Odată cu încheierea etapelor șaisprezece și șaptesprezece, din turul ligii secunde de fotbal au mai rămas două etape, primele două etape ale returului urmând să se dispute tot în aceste an, în luna decembrie, restul returului va continua a primăvara lui 2018.

Așadar, ce au adus ultimele două etape în Liga a doua de fotbal a României? Mai întâi se impune a se preciza faptul că etapa cu numărul șaisprezece a fost una intermediară, disputată de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, miercuri 8 noiembrie.

Putem spune că această a șaisprezecea etapă a fost una lipsită de surprize, sau, poate că, doar egalul obținut de A.S.U. Politehnica Timișoara, pe gazonul stadionului „Areni”, în fața echipei purtătoare de „lanternă roșie”, A.C.S. Foresta Suceava, să fi fost în rândul surprizelor? E posibil! 2-2 s-a terminat A.C.S. Foresta Suceava-A.S.U. Politehnica Timișoara, „Băieții în Ghete” având în două rânduri conducerea scorului, 1-0, gol marcat de Răzvan Ghinescu, minutul 33, 2-1, gol marcat de Alin Ignea, minutul 50. Gazdele au egalat prin, Marius Matei, din lovitură de la 11 metri, minutul 47, 1-1 și Andrei Cerlincă, minutul 75, 2-2.

Posibil ca și rezultatul final al derby-ului regional, A.F.C. Ripensia Timișoara și A.F.C. U.T. Arad să fie încadrat la categoria surprize, dar, totuși, acest rezultat a fost unul care a scos în evidență echilibrul disputei, ambele echipe traversând o perioadă destul de nefastă. În acest sezon, U.T. Arad a demonstrat că este o echipă cu evoluții mai bune în deplasare, 11, din cele 18 puncte obținute până la această a șaisprezecea etapă, au fost câștigate de echipa arădeană în deplasare, ceea ce demonstrează că echipa orașului vecin Timișoarei se simte mai bine pe terenul altor echipe. 

U.T. Arad a avut o evoluție bună în jocul cu Ripensia Timișoara, joc disputat pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, mai ales în prima repriză când arădenii au țintit de două ori barele porții lui Iulius Rădulescu (Cătălin Hlistei, bară transversală, minutul 8 și minutul 37, bara din dreapta portarului Ripensiei). În repriza secundă, Ripensia Timișoara a început mai decisă jocul, iar prin minutul 50, un fault al portarului Grahovac, în careu, asupra lui Mediop, l-a determinat pe arbitrul jocului să dicteze 11 metri pentru Ripensia. Penalty-ul a fost ratat de Adrian Zaluschi, iar scorul a rămas mai departe „alb”, 0-0.  

În minutul 61, Mediop a deschis scorul, după ce a depășit fundașii echipei vizitatoare, a înscris cu o execuție de maestru, cu un șut, de la aproximativ 14 metri de buturile adverse, direct lângă bara din dreapta lui Grahovac, 1-0. 

În minutul 71, oaspeți au egalat prin Marius Curtuiuș, care aflat în careul Ripensiei a trimis balonul, cu o lovitură de cap, în plasa porții lui Rădulescu, 1-1. Cu acest scor s-a încheiat jocul, iar Ripensia Timișoara obținea, consecutiv, cel de-al treilea rezultat de 1-1, în această ediție de ligă secundă. 

Chemat să asigure interimatul pe banca tehnică a echipei timișorene, până la numirea unui nou „principal”, directorul tehnic al clubului bănățean, Radu Suciu, nu a putut conduce echipa de pe banca tehnică de-a lungul acestui joc, din lipsa unui act ce trebuia reînnoit la Federație. Radu Suciu a stat în tribună în acest joc.

Referitor la joc, antrenorul interimar al echipei timișorene, a declarat următoarele la finalul meciului: „Pot să spun doar că, jocul nostru a fost mai slab. Asta e! A fost slab față de ce am jucat până acum și față de ce ne dorim. Trebuie să apară o creștere. Din păcate, nu a apărut! Nu pot să spun când va fi această creștere. Pot să spun doar atât că, timpul este extrem de scurt, este foarte greu să vii cu alte idei, să le implementezi. Am sperat să putem să facem mai repede. Din păcate, la meci nu ies. NU IES! În tenisunea din timpul unei partide, lucrurile se uită și se revine la anumite vechi obiceiuri care nu se potrivesc cu ideea de joc pe care încercăm să o implementăm acuma. E nevoie de timp! Să vedem cât de abili suntem și noi și jucătorii ca să reușim să îmbunătățim jocul. Una peste alta, atunci când, într-o situație ca aceasta, cum suntem noi, în care am schimbat puțin jocul, echipa trebuie condusă de pe margine. Din păcate, astăzi nu am putut să facem lucrul ăsta”.

Au fost multe erori personale, nu neapărat tehnice, cât de așezare în teren și de gândire, față de ceea ce cerem noi. Puțin frică, la câțiva jucători, de a se arăta la joc, de a juca ceea ce li se cere. Asta trebuie să corectăm. Trebuie timp pentru asta. Noi încercăm să scoatem la capăt aceste ultime etape, cum putem mai bine și urmează, după aceea, o perioadă de pregătire mai lungă, în care conducerea tehnică, cine o fi ea, va putea să-și implementeze jocul și ideea de joc pe care le consideră necesare”, a mai declarat interimarul echipei bănățene, director-ul sportiv Radu Suciu.

Referindu-se la echipa arădeană, la Arena pe care a avut loc disputa și la obiectivul Ripensiei pentru acest an competițional, Radu Suciu a declarat: „Și U.T.A. este o echipă puternică, o echipă cu jucători buni, experimentați, bine pregătită. U.T.A.  a mai jucat în Liga a doua mai înainte și s-a mai confruntat cu astfel de situații și posibil să gestioneze mai bine. Nici U.T.A. n-a fost foarte proaspătă. Părerea mea este că, nu știm, nu putem sau nu suntem învățați să jucăm în etape intermediare. Nouă ne convine mult mai mult să jucăm pe terenul nostru. S-a văzut și-n alte dăți diferența între a juca pe «Dan Păltinișan» și a juca pe terenul nostru. E clar un dezavantaj, dar ne obișnuim cu rigorile ligii a doua, cu permanentele schimbări de program, loc de disputare și așa mai departe. Asta e! E o experiență nouă pentru noi și trebuie să ne adaptăm din mers, asta este foarte clar. Nu este ușor, prima oară în Liga a doua. Sunt multe lucruri noi. Scopul nostru este să ne menținem în Liga a doua. Nu contează locul. Să ne menținem în Liga a doua, acesta este scopul în acest prim an. E totuși o diferență vizibilă între Liga a treia și Liga a doua. Mă refer la ritm. Ritm din toate punctele de vedere”.

Pentru Ripensia Timișoara a debutat în acest meci, fundașul Marius Toma, fotbalist ce a evoluat pentru C.S. „Nova Mama Mia” Becicherecu Mic și pentru A.C.S. Dumbrăvița (Liga a patra, Timiș). Marius Toma a fost fotbalist amator și odată cu sosirea în lotul Ripensiei, i-a fost întocmit un contract de fotbalist profesionist. El și-a început evoluția în teren, din minutul '89, înlocuindu-l pe Adrian Zaluschi. 

În celelalte jocuri ale etapei a XVI-a au fost următoarele rezultate: C.S. Sportul Snagov S.A.-C.S. Știința Miroslava 1-0 (Alin Manea, minutul 35), C.S. Luceafărul Oradea-C.S. Pandurii Lignitul Tg. Jiu 3-1 (Bruno Rocha, minutul 4, Andrei Antohi, minutul 31 și Vlad Rusu, minutul 71, pentru gazde, pentru oaspeți, Gabriel Dodoi, minutul 28) A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș-C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare 4-2 (Tiberiu Petriș, minutul 5, Robert Candrea, minutul 53, Cosmin Sîrbu, minutele 67 și 70, pentru gazde, iar pentru oaspeți, Dumitru Muntean, minutul 29 și Cristian Munteanu, minutul 82), A.C.S. Dacia Unirea Brăila-A.F.C. Dunărea 2005 Călărași 1-1 (Olimpiu Bucur, minutul 20, pentru gazde, Călin Cristea, minutul 76, pentru oaspeți), Fotbal Club Argeș-C.S. Afumați 2-1 (Cătălin Stan, minutul 23 și Andrei Nilă, minutul 90, pentru gazde, Vasile Olariu, din lovitură de la 11 metri, minutul 63, pentru oaspeți), A.F.C. Chindia Târgoviște-C.S. Balotești 4-1 (Cristian Cherchez, minutul 2, Denis Ciobotariu, minutul 11, Georgian Honciu, din 11 m, minutul 17 și Cristian Neguț, minutul 60, pentru oaspeți, golul a fost marcat de Alexandru Nica, minutul 45) F.C. Metaloglobus București-A.F.C. Hermannstadt 0-3 (Cosmin Neagu, minutul 50, Bogdan Rusu, minutul 53 și Robert Dâblea, minutul 56), A.C.S. F.C. Academica Clinceni-C.S. Mioveni 3-1 (Ciprian Gliga, minutul 55, Marian Constantinescu, minutul 59, Bogdan Barbu, din 11 metri, minutul 75, iar pentru oaspeți, golul a fost marcat de Ionuț Rădulescu, minutul 38). 

La finalul acestei etape, A.F.C. Hermannstadt (37 puncte) a revenit pe primul loc, iar A.F.C. Dunărea 2005 Călărași (36 puncte) a coborând pe locul secund în clasamentul întrecerii. A.S.U. Politehnica Timișoara (24 puncte) a coborât pe locul 7, iar A.F.C. Ripensia Timișoara (20 puncte) a coborât pe locul 11.

Etapa a XVII-a s-a încheiat duminică, 12 noiembrie. A.S.U. Politehnica Timișoara a obținut un rezultat pozitiv la finalul jocului disputat pe Arena „Știința” din Timișoara, în fața echipei C.S. Luceafărul Oradea, „Băieții în Ghete” impunându-se, pentru prima dată în această ediție de campionat, la o diferență de două goluri pe teren propriu. Așadar, A.S.U. Politehnica Timișoara-C.S. Luceafărul Oradea 2-0, prin golurile reușite de, Deian Sorescu (minutul 10) și Ionuț Plămadă (minutul 84). Din minutul 54, oaspeții au evoluat în 10 fotbaliști, Alin Mutu fiind eliminat din joc (direct cartonaș roșu) pentru un falut (în afara careului) din postura de ultim fundaș, asupra lui Ionuț Plămadă.

A.F.C. Ripensia Timișoara a continuat și în această etapă cu un egal, 1-1, la Motru, în fața echipei C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu. Mediop a irosit o bună ocazie de a deschide scorul, în minutul 10, dar a respins de pe linia porții Alexandru Vasilescu. Gazdele au replicat în minutul 18, atunci când Bogdan Dănăricu a executat o lovitură liberă de la aproximativ 25 metri de poarta Ripensiei și a trimis mingea în bara transversală. În minutul 29, Bogdan Dănăricu a marcat și a deschis scorul, 1-0. Gazdele au mai avut o bună ocazie de a marca în minutul 45, atunci când, balonul reluat cu o lovitură de cap de către Denis Brînzan, a picat pe „transversală”, fiind deviat și de portarul Iulius Rădulescu. 

În minutul 52, Claudiu Matiș a egalat, 1-1, iar după egalare, Ripensia Timișoara a avut mai mult inițiativa. În minutul 84, după o lovitură liberă executată la firul ierbii de Vlad Bujor, mingea a lovit bara porții Ripensiei. În minutele suplimentare, dictate de arbitrul întâlnirii ca urmare a întreruperilor ce au avut loc în meci (minutul 90+2), Ndiaye Mediop, din 8 metri, a trimis balonul în bara porții adverse.

În confruntarea moldavă, A.C.S. Foresta Suceava s-a impus pe terenul din Uricani, în fața echipei C.S. Știința Miroslava, 0-1 (gol marcat de Marius Matei, minutul 88). C.S. Balotești a învins F.C. Metaloglobus București, pe gazonul stadionului din localitatea ilfoveană, 2-0, prin golurile marcate de Valentin Andrei (minutul 71) și Alin Gojnea (minutul 85). C.S. Afumați și A.F.C. Chindia Târgoviște au încheiat cu scor „alb”, 0-0, pe gazonul stadionului din Afumați. C.S. Mioveni și C.S. Sportul Snagov S.A. au încheiat la egalitate, 2-2, la Mioveni-Argeș, golurile fiind marcate, pentru gazde, Robert Ayza (minutul 45) și Claudiu Borțoneanu (minutul 53), pentru oaspeți, Ioan Șerban (minutul 49) și Cosmin Năstăsie (minutul 80). 

Evoluțiile slabe de pe teren propriu ale echipei U.T. Arad au fost confirmate și în această etapă de o înfrângere, 1-2, în fața echipei A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș, spectatorii prezenți în tribunele stadionului „Otto Greffner” din localitatea Șiria fiind martorii celei de-a treia înfrângeri pe teren propriu a echipei arădene, în această ediție de campionat. A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș pare că a depășit momentele de criză și se menține în rândul echipelor fruntașe în clasamentul competiției. Golurile au fost marcate de Robert Candrea (minutul 38) și Robert Băjan (minutul 72), pentru echipa arădeană a punctat în minutul 90+4, Alin Cârstocea.

Olimpia Satu Mare și Dacia Unirea Brăila au reușit un joc spectaculos, cu răsturnări neașteptate de scor, spactatorii prezenți în tribunele stadionului „Daniel Prodan” din cetatea Sătmar-ului, asistând la un meci plin de suspans. Scorul a fost deschis de Oliver Lusamba (minutul 27), 1-0. Oaspeții au egalat în minutul 40, prin Sorin Frunză, iar în minutul 42, în urma unui penalty acordat oaspeților, Sorin Frunză a înscris și a adus echipa brăileană în avantaj, 1-2. În minutul 48, Sergiu Jurj a egalat, iar în minutul 60, Oliver Lusamba a stabilit rezultatul final al meciului, 3-2. 

A.F.C. Hermannstadt a obținut un succes la două puncte diferență, pe propriul teren, în fața echipei A.C.S. F.C. Academica Clinceni, 2-0, prin reușitele lui Bogdan Rusu, din penalty (minutul 41) și Ștefan Blănaru (minutul 61). Rezultatul îi aduce echipei antrenate de timișoreanul Alexandru Pelici, menținerea mai departe pe primul loc în clasamentul întrecerii. 

A.F.C. Dunărea 2005 Călărași a dispus cu 2-1, pe teren propriu, de Fotbal Club Argeș. Oaspeții au deschis scorul în minutul 16, Ionuț Năstăsie reușind să marcheze la capătul unei acțiuni personale. Gazdele au egalat, prin Cristian Pușcaș, în minutul 54, adjudecându-și victoria prin reușita lui Silviu Pană, minutul 76. Prin victoria obținută, echipa antrenată de timișoreanul Dan Alexa se menține pe locul secund în clasamentul întrecerii, loc care duce direct în Liga întâi.

La finalul etapei a XVII-a, clasamentul întrecerii se prezintă astfel: 

1. A.F.C. Hermannstadt                    17 jocuri,   29-9,  golaveraj +20,  40 puncte

2. A.F.C. Dunărea 2005 Călărași     17 jocuri,  33-13, golaveraj +20,  39 puncte

3. A.F.C. Chindia Târgoviște               17 jocuri,  37-7,  golaveraj +30,   35 puncte

4. A.C.S. F.C. Academica Clinceni        17 jocuri,  25-21, golaveraj +4,   29 puncte

5. A.F.C. A.S.A. 2013 Tg. Mureș          17 jocuri,  34-27,  golaveraj +7,  28 puncte

6. C.S. Afumați                                  17 jocuri,  18-13,  golaveraj +5, 28 puncte

7. A.S.U. Politehnica Timișoara      17 jocuri,   22-20, golaveraj +2, 27 puncte

8. C.S. Mioveni                                  17 jocuri,  25-24,  golaveraj +1, 23 puncte

9. C.S. Sportul Snagov S.A.                 17 jocuri,  14-13, golaveraj +1, 23 puncte

10. Fotbal Club Argeș                         17 jocuri, 18-14, golaveraj +4, 22 puncte

11. A.F.C. Ripensia Timișoara         17 jocuri, 36-21, golaveraj +15, 21 puncte

12. C.S. Olimpia Satu Mare                  17 jocuri, 17-28, golaveraj -11, 20 puncte

13. F.C. Metaloglobus București            17 jocuri, 17-23, golaveraj -6, 19 puncte

14. A.F.C. U.T. Arad                            17 jocuri, 20-21, golaveraj -1, 18 puncte

15. A.C.S. Dacia Unirea Brăila               17 jocuri, 37-35, golaveraj +2, 17 puncte

16. C.S. Pandurii Lignitul Tg. Jiu      17 jocuri, 22-24, golaveraj -2, 17 puncte

17. C.S. Balotești                                17 jocuri, 21-31, golaveraj -10, 17 puncte

18. C.S. Luceafărul Oradea                17 jocuri, 23-30, golaveraj -7, 16 puncte

19. A.C.S. Foresta Suceava                17 jocuri,  12-57, golaveraj -45, 14 puncte

20. C.S. Știința Miroslava                   17 jocuri,  15-44, golaveraj -29, 12 puncte

După XVII etape, în clasamentul golgheterilor ligii secunde de fotbal, pe primul loc se află Ndiaye Mediop (A.F.C. Ripensia Timișoara) și Bogdan Rusu (A.F.C. Hermannstadt), fiecare cu câte 11 goluri marcate, pe locul doi fiind atacantul echipei Dunărea Călărași, Valentin Alexandru, 10 goluri.  

Etapa viitoare, penultima a turului, programează meciurile:  C.S. Sportul Snagov S.A.-A.C.S. Foresta Suceava, C.S. Luceafărul Oradea-C.S. Știința Miroslava, A.F.C. Ripensia Timișoara-A.S.U. Politehnica Timișoara, A.F.C. A.S.A. 2013 Târgu Mureș-C.S. Pandurii Lignitul Târgu Jiu, A.C.S. Dacia Unirea Brăila-A.F.C. U.T. Arad, Fotbal Club Argeș-C.S. F.C. Olimpia 2010 Satu Mare, A.F.C. Chindia Târgoviște-A.F.C. Dunărea 2005 Călărași, F.C. Metaloglobus-C.S. Afumați, A.C.S. F.C. Academica Clinceni-C.S. Balotești, C.S. Mioveni-A.F.C. Hermannstadt. Potrivit site-ului oficial al Federației Române de Fotbal, toate meciurile celei de-a optsprezecea etape sunt programate a se disputa sâmbătă, 18 noiembrie 2017, cu începere de la ora 11. 

Cornel Seracin