cartonaș galben, ca urmare a unui fault comis asupra portarului Ripensiei, Dalin Munteanu. Chiar în ziua disputării acestui joc, mijlocașul central al echipei Ripensia Timișoara, Adrian Zaluschi, a împlinit vârsta de 28 ani, aniversându-și momentul fiind parte la strălucita izbândă a echipei bănățene. Adrian Zaluschi a fost intergralist în acest meci. 

A.S.U. Politehnica Timișoara și-a continuat seria victoriilor și în această etapă, reușind să obțină cel de-al IV-lea succes consecutiv, „Băieții în Ghete” fiind neînviși de la finalul lunii octombrie, atunci când, în etapa a XIV-e au cedat în deplasare, în fața echipei C.S. Sportul Snagov S.A., 0-1. 

Prin golurile lui Alexandru Bădăuță (minutul 15) și Ionuț Plămadă (minutul 22), A.S.U. Politehnica Timișoara s-a impus pe gazonul arenei „Știința”, în fața echipei A.C.S. Dacia Unirea Brăila. Oaspeții au reușit golul de onoare, în minutul 65, prin Robert Roșoagă. Astfel, echipa de fotbal Politehnica Timișoara a încheiat ultima ei evoluție din acest an pe propriul gazon cu un succes care o menține în rândul echipelor apropiate de podiumul ligii secunde, iar la cea de-a 96-a aniversare (luni, 4 decembrie), se poate bucura în deplin avânt competițional, împreună cu suporterii pentru care evoluează și cărora le-a oferit un prilej de bucurie odată cu această nouă victorie. 

Deși cu mari probleme, C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare a izbutit un succes important pe teren propriu, 2-0 împotriva echipei F.C. Metaloglobus București, prin golurile marcate de Dumitru Muntean (minutul 21) și Sergiu Jurj (minutul 90). Deși depunctată și cu amenințarea că depunctarea va continua dacă clubul nu-și va plăti datoriile, aflată într-o situație financiară, se pare, fără ieșire (Consiliul Județean Satu Mare a anunțat că nu mai poate susține financiar echipa), gruparea din Sătmar a găsit, totuși, resursele neceare să obțină trei puncte prețioase în această etapă. 

O altă echipă aflată în zona „nispurilor mișcătoare”, C.S. Luceafărul Oradea, a obținut un succes de moral în deplasare, împotriva echipei C.S. Sportul Snagov S.A., formația bihoreană impunându-se cu 3-0, prin golurile marcate de Andrei Tîncă (minutul 32), Vlad Rusu (minutul 36) și Claudiu Codoban (minutul 79). Deși a fost zvon de retragere din întrecere pentru echipa bihoreană, în final, cu ajutorul unui nou investitor, echipa a mers și merge mai departe, depășind criza profundă prin care a trecut.

Rămânând tot la o echipă din subsolul clasamentului și la o alta căreia i s-au anunțat probleme și chiar retragerea din întrecere, ne oprim la disputa dintre C.S. Știința Miroslava și A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș, dispută pe care echipa moldavă a tranșat-o categoric în favoarea ei, 5-0. Jocul s-a disputat, potrivit relatărilor de la fața locului, pe o ploaie mocănească, iar gazonul a fost un adversar pentru cele două echipe. Golurile au fost marcate de Valentin Buhăcianu (minutul 30), Robert Căruță (minutul 59), Eduard Sandu (minutul 70), Alexandru Izamnă (minutul 83) și Eduard Asăvoaie (minutul 90). Ca urmare a rezultatului înregistrat, Știința Miroslava a urcat în clasament, părăsind ultimul loc, dar rămânând pe mai departe în zonă retrogradabilă.

C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu a fost învinsă, drastic, pe teren propriu, de echipa Fotbal Club Argeș, 1-5, argeșenii înscriind prin Andrei Nilă (minutele 1 și 33), Robert Grecu (minutele 6 și 67), Ionuț Năstăsie (minutul 55). Din minutul 36, Cătălin Stan a primit cartonașul roșu, pentru lovirea adversarului fără balon, fiind eliminat de pe teren, iar în minutul 43, Raul Costin a fost eliminat din echipa vizitatoare, după ce a faultat din postura de ultim fundaș, astfel că, piteștenii au evoluat, din acest minut, în 9 jucători de câmp. Gazdele au marcat singurul gol, în minutul 88, prin Bogdan Dănăricu. Cu acest rezultat, echipa gorjeană a ajuns în zona retrogradării. 

A.F.C. Dunărea 2005 Călărași s-a impus pe teren propriu în fața echipei A.C.S. F.C. Academica Clinceni, team-ul din Bărăgan învingând cu 4-0 formația ilfoveană. Pentru Dunărea au marcat, Valentin Alexandru (minutele 22, din lovitură de la 11 metri, 33 și 64), Bogdan Manole (minutul 49). După acest succes, Dunărea Călărași a urcat pe primul loc și a rămas lider până la disputarea jocului dintre C.S. Baloteși și A.F.C. Hermannstadt, după acest joc, echipa de la Dunărea a revenit pe locul secund.

C.S. Afumați s-a impus cu 2-1 în fața echipei C.S. Mioveni, pe gazonul stadionului „Comunal” din Afumați, golurile gazdelor fiind reușite de Mugurel Dedu, din penalty (minutul 23) și Ștefan Vasile (minutul 60). Oaspeții au marcat prin Andrei Neagoe (minutul 71). În ultimul minut al jocului, Ionuț Burnea din echipa vizitatoare, a fost eliminat pentru cumul de cartonașe galbene, C.S. Mioveni încheind jocul în inferioritate numerică. 

Pe gazonul stadionului „Otto Greffner” din Șiria, A.F.C. U.T. Arad s-a impus în fața echipei de pe locul 3, A.F.C. Chindia Târgoviște, arădenii obținând primul rezultat pozitiv pe teren propriu, în această ediție a competiției, după cel înregistrat în etapa a XIII-a, împotriva echipei Știința Miroslava. U.T. Arad a învins cu 2-1 Chindia Târgoviște, oaspeții înscriindu-și în propria poartă, minutul 15, prin Denis Ispas, Georgian Honciu reușind să egaleze, în minutul 60, dar, în minutul 66, Daniel Florea a reușit să încline balanța în favoarea gazdelor și să păstreze pentru U.T. Arad cele trei puncte puse în joc. 

Ultima dispută a etapei a XX-a a avut loc la Balotești, acolo unde A.F.C. Hermannstadt s-a impus cu 3-0 în fața gazdelor de la C.S. Balotești și a revenit pe primul loc în clasamentul competiției. Pentru echipa sibiană au marcat, Bogdan Rusu (minutele 45+1 și 63), Petrișor Petrescu (minutul 84).   

În urma disputării acestei etape, clasamentul ligii secunde de fotbal este următorul:

1. A.F.C. Hermannstadt                          20 jocuri, 35-10, golaveraj +25, 47 puncte

2. A.F.C. Dunărea 2005 Călărași            20 jocuri, 40-15, golaveraj +25, 46 puncte

3. A.F.C. Chindia Târgoviște                  20 jocuri, 43-12, golaveraj +33, 39 puncte

4. C.S. Afumați                                        20 jocuri, 24-14, golaveraj +10, 37 puncte

5. A.S.U. Politehnica Timișoara            20 jocuri, 29-21, golaveraj +9, 36 puncte

6. A.C.S. F.C. Academica Clinceni              20 jocuri, 30-28, golaveraj +2, 32 puncte

7. F.C. Argeș                                          20 jocuri, 26-16, golaveraj +10, 31 puncte

8. A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș            20 jocuri, 38-36, golaveraj +2, 31 puncte

9. C.S. Mioveni                                       20 jocuri, 30-27, golaveraj +3, 27 puncte

10. C.S. Sportul Snagov S.A.                    20 jocuri, 16-18, golaveraj -2, 26 puncte

11. A.F.C. Ripensia Timișoara             20 jocuri, 38-27, golaveraj +11, 24 puncte

12. A.F.C. U.T. Arad                                20 jocuri, 26-26, golaveraj 0, 24 puncte

13. C.S. Luceafărul Oradea                     20 jocuri, 27-34, golaveraj -7, 20 puncte

14. C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare      20 jocuri, 21-33, golaveraj -12,19 puncte

15. F.C. Metaloglobus București              20 jocuri, 17-29, golaveraj -12,19 puncte

16. C.S. Știința Miroslava                    20 jocuri, 24-45, golaveraj -21, 19 puncte

17. A.C.S. Dacia Unirea Brăila             20 jocuri, 44-44, golaveraj 0, 18 puncte

18. C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu    20 jocuri, 27-36, golaveraj -9, 18 puncte

19. C.S. Balotești                                  20 jocuri, 23-42, golaveraj -19, 17 puncte

20. A.C.S. Foresta Suceava                  20 jocuri, 16-61, golaveraj -45, 17 puncte

În clasamentul golgheterilor ligii secunde de fotbal, pe primul loc, cu 14 goluri, se află Bogdan Rusu (A.F.C. Hermannstadt), pe locul doi, cu 13 goluri, se află Valentin Alexandru (A.F.C. Dunărea 2005 Călărași), pe locul trei, cu 11 goluri, se află Ndiaye Mediop (A.F.C. Ripensia Timișoara). 

Rămâne de văzut dacă etapa cu numărul XXI se va disputa la finalul acestei săptămâni, sau se va disputa la anul, în primăvară. Disputarea acestei a doua etape a returului, ține foarte mult de condițiile meteorologice. Oricum, dat fiind faptul că, în prima etapă condițiile meteorologice au îngreunat mult jocul echipelor, gazoanele stadioanelor neavând dotările necesare pentru acest anotimp, cred că, înțelept și firesc ar fi ca această etapă să se dispute la primăvară, în condiții meteorologice mai bune. În condițiile meteorologige ale lunii decembrie, neavând terenuri adecvate, echipele sunt supuse la un efort mai greu de suportat, iar spectacolul fotbalistic nu își are plinătatea lui. Dar, totuși, dacă se va disputa la finalul acestei săptămâni (9 decembrie), iată și jocurile programate, C.S. Balotești-C.S. Sportul Snagov S.A., A.F.C. Hermannstadt-C.S. Afumați, C.S. Mioveni-A.F.C. Dunărea 2005 Călărași, A.C.S. F.C. Academica Clinceni-C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare, F.C. Metaloglobus București-A.F.C. U.T. Arad, A.F.C. Chindia Târgoviște-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Fotbal Club Argeș-A.S.U. Politehnica Timișoara, A.C.S. Dacia Unirea Brăila-C.S. Știința Miroslava, A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș-A.C.S. Foresta Suceava, A.F.C. Ripensia Timișoara-C.S. Luceafărul Oradea.

Cornel Seracin

Foto: www.facebook.com/sspolitimisoara, www.facebook.com/RipensiaTimisoara