Ripensia Timișoara și Politehnica Timișoara au oferit confruntarea derby a Banatului în cea de-a XVIII-a etapă a ligii secunde de fotbal, încheind un joc plin de fair-play, în care spiritul municipiului bănățean a avut de câștigat. Două echipe vechi, una cu patru campionate câștigate în anii interbelici, Ripensia Timișoara, iar cealaltă, Politehnica Timișoara, faimoasă mai ales în anii de după cea de-a doua conflagrație mondială, pentru că, în anii grei ai post-istoriei a dus mai departe istoria, fiind continuatoarea spiritului Timișoarei de altădată și a culorilor (alb-violet) primei campioane a Regatului României de după Unirea de la 1 Decembrie 1918, Chinezul Timișoara, au oferit celor aproape 1000 de spectatori prezenți pentru a vedea acest meci, un spectacol în spiritul vremurilor de altădată.

Timpul închis și terenul greu nu au împiedicat cele două echipe să depună maximul de efort pentru a juca fotbal, pentru a oferi spectatorilor prezenți în tribune un spectacol care să le readucă în amintire disputele fotbalistice de ligă secundă ale concitadinelor de altădată.

Absențe în loturile celor două echipe pentru acest meci, din echipa Politehnica Timișoara a lipsit Adrian Poparadu (mijlocaș), suspendat pentru cumulul de cartonașe galbene, iar din echipa Ripensia Timișoara continuă să nu fie apți de joc, datorită accidentărilor, Laurențiu Luca (fundaș), Andrei Popescu (fundaș), Mihai Hecsko (fundaş), Denis Golda (atacant). 

Galeriile celor două echipe și-au desfășurat misiunile lor. Galeria lui Poli Timișoara a dominat fondul sonor al arenei din „Ciarda Roșie”, încurajându-și favoriții, iar micuța galerie a Ripensiei a manifestat mesaje de încurajare pentru favoriți în momentele dificile ale echipei, împletindu-și, pe alocuri, încurajările cu galeria lui Poli Timișoara. Ambele galerii au contribuit la spectacolul din meci, aducând în jurul arenei o atmosferă de sărbătoare, un adevărat derby al Timișoarei.   

Per ansamblu, nu greșim dacă susținem că jocul a fost unul echilibrat, chiar cu un plus la numărul ocaziilor de a marca pentru Ripensia Timișoara, dar cei care au dat dovadă de pragmatism au învins până la urmă, Poli Timișoara obținând cele trei puncte după două faze fixe.

Încă din primele minute ale jocului, Poli Timișoara și-a dezvăluit intențiile ofensive și s-a instalat în jumătatea de teren a gazdelor din „Ciarda Roșie”, dar acțiunile „Băieților în Ghete” au fost lipsite de consistență în faza decisivă, iar gazdele au fost periculoase pe contraatac în minutul 1. În acel prim minut, după ce oaspeții au încheiat o lovitură de colț, mingea respinsă din careul gazdelor de unul din fotbaliștii Ripensiei, l-a pus în cursă pe atacantul-golgheter, Ndiaye Mediop, care a ajuns mingea la centrul terenului și a sprintat singur spre poarta oaspeților, dar odată ajuns în careul de 16 metri advers (ușor lateral stânga) și întâmpinat de portarul studenților, a trimis mingea (cu piciorul stâng) puțin pe lângă stâlpul din stânga lui Cosmin Bozoancă, aflat și în acest joc într-o zi foarte bună.  

În minutul 3, Claudiu Toma a primit o minge de la un coechipier, în jumătatea de teren a oaspeților, i-a pasat lui Ndiaye Mediop, iar golgheterul lui „Ripi”, de la aproximativ 20 metri de poarta lui Cosmin Bozoancă a șutat cu stângul, pe lângă poarta oaspeților (pe lângă bara din stânga portarului).

În minutul 13, Claudiu Toma a executat un corner, în careu, iar Marius Toma, aflat în careul de 6 metri advers, a sărit la minge și a trimis-o cu capul pe centrul porții lui Bozoancă ieșit de pe linia buturilor sale, dar, aflat pe linia porții, Carol Taub a respins mingea cu capul și a îndepărtat pericolul.

În minutul 25, Poli Timișoara a marcat. Cornel Predescu a fost faultat de Laurențiu Tudor, la aproximativ 30 metri (zonă centrală) de poarta lui Iulius Rădulescu, iar arbitrul jocului a acordat lovitură liberă pentru Poli Timișoara. După un sfat între Deian Sorescu și Carol Taub, Sorescu s-a îndreptat spre balon, a dat impresia că sare peste el, dar l-a mișcat cu talpa bocancului drept, până la Taub, care a șutat năprasnic, mingea se pare că a lovit în traiectoria sa pe unul din fotbaliștii Ripensiei, a căzut în fața portarului Iulius Rădulescu, a lovit bara din stânga sa și a intrat, în plasa porții echipei în galben-roșu, 0-1.

În minutul 31, după o pasă a lui Adrian Zaluschi, la Ndiayei Mediop, atacantul Ripensiei, aflat la 20 metri (ușor lateral dreapta) de poarta lui Cosmin Bozoancă, a șutat cu stângul, pe jos, dar portarul lui Poli a prins mingea. 

În minutul 37, după o centrarea pe jos de pe dreapta (chiar de la linia de out de poartă a gazdelor), a lui Deian Sorescu, în careul de 16 metri (pe partea stângă), Cornel Predescu a reluat pe jos, la colțul scurt (în dreapta portarului Ripensiei), dar mingea a fost deviată de Iulius Rădulescu în corner. Cornerul executat a rămas fără rezultat. 

Ultima fază de gol a reprizei întâi, a aparținut Ripensiei. Ndiaye Mediop a primit o pasă în semicercul de la centrul terenului (în suprafața adversă de teren), a reușit să facă câteva driblinguri, iar de la aproximativ 30 metri de poarta lui Poli, a șutat, însă mingea a trecut mult pe lângă stâlpul din dreapta portarului Cosmin Bozoancă. La pauză, Politehnica Timișoara conducea Ripensia, pe gazonul arenei din „Ciarda Roșie”, 1-0.

În repriza secundă, chiar în primele ei minute (minutul 49), Deian Sorescu a primit o pasă de la Raul Krausz, a intrat în careul Ripensiei și, de pe dreapta a trimis cu boltă pe colțul lung al porții lui Iulius Rădulescu, balonul ieșind pe lângă stâlpul din dreapta goalkeeper-ului Ripensiei, în out de poartă.

În minutul 52, din lovitură liberă executată de Adrian Zaluschi, din colțul careului (lateral stânga), la colțul scurt al porții lui Claudiu Bozoancă, îi trece în cont goalkeeper-ului studenților, încă o intervenție bună, Bozoancă reținând mingea la firul ierbii.

În minutul 61, Poli Timișoara a marcat cel de-al doilea gol. Deian Sorescu a executat o lovitură liberă din lateral dreapta (aproximativ 25 metri de poarta lui Rădulescu), în careul lui „Ripi”, iar acolo, aflat la aproximativ 10 metri de buturile adverse, Raul Krausz a trimis mingea plasat, cu o lovitură de cap, în plasa porții Ripensiei, 0-2. 

În minutul 64, Călin Toma a executat o lovitură liberă de la aproximativ 17 metri de poarta adversă (poziție centrală), mingea a lovit „transversala”, a căzut în fața porții lui Claudiu Bozoancă, iar apoi a fost respinsă, îndepărtându-se pericolul. 

Până la finalul jocului, echipa în alb-violet a reușit să-și apere rezultatul, Ripensia nemaireușind să se apropie periculos de poarta lui Bozoancă. Șuturile de la distanță ale fotbaliștilor Ripensiei nefăcând altceva decât să-l evidențieze pe goalkeeper-ul Cosmin Bozoancă, care a rezolvat favorabil respectivele șuturi. 

Astfel, la finalul celor 90 minute ale jocului, Politehnica Timișoara și-a trecut în cont cel de-al doilea succes consecutiv (cu același rezultat) din acestă ediție de campionat și, de patru etape, este neînvinsă. 

Ripensia Timișoara a înregistrat cea de-a zecea etapă din această ediție de campionat, în care nu reușește să învingă, echipa în galben-roșu dovedind și de această dată că este vulnerabilă la fazele fixe, iar rezolvarea acestei situații își are antidotul în responsabilitatea fotbaliștilor care se află sub culorile Ripensiei. Potrivit declarațiilor antrenorului Ripensiei, Radu Suciu, la finalul jocului, referitoare la cele două goluri din faze fixe, consemnăm următoarele: „Prin prima fază fixă: lovitura liberă de la distanță destul de mare, a fost o execuție bună, puțină neatenție, s-a venit târziu în întâmpinare (nu așa se vine în întâmpinare), iar la faza a doua a fost o pierdere de marcaj. Asta se întâmplă. N-ar trebui să se întâmple. S-a întâmplat”.  

De la Politehnica Timișoara, remarcatul meciului a fost Deian Sorescu, co-autor la cele două goluri și co-realizator a altor faze la poarta gazdelor, iar de la echipa Ripensia Timișoara, am remarcat evoluția bună a fundașului central Marius Toma (a reușit să ajungă și în faza de atac, fiind aproape să înscrie în poarta lui Poli Timișoara), care prin suportul său de viteză din centrul defensivei Ripensiei a avut misiunea de a opri jocul cu mingi lungi pentru lansările în adâncime ale echipei în alb-violet. 

La finalul derby-ului local, autorul golului doi al Politehnicii Timișoara, fotbalistul Raul Krausz, a declarat, printre altele, următoarele: „Tot meciul a fost un meci dificil. Am fost foarte concentrați și am tratat meciul foarte, foarte bine. Atitudinea noastră a arătat că am meritat să câștigăm acest joc, de departe. Ne-am pregătit toată săptămâna foarte bine și ne-am ridicat la nivelul așteptărilor și am câștigat. L-am simțit ca pe un derby. E derby-ul Timișoarei până la urmă, și asta ne-a motivat în plus. Noi ne gândim să luăm fiecare meci în parte, să tratăm fiecare meci la victorie, indiferent de adversar, iar la finalul turului, sau a ultimelor meciuri, să vedem unde ne clasăm. Dacă e locul patru, e foarte bine, dar, în principiu, noi ne gândim să câștigăm fiecare meci.” 

Antrenorul echipei Politehnica Timișoara, Bogdan Andone, a declarat: „Am întâlnit o echipă bună, o echipă care-i preocupată să joace, să construiască și cu jucători de calitate. Știam care sunt punctele lor forte, punctele lor slabe. Am încercat să profităm de punctele lor slabe și să le blocăm jucătorii-cheie. Din fericire, am reușit! Mă bucur că nu am primit gol, din nou și mă bucur că am reușit să marcăm din faze fixe, mai ales pe un asemenea teren și pe o asemenea vreme e important să gestionezi bine momentele fixe ale jocului, pe faza de apărare să nu primești gol, iar pe faza de atac să machezi. Nu m-a surprins Ripensia. Nu ne-a surprins. Eu cred că, din punct de vedere tactic, am făcut o partidă extraordinar de bună și cred că rezultatul e în concordanță cu cea ce s-a întâmplat pe teren. Mă bucur pentru ei că au reușit să câștige și derby-ul cu U.T.A. și derby-ul de astăzi cu Ripensia și e important pentru ei, pentru că muncesc foarte mult, fac sacrificii, nu e deloc ușor și, mă bucur încă odată pentru ei și-i felicit și spre să încheiem cu bine până-n iarnă, să gestionăm la iarnă pauza competițională, să vedem ce avem de făcut. La situația în care suntem noi, cel mai important și mai important e grupul. Să ai un grup unit, iar jucătorii să se bucure de fiecare moment al jocului”.

„Interimarul” echipei Ripensia Timișoara, Radu Suciu, a declarat următoarele la finalul derby-ului: „A câștigat echipa care a fost, să zicem, pragmatică, din două faze fixe. Ca joc, nu cred că au fost superiori adversarii noștri. În schimb, sunt o echipă pe val, care deja și-au definit stilul de joc, un joc format, un joc bazat pe foarte multă mișcare, care nu ne-a convenit nouă, cum și lor nu le convine jocul nostru atunci când îl facem așa cum trebuie, cum a fost, să zicem, în parte a doua. Din păcate, nu avem curajul necesar să-l facem 90 de minute. Sigur că și atitudinea a făcut diferența, problema este acuma, cât este atitudine, sau cât este lipsă de atitudine, sau lipsă de putere. Asta este problema. Asta o vom analiza la sfârșit de sezon”.

La fluierul de start al arbitrului central, au răspuns prezent, în teren, următorii:

A.F.C. Ripensia Timișoara: Iulius Rădulescu - Adrian Popa  (cpt.), Gabriel Stoi, Marius Toma, Claudiu Apro, Călin Toma - Adrian Ungureanu (Sebastian Bobină, minutul 56), Laurențiu Tudor, Adrian Zaluschi (Cosmin Mînecan, minutul 80) - Andrei Dumiter (Claudiu Matiș, minutul 74), Ndiaye Mediop. Antrenor, Radu Suciu. 

A.S.U. Politehnica Timișoara: Cosmin Bozoancă - Radu Motreanu, Ioan Mera (cpt.), Dănuț Bilia - Carol Taub - Raul Krausz, Alin Ignea - Cornel Predescu (Ionuț Coadă, minutul 78)- Răzvan Ghinescu, Ionuț Plămadă (Marius Staicu, minutul 89), Deian Sorescu. Antrenor, Bogdan Andone. 

Arbitrii jocului au fost: Mircea Ardelean (centru), Ionuț Bobe (asistent), Ionuț Babadac (asistent). 

În urma rezultatului înregistrat, Politehnica Timișoara a acumulat un total de 30 puncte și se află pe locul 7 în clasamentul competiției, în timp ce Ripensia Timișoara a rămas la 21 puncte, pe locul 11. Etapa viitoare, cele două echipe ale Timișoarei vor evolua, Politehnica Timișoara, pe teren propriu, împotriva echipei A.F.C. A.S.A. 2013, Târgu Mureș, iar Ripensia Timișoara, în deplasare, împotriva echipei C.S. Știința Miroslava. 

Tot în etapa a XVIII-a, ieri, meciul Fotbal Club Argeș-C.S. F.C. Olimpia 2005 Călărași 2-1, iar azi, A.C.S. F.C. Academica Clinceni-C.S. Balotești 5-2. Mâine, de la ora 18, se jocă meciul ultimul meci al etapei a XVIII-a, C.S. Mioveni-A.F.C. Hermannstadt. 

           

Cornel Seracin